Ρίτα Αντωνοπούλου: «Δεν γίνεται να φλέγεται ο κόσμος και να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε!»

Με αφορμή την πρώτη δισκογραφική συνεργασία της με τον Γιώργο Ανδρέου και την πρώτη παρουσίαση αυτής της δουλειάς στις 19 & 20/12 στον Φ.Ο.Υ., η υπέροχη ερμηνεύτρια μιλάει στο «α». 

Ρίτα Αντωνοπούλου: «Δεν γίνεται να φλέγεται ο κόσμος και να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε!»

Στο δίσκο «Ζωή μου μην αργείς», η Ρίτα Αντωνοπούλου συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Γιώργο Ανδρέου και δημιουργούν το πορτρέτο μίας σύγχρονης γυναίκας που ζει στην Αθήνα – ένα ιδανικό καλλιτεχνικό ταίριασμα για να σχεδιαστεί μια πλήρης εικόνα αυτής της γυναίκας μέσα από στοιχεία καθημερινότητας, έντονα ψυχολογικά και υπαρξιακά ξεσπάσματα αλλά και κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου/CD από τη Μικρή Άρκτο και την πρώτη παρουσίασή του την Παρασκευή 19/12 και το Σάββατο 20/12 στον Φιλοπρόοδο Όμιλου Υμηττού (και στη συνέχεια σε περιοδεία σε άλλες πόλεις), η Αντωνοπούλου μας παρουσιάζει αυτήν τη δουλειά. Καθώς θυμόμαστε ένα σπαρακτικό preview της «Μάνας» σε μια πρόσφατη εμφάνισή της, ανυπομονούμε να ακούσουμε τα καινούργια τραγούδια ζωντανά, μαζί με τις υπόλοιπες, κλασικές και σύγχρονες, επιλογές του προγράμματος.

Ρίτα Αντωνοπούλου: «Δεν γίνεται να φλέγεται ο κόσμος και να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε!» - εικόνα 1

Γιατί σας επέλεξε ο Γιώργος Ανδρέου για να ερμηνεύσετε τα τραγούδια του καινούργιου κύκλου τραγουδιών του;
Ίσως η ερώτηση θα έπρεπε να απαντηθεί από τον ίδιο, αλλά επειδή έχω ακούσει τι απαντάει, θα προσπαθήσω να το μεταφέρω... Πέρα από το προφανές που λέει, ότι δηλαδή με εκτιμά ως ερμηνεύτρια και θεώρησε ότι η φωνή μου κι ο τρόπος μου θα ταίριαζε σ’ αυτό που είχε στο μυαλό του, αναφέρει επίσης ότι αυτό που είμαι του έφερνε στο μυαλό τη γυναίκα για την οποία έγραψε τα τραγούδια. Πίστεψε ότι μπορώ να την ενσαρκώσω κι ελπίζω να αποδειχθεί σωστός. Όταν με πήρε τηλέφωνο για να μου προτείνει αυτήν τη δισκογραφική συνεργασία, θυμάμαι ότι ένιωσα απίστευτη χαρά και δικαίωση για τη μέχρι τώρα πορεία μου.

Σύμφωνα μ’ εκείνον, τα τραγούδια «έχουν ως ενιαίο θεματικό άξονα τις περιπέτειες μιας νέας γυναίκας στη μεγάλη πόλη, στο σημερινό μεταμοντέρνο αστικό τοπίο». Ποια είναι η εικόνα αυτής «της νέας γυναίκας στη μεγάλη πόλη» που θα σχηματίσει ο ακροατής του δίσκου;
Είναι μια σύγχρονη γυναίκα γύρω στα 30... μέχρι 35 τον αφήνω να φανταστεί, όχι παραπάνω! Ζει και μεγαλώνει στην πόλη, εργάζεται, προβληματίζεται, μπορεί να έχει οικογένεια ή να έχει χωρίσει, να έχει ένα παιδί. Επίσης φοβάται, παλεύει, ερωτεύεται, ανησυχεί... Ίσως ένα από τα πιο προσωποποιημένα τραγούδια της δουλειάς είναι η «Μάνα». Αυτό το τόσο ξεχωριστό τραγούδι αποτελεί μια εκπληκτική έμπνευση του Γιώργου τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, για το οποίο είμαι περήφανη. Συνολικά, πρόκειται για μια απολύτως σύγχρονη δουλειά σε ύφος και ήχο, που με κάνει να χαίρομαι βαθιά που μπήκα στον κόσμο της.

Ρίτα Αντωνοπούλου: «Δεν γίνεται να φλέγεται ο κόσμος και να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε!» - εικόνα 2

Πόσο έντονο είναι το πολιτικό στοιχείο στο δίσκο; Έχοντας επιδείξει πολιτική ευαισθησία με τις πρόσφατες εμφανίσεις σας, πόσο απαραίτητο θεωρείτε πια αυτό το στοιχείο στην τραγουδοποιία;
Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για όλους. Υπάρχουν δημιουργοί και ερμηνευτές που πότε δεν ασχολήθηκαν με το πολιτικό τραγούδι, οπότε θα ήταν περίεργο και αναληθές από καλλιτεχνική άποψη να αρχίσουν να το κάνουν τώρα επειδή ίσως το επιβάλλει η εποχή. Από τη δική μου μεριά κι επειδή ακριβώς ασχολούμαι με το πολιτικό τραγούδι από την αρχή της πορείας μου, ακόμη κι από τα χρόνια της πλαστής ευμάρειας, θεωρώ χρέος μου να το συνεχίσω. Εκφράζομαι μέσα απ’ αυτό και, όπως θα διαπιστώσετε και μέσα στη δουλειά μας, υπάρχουν κάποια τραγούδια αμιγώς κοινωνικοπολιτικά. Δεν γίνεται να φλέγεται ο κόσμος κι εμείς να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο να διασκεδάζουμε τον κόσμο!

Ποιοι άλλοι ερμηνευτές συμμετέχουν στο δίσκο;
Έχουμε τη χαρά να έχουμε εξαιρετικούς ερμηνευτές και φίλους μέσα σ’ αυτήν τη δουλειά. Το ομότιτλο «Ζωή μου μην αργείς» είναι ένα ντουέτο με τον Χρήστο Θηβαίο, ενώ στο «Δεν θ’ αφήσω το σκοτάδι» συμπράττω με τον Πάνο Κατσιμίχα και στο «Δουλειά αγκαλιά» με τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Χρήστο Θηβαίο. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

Σε ποια καλλιτεχνική και ψυχολογική κατάσταση σας βρίσκει αυτή η δισκογραφική δουλειά;
Με βρίσκει πανέτοιμη να την υποστηρίξω με όλη μου τη δύναμη και αγάπη. Πιστεύω βαθιά σ’ αυτό που έχουμε δημιουργήσει.

Πώς θα προωθήσετε το δίσκο;
Με όποιον τρόπο μπορούμε. Στις 19 και 20/12 θα δώσουμε δύο παραστάσεις στον ιστορικό χώρο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού, όπου θα βρεθούμε παρέα με τον Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο και τον υπέροχο Στέργιο Γαργάλα στο βιολί. Έχουμε ετοιμάσει μια πολύ δυνατή παράσταση, με την οποία θα ταξιδέψουμε στη συνέχεια στην Ελλάδα. Περιμένω πώς και πώς να μοιραστώ την καινούργια μας δουλειά με τον κόσμο!

Ακούστε πέντε τραγούδια από το δίσκο «Ζωή μου μην αργείς» του Γιώργου Ανδρέου με ερμηνεύτρια τη Ρίτα Αντωνοπούλου:

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώργος Ανδρεου, Ρίτα Αντωνοπούλου

  • Ελληνική

Σε τραγούδια από το νέο τους δίσκο «Ζωή μου μη αργείς», αγαπημένα του Ανδρέου, από τη δισκογραφία της Αντωνοπούλου και από τις συνεργασίες της με καταξιωμένους δημιουργούς καθώς και κλασικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

16/04/2024

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".