αθηνόραμα.gr

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS

Ξέρετε αυτές τις νύχτες. Τις νύχτες που μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Όταν μια έξοδος με φίλους που ξεκινάει αυθόρμητα, μετατρέπεται σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Όταν ζεις τη στιγμή και αφήνεις όλα τα άλλα πίσω. Αυτοί είναι οι νύχτες που δημιουργούν τις ομορφότερες αναμνήσεις.
Είναι οι #AbsolutNights. Ζήστε τις μέσα από τις ειδικά επιλεγμένες προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω!

News

Ερμηνεύοντας το ανοίκειο στην Enia Gallery

Επιστροφή στα βασικά κάνει η Enia Gallery με την ομαδική έκθεση «Back to basics: Uncanny» όπου εξετάζεται η έννοια του ανοίκειου μέχρι τις 4/3, υπό την επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου.

Το Ανοίκειο ( uncanny ) αποτέλεσε μια πολύπλοκη έννοια για τον Sigmund Freud καθώς μεταφέρει την έννοια του ξένου, του περίεργου και του αβέβαιου αλλά η ιδιαιτερότητα του συνίσταται στην άμεση σύνδεση του με μια οικεία αίσθηση, μιας εμπειρίας όμως καλά κρυμμένης. Μέσα από μία ετυμολογική ανάλυση των λέξεων heimlich και unheimlich ο Freud καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το uncanny ανήκει στην κατηγορία του φοβιστικού - παράξενου που έχει υποστεί τη διαδικασία της απώθησης καταλήγοντας ανοίκειο. Αυτή τη μετάβαση από την αίσθηση οικειότητας στην αποξένωση και την αίσθηση κίνδυνου που είναι θεμελιακή για τη σύσταση της ανοίκειας κατάστασης καλείται να διερευνήσει η έκθεση αυτή μέσα από τα έργα εννέα Ελλήνων και ξένων εικαστικών. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το έργο του Lanfranco Aceti «Who the People?» πραγματεύεται τις έννοιες της ταυτότητας του ατόμου, των προσωπικών δεδομένων και τον μετά-καπιταλισμό. Μια διαφορετική προσέγγιση πορτρέτων με ελλειπόμενα μέρη αποτελούν και τα έργα του Βασίλη Ζωγράφου από τη σειρά με τίτλο «Missing» που εστιάζουν σε ελληνικές παραδοσιακές εκδοχές ένδυσης και στολισμού. Το έργο του  Micha Cattaui «Tour de force» επιδιώκει μια επανερμηνεία του γνωστού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.

Η σειρά πορτρέτων της Elisabeth Penker με τίτλο «Split Representation» εμπνέονται από το ομώνυμο κείμενο του Claude Levi-Strauss, Split Representation in the Art of Asia and the America, στο κείμενο αυτό ο Levi-Strauss συγκρίνει διαφορετικές κουλτούρες από διαφορετικές χρονικές περιόδους που χρησιμοποιούν πανομοιότυπα στιλιστικά στοιχεία στην απεικόνιση του σώματος και του προσώπου. Ένα είδος αντικατοπτρισμού δημιουργείται στα έργα του  Simon MacEwan μέσω του  κάθετου άξονα συμμετρίας που τα διατρέχει, τα έργα του με τον τίτλο «Transit» διερευνούν τις σχέσεις ανάμεσα στη φόρμα και στην ουσία και τις ιδιότητες που αυτές προσδίδουν στα στοιχεία που τις φέρουν. Στα ζωγραφικά έργα του Αύγουστου Βεϊνόγλου, με τίτλο «Metaformations», οικείες αρχιτεκτονικές δομές υπαρκτών χώρων μετατρέπονται σε ανοίκειους γλυπτικούς λαβυρίνθους.

Η αρχιτεκτονική και η έννοια του χώρου που μετουσιώνεται σε φανταστικούς ψευδαισθησιακούς χώρους αποτελεί βασικό άξονα και στα έργα του Γιάννη Σαββίδη, τα ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ανήκουν σε τρεις ενότητες δουλειάς, τις «Αποσυνθέσεις», τον «Κήπο» και την σειρά «Stilalive». Τους συμβατικούς κανόνες της βαρύτητας καταργεί στο έργο του «Μετέωρο», ο Άγγελος Αντωνόπουλος με την κατασκευή ενός αιωρούμενου σπιτιού που περιβάλλεται από σβησμένα από γραφίτη πορτρέτα δημιουργεί μια μυστηριώδη αίσθηση. Οι Kalos & Klio μέσα από τα έργα της σειράς «Artificialia», παρουσιάζουν παράδοξα πορτρέτα που φέρονται σαν να έχουν  εξαναγκαστεί σε μια σχεδόν βίαιη διαδικασία αποδόμησης και ανασύνθεσης ανθρώπινων μελών, δημιουργώντας ένα ανοίκειο αποτέλεσμα.

INFO
Μεσολογγίου 55, Πειραιάς 18545 | Τηλ: 210-4619700 | www.eniagallery.com | Τρίτη - Πέμπτη 11:00 - 19:00, Παρασκευή 11:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 16:00

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

Διαβάστε ακόμα

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS