αθηνόραμα.gr

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS

Ξέρετε αυτές τις νύχτες. Τις νύχτες που μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Όταν μια έξοδος με φίλους που ξεκινάει αυθόρμητα, μετατρέπεται σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Όταν ζεις τη στιγμή και αφήνεις όλα τα άλλα πίσω. Αυτοί είναι οι νύχτες που δημιουργούν τις ομορφότερες αναμνήσεις.
Είναι οι #AbsolutNights. Ζήστε τις μέσα από τις ειδικά επιλεγμένες προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω!

Θέμα

Μια υπερβατική εικαστική εμπειρία

Μια εντυπωσιακή έκθεση με έντονο συναίσθημα και δωρεάν είσοδο φέρνει σε διάλογο τον Νίκο Καζαντζάκη με έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Ο Mike Kelley σχολιάζει το τραύμα της γέννησης ράβοντας παιδικές κούκλες σε ανοίκειους σχηματισμούς, ο Βλάσης Κανιάρης απεικονίζει το μετέωρο βήμα του μετανάστη, η Marina Abramović ξεπλένει ένα βουνό κόκαλα και μαζί τις «αμαρτίες» της πατρίδας της Γιουγκοσλαβίας, η Doris Salcedo θάβει στους τοίχους του Ωδείου παπούτσια αγνοούμενων από την Κολομβία, ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει: «Πατέρα, δε χωρώ στην καρδιά σου, θέλω να τη συντρίψω, να περάσω. Πατέρα, μισώ το σώμα σου, ντρέπουμαι που είμαι κολλημένος μαζί σου, θα φύγω!»

Στις δυνατές εικόνες και τη συγκινησιακή φόρτιση ποντάρει η έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που επιμελούνται ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς και η Μαρία Μαραγκού στον νέο χώρο πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών ως τις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια παραγωγή του οργανισμού πολιτισμού ΝΕΟΝ που αναμόρφωσε και χρηματοδότησε τους νέους αυτούς χώρους του Ωδείου Αθηνών με σκοπό να εμπλουτίσει τη σκηνή της Αθήνας και να φιλοξενεί διοργανώσεις πολιτισμού και τέχνης.

Με άξονα το έργο του Καζαντζάκη «Ασκητική» η έκθεση παρουσιάζει έργα 34 κορυφαίων και ανερχόμενων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, ως το θάνατο. Το χειρόγραφο της Ασκητικής παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ειδική μνεία αξίζει στο έργο Passage through the Abyss, μια ηχητική εγκατάσταση όπου ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Σταύρος Γασπαράτος «φυλακίζουν» τους ήχους του Ωδείου. Πρόκειται για ένα έργο - ανάθεση του ΝΕΟΝ στους συνθέτες που σηματοδοτεί τη σύμπραξη του οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συμμετέχουν: Marina Abramović, Aλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Βλάσης Κανιάρης, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb

Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός της έκθεσης μέσα σε δύο χρόνια, μετά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (02/05/2015 – 14/10/2015), και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (07/11/2015 – 29/02/2016).

Φωτό: ©NikosMarkou

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

Διαβάστε ακόμα

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS