Οι jazzmasters που βραβεύονται για το 2015

Στις 20/4 θα βραβευτούν στη Νέα Υόρκη με το National Endowment for the Arts (NEA) τρεις μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες με μακροχρόνια συνεισφορά σ’ αυτή την μουσική τέχνη: οι Charles Lloyd, Carla Bley, George Coleman.

Οι jazzmasters που βραβεύονται για το 2015

Στις 20/4 θα βραβευτούν στη Νέα Υόρκη με το National Endowment for the Arts (NEA) τρεις μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες με μακροχρόνια και διαρκή συνεισφορά σ’ αυτή την μουσική τέχνη.

Οι jazzmasters που βραβεύονται για το 2015 - εικόνα 1

Το NEA είναι μια σημαντική θεσμική χορηγία / βραβείο που έχει θεσπιστεί το 1982 και δίνεται έκτοτε κάθε χρόνο – στις ΗΠΑ φυσικά! Αφορά (πάντα) σε δημιουργούς που έχουν μια ουσιαστική προσφορά στην ευρύτερη τέχνη της τζαζ και δεν έχει να κάνει – όπως άλλα βραβεία – με stardom κριτήρια. Έτσι, σαν βράβευση, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι jazzmasters που βραβεύονται για το 2015 - εικόνα 2

Ο Charles Lloyd σαξοφωνίστας και φλαουτίστας πολύ γνωστός μας – ιδιαίτερα μετά την στενή του συνεργασία με την Μαρία Φαραντούρη – έχει πίσω του μια μακρά ιστορία που ξεκινάει από τα μέσα των sixties, μέσα από μια μετα-Coltrane σχεδόν ψυχεδελική τζαζ πορεία που ανανεώθηκε δημιουργικά στα eighties και έκτοτε τον τοποθετεί στην πρώτη γραμμή. Γνωστός επίσης για την καρποφόρα δισκογραφική του συνεργασία με την εταιρία ECM και για την ανάδειξη νέων ταλέντων.

Οι jazzmasters που βραβεύονται για το 2015 - εικόνα 3

Η Carla Bley αποτελεί (εδώ και μισό plus αιώνα) μια συνθετική μορφή που ξεχωρίζει μέσα σε έναν κατ’ εξοχήν «ανδροκρατούμενο» χώρο, δίνοντας μουσική που εμπεριέχει τη δική της ταυτότητα και αγκαλιάζει την free jazz, το ροκ, την ευρωπαϊκή έντεχνη, την σύγχρονη κλασική, το θεατρικό τραγούδι κ.λπ. διατηρώντας τον δικό της αυτόνομο χαρακτήρα και πηγαίνοντας τα πράγματα στον δικό τους δρόμο. Οι παραγωγές της βγαίνουν μέσω της δικής της ετικέτας Watt σε συνεργασία με την ECM.

Οι jazzmasters που βραβεύονται για το 2015 - εικόνα 4

Όσο για τον George Coleman, μπορούμε να τον συναντήσουμε σαν βασικό σαξοφωνίστα στα sixties με τον Miles Davis και τον Herbie Hancock ενώ η πορεία του έκτοτε είναι σπουδαία και ουσιαστική. Soulful ήχος και αίσθημα που βγαίνει σε κάθε δίσκο ή σε κάθε live του. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω μια ξεχωριστή εμφάνισή του στο “Ronnie Scott’s” το 1980…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.