Θέμα

To Athens Music Festival επιστρέφει με Tekbilek και Carotone

Από Ανατολή σε Δύση

Από -

O Omar Faruk Tekbilek μαζί με τη Γλυκερία και ο Tonino Carotone μαζί με τους Locomondo είναι οι καλλιτέχνες που χαρακτηρίζουν τις δύο νέες συναυλιακές ημέρες (20 και 28/1) του εν εξελίξει world μουσικού φεστιβάλ στο «Διογένης Studio».

 Omar Faruk Tekbilek
Omar Faruk Tekbilek

Με δύο παλιούς γνωστούς –και ιδιαίτερα αγαπημένους στο ελληνικό κοινό– καλλιτέχνες εγκαινιάζει τη νέα χρονιά το Athens Music Festival που γίνεται στο «Διογένης Studio» σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι headliners αυτοί μπορεί να αντιπροσωπεύουν μουσικά διαφορετικούς κόσμους, όμως έχουν και οι δύο βαθιές ρίζες στη λαϊκή παράδοση. Και οι δύο κατάγονται από τα άκρα της Μεσογείου, αλλά με την τέχνη τους αγκαλιάζουν το σύνολο των λαών που ζουν γύρω από αυτήν και, φυσικά, η απήχησή τους εκτείνεται διεθνικά, κάνοντάς τους ξεχωριστούς εκπροσώπους της world μουσικής σκηνής. Μιλάμε, βέβαια, για τον Omar Faruk Tekbilek, ο οποίος έρχεται στις 20/1, και τον Tonino Carotone, ο οποίος ακολουθεί στις 28/1.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο γεννημένος στα Άδανα Omar Faruk Tekbilek είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εκπρόσωπους της ανατολίτικης μουσικής παράδοσης παγκοσμίως. Ήδη από τη δεκαετία του ’70 καλλιεργεί μια μουσική που σχετίζεται με το πνευματικό βάθος της κληρονομιάς του, ξεπερνώντας μορφικά στοιχεία και μπαίνοντας στην καρδιά της. Μιλάμε ουσιαστικά για μια αντιστοίχηση της μουσικής με τη φιλοσοφία της παράδοσης των Σούφι, την οποία ο Tekbilek ακολουθεί­ πιστά και του δίνει το «κλειδί» για να μπαίνει με ευκολία μέσα σε δια­φορετικές αισθητικές και αντιλήψεις, όπως αυτή του new age.

Μην ξεχνάμε πως ο Omar Faruk Tekbilek έγινε γνωστός στον δυτικό κόσμο κυρίως μέσα από τη συνεργασία του με τον Αμερικανό κιθαρίστα και συνθέτη Brian Keane. Αλλά και το γεγονός ότι βίωσε τη νεοϋορκέζικη μουσική ζωή τού έδωσε εξαιρετικά δημιουργικές συνεργασίες με ανθρώπους της «out» jazz πλευράς όπως οι Don Cherry, Bill Laswell, Ginger Baker κ.ά.

Ο Omar Faruk Tekbilek, master στο νέι αλλά και σε μια σειρά οργάνων όπως ο ζουρνάς, ο μπαγλαμάς, το ούτι και τα ανατολίτικα κρουστά, έρχεται για άλλη μία φορά στη χώρα μας και ο μουσικός του κόσμος θα δέσει –και θα δεθεί– με αυτόν της Γλυκερίας. Οι δύο καλλιτέχνες θα ξαναβρεθούν επί σκηνής και δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πως η Γλυκερία έχει συνεργαστεί όχι μόνο με τον Tekbilek αλλά και με άλλους ξεχωριστούς Εastern ορμώμενους καλλιτέχνες όπως η Natacha Atlas ή η Ofra Haza. Γενικώς η Γλυκερία έχει μια ξεχωριστή θέση στα μουσικά πράγματα της Ανατολικής Μεσογείου, όντας μία από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες τραγουδίστριες σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία. αυτό και μόνο την κάνει ιδιαίτερη φιγούρα της world μουσικής. Συν το πλούσιο ρεμπετο-σμυρναιικο-λαϊκο-έντεχνο ρεπερτόριό της.

Η Ματούλα Ζαμάνη, η οποία προχωράει πια με σταθερά βήματα το δικό της δρόμο, είναι άλλη μία συμμετοχή αυτής της ημέρας του Athens Music Festival – που την ανοίγει το βραβευμένο γκρουπ Carte Postale.

 Tonino Carotone
Tonino Carotone

Από το άλλο άκρο της Μεσογείου, τώρα, τη Χώρα των Βάσκων, έρχεται στις 28/1 ο Tonino Carotone. Φυσιογνωμία γνωστή και αγαπητή­ εδώ και χρόνια στα μέρη μας, ο Tonino –ξεκινώντας από το ίδιο του το ψευδώνυμο– αντιμετωπίζει με χιού­μορ αλλά και πολλή σοβαρότητα και αγάπη την παλιά ιταλική pop μέσα από μια προσέγγιση που μπορεί να παίζει με nostalgia, αλλά στην πραγματικότητα εντείνει τις παραμέτρους της κοινωνικοπολιτικής της συνειδητότητας. Και, φυσικά, την μπλέκει με τη δική του παράδοση, χτίζοντας ένα ερμηνευτικό προφίλ που ταιριάζει σε μια πλατιά γκάμα ιβηρο-ιταλο-ελληνικής μαγκιάς, η οποία τον κάνει να συνδυάζει δημιουργικά την κοινωνικοπολιτική θέαση με την πλούσια μελωδική pop attitude της Δυτικοκεντρικής Λεκάνης. Μέσα από τις μοντέρνες σερενάτες –και καν­τσονέτες– που φτιάχνει, ο Tonino Carotone γίνεται ένας απόλυτος εκφραστής μιας σύγχρονης­ λαϊκής κοινωνικής ευαισθησίας. Μιας ευαισθησίας που ταιριάζει στο δικό μας συλλογικό ψυχισμό.

Κάτι άλλο που επίσης μας ανεβάζει­ συλλογικά είναι το δημιουργικό πείραγμα της δικής μας λαϊκής παράδοσης και αυτό είναι κάτι που εν πολλοίς το πετυχαίνουν πολλά νεότερα γκρουπ, τα οποία με κάποιον τρόπο μεταλαμπαδεύουν παράδοση σε νέες ηλικίες. Ένα από αυτά είναι οι Locomondo, που δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία reggae/ska διαφυγές σε δικά μας άσματα ευρέως φάσματος αλλά και σε δικές τους «αυτοδημιούργητες» στιγμές. Οι Locomondo παίζουν στο Athens Music Festival έχοντας μαζί τους κι έναν guest-έκπληξη!

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης