Διονύσης Τσακνής: «Πετυχημένοι είναι οι σιωπηλοί, οι απέχοντες, οι τάχα υπεράνω!»

Ξεκινώντας αυτό το Σάββατο (7/3) και συνεχίζοντας το επόμενο (14/3) ο Διονύσης Τσακνής παρουσιάζει στον Ιανό ένα απάνθισμα από τις θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές του συνεργασίες.

Διονύσης Τσακνής: «Πετυχημένοι είναι οι σιωπηλοί, οι απέχοντες, οι τάχα υπεράνω!»

Ξεκινώντας αυτό το Σάββατο (7/3) και συνεχίζοντας το επόμενο (14/3) ο Διονύσης Τσακνής παρουσιάζει στον Ιανό ένα απάνθισμα από τις θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές του συνεργασίες.

Διονύσης Τσακνής: «Πετυχημένοι είναι οι σιωπηλοί, οι απέχοντες, οι τάχα υπεράνω!» - εικόνα 1

Μπορεί να μην αποτελεί κοινή συνείδηση, ωστόσο ο Διονύσης Τσακνής έχει μια μακρά – και μακροχρόνια – πείρα στο εφαρμοσμένο πεδίο της θεατρικής, κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μουσικής, δίνοντάς μας μάλιστα μέσα από αυτό ιδιαίτερα αγαπημένα και πετυχημένα τραγούδια όπως «Το τραγούδι των γύφτων (Μπαλαμός)», «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι», «Ταραντέλα» κ.ά.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και πριν μπει στην δισκογραφία, ο Τσακνής άρχισε να εκφράζεται μουσικά σ’ αυτό το πεδίο και μέχρι σήμερα το έργο του αυτό εκτείνεται σε 70 παραγωγές. Έτσι, στις δυο εμφανίσεις του στον Ιανό μας παρουσιάζει μια ανθολογία του έχοντας δίπλα του την ηθοποιό Ελένη Καρακάση, την τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου και τρεις εξαιρετικούς σολίστες ενώ ως guest την πρώτη βραδιά θα είναι η Άννα Παναγιωτοπούλου.
Ανάμεσα σε πιεστικούς χρόνους (του Διονύση!) και διαρκείς πρόβες (του Διονύση και των συνεργατών του, φυσικά), βρήκε τον χρόνο να απαντήσει σε μερικά βασικά μας ερωτήματα…

Η θεατρική /κινηματογραφική / τηλεοπτική σου μουσική (και τα τραγούδια) είναι κάτι συμπληρωματικό του εαυτού σου; Ή είναι ένα ιδανικό πεδίο εφαρμογής ευρύτερων καλλιτεχνικών ή / και κοινωνικών σου αναζητήσεων; Πως τοποθετείται ο «εφαρμοσμένος», ο «θεατρικός» Τσακνής απέναντι στον στάνταρ – και ιδιαίτερα πετυχημένο – τραγουδοποιητικό;
Θα έλεγα πως η καθαρή μουσική (εκτός του τραγουδιού) δε λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά συμβάλλει στην ωρίμανσή μου ως συνθέτη. Η παραγγελία, ήταν πάντοτε μια πρόκληση, ένα στοίχημα –αν θες, που με αναγκάζει να σκεφτώ και να γράψω διαφορετικά. Να μην ακολουθώ δηλαδή τη γνωστή φόρμα «κουπλέ-ρεφρέν», να καταπιάνομαι με διαφορετικά κάθε φορά (ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παράστασης) μουσικά ιδιώματα. Θα μπορούσα να προσθέσω ότι η μουσική της εικόνας όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, δε με δεσμεύει. Αντιθέτως, με απελευθερώνει.

Είχες πάντα μια έντονη ενασχόληση και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την πολιτική δράση, από τα φοιτητικά χρόνια της Βιομηχανικής ως την πρόσφατη (famous!) επιστολή σου στον πρωθυπουργό. Πως τα βλέπεις; Που βρισκόμαστε κατά τη γνώμη σου; Θα βρούμε έναν δρόμο; [Προσωπικά, πιστεύω ότι όσο είμαστε καλά, ισχύει το διαχρονικό δικό σου «Κουφάλες, δεν ξοφλήσαμε»!]
Η αλήθεια είναι – και δανειζόμενος έναν άλλο στίχο απ’ το ίδιο τραγούδι – πως δεν ακολούθησα το δρόμο «…και άλλοι στο σπιτάκι τους για πάντα». Πιστεύω πως για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Η επιλογή του δρόμου, θα δώσει απαντήσεις σε εικασίες και θα κρίνει την πορεία μας όπως και την πορεία των επόμενων γενεών. Περιμένω και συμμετέχω. Δεν έχω άλλη επιλογή. Απ’ την άλλη, έμαθα με τα χρόνια, πως το να έχεις θάρρος και να λες τη γνώμη σου ανοιχτά και καθαρά, έχει ένα τίμημα που πρέπει διαρκώς να πληρώνεις. Είναι όμως προτιμότερο να επιμένεις παρά το «όφελος» που μπορεί να σου δώσει (και σίγουρα σου δίνει) η σιωπή. Κοίτα γύρω σου και δες! Επιτυχημένοι, με ό,τι σημαίνει η λέξη, είναι οι σιωπηλοί. Οι απέχοντες, οι τάχα υπεράνω!!!

Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια; Τι ετοιμάζεις – και σε ποιους τομείς;
Δεν έχω την πολυτέλεια να κάνω σχέδια. Περιμένω πάντα μπροστά σ’ ένα χαρτί αδειανό, ή την επόμενη παραγγελία, ή την έμπνευση για κάτι που θα ξεπηδάει απ’ τα βάθη της ψυχής μου. Δεν είμαι πλέον ο νέος τραγουδοποιός απ’ την Καρδίτσα …

[Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO]

Περισσότερες πληροφορίες

Διονύσης Τσακνής

  • Ελληνική

Μετρώντας πάνω από 70 συνεργασίες σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ο τραγουδιστής και συνθέτης παρουσιάζει τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της πιο άγνωστης στο ευρύ κοινό πτυχής του. Μαζί του η Ελένη Καρακάση και η Ζωή Παπαδοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.