Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές

Το πρωτοποριακό μουσικό –και όχι μόνο– φεστιβάλ φέτος είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο, πολύμορφο κι ενδιαφέρον. Στη Στέγη (6-8 και 11-12/3) αλλά κι εκτός αυτής.

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές

«Άλλες» μουσικές, στα όρια ή και πέρα από αυτά, είναι το «θεσμικό» πλαίσιο στο οποίο κινείται και αναπτύσσεται εδώ και πέντε χρόνια αυτό το πρωτοποριακό μουσικό –και όχι μόνο– φεστιβάλ. Φέτος είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο, πολύμορφο κι ενδιαφέρον, μεταφέροντας τον παλμό από τους χώρους της σύγχρονης μουσικής τέχνης. Στη Στέγη (6-8 και 11-12/3) αλλά κι εκτός αυτής...

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές - εικόνα 1
Ηolly Ηerndon

Το ντουέτο Rie Nakajima - David Toop, που ανοίγει το φεστιβάλ, μας βάζει κατευθείαν στο σωστό κλίμα. Στη Rie Nakajima συναντάμε μια έντονη «χωρική» διάσταση, καθώς οι σπουδές της στη γλυπτική σχεδόν υπαγορεύουν τις κινήσεις της μουσικής της. Η αρχιτεκτονική των ήχων (ήτοι ο χώρος και οι κινήσεις των performers/μουσικών) ορίζει το αισθητικό αποτέλεσμα και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τον David Toop επιλέγουν να ξεκινήσουν το Borderline από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης της Στέγης (6/3, 8 μ.μ.). Ο David Toop είναι γνωστή φυσιογνωμία στο χώρο της σύγχρονης και αυτοσχεδιαστικής μουσικής τόσο ως κριτικός και συγγρα­φέας του επιδραστικού βιβλίου «Ωκεανός του ήχου» όσο και ως δημιουργικός –για την ακρίβεια δημιουργικότατος– μουσικός.

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές - εικόνα 2
Akio Suzuki

Ο C. Spencer Yeh έχει ακολουθήσει μια «αυτοδιδακτική» μουσική μεθοδολογία και χρησιμοποιεί κυρίως το βιολί, τη φωνή και τα ηλεκτρονικά σε συνδυασμό με video art, κινηματογράφο ή άλλα μέσα. Στις μουσικές του μπορούμε να διακρίνουμε έντονες επιδράσεις μινιμαλιστικής και κοσμικής μουσικής, ψυχεδέλειας ή krautrock και στην εδώ παρουσία του (6/3, 9 μ.μ.), εκτός από την σόλο περφόρμανς, θα προβληθεί κι ένα βίντεο από τον οργανισμό «Spectacle» της Νέας Υόρκης στον οποίο συμμετέχει.

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές - εικόνα 3
Ben Vida

Η Holly Herndon δείχνει μια ιδιαίτερη δραστηριότητα και κινητικότητα ανάμεσα στην ηλεκτρονική και τη «μηχανική» μουσική, χρησιμοποιώντας τόσο τους υπολογιστές όσο και τη φωνή ή τους σωματικούς ηχορυθμούς. Έχει πολύ ενδιαφέρον η ευρύτητα των μουσικών της εξερευνήσεων, που μπορούν να κινούνται από το απλά πειραματικό στο βαθιά φιλοσοφικό πεδίο. Στην περφόρμανς της στη Στέγη (6/3, 10.45 μ.μ.) η Holly Hendon συνεργάζεται με τον Mat Dryhurst, που χειρίζεται ένα πρόγραμμα για live video και «συνοδεύει» τις μουσικές της σε πραγματικό χρόνο.
Ο Κωστής Δρυγιανάκης έχει πολυετή παρουσία στο χώρο της ηλεκτρακουστικής και αυτοσχεδιαστικής μουσικής και τα μουσικά του projects έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο Borderline παρουσιάζει (7/3, 9 μ.μ.) την καινούργια του σύνθεση «Άδηλα και κρύφια», που θα κυκλοφορήσει δισκογραφικά (σε 200 αριθμημένα αντίτυπα) για πρώτη φορά σε αυτήν τη συναυλία.
Από το χώρο της free jazz προέρχεται ο σαξοφωνίστας John Butcher, όμως βαθμιαία τα ενδιαφέροντά του απλώθηκαν στην «κλασική» αυτοσχεδιαστική και στην ηλεκτρονική μουσική. Έτσι συναντιέται ιδανικά με τον Rhodri Davies, ο οποίος παίζει άρπα και live electronics, ενώ τον ενδιαφέρει και η avant folk μουσική. Μαζί έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους κι εδώ (7/3, 10 μ.μ.) θα παρουσιάσουν την εν εξελίξει αυτοσχεδιαστική σύνθεσή τους «Roughting Lynn».

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές - εικόνα 4
Streifenjunko

Με δημιουργικά –πέραν της μουσικής– ενδιαφέροντα όπως η φωτογραφία και το βίντεο, ο Aki Onda έχει καταγράψει σε γουόκμαν field recordings που καλύπτουν δύο δεκαετίες και μας έχει δώσει το θεμελιακό έργο του «Cassette Memories». Στα live του όπως εδώ (7/3, 11 μ.μ.) συνηθίζει να επεμβαίνει δραστικά σε αυτό το υλικό και να δημιουργεί κάτι εντελώς καινούργιο.
Οι Streifenjunko είναι το ντουέτο­ εκ Νορβηγίας Espen Reinertsen (σαξόφωνο) - Eivind Lonning (τρομπέτα), που ναι μεν έχουν καταβολές στη σύγχρονη τζαζ ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, αλλά προτιμούν να της δίνουν ambient διαστάσεις. Στο live τους (8/3, 9 μ.μ.) περιμένουμε ένα ιδιαίτερο εσωτερικό trance. Ιδιαίτερη περίπτωση ηλεκτρονικού συνθέτη ο Ben Vida, καθώς η ευρύτητα των επιλογών του ξεκινάει από τον folk μινιμαλισμό και καταλήγει στα καθαρά αφαιρετικά soundscapes με απρόβλεπτη ποικιλία στο ενδιάμεσο. Εδώ (8/3, 10 μ.μ.) θα παρουσιάσει μια εκδοχή του πιο πρόσφατου έργου του «Slipping control», με την τραγουδίστρια

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές - εικόνα 5
Zeitkratzer

Amirtha Kidambi και τον περκασιονίστα Tyondai Braxton, ενώ ο ίδιος φυσικά θα είναι στα live electronics. Από το χώρο του noise, τώρα, έρχονται οι Jason Lescaleet και Aaron Dilloway και η συνεργασία τους μας έχει δώσει το ενδιαφέρον άλμπουμ «Grapes and snakes». Έντονες ψυχοακουστικές διαστάσεις και λεπτομέρειες και απρόβλεπτες δυναμικές θα είναι το χαρακτηριστικό του live τους (8/3, 11 μ.μ.)
Το εμβληματικό «Metal machine music» του αείμνηστου Lou Reed θα είναι το project του γκρουπ Zeitkratzer που θα παρουσιαστεί στις 11-12/3 (9 μ.μ.). Αυτοί οι παν-Ευρωπαίοι μοντερνιστές, οι οποίοι ειδικεύονται σε κάθε είδους σύγχρονη σύνθεση, έχουν κάνει το πολύ απλό: έχουν μεταγράψει το αμιγώς ηλεκτρικό/ηλεκτρονικό έργο σε ορχηστρικό και κορυφώνουν το φετινό Borderline.

Borderline Festival 2015: Μουσική για εξερευνητές - εικόνα 6
Aki Onda

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «oto-date» (όρθια ακρόαση) που παρουσιάζει την Κυριακή 8/3 (12 μ. και 4 μ.μ.) ο 73χρονος Akio Suzuki. Είναι μια πρόταση περιήγησης (sound walk) στον εξωτερικό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητές του – ακουστικές και άλλες. Επίσης το Σάββατο στη μία μετά τα μεσάνυχτα ο Jason Lescaleet θα είναι DJ στο «Some Bizarre»!

Περισσότερες πληροφορίες

Borderline Festival 2015 - Ημέρα 1η

  • Φεστιβάλ

Το ετήσιο φεστιβάλ συνεχίζει τη διερευνητική του πορεία προς όλες τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας πειραματικής μουσικής (ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική). Εμφανίζονται οι Rie Nakajima & David Toop (8 μ.μ.), C. Spencer Yeh (9 μ.μ.) και Holly Herndon με Mat Dryhurst.

Borderline Festival 2015 - Ημέρα 2η

  • Φεστιβάλ

Με τους Κωστή Δρυγιανάκη (9 μ.μ.), John Butcher & Rhodri Davies (10 μ.μ.) και Aki Onda (11 μ.μ.)

Borderline Festival 2015 - Ημέρα 3η

  • Φεστιβάλ

Με τους Streifenjunko (9 μ.μ.) Ben Vida, Tyondai Braxton & Amirtha Kidambi (10 μ.μ.) και Jason Lescalleet & Aaron Dilloway (11 μ.μ.)

Borderline Festival 2015 - Ημέρα 4η

  • Φεστιβάλ

Το σχήμα του Reinhold Friedl, οι Zeitkratzer, ένα από τα σημαντικότερα σύνολα πειραματικής μουσικής της τελευταίας δεκαπενταετίας, ολοκληρώνει το ετήσιο φεστιβάλ Borderline με δύο εμφανίσεις. Θα ερμηνεύσουν το «Metal Machine Music» του Lou Reed

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
24/04/2024

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.