Ελεωνόρα Ζουγανέλη: που βρίσκεται «η δύναμή της»;

Από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς τραγουδίστριες του καιρού μας, κλείνει το φετινό της συναυλιακό κύκλο με τρία live στον κήπο του Μεγάρου, στις 20, 21 και 22/9.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: που βρίσκεται «η δύναμή της»;

Η καλοκαιρινή της περιοδεία ήταν φουλ – και στο φουλ! Από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς τραγουδίστριες του καιρού μας, με μεγάλο γκελ στη νέα γενιά –τη γενιά της–, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κλείνει το φετινό της συναυλιακό κύκλο με τρία live στον κήπο του Μεγάρου, στις 20, 21 και 22/9.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: που βρίσκεται «η δύναμή της»; - εικόνα 1

Ημία συναυλία που αρχικά είχε προγραμματιστεί έγινε… τρεις. Λογικό. Η Ελεωνόρα­ Ζουγανέλη έχει μεγάλη ζήτηση, όπως και οι άλλοι (λίγο πολύ συνομήλικοι) φίλοι της: Γιάννης Χαρούλης, Νατάσσα Μποφίλιου, Κωστής Μαραβέγιας κ.λπ. Ανήκει στις φωνές που «αντιπροσωπεύουν» κι «εκπροσωπούν» μια νέα γενιά, μια γενιά που προσπαθεί να βρει τη δική της φωνή μέσα από μια πολύμορφη και πολυπρόσωπη κρίση (όχι μόνο οικονομική, παρότι αυτή μπορεί να θεωρηθεί η βασικότερη). Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη επιδεικνύει μια ιδιαίτερα ισχυρή καλλιτεχνική προσωπικότητα που χτίζεται προσεκτικά και βαθμιαία – αν και η μεγάλη­ επιτυχία την ακολουθεί από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της και ιδιαίτερα του δισκογραφικού της ντεμπούτο «Έλα» (2008). Πέρα από το γενικότερο σουξέ της, φέτος το καλοκαίρι συγκλόνισε και στο Ηρώδειο ερμηνεύοντας τη Μελίνα Μερκούρη και τα τραγούδια της, το χειμώνα θα ανεβάσει «Πιαφ» με το Εθνικό, ενώ το επόμενο άλμπουμ της θα γίνει με τον εξαιρετικό συνθέτη Μίνωα Μάτσα. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη όμως έχει να επιδείξει και μια προσωπική δισκογραφία, που διαθέτει καλλιτεχνικό ειδικό βάρος και βρίσκει άμεσο αντίκρισμα στον κόσμο που την ακούει και πηγαίνει στα live της. Η περσινή «Μετακόμιση τώρα», η «Έξοδος 2» (2010) και το «Έλα» μας κάνουν ένα (μικρό) σύνολο μιας καλλιτέχνιδας που ξέρει πώς να εκφράζεται πανστιλιστικά μέσα από το τραγούδι που επιλέγει­ και παράλληλα να εκφράζει ποιητικές ανάγκες της νεολαίας σήμερα.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: που βρίσκεται «η δύναμή της»; - εικόνα 2

Και, φυσικά, μέσα από τις ανάλογες σπουδές και τις θεατρικές της ποιότητες μπορεί να προσεγγίζει και τα διαχρονικά classics (λαϊκά, έντεχνα ή οτιδήποτε) με τον εντελώς δικό της τρόπο. Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, μπορούμε να έχουμε την αποτύπωση ενός live όπως το διπλό άλμπουμ «Είπα στους φίλους μου» (2011) – ή καλύτερα ένα πραγματικό live όπως αυτά που έκανε μόλις σε Ελλάδα και Κύπρο ή αυτά που θα κάνει τώρα στον κήπο του Μεγάρου. «Η δύναμή σου, δύναμή μου», λέει πειστικά η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, έχοντας φτιάξει μια ισχυρή σχέση με τον κόσμο της. Πάνω στη σκηνή είναι που δίνει όλο της τον εαυτό – και αυτό το έχουμε δια­πιστώσει πολλάκις. Αυτά που παρουσιάζει είναι μουσικές δικές της, επιλογές και μείξεις που μπορούν να προέρχονται από οπουδήποτε, να αγκαλιάζουν εξίσου το νέο και το παλιό και να ­δίνουν κάτι που πολύ ωραία έχει εκφράσει η ίδια με το τραγούδι «Μονάχα εγώ». Θα τη δούμε ­πάλι να το εκφράζει εδώ μαζί με την παρέα της: Αφροδίτη Παπαχριστοδούλου (τραγούδι), Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρα, ενορχηστρώσεις), Νίκος Πασσαλίδης (έγχορδα), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Παρασκευάς Κίτσος (μπάσο), Γιάννης Αγγελόπουλος (ντραμς), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν) και Δημήτρης Γασιάς (βιολί).

Περισσότερες πληροφορίες

Ελεωνόρα Ζουγανέλη

  • Ελληνική

«Η δύναμή σου, δύναμή μου...»: ένα μεγάλο συναυλιακό πάρτι για το κλείσιμο της καλοκαιρινής περιοδείας της, γεμάτο ενέργεια, κέφι, χορό και διασκέδαση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".