αθηνόραμα digital

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

iOS 7: οι εντυπώσεις

Οι πρώτες ώρες χρήσης σε iPhone και iPad - πού τα έχει καταφέρει η Apple, πού όχι;

Πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της, η Apple διέθεσε χθες το βράδυ στο ευρύ κοινό το iOS 7, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για iPhone 4/4S/5, iPad 2/3/4/Mini και iPod Touch πέμπτης γενιάς. Για τα σημαντικότερα πράγματα που προσφέρει το καινούργιο iOS έχουμε κάνει ήδη λόγο - στο παρόν άρθρο λοιπόν θα επικεντρωθούμε στις πρακτικές μας εντυπώσεις από την εγκατάσταση και χρήση του σε iPhone 5 και iPad 4, τουλάχιστον βάσει των λίγων ωρών από τη στιγμή που αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε στις συγκεκριμένες συσκευές.

H εγκατάσταση του iOS 7 δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα: η διαδικασία είναι εν πολλοίς δεδομένη πλέον και κύλισε ομαλά, έστω κι αν και δεν ίσχυσε το ίδιο για όλους χθες το βράδυ. Επειδή προφανώς αμέτρητοι χρήστες των συσκευών της Apple προσπαθούσαν ταυτόχρονα να κάνουν την αναβάθμιση σε iOS 7 από τις 8 το βράδυ και μετά, οι server της αμερικανικής εταιρείας δεν άντεξαν την... έξτρα πίεση και η μεταφορά του σχετικού αρχείου στους υπολογιστές τους μέσω iTunes ή απευθείας στην εκάστοτε συσκευή μέσω Wi-Fi (600-1000 ΜΒ ανάλογα με το εκάστοτε iPhone ή iPad) σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν ολοκληρωνόταν είτε σταματούσε στο σημείο πιστοποίησής του (validation). Αποτέλεσμα: διακοπή της διαδικασίας στη μέση κι επανέναρξη, εκνευρισμός και... τα σχετικά σχόλια στα διάφορα forum. Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες και μετά πάντως η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα για όσους αποδείχθηκαν υπομονετικοί και... σοφότεροι!

Το μικρό... πολιτισμικό σοκ, φυσικά, του ανασχεδιασμένου iOS 7 θα το υποστούν τόσο αυτοί που το εγκατέστησαν αμέσως, όσο κι εκείνοι που θα το πράξουν τις επόμενες μέρες (και σίγουρα οι κάτοχοι των iPhone 5S/5C όπου θα είναι προεγκατεστημένο). Ο Jony Ive και η ομάδα του έκαναν ριζικές αλλαγές στην όψη του iOS, απλοποιώντας το σχεδιασμό του, χρησιμοποιώντας μοντέρνα στοιχεία (π.χ. λεπτές γραμματοσειρές) και αφαιρώντας τα λεγόμενα "σκευομορφικά" ή "ρεαλιστικά" στοιχεία, όπως π.χ. το... δέρμα και το ξύλο που πλαισίωναν συγκεκριμένα apps. Το γενικό design "κολακεύει" τις οθόνες ιδιοτήτων Retina - φαίνεται πολύ ομορφότερο στις υψηλές αυτές αναλύσεις σε σχέση π.χ. με αυτήν του iPad Mini - είναι σαφέστερο και "αναπνέει" πολύ πιο άνετα από το iOS 6, αξιοποιώντας κενό χώρο στην οθόνη για να εστιάζει κανείς ευκολότερα εκεί που πρέπει. Είναι πρακτικά... αδύνατο να μην έλθει στο μυαλό κάποιου το περίφημο "less is more" την ώρα που χειρίζεται το iOS 7 και, κατά τη γνώμη μας, αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ