αθηνόραμα.gr

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS

Ξέρετε αυτές τις νύχτες. Τις νύχτες που μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Όταν μια έξοδος με φίλους που ξεκινάει αυθόρμητα, μετατρέπεται σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Όταν ζεις τη στιγμή και αφήνεις όλα τα άλλα πίσω. Αυτοί είναι οι νύχτες που δημιουργούν τις ομορφότερες αναμνήσεις.
Είναι οι #AbsolutNights. Ζήστε τις μέσα από τις ειδικά επιλεγμένες προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω!

Θέμα

Δύο «πειραγμένοι» Σαίξπηρ στη Στέγη

Είστε έτοιμοι για έναν electropop Άμλετ; Μπορείτε να αποστηθίσετε ένα σονέτο επί σκηνής; Δύο διεθνείς hot πειραματιστές παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές του Σαίξπηρ.

Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Μπορίς Νικίτιν, μαζί με τον περφόρμερ-τραγουδιστή Τζούλιαν Μέντινγκ στήνουν την electropop περφόρμανς «Σονέτο / Άμλετ» ερμηνεύοντας το Σονέτο 20 του Άγγλου βάρδου σαν έναν queer ύμνο στoν ερωτικό πόθο, ενώ ο διακεκριμένος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Πορτογαλίας, Τιάγκο Ροντρίγκεζ, μας ζητά στο «By heart» να αποστηθίσουμε ένα άλλο σαιξπηρικό σονέτο!

«Σονέτο / Άμλετ»

Το Σονέτο 20 του Σαίξπηρ, ένας ύμνος στην ερωτική επιθυμία με αντικείμενο του εκφραζόμενου πόθου έναν ανδρόγυνο νεαρό παρουσιάζεται σε μια ανατρεπτική περφόρμανς από τον νέο, αντισυμβατικό δημιουργό Μπόρις Νικίτιν σε μια βραδιά αφιερωμένη «στο σώμα και την αγάπη». Το Σονέτο 20 αναμειγνύεται με τον Άμλετ, το διασημότερο έργο του συγγραφέα, και ο Νικίτιν μαζί με τον περφόρμερ και τραγουδιστή Julian Meding και σε έναν υποβλητικό σκηνικό χώρο, μετατρέπουν τη σαγηνευτική ποίηση του Σαίξπηρ σε μια electro-pop περφόμανς που παίζει με το βλέμμα, τη φαντασία και την επιθυμία μας.

Ο Νικίτιν επιλέγει να παίζει με τα όρια της περφόρμανς, του θεάτρου και της πραγματικότητας, αλλά και της πρόσληψης από το κοινό. Στα έργα του, η ίδια η διαδικασία της υποκριτικής τέχνης αποτελεί ένα θέμα προς αναζήτηση. Φτιάχνει ο ίδιος το σκηνικό χώρο των έργων του, που θεωρούνται εγκαταστάσεις στο χώρο και όχι σκηνογραφίες και αναπτύσσει τις περφόρμανς του μαζί με τους περφόρμερ-ηθοποιούς, η προσωπικότητα των οποίων βρίσκεται στο κέντρο των έργων του.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «τα περισσότερα από τα πρότζεκτ μου έχουν ως κεντρική θεματική την κατασκευή της πραγματικότητας και της ταυτότητας. Αυτό μάλλον έχει άμεση σχέση με το υβριδικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα, όντας ένας ομοφυλόφιλος Ρωσο-Σλοβακο-Γαλλο-Ελβετο-Εβραιο-Χριστιανός καλλιτέχνης! Εάν δεν έχεις καθαρότητα στο μυαλό ή στην ψυχή σου, η καθαρότητα που προσποιείται ο κόσμος που σε περιβάλλει φαίνεται αμέσως πλαστή. Και αυτή είναι πιθανόν η βάση κάθε απελευθερωτικού κινήματος: η συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος γύρω σου είναι ψεύτικος. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις τις δικές σου επιλογές».

«By Heart»

Eάν έπρεπε να διαλέξετε ένα βιβλίο για να ανατρέχετε σε αυτό, όταν δεν θα μπορούσατε να διαβάσετε, ποιο θα ήταν αυτό; Έχετε αποστηθίσει ποτέ ένα στίχο, ένα ποίημα ή, ακόμη, κι ένα βιβλίο ολόκληρο; Η παράσταση By Heart έρχεται στη σκηνή της Στέγης και χτίζεται γύρω από το πώς θα απομνημονεύσουν 10 εθελοντές θεατές ένα σονέτο του Σαίξπηρ. Ο διακεκριμένος δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Πορτογαλίας, Τιάγο Ροντρίγκες, αποθεώνει τη δύναμη της ποίησης, της μνήμης, της ελευθερίας και μας μιλά για την ασφαλή κρυψώνα που πάντα βρίσκουν στην καρδιά μας κάποια απαγορευμένα κείμενα. Όπως έχει πει και ο Τζωρτζ Στάινερ: «Όταν 10 άνθρωποι αποστηθίσουν ένα ποίημα, δεν υπάρχει πια τίποτα που μπορεί να κάνει η KGB, η CIA ή η Γκεστάπο. Το ποίημα θα επιβιώσει».

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως «η παράσταση είναι η απεικόνιση της αναζήτησης αυτού του μοναδικού βιβλίου που θα είχε στη μνήμη της η γιαγιά μου, όταν τα μάτια της θα την πρόδιδαν. Στην παράσταση αναφέρομαι επίσης στην ιστορία της Nadezhda, της συζύγου του Osip Mandelstam. Μετά τη σύλληψη του Ρώσου ποιητή και την απαγόρευση των βιβλίων του, η γυναίκα του βρήκε έναν τρόπο αντίστασης: στην κουζίνα της δίδασκε ένα ποίημα του συζύγου της σε 10 ανθρώπους κάθε φορά, ώστε τα ποιήματα του άντρα της να συνεχίσουν να “δημοσιεύονται” στη μνήμη των ανθρώπων. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω σε αυτή την παράσταση. Διδάσκω ένα σονέτο του Σαίξπηρ σε 10 μέλη του κοινού σε κάθε παράσταση. Ένα από τα σονέτα που διάλεξα για τη γιαγιά μου… Η ποίηση είναι η τέχνη της δημιουργίας μνήμης. Η φυσιολογία του ανθρώπου δεν μπορεί να κάνει τίποτα μπροστά στην επέλαση της ποίησης. Ως ηθοποιός, γνωρίζω ότι τα κείμενα που έχω ερμηνεύσει είναι πια κομμάτι μου, κατοικούν μέσα μου και δεν φεύγουν ποτέ. Είναι διακριτικοί ένοικοι που υπάρχουν στη μνήμη μου και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ξυπνήσουν.»

Πόσο δύσκολο είναι, άραγε, να μάθει κανείς απ’ έξω ένα σονέτο; Θέλετε να δοκιμάσετε;

18-16/12, Μικρή Σκηνή Στέγης

Σονέτο / Άμλετ, 7μ.μ
By Heart, 9.30μ.μ

Κανονικό: €20
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): €16
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): €14
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: €5
Συνοδός ΑΜΕΑ: €10

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 2130178000

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

Διαβάστε ακόμα

MAKE YOUR NIGHTS #ABSOLUTNIGHTS