Ψαραντώνης: Της μουσικής ταξίδια

Ένα από τα συναρπαστικά μουσικά ταξίδια του Ψαραντώνη, στο Half Note Jazz Club (6-10/3), με τίτλο «Στου κύκλου τα γυρίσματα».

Ψαραντώνης: Της μουσικής ταξίδια

Ένα από τα συναρπαστικά μουσικά ταξίδια του Ψαραντώνη, στο Half Note Jazz Club (6-10/3), με τίτλο «Στου κύκλου τα γυρίσματα», μαζί με τη Νίκη Ξυλούρη (τραγούδι) και τον Γιάννη Παξιμαδάκη (λαούτο).

Ψαραντώνης: Της μουσικής ταξίδια - εικόνα 1

Όταν αναφερόμαστε στον Ψαραντώνη, όταν ακούμε τις μουσικές του, όταν ακολουθούμε τους ρυθμούς και τις μελωδίες που παίζει με τη λύρα του, όταν μας παρασέρνει στο ταξίδι η βαθιά φωνή του, μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι πηγαίνουμε πίσω, σε χρόνους αρχέγονους και πως οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε σαν ήχο και μουσική είναι ουσιαστικά η ιστορία και η προϊστορία μας, όλη μας η ύπαρξη μέσα σ’ αυτό τον χώρο που γεννηθήκαμε και μεγαλώνουμε – άσχετα αν γινόμαστε πιο σοφοί ή όχι…

Ο Αντώνης Ξυλούρης έμαθε τη λύρα παιδί, στα Ανώγεια, ακούγοντας και βλέποντας τον μεγάλο του αδελφό, τον Νίκο. Φαίνεται όμως πως τη λύρα την ήξερε από πάντα – γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή ήταν που τον οδήγησε μέσα στη μουσική. Όσες φορές κι αν δει κανείς τον Ψαραντώνη να παίζει και να τραγουδάει, νιώθει πως γίνεται ένα με τη μουσική και πως η μουσική μέσα από αυτόν δεν έχει πια όρια. Αντικειμενικά, ο Ψαραντώνης κατατάσσεται στους μεγάλους masters αυτής της τέχνης σε διεθνές – αν όχι σε κοσμικό – επίπεδο, ξεπερνώντας την Κρήτη και την Ελλάδα ενώ, ταυτόχρονα, βρίσκεται στα θεμέλια του πολιτισμού τους.

Τον έχουμε δει να ξεσηκώνει πλήθη με τον ήχο της λύρας του και τη φωνή του και να παίζει μαζί με μουσικούς που ανήκουν σε άλλες πολιτισμικές «σφαίρες». Σε κάθε περίπτωση όμως ξέρουμε πως η μουσική του είναι το αέναο ταξίδι της ζωής, αυτό που έρχεται από πολύ μακριά και (μας) πάει πολύ μακριά. Και απλώς χαιρόμαστε, κάθε φορά, να ζούμε τα στιγμιότυπά του. Όπως αυτό στο Half Note Jazz Club από 6 έως 10/3…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.