10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Μουσικά events με σπουδαίους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς μας, εξαίρετους συνθέτες και σολίστ, jazz γκρουπ και flamenco companies, πράγματα που μας ανεβάζουν

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Antonio Meneses & Kρατική Oρχήστρα Aθηνών

Ο βραζιλιάνος τσελίστας Antonio Meneses είναι ένας από τους πιο περιζήτητους σολίστες της εποχής μας. Έχει εμφανιστεί με σπουδαίες συμφωνικές ορχήστρες και έχει ασχοληθεί σε βάθος με τη μουσική δωματίου, έχοντας κάνει πολυάριθμες ηχογραφήσεις και, βέβαια, ανάλογες σπουδαίες live εμφανίσεις. Εδώ, στο Μέγαρο Μουσικής (30/12), με την ΚΟΑ, είναι σολίστ στο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Robert Schumann. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την Εισαγωγή «Εβρίδες» του Felix Mendelssohn-Bartholdy και την Πρώτη Συμφωνία του Johannes Brahms. Την ΚΟΑ διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Βράνος.

Alicia Marquez & Ramon Martinez y Grupo

Η σκηνή γεμίζει από την φλόγα του πάθους που αναδίδει το γνήσιο ανδαλουσιάνικο φλαμένκο. Μιλάμε για τη σκηνή του «Half Note Jazz Club» (1-4/12) και για το φλαμένκο που έχει τη δική του ιέρεια, την Alicia Marquez. Έχοντας περάσει μέσα από την μεγάλη παράδοση αυτής της χορευτικής τελετουργίας, μαθητεύοντας πλάι στις κορυφαίες του είδους και δουλεύοντας με σπουδαίους χορογράφους (Mario Maya, Carlos Saura και Fernando Romero) η Alicia Marquez είναι πια η δασκάλα που ορίζει τα εξελικτικά δρώμενα στην τέχνη του flamenco. Και, κάθε στιγμή στη σκηνή, με τον ανάλογο παρτενέρ, μας παρουσιάζει μια εκτόξευση αυτής της τέχνης. Εδώ, ο σύντροφός της στη σκηνή είναι ο σπουδαίος χορευτής Ramon Martinez ενώ την κομπανία συμπληρώνουν ο Miguel Picuo (φωνή) και ο Roque Acevedo (κιθάρα). Και η φωτιά δεν θέλει πολύ για ν’ ανάψει!

Mode Plagal

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα της εγχώριας jazz και ένα από τα πρώτα που έδωσαν εθνική ταυτότητα και χαρακτήρα σ' αυτό το ιδίωμα πριν από 20 (plus) χρόνια. Εντούτοις, οι Mode Plagal δεν εμφανίζονται συχνά. Έτσι η παρουσία τους στο θέατρο Olvio την 1η Δεκεμβρίου στις 11 το βράδυ - μετά την θεατρική παράσταση - είναι σημαντική. Η είσοδος είναι ελεύθερη - όμως πρέπει να γίνει κράτηση στο 2103414118. Οι Mode Plagal - Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο, τραγούδι), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, τραγούδι), Florian Mikuta (πλήκτρα, τραγούδι), Αντώνης Μαράτος (μπάσο) και Τάκης Κανέλλος (ντραμς) - έχουν καινούριο υλικό.

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Μετά τις sold out εμφανίσεις του Οκτωβρίου στο Gazarte, ήταν επιβεβλημένη η συνέχιση αυτών των παραστάσεων - πράγμα που γίνεται τις Παρασκευές του Δεκεμβρίου (1, 8, 15, 22). Με την γνωστή παρέα: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώργος Καλούδης, Μανόλης Πάππος, Φώτης Σιώτας και Δημήτρης Τσεκούρας. Έχουμε μιλήσει αρκετά για αυτό το event - και πάντα μπορούμε να ανατρέξουμε σ' αυτό.

«5 πιανίστες, 5 Σάββατα»

Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για όρθιο πιάνο περνώντας από την κλασική, την κινηματογραφική και τη world jazz μουσική. Όπως σημειώνει ο ίδιος: "Κάθε πιάνο είναι μια ξεχωριστή ύπαρξη. Η συμπεριφορά ενός πιανίστα είναι τελείως διαφορετική κάθε φορά που βάζει τα χέρια του επάνω σε ένα διαφορετικό όργανο. Το πιάνο της Β’ Σκηνής του θεάτρου οδού Κεφαλληνίας θα αποτελέσει την αρχή ενός μουσικού διαλόγου που είναι άγνωστο για το πού θα οδηγήσει". (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, 2/12)

Nouvelle Vague

Αυτό που έχουν πετύχει οι Nouvelle Vague στην έως τώρα πορεία τους είναι ότι καταφέρνουν να μετασχηματίζουν – και όχι μόνο να διασκευάζουν – έτσι τα punk και μετα-punk τραγούδια και να τα εμβαπτίζουν τόσο βαθειά μέσα στην κουλτούρα του γαλλικού pop chanson και της βραζιλιάνικης bossa αισθητικής που, στο τέλος (της μέρας!) συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με κάτι άλλο! Έτσι, σχεδόν ξεχνώντας τις original πηγές τους, κάθεσαι και τα απολαμβάνεις. Δημιουργώντας μια ιδανική ατμόσφαιρα. Όπως τώρα, με το πιο τελευταίο τους άλμπουμ «I could be happy» – και, βέβαια, με την εμφάνισή τους στο «Fuzz» (2/12).

Στέφανος Κορκολής & Σοφία Μανουσάκη

"Ερμηνείες γυμνές στον Ιανό" όπου κάθε συλλαβή είναι και μια νότα! Αυτό κάνουν ο συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής μαζί με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη καθώς μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης (2 και 9/12). Εδώ θα ακουστούν μελοποιήσεις μεγάλων δημιουργών και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά του Στέφανου Κορκολή, που αφορά μελοποιημένα ποιήματα του Κωσταντίνου Καβάφη, καθώς και κάποια ορχηστρικά κομμάτια εμπνευσμένα από ποιήματά του μεγάλου μας ποιητή.

Αλέξιος Κοτσώρης (αφήγηση) Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο) Θέμης Βαγενάς (βιολοντσέλο)

Alexandrov Ensemble

Πέρυσι τα Χριστούγεννα, η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, όπως είναι γνωστό το Alexandrov Ensemble, έχασε το ένα τρίτο των μελών του στο αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια πτήση προς τη Συρία. Το θλιβερό αυτό γεγονός δεν είναι αρκετό για να πτοήσει το θρυλικό αυτό μουσικό σύνολο, που έρχεται για μια εκπληκτική και φαντασμαγορική παράσταση στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (4/12). Το ρεπερτόριο του γκρουπ περιλαμβάνει επαναστατικά και παραδοσιακά τραγούδια, θρησκευτική μουσική, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλασικές συνθέσεις Ρώσων και ξένων συνθετών καθώς και μεγάλες επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής.

Βασίλης Λέκκας

Ο νέος δίσκος Film noir του Βασίλη Λέκκα έχει δημιουργηθεί από το ομώνυμο πρόγραμμα που παρουσίασε τον περασμένο χρόνο σε διάφορα venues και αφορά τραγούδια και μουσικές με jazzy και noir κατευθύνσεις. Ως σύνολο θα τον ακούσουμε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής (4/12), υπό την αιγίδα του International Foundation for Greece (IFG), του οποίου είναι πρέσβης καλής θελήσεως ο εξαιρετικός τραγουδιστής και στο οποίο θα διατεθούν τα έσοδα από την πώληση του CD. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας o Λέκκας θα ερμηνεύσει τραγούδια από την πλούσια συνεργασία του με τους μεγάλους μας συνθέτες. Σε ρόλο-έκπληξη θα εμφανιστεί η Μάρω Κοντού.

Φοίβος Δεληβοριάς

Ο Αόρατος Άνθρωπος και η Καλλιθέα - δύο άλμπουμ πολύ ιδιαίτερα στην μέχρι τώρα δισκογραφική παρουσία του Φοίβου. Παρουσιάζονται - δηλαδή ακούγονται και (ανα)βιώνωνται - back to back και side by side σε μια συλλεκτική συναυλία στο Six D.O.G.S. Η μία συναυλία. λόγω sold out, έγινε... δύο. Έτσι, λοιπόν, ο Φοίβος Δεληβοριάς θα είναι εκεί στις 4 και 5/12.

Περισσότερες πληροφορίες

Nouvelle Vague

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μία από τις πιο αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού επιστρέφει με το νέο άλμπουμ «I could be happy» πάνω σε ιδιόμορφους συνδυασμούς new wave και post punk συνθέσεων με bossa nova και lounge ρυθμούς

Alexandrov Ensemble

  • Χορωδιακή

Το θρυλικό μουσικό σύνολο του Κόκκινου Στρατού συνεχίζει να γράφει ιστορία, τιμώντας τον ένα χρόνο από το αεροπορικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε 64 μέλη του

Στέφανος Κορκολής & Σοφία Μανουσάκη

  • Ελληνική

Μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης με συνθέσεις μεγάλων δημιουργών καθώς και ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Οδ. Ελύτη, Β. Χρόνη σε πρώτη εκτέλεση

Αntonio Meneses, ΚΟΑ

  • Κλασική μουσική

Ο Βραζιλιάνος περιζήτητος τσελίστας συμπράττει με την ΚΟΑ ως σολίστ στο Κοντσέρτο σε Am, έργο 129. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης Μέντελσον (εισαγωγή «Οι Εβρίδες») και Μπραμς (Συμφωνία αρ. 1 σε Cm, έργο 68)

Βασίλης Λέκκας

  • Ελληνική

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζει το νέο δίσκο του «Film noir», ενώ στο δεύτερο ερμηνεύει τραγούδια από τη συνεργασία του με Έλληνες μεγάλους συνθέτες. Special guest η Μάρω Κοντού

Alicia Marquez & Ramon Martinez y Grupo

  • Μουσικές του κόσμου

Δύο διάσημοι και σπουδαίοι χορευτές του flamenco με το συγκρότημά τους μας μεταφέρουν το πάθος και την εκρηκτική γοητεία της αυθεντικής Ανδαλουσιανής τέχνης

«5 πιανίστες, 5 Σάββατα»

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για όρθιο πιάνο περνώντας από την κλασική, την κινηματογραφική και τη world jazz μουσική

Mode Plagal

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η παράδοση συναντά την jazz, ο αυτοσχεδιασμός φλερτάρει με ήχους που όλοι κουβαλάμε στο μουσικό μας DNA, η Μεσόγειος κλείνει το μάτι στα blues και το afrobeat

Φοίβος Δεληβοριάς

  • Rock-pop-folk

Από τον "Αόρατο Άνθρωπο" στην "Καλλιθέα". Με τους τρεις συμπαίκτες και τους δυο αυτούς δίσκους του σε μια "συλλεκτική" κατάσταση

Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Ελληνική

Ένα μακρύ ταξίδι με «Μικρή βαλίτσα» και πολλά ωραία τραγούδια παρέα με τους φίλους και συνοδοιπόρους του Γιώργο Καλούδη, Μανώλη Πάππο, Φώτη Σιώτα και Δημήτρη Τσεκούρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.