7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Φορτισμένες ματιές στο παρελθόν, τσιγγάνικοι ήχοι και απαιτητικές όπερες συναντιούνται σε μια ιδιαίτερη συναυλιακή εβδομάδα (19-25/3).

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Φορτισμένες ματιές στο παρελθόν, τσιγγάνικοι ήχοι και απαιτητικές όπερες συναντιούνται σε μια ιδιαίτερη συναυλιακή εβδομάδα (19-25/3).

Φίλιππος Πλιάτσικας

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 1

Μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία και την «κλασική» του συναυλία στο Ηρώδειο, σαν κορύφωση της χειμερινής του τουρνέ στην επαρχία, έρχεται ένα σπέσιαλ ακουστικό πρόγραμμα στο «Παλλάς» στις 24/3. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μαζί με την ακουστική Boarder Breakers Band και guest τον Γιάννη Μηλιώκα, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από όλη την μέχρι τώρα πορεία του, τη δική του και την εντός των Πυξ Λαξ. Σ’ αυτή τη συναυλία αποκαλύπτονται και πολλά τραγούδια του που έχουν μείνει κάπως «κρυφά» ως τώρα.

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 2

Παραμονές της εθνικής εορτής, στις 22/3, ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει το εμβληματικό του έργο «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, στο Μέγαρο Μουσικής. Με διαχρονικά αιτήματα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις καλλιτεχνικές του παραμέτρους, το έργο αυτό είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.

Mark Lanegan

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 3

Παρότι ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου σε smartphone, το «Phantom Radio» του Mark Lanegan χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και αξιόπιστη επαγγελματική επάρκεια σε ό,τι αφορά το μουσικό / συνθετικό του background. Ο δίσκος έρχεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω (πριν από μερικές εβδομάδες βγήκαν και τα remixes του) την προσωπική μυθολογία ενός ιδιαίτερου και «σκοτεινού» crooner που αντλεί από το πεδίο των μπλουζ και το διευρύνει ως εκεί που δεν πάει. Ο Lanegan έχει τόσο μακρά και πολύπλευρη (δισκογραφική και όχι μόνο) παρουσία που δεν μας επιτρέπει να τον κατατάξουμε οπουδήποτε πέρα από τη δική του rock academy. Μας έρχεται με την μπάντα του σε μια μίνι περιοδεία που περιλαμβάνει το «Gagarin 205» (19/3).

Boban i Marko Markovic

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 4

Αν και σύνηθες, το όνομα Markovic είναι θρυλικό στο πεδίο της μουσικής των Βαλκανίων, καθώς αντικατοπτρίζει την ερμηνευτική δεξιότητα και μουσική δεινότητα του Boban και του γιου του, του Marko, δυο κορυφαίων μουσικών των χάλκινων της Σερβίας που έχουν χτίσει μια πραγματική σχολή μέσα στην ευρύτερη τσιγγάνικη παράδοση. Τους ξέρουμε ήδη από προηγούμενες εμφανίσεις τους στο «Half Note Jazz Club» (όπου ξαναπαίζουν 20-26/3) και, φυσικά, από τις ταινίες «Underground» και «Arizona Dream» του Emir Kusturica. Με φλούγκελχορν ο πατέρας και τρομπέτα ο γιος, επικεφαλής μιας βαλκανικής τζαζ μπάντας σε ένα γλέντι με αυθεντική τσιγγάνικη μουσική ενέργεια.

Manu Dibango: Rocking Africa

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5

Μισός αιώνας διαρκούς παρουσίας, δράσης και επίδρασης στη δυτική μουσική σκηνή, τέσσερις δεκαετίες (τουλάχιστον) makossa φιλολογίας (άμα και φιλοσοφίας), και οκτώ δεκαετίες ζωής πάνω στον πλανήτη κάνουν τον Manu Dibango μια από τις must καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες μιας σόουλ τζαζ διεθνικής και λαϊκής, φιλικής και χορευτικής, συναισθηματικής και εκρηκτικής. Αν δούμε μάλιστα πόσες φορές η μουσική αυτού του ιδιοφυούς Καμερουνέζου σταρ έχει διαποτίσει το κυρίως σώμα και το τζαζ ποπ mainstream σε «κλάδους» όπως το διεθνικό trance, το υπερ-φανκ ή η κοσμική disco, θα κατανοήσουμε πληρέστερα την ουσία της τέχνης του. Ο Manu Dibango έρχεται στο «Gazarte» στις 21/3.

Λουτσία ντι Λαμερμούρ

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 6

Μια από τις πιο απαιτητικές (φωνητικά τε και ερμηνευτικά) όπερες, η «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή στις 24 και 26/3 στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα του ιταλικού μελοδράματος, ένα αριστούργημα του μπελκάντο που αποτέλεσε πεδίο δράσης –και δόξης– λαμπρό για πλείστους όσους ερμηνευτές και (κυρίως) ερμηνεύτριες. Η καλλιτεχνική επίβλεψη εδώ είναι του Άρη Χριστοφέλλη και η μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, ενώ ένα διακεκριμένο καστ καταξιωμένων Ελλήνων τραγουδιστών αποδίδει σε μια «ανάγνωση αναφοράς» τις λεπτομέρειες μιας μουσικής που αναδίδει τέλεια την παράξενη μαγεία του αυθεντικού μπελκάντο. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Ιmam Baildi

7 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - εικόνα 7

Είναι μια γιορτή που γίνεται στο “Fuzz” στις 24/3. Αρχίζει στις 10 το βράδυ και δεν έχει συγκεκριμένη ώρα λήξης γιατί, κατά τα γνωστά, μια συναυλία των Ιmam Baildi δεν μπορεί να είναι απλά μια συναυλία. Είναι ένα πρόγραμμα με γενναίες δόσεις λάτιν και χορευτικού ξεδόματος συν, φυσικά, τις συγκινητικές τραγουδιστικές τους εξάρσεις. Η βραδιά ξεκινάει με ζέσταμα από τον DJ Hot Like Peppa και συνεχίζουν οι Imam Baildi με με το νέο μέλος της παρέας τους, τον κουβανό περκασιονίστα Carlitos Menendez αλλά και τον MC Jeff Gonzalez. Και στην πορεία θα προστεθούν πάρα πολλοί guests έτσι ώστε η βραδιά να μην έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές πέρα από τις συνεχείς μουσικές εκρήξεις!

Περισσότερες πληροφορίες

Φίλιππος Πλιάτσικας

  • Ελληνική

Στην κεντρική συναυλία της χειμερινής του περιοδείας «Acoustic», o δημοφιλής τραγουδιστής ερμηνεύει γνωστά δικά του τραγούδια αλλά και κάποια άλλα «κρυμμένα» από την εποχή των Πυξ Λαξ, που παίχτηκαν ελάχιστα στις live εμφανίσεις τους. Συμμετέχει ο Γιάννης Μηλιώκας

Imam Baildi

  • Μουσικές του κόσμου

«Viva la fiesta»: με τους DJ Panama Cardoon, ΜC Jeff Gonzales και τον περκασιονίστα Carlitos Menendez, σε ένα πρόγραμμα με γενναίες δόσεις latin και tropical αλλά και με τις χορευτικές συνταγές και τις συγκινητικές τραγουδιστικές στιγμές τους

Manu Dibango & Soul Makossa Gang

  • Soul-Funk-R&B

Μια γκρουβάτη συνάντηση με μπόλικες δόσεις από funk, jazz και afrobeat. Ο πιο δημοφιλής Αφρικανός σαξοφωνίστας επιστρέφει με την μπάντα του και γιορτάζει επί σκηνής 80 δημιουργικά χρόνια γεμάτα groove. Ανοίγουν οι Happy Dog Project

Mark Lanegan

  • Rock-pop-folk

Μια μοναδική βραδιά με τη μαγεία της σπάνιας φωνής και της μελαγχολικής κι ενίοτε σκοτεινής μουσικής του Αμερικανού κορυφαίου ροκ τραγουδιστή. Ανοίγουν οι Lyenn

Γιάννης Μαρκόπουλος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

  • Ελληνική

Ο μεγάλος συνθέτης διευθύνει το εμβληματικό μουσικό του έργο σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Συμμετέχουν ο Γ. Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κ. Κωνσταντάρας, η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ. Αφήγηση: Κ. Καραμπέτη

«Λουτσία ντι Λαμερμούρ» (αναβάλλεται)

  • Όπερα

Από τις πιο απαιτητικές –φωνητικά κι ερμηνευτικά– όπερες, το έργο του Γκαετάνο Ντονιτσέτι αποτελεί κόσμημα του ιταλικού μπελκάντο. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Βασιλική Καραγιάννη. Τη διεύθυνση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ αναλαμβάνει ο Λουκάς Καρυτινός. Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Boban I Marko Markovic Orkestar

  • Μουσικές του κόσμου

Ο θρυλικός Boban Markovic και ο γιος του Marko, κορυφαίοι τρομπετίστες της Σερβίας, επανέρχονται για να μας δώσουν λίγη από τη φλόγα των Ρομά βασιλιάδων της εκρηκτικής βαλκανικής μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.