10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Μεγάλα, διάσημα ονόματα - αλλά και καλλιτέχνες που θα γράψουν τη δική τους ιστορία...

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Μεγάλα, διάσημα ονόματα - αλλά και καλλιτέχνες που θα γράψουν τη δική τους ιστορία...

Hanni El Khatib

Ο Hanni El Khatib προσωποποιεί την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης urban κουλτούρας και ακριβώς αυτό εκφράζει και με τη μουσική του. Μέχρι στιγμής τέσσερις δίσκοι –με πιο πρόσφατο το «Savage Times»– για αυτόν τον Αμερικανο-φιλιππινεζο-παλαιστίνιο μουσικό της Δυτικής Ακτής, οι οποίοι διακινούν με επιτυχία στα (multi)media πράγματα που ήδη ξέρουμε από τους Stones ή το punk, αλλά ο Hanni El Khatib έχει την ικανότητα να επαναπροσαρμόζει με εντελώς σύγχρονους όρους. Έχει ενδιαφέρον που θα τον δούμε live για πρώτη φορά εδώ («Gagarin 205», 20/10).

Wallace Roney

Ο Wallace Roney είναι μία από τις σταθερές αξίες της σύγχρονης jazz: γνήσιος διάδοχος του Miles Davis ως τρομπετίστας και θεματοφύλακας της post bop παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτός σε κάθε νέα τάση ως συνθέτης και διαμορφωτής της σύγχρονης jazz αισθητικής. Στη μουσική του αυτό που αναγνωρίζουμε πρωτίστως είναι η συνέχεια – αυτό που ακούμε έχει ισχυρή βάση στο παρελθόν, πολυσήμαντο αντίκρισμα στο παρόν και ανοίγει διάλογο με το (άμεσο) μέλλον. Τον Wallace Roney και τη μουσική του τους ξέρουμε καλά, καθώς μας επισκέπτεται συχνά. Όπως τώρα («Half Note Jazz Club», 20-23/10) με το κουιντέτο του, που αποτελούν οι Oscar Williams II (πιάνο), Emilio Modeste (τενόρο σαξόφωνο), Curtis Lundy (κοντραμπάσο) και Eric Allen (ντραμς).

Κατερίνα Πολέμη

«Ερμηνείες γυμνές στον Ιανό», με την Κατερίνα να παίρνει την κιθάρα αλλά και να κάθεται στο πιάνο φτιάχνοντας μια μοναδική, εκρηκτική βραδιά μέσα από ένα μείγμα βραζιλιάνικης, jazz και gypsy jazz μουσικής - και άλλων πραγμάτων! Κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τον μουσικό / καλλιτεχνικό χαρακτήρα της Κατερίνας Πολέμη, με τον γνωστό της αυθορμητισμό και το hot ελληνοβραζιλιάνικο ταμπεραμέντο της. (Ιανός, 20/10)

Clan of Xymox

Οι Clan of Xymox ήταν για πολλά χρόνια απωθημένο της τοπικής dark wave κοινότητας. Ένα συγκρότημα που έγραψε μερικές από τις χρυσές σελίδες της 4AD, με αναρίθμητα club hits στα σκοτεινά στέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και με πολυάριθμους οπαδούς που τους τοποθετούσαν δίπλα στους Cure, τους Bauhaus και τους Joy Division. Η Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, είναι η μέρα που απευθύνεται στους φανατικούς οπαδούς των Xymox. Θα διατεθούν συνολικά μόνο 100 εισιτήρια για τη συναυλία και το setlist θα είναι ένα από αυτά που σπάνια κάνουν. Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, είναι η “κανονική” μέρα με όλα τα στοιχεία που μας έχουν κάνει να τους αγαπήσουμε. (Death Disco, 20-21/10)

The Souljazz Orchestra

Ο αφροκεντρισμός στη σύγχρονη jazz υπηρετείται με τρόπο άψογο από το καναδικό κολεκτιβίστικο γκρουπ που γνωρίζουμε ως Souljazz Orchestra. Σε κάθε στιγμή, το μουσικό αμάλγαμα της ορχήστρας βγαίνει μέσα από vintage πηγές που συμπλέκονται με τα ιδιώματα της soul, της jazz, του funk, του latin, του afro-beat κ.ο.κ. πατώντας πάντα γερά στην ισχυρή αφρικάνικη ηχορυθμική παράδοση. Πάνω σ’ αυτή βασίζεται και το πρόσφατο άλμπουμ του γκρουπ, που έχει τίτλο «Under Burning Skies», ταυτίζοντας αισθητικές και πολιτικοκοινωνικές μουσικές παραμέτρους με μια αξιοθαύμαστη συνέπεια, που δεν είναι πάντα προφανής στα σύγχρονα μουσικά pop (έστω και world) δρώμενα. Την Souljazz Orchestra θα την δούμε στο «Κύτταρο» (21/10)

Μαρτίνος Τιρίμος

Σύμφωνα με το έγκριτο βρετανικό περιοδικό "Gramophone" συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 καλύτερους ερμηνευτές του πιανιστικού έργου του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Ο Κύπριος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος είναι βαθύς γνώστης του γαλλικού ρεπερτορίου και καταθέτει ερμηνείες αναφοράς τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις του σε φημισμένες αίθουσες σε όλο τον κόσμο, όσο και στις πολυβραβευμένες ηχογραφήσεις του. Ο Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Debussy το Σάββατο 21 Οκτωβρίου (8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.

Σοφία Σαρρή

Η μουσική της εκφραστική είναι πολυδιάστατη – το ίδιο και οι αισθητικές της επιλογές. Έτσι το αποτέλεσμα που βγάζει η Σοφία Σαρρή είναι πολυμορφικό – διαθέτει όμως εκείνη την καλλιτεχνική βαρύτητα που νιώθεις να σε ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό τοπίο. Αυτό νιώθει κανείς ακούγοντας τον δίσκο της “Euphoria”. Αυτό θα νιώσει ακούγοντάς την και live στο ΚΠΙΣΝ (21/10), όπου η Σοφία θα ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της φωνητικής και μουσικής της τέχνης.

Carla Bruni

Όποια γνώμη / γνώση κι αν έχει κανείς για το παρελθόν της Carla Bruni στο modeling ή στην θέση της στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αγνοεί την αξιοπρεπή της 20χρονη παρουσία στη γαλλική pop σκηνή. Η Carla Bruni έχει ένα ιδιαίτερο μουσικό γούστο, γράφει και ερμηνεύει εξαιρετικά και διαθέτει ταυτότητα. Πράγμα που πιστοποιείται και στον πρόσφατο δίσκο της, “French touch”, με διασκευές γνωστών κομματιών, που αποτελεί και τον άξονα των συναυλιών της εδώ («Παλλάς», 23-24/10).

Athens Tango Ensemble

Το Athens Tango Ensemble είναι ο Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν-μπαντονεόν, ενορχηστρώσεις), ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), ο Παναγιώτης Μάρκος (πιάνο), ο Δημήτρης Κουφογιώργος (κιθάρα) και ο Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο). Παίζουν μουσικά αριστουργήματα από τη «Χρυσή εποχή» του Αργεντίνικου τάνγκο (1935-1955), συνθέσεις του Astor Piazzolla (tango nuevo), καθώς και κομμάτια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών του είδους, της εποχής του μεσοπολέμου όπως των Σουγιούλ, Γιαννίδη και Αττίκ. Για πρώτη φορά θα μοιραστούν τη σκηνή με τον καταξιωμένο ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό σε έναν ρόλο-έκπληξη! (Half Note, 24 & 31/10)

SIGANIDAE 4

Παλιός γνώριμος και ισόβιο μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico, o Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, ηλ.κιθάρα, φωνή, samples), παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του και αυτοσχεδιασμούς που έχει τίτλο Το πρωί και το βράδυ - Μία ταινία εντόνου δράσεως , βιαίων συγκρούσεων και διεστραμμένων εξάρσεων του σεξ. Μαζί τους έχει τους Χάρη Λαμπράκη (νέι, πλήκτρα, samples), James Wylie (άλτο σαξόφωνο) και Κώστα Aναστασιάδη (τύμπανα). (Half Note Jazz Club, 25/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Souljazz Orchestra

  • Jazz-Blues-Ethnic

Εκρηκτικό soul, jazz, afro, latin και Caribbean μείγμα εκτελεσμένο από πνευστά, vintage πλήκτρα και κρουστά

Hanni El Khatib

  • Rock-pop-folk

Ο Αμερικανός underground πολυοργανίστας έρχεται για ένα μοναδικό live με δυναμική και sexy διάθεση μέσα από blues, indie rock, garage και post punk ηχητικούς συνδυασμούς

Clan of Xymox

  • Rock-pop-folk

Έπειτα από δύο αλλεπάλληλα sold out, το για πολλά χρόνια «απωθημένο» της τοπικής dark wave κοινότητας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Carla Bruni

  • Rock-pop-folk

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας ξεκινάει την παγκόσμια μουσική της περιοδεία από εδώ, παρουσιάζοντας το νέο της άλμπουμ «French touch» και άλλες επιτυχίες

Μαρτίνος Τιρίμος

  • Κλασική μουσική

Ο διάσημος πιανίστας παίζει Ντεμπισί (12 Πρελούδια - Α΄ Βιβλίο, «Φεγγαρόφωτο», «Για το πιάνο», «Γκραβούρες», «Το νησί της χαράς»

Siganidae 4

  • Jazz-Blues-Ethnic

Δημιουργούν «μουσικές συνάψεις» μεταξύ καταγεγραμμένου ηχητικού υλικού (document) και ζωντανής μουσικής δράσης (fiction). Ο αυτοσχεδιασμός μεταμορφώνει «πάντα το ίδιο τραγούδι» σε νέο υλικό

Wallace Roney Quintet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο διάσημος τρομπετίστας και συνθέτης ισορροπεί απόλυτα κάθε έννοια «μοντερνισμού» ή «παράδοσης», δίνοντάς μας έργα που αντλούν από την πλούσια κληρονομιά της jazz, αλλά έχουν αντίκρισμα στο παρόν και το μέλλον της

Athens Tango Ensemble

  • Μουσικές του κόσμου

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μαγεία του tango, όπου το γκρουπ μοιράζεται τη σκηνή με τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό σε ρόλο-έκπληξη

Κατερίνα Πολέμη

  • Jazz-Blues-Ethnic

«Ερμηνείες γυμνές», με την Κατερίνα να παίρνει την κιθάρα αλλά και να κάθεται στο πιάνο φτιάχνοντας μια μοναδική, εκρηκτική βραδιά

Σοφία Σαρρή

  • Rock-pop-folk

Μουσική αφήγηση μέσα από avant rock μονοπάτια με δόσεις σκανδιναβικού black metal, urban ambient, dark hop σε ένα σύμπαν χωρίς συμβιβασμούς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".