Γιατί μας αρέσει να ακούμε Αλκίνοο Ιωαννίδη

O Αλκίνοος Ιωαννίδης και η παρέα του έχουν ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα των τελευταίων χρόνων. Και πάντα μας δίνουν ισχυρούς λόγους να τους απολαμβάνουμε.

Γιατί μας αρέσει να ακούμε Αλκίνοο Ιωαννίδη

Το «Gazarte» ανοίγει τη φετινή σεζόν με ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα των τελευταίων χρόνων. Με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την παρέα του, που πάντα μας δίνουν λόγους να τους απολαμβάνουμε.

Γιατί μας αρέσει να ακούμε Αλκίνοο Ιωαννίδη - εικόνα 1

Eίναι τρία χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε ο Αλκίνοος τη «Μικρή βαλίτσα». όμως εγώ την ακούω πάντα σαν έναν ολοκαίνουργιο δίσκο. Είναι τρία χρόνια που έχει ξεκινήσει την αντίστοιχη σειρά συναυλιών με την εκπληκτική string orchestra (Πάππος, Καλούδης, Σιώτας, Τσεκούρας). όμως εγώ κάθε φορά­ (έξι ή επτά μέχρι τώρα!) που τους ακούω νιώθω σαν να βγάζουν κάτι νέο μέσα από ένα λίγο πολύ διαμορφωμένο πρόγραμμα. Με αυτήν την μπάντα και τις μουσικές τους συνεχίζουν τώρα στο «Gazarte» για τέσσερις Παρασκευές (20, 27/10, 3, 10/11), ανοίγοντας ουσιαστικά τα δρώμενα για τη νέα σεζόν στο καλλιτεχνικό αυτό στέκι.

Τόσο ο δίσκος όσο και το γκρουπ είναι κομβικά σημεία στην πορεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, καθώς μέσω αυτών επιτυγχάνει μια τέλεια επικοινωνία και διάδραση με τους μουσικούς και τους ακροατές (στα live ή κατ’ ιδίαν). Οι ποιότητες είναι προφανείς και τις βλέπεις να εξελίσσονται – στο «Γυάλινο», στο «Κύτταρο», στους Βράχους, στο Βεάκειο, στην Τεχνόπολη κ.ο.κ. Το πρόγραμμα μπορεί να δίνει αίσθηση «μουσικής δωματίου» (λόγω των εγχόρδων!), όμως οι εντάσεις που βγάζει είναι σε επίπεδο rock αρένας. με την πραγματική ευαισθησία να είναι το καλύτερο μέσο ανάγνωσης των ποιοτήτων κάθε τραγουδιού.

Γιατί μας αρέσει να ακούμε Αλκίνοο Ιωαννίδη - εικόνα 2

Από τότε που πρωτογνώρισα τον Αλκίνοο Ιωαννίδη –όταν τραγουδούσε το 1995 με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιάννη Κότσιρα– είδα σε αυτόν το κάτι παραπάνω! Με τίποτα δεν εννοούσα να δεχτώ πως είχα μπροστά μου έναν καλό νέο performer που τραγουδούσε ωραία και γρατζουνούσε μια κιθάρα. Αν και το ρεπερτόριό του τότε ήταν τα όμορφα τραγούδια που του είχε γράψει ο Νίκος Ζούδιαρης, ενδόμυχα ήξερα πως ο Αλκίνοος είναι τραγουδοποιός –ένας από τους καλύτερους όπως αποδείχτηκε– και μουσικός με την πλήρη έννοια του όρου – και αυτό το απέδειξαν οι παρέες, τα ψαξίματα, οι σπουδές και, κυρίως, οι μουσικές του.

Ένα ρεπερτόριο γεμάτο σημαντικά και πολυσήμαντα τραγούδια που προκύπτουν ως απόσταγμα μέσα από πέντε-έξι προσωπικά άλμπουμ, το καθένα εκ των οποίων ξεχωρίζει στη δισκογραφία μας. Μια σειρά από τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από το κοινό σε τέτοιο βαθμό, που η υπόστασή τους έχει πια κλασικοποιηθεί. Ένα κοινό που φαίνεται κάθε φορά να μπαίνει όλο και πιο μέσα­ σε αυτό το οποίο του προσφέρεται – και να το προσφέρει με τη σειρά του πίσω στους καλλιτέχνες. Και οι καλλιτέχνες: μια παρέα μουσικών από τους πιο σπουδαίους, που μπορείς να μιλάς μαζί τους για τον Θόδωρο Κουρεντζή ή τον free jazz μπασίστα Henry Grimes ή να ακούς τον Γιώργο Καλούδη να σου λέει για τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ που διασκεύασε για κρητική λύρα. Πραγματική απόλαυση – on stage και backstage.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Ελληνική

Ένα μακρύ ταξίδι με «Μικρή βαλίτσα» και πολλά ωραία τραγούδια παρέα με τους φίλους και συνοδοιπόρους του Γιώργο Καλούδη, Μανώλη Πάππο, Φώτη Σιώτα και Δημήτρη Τσεκούρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.