7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μια ξεχωριστή ντίβα του διεθνούς μουσικού θεάτρου, ένας μετρ της κλασικής ινδικής μουσικής και ιστορικοί ροκάδες δίνουν το στίγμα σε μια ξεχωριστή εβδομάδα.

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μια ξεχωριστή ντίβα του διεθνούς μουσικού θεάτρου, ένας μετρ της κλασικής ινδικής μουσικής και ιστορικοί ροκάδες δίνουν το στίγμα σε μια ξεχωριστή εβδομάδα.

Ute Lemper:

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 1

Το τελευταίο ταγκό… στην Αθήνα! Για την Ute Lemper το πρόγραμμα με τίτλο «Last Tango in Berlin» είναι κάτι σαν best of, καθώς καλύπτει το σύνολο σχεδόν του ρεπερτορίου της (cabaret songs, musical, tango κ.λπ.), ενώ παράλληλα κάνει ανοίγματα προς την τζαζ, τη σύγχρονη ποπ και τις ethnic μουσικές, περιλαμβάνοντας, φυσικά, και δικές της συνθέσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει τέλεια την καλλιτεχνική ευστροφία της Γερμανίδας ερμηνεύτριας και τη συνολική της παρουσία στη σκηνή. Το «Last Tango in Berlin» είναι ένα ταξίδι από το μπρεχτικό σύμπαν στο γαλλικό λυρισμό και από το λατινοαμερικάνικο ποιητικό πάθος στα urban τραγούδια του δυτικού μας κόσμου με έναν τρόπο που μόνο αυτή η ξεχωριστή ντίβα του διεθνούς μουσικού θεάτρου ξέρει να στήνει και να αποδίδει. Στο Μέγαρο Μουσικής, στις 26/5.

Wajahat Khan: All India

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 2

Είναι ένας από τους πιο σπουδαίους εκτελεστές του σαρόντ, αυτού του πανέμορφου, πλην όμως λιγότερο γνωστού από το σιτάρ εγχόρδου της ινδικής κλασικής μουσικής παράδοσης. Ο Wajahat Khan προέρχεται από μουσική οικογένεια (ο πατέρας του και ο θείος του υπήρξαν κορυφαίοι εκτελεστές του sitar), ενώ ο ίδιος υπήρξε παιδί-θαύμα, μαθαίνοντας μουσική από τα τρία του χρόνια και κάνοντας καριέρα σαν τραγουδιστής ήδη από τα οκτώ του! Αυτό που διακρίνει τον Wajahat Khan ως μουσικό είναι η προσήλωσή του στην κλασική μουσική παράδοση της πατρίδας του αλλά και το ενδιαφέρον του για πραγματικό crossover με δυτικές μουσικές. Τον Wajahat θα τον ακούσουμε στη Στέγη (21/5) όπου θα προηγηθεί διάλεξή του.

Stranglers: Long live rock!

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 3

Υπάρχει κάτι στο «όλον» σώμα του ροκ που διατηρείται φρέσκο όλες αυτές τις δεκαετίες –έξι εν συνόλω– που η ηλεκτρική urban και λαϊκή φύση του έχει αφήσει ταξικές, φυλετικές ή ιδιωματικές ποιότητες να απλωθούν και να αγκαλιάσουν τους πάντες. Έτσι και με τους Stranglers, μπορούμε να απαλείψουμε σχεδόν οποιαδήποτε παλιά πάνκικη αναφορά που έχει να κάνει με τις μνήμες των ’70s και να σταθούμε στο ότι το γκρουπ παραμένει περισσότερο δραστήριο και ζωντανό από ποτέ, κλείνοντας πέρυσι μια επετειακή (για τα 40 του χρόνια) τουρνέ. Οι Stranglers επανέρχονται στο «Fuzz», στις 23/5 – με όλη τη δυναμική που τους χαρακτήριζε ανέκαθεν και με τα ωραία τραγούδια τους.

C.W. Stoneking: Modern roots

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 4

Η οποιαδήποτε αναφορά στον C.W. Stoneking μας βάζει σε ένα τριπ στα μέρη της αμερικάνικης roots music μέσα από μια χρονοσήραγγα που πατάει στα τραγούδια του Leadbelly ή του Robert Johnson και στην πορεία μας μετουσιώνει μέσα από όλες τις αρετές της παλιάς hot jazz της Νέας Ορλεάνης. Τουλάχιστον, ως τώρα αυτό ξέραμε από την πορεία ενός «περίεργου» Αυστραλού μουσικού / ταξιδευτή που βγάζει στο φως παλιά, ξεχασμένα διαμάντια. Τώρα λέγεται πως ο C.W. Stoneking έβαλε στην άκρη τις vintage κιθάρες του και πήρε τη solid body ηλεκτρική για να μας δώσει με πολύ πιο ευθύ και groovy τρόπο το υλικό του νέου του δίσκου. Όμως αυτό είναι μια φήμη. Το γεγονός είναι πως θα τον δούμε στο «Fuzz» (22/5).

Reaction / Action στη Στέγη

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5

Μουσικές δράσεις και εκφράσεις μέσα από τη σύγχρονη, την ηλεκτρονική, τη δημιουργική, την αυτοσχεδιαστική μουσική. Τρία γκρουπ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (27/5), τρία γκρουπ διαφορετικά, που όμως βαδίζουν προς έναν κοινό στόχο: να δημιουργήσουν μουσική που πάει τα πράγματα λίγο πιο μπροστά. Είναι τα γκρουπ Elektronik Meditation, Biomass και Tania Giannouli Ensemble. Υπερκιθαριστικές meditative εικόνες, μεταβιομηχανική electronica και σύγχρονη τζαζ δωματίου ασαφών διαστάσεων είναι οι αντίστοιχοι εκφραστικοί χώροι των τριών γκρουπ, καθένα από τα οποία έχει ενδιαφέρουσα δισκογραφική παρουσία.

Σεμινάριο με τον Λεωνίδα Καβάκο

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 6

Το 4ο Διεθνές Σεμινάριο Βιολιού & Workshop Μουσικής Δωματίου διοργανώνεται από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και έχει στην κορυφή του τον φημισμένο βιολονίστα μας Λεωνίδα Καβάκο. Το σημαντικότατο αυτό μουσικό event γίνεται στις 22, 23 και 24/5 στο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) έχει διεθνή απήχηση και απευθύνεται τόσο σε νέα ταλαντούχα παιδιά όσο και σε επαγγελματίες μουσικούς από όλο τον κόσμο. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό, με γενική είσοδο €15 (€ 5 για ΑμεΑ, φοιτητές και ανέργους, ενώ γίνονται ειδικές τιμές για γκρουπ), και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών.

Νίκος Ξυδάκης: "Εκ βαθέων" στο Μικρό Παλλάς

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 7

«Εκ βαθέων» ήταν, για την ιστορία, ο τίτλος που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκης στο πρόγραμμα της πρώτης εμφάνισης του Νίκου Ξυδάκη στον «Σείριο» το 1986. Καθώς έχουν περάσει 29 χρόνια, τον ίδιο τίτλο επιλέγει ο συνθέτης για να παρουσιάσει τη μουσική του αυτοβιογραφία στο «Μικρό Παλλάς» την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαΐου. Στην παράσταση αυτή ο αγαπημένος μας συνθέτης ξεκινάει από την «Εκδίκηση Της Γυφτιάς», συνεχίζει με τραγούδια για τον Κ.Π. Καβάφη και την Αθήνα, φτάνοντας μέχρι την Σαπφώ και το άλμπουμ «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Τα κείμενα / σπαράγματα και τραγούδια της Σαπφούς ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη εμφανίζονται οι μουσικοί Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο, μουσική επιμέλεια), Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο) και Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο).

Περισσότερες πληροφορίες

Ute Lemper

  • Μουσική παράσταση

«Last Tango in Paris»: η Γερμανίδα ντίβα επιστρέφει με το νέο της σόου, το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια των Weill, Brel, Ferre, Piazzolla, Hoellander καθώς κι ένα ειδικό αφιέρωμα στον Pablo Neruda

Wajahat Khan

  • Μουσικές του κόσμου

Συνθέτης, καθηγητής ινδικής μουσικής και από τους πιο αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες του σαρόντ παγκοσμίως, ο Wajahat Khan καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα από πολύπλοκες κλασικές ινδικές μουσικές φόρμες με κύριο στόχο το συναίσθημα και την έκφραση.

«Reaction/Action»

  • Φεστιβάλ

Συναυλιακό project το οποίο φιλοξενεί νέες δημιουργίες καλλιτεχνών που συνδέονται από την κοινή τους στάση στη σύγχρονη και την ηλεκτρονική μουσική. Συμμετέχουν οι Elektronik Meditation, Biomas και Tania Giannouli Ensemble

Νίκος Ξυδάκης

  • Ελληνική

«Εκ βαθέων»: ο Έλληνας συνθέτης τραγουδά και αφηγείται μια μουσική αυτοβιογραφία από την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» μέχρι τα τραγούδια για τον Κ.Π. Καβάφη και την Αθήνα, τη Σαπφώ και το άλμπουμ «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη

C.W. Stoneking

  • Jazz-Blues-Ethnic

O Αυστραλός χαρισματικός βάρδος επιστρέφει με το γκρουβάτο, ηλεκτρικό blues-rock ’n’ roll ήχο του νέου του δίσκου «Gon’ Boogaloo». Ανοίγουν οι Αppalachian Cobra Worshippers

The Stranglers

  • Rock-pop-folk

Με 40 χρόνια μουσικής παρακαταθήκης, η παρέα των Jean-Jacques Burnel, Dave Greenfield, Jet Black και Baz Warne επιστρέφει με τα punk, pop και rock τραγούδια που στιγμάτισαν την επιδραστική της πορεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.