Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μας συστήνει τους φίλους του

Συντροφιά με μια στρατιά από μουσικούς συνοδοιπόρους, σπουδαίους ερμηνευτές και αδελφές ψυχές, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σαλπάρει για τη Μεσόγειο μέσα από τη συναυλία της ζωής του, στις 9/7, στο Καλλιμάρμαρο. Κι έχει μια καλή κουβέντα για όλους.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μας συστήνει τους φίλους του

Συντροφιά με μια στρατιά από μουσικούς συνοδοιπόρους, σπουδαίους ερμηνευτές και αδελφές ψυχές, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σαλπάρει για τη Μεσόγειο μέσα από τη συναυλία της ζωής του, στις 9/7, στο Καλλιμάρμαρο. Κι έχει μια καλή κουβέντα για όλους.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μας συστήνει τους φίλους του - εικόνα 1

Μπορεί η πορεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να είναι σπαρμένη με αναμνήσεις, όμως η συναυλία που ετοιμάζει για το Καλλιμάρμαρο ίσως τελικά είναι η σημαντικότερη της ζωής του. Διότι έρχεται για να ζωντανέψει ένα από τα πιο φιλόδοξα concepts της ελληνικής δισκογραφίας, το «Οι Άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο», ένα album ντουέτων και συνεργασιών με ξεχωριστούς ερμηνευτές και μουσικούς από τη βόρεια ακτή της Μεσογείου. «Δίσκος και συναυλία φτιάχτηκαν μαζί. Με πολύ προσεκτική επιλογή των ανθρώπων που συμμετείχαν. Όλοι ένας κι ένας^ σταυροβελονιά»! Μαζί τους ετοιμάζει ένα συναυλιακό μαραθώνιο διαρκείας, με τραγούδια όλων όσοι συμμετέχουν στο διπλό CD. Το λες και γιορτή της μεσογειακής μουσικής, το λες και υπόθεση παρέας και συντροφικότητας: «Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι μόνος. Από την αρχή της πορείας μου ήμουν σε συγκροτήματα. Αλλά και στη συνέχεια πάντα με άλλους έκανα ό,τι έκανα. Ούτε στα ευχάριστα ήθελα να ’μαι μόνος ούτε στα δυσάρεστα. Είμαι τού “μαζί”. Και αυτή η συναυλία είναι σε μια εποχή που δεν γίνεται με άλλον τρόπο παρά μαζί». Τώρα μάλιστα που η Μεσόγειος αντιμετωπίζει γενικευμένη οικονομική κρίση, η συναυλία δεν μπορεί παρά να έχει και πολιτικές προεκτάσεις. «Διαβάζω στις εφημερίδες για τον πόλεμο Βόρειων και Νότιων. Εμείς όμως ζούμε εδώ. Κι έχουμε αυτόν τον ήλιο, αυτήν τη μουσική, αυτήν τη διάθεση για ζωή. Αυτά δεν πρέπει να αφήσουμε να μας τα πάρει κανείς. Κανένας αγιογδύτης και τοκογλύφος αυτού του πλανήτη. Αυτή η συναυλία είναι μια αρχή. Για να βγει έξω ο κόσμος και να έρθουν κοντά τα χνώτα μας. Δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς αυτό. Γι’ αυτό βάλαμε και φτηνό εισιτήριο. Για να έρθει πολύς κόσμος».

...για τους ξένους guests

Adamo Το μυθικό πρόσωπο των παιδικών μου χρόνων. Ο Adamo είναι ένας άγγελος. Απίστευτα προσιτός άνθρωπος, αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει πουλήσει 120 εκατ. δίσκους σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται: «αν είχες πουλήσει τόσους δίσκους όσους αυτός, θα συμπεριφερόσουν όπως αυτός;»

Angelo Branduardi Είναι αδερφός. Μου άνοιξε τα μάτια στη μουσική της Μεσογείου. Είχαμε κάνει κι εκείνα τα δύο τραγούδια πριν από δέκα χρόνια [σ.σ.: «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η Γυναίκα» και «Τερατάκι Τσέπης»), τα οποία άντεξαν στο χρόνο. Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το εγχείρημα. Το θεωρούσα σίγουρο ότι θα συμμετείχε. Και μόλις του το πρότεινα μου είπε: «Και το συζητάς;»

Tonino Carotone Ο Carotone είναι η αιτία που έγινε το «Οι Άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο». Αν ο Tonino μου έλεγε «όχι» εκείνη τη μέρα που βρεθήκαμε, οι «Άγγελοι» δεν θα γίνονταν. Ο Tonino είναι ο συνδετικός κρίκος ολόκληρου του ήχου της Μεσογείου.

Bernard Lavilliers Πήγα και τον βρήκα σε μια συναυλία στις Βρυξέλλες, του είπα την ιδέα μου και μου είπε: «Εγώ πολεμάω τόσα χρόνια να κάνω πράξη αυτήν την ιδέα. Θα το καταφέρεις; Είμαι μέσα».

Christophe O τραγουδιστής της εφηβείας μου. Εκείνο το δίσκο, το «Girl From Salina», δεν υπήρχε σπίτι που να μην τον έχει. Ακόμη και τώρα τρελαίνομαι κάθε φορά που ακούω τις πρώτες νότες του «Mon Amour». Φυσικά και θα το πει στη συναυλία!

I Nomadi Συγκρότημα-μύθος στην Ιταλία με σαραντάχρονη πορεία. Οι άνθρωποι είναι γκουρού. Με είχαν φωνάξει να τραγουδήσω σε μια συναυλία τους. Κάναμε κι ένα τραγούδι μαζί που είχε βγει δεύτερο στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.

Piluka Aranguren Η γυναίκα του Tonino [Carotone]. Είναι και οι δύο τρελοί. Είναι μια πολύ δυνατή και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εκτός από το τραγούδι που ερμηνεύσαμε μαζί στους «Αγγέλους» θα πει και τραγούδια της Luz Casal.

Josep Tero Στους «Αγγέλους» συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά. Πήγα στο στούντιο στη Βαρκελώνη για να γράψουμε το ντουέτο μας. Γίναμε φίλοι. Πήγαμε και στο γήπεδο για να δούμε την Μπαρτσελόνα...

...για τους Έλληνες τραγουδιστές

Τι να πρωτοπώ για τους Έλληνες τραγουδιστές; Σε αυτήν τη δουλειά τρία πράγματα μπορείς να καταφέρεις: να ζήσεις την οικογένειά σου με αξιοπρέπεια, να μείνουν δυο-τρία τραγούδια στο χρόνο και να χτιστούν κάποιες σχέσεις με τους ανθρώπους. Τι να πρωτοπώ δηλαδή για τον Παπακωνσταντίνου, τον Τσακνή και τον Πλιάτσικα; Έχουμε περάσει μαζί καλοκαίρια και χειμώνες. Δουλεύουμε χρόνια μαζί και είναι όλοι αγαπημένοι φίλοι. Ο Σαββόπουλος, αν και δεν είναι στο δίσκο, συμμετέχει στη συναυλία, γιατί ετοιμάζαμε μαζί ένα αφιέρωμα στον Lucio Dalla, ο οποίος θα ήταν επίσης στην παρέα μας αν δεν τον προλάβαινε ο... θάνατος. Ο Διονύσης είναι ο άνθρωπος που ήξερε τον Dalla περισσότερο από οποιονδήποτε στην Ελλάδα. Είναι ο μέντοράς μου και του οφείλω πάρα πολλά. Η μόνη με την οποία δεν είχα ξαναδουλέψει ήταν η Μαρία Φαραντούρη. Της έκανα την πρόταση να συμμετάσχει γιατί ήθελα στο δίσκο ένα καθαρά πολιτικό τραγούδι και αυτή είναι η ιέρεια του πολιτικού τραγουδιού. Και όχι μόνο δέχτηκε με χαρά, αλλά τραγουδάει κι ένα από τα ομορφότερα τραγούδια. Καθοριστική ήταν όμως και η συμμετοχή του Νίκου Αλιάγα, ο οποίος όχι μόνο έχει εκπληκτική φωνή αλλά υπήρξε και ο συνδετικός κρίκος με όλους τους Γάλλους που συμμετέχουν στη συναυλία και στο δίσκο. Και είναι, τέλος, ο άνθρωπος που ευθύνεται για το γεγονός ότι ο δίσκος θα κυκλοφορήσει σε 11 χώρες.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 10, 15): καταστήματα Public και Forthnet shop, ψηφιακά στο www.chronosart.gr και τηλεφωνικά στο 2119552300. Την ημέρα της συναυλίας στα ταμεία τα εισιτήρια θα κοστίζουν € 15, 20.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.