Ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Βλέπεις τους πανύψηλους γερανούς σε λειτουργία και αναρωτιέσαι πώς να εξελίσσονται οι κατασκευές πίσω από τα πετάσματα του εργοταξίου στον...

Ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Βλέπεις τους πανύψηλους γερανούς σε λειτουργία και αναρωτιέσαι πώς να εξελίσσονται οι κατασκευές πίσω από τα πετάσματα του εργοταξίου στον παλιό ιππόδρομο; Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανοίγει αύριο προσφέροντας μοναδικό… μπαλκόνι με θέα αλλά και (δωρεάν) ξεναγήσεις στο μεγαλύτερο υπό κατασκευή project πολιτισμού στην πόλη.
Από το διάφανο περίπτερο του Κέντρου Επισκεπτών χαζεύω την κινητικότητα στο ζωντανό εργοτάξιο. Στη… σκιά των δέκα πανύψηλων γερανών, το μελλοντικό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποκαλύπτει ήδη τα καμαρίνια του ισογείου (και ανεβαίνει προς τον πρώτο όροφο), ο επιβλητικός λόφος του πάρκου έχει σκαρφαλώσει στα δεκαπέντε μέτρα ύψος περιμένοντας το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης να ανυψωθεί για να επεκτείνει και εκεί την πράσινη επικράτειά του –και φυσικά και τους δικούς μας περιπάτους με φόντο τον Σαρωνικό–, ενώ στη χαραγμένη επιμήκη τάφρο που εκτείνεται παράλληλα με τη λεωφόρο Συγγρού μαντεύω από τώρα το υδάτινο κανάλι πλάι στο οποίο από το 2016 θα κάνουμε ποδήλατο (άλλωστε ο χώρος προβλέπεται να είναι σούπερ φιλικός προς τους ποδηλάτες διαθέτοντας ακόμα και ντους!).
Για να σχηματίσεις βέβαια μια πιο σαφή εικόνα για όλο το project, δεν έχεις παρά να εξερευνήσεις τα ενδότερα του διάφανου Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο θα είναι επισκέψιμο από αύριο Τρίτη 8/10 και να δηλώσεις συμμετοχή στις ξεναγήσεις μέσα στο εργοτάξιο που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 10/10. Σχεδιασμένο από τους φοιτητές Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνα Γιωτάκη (Μετσόβιο) κατόπιν Πανελλήνιου Σπουδαστικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, με άξονα τη διαφάνεια και αναφορές στα κλασικά μοντερνιστικά pavillions αλλά και στο ίδιο το υπό ανέγερση κτίριο του Ρέντζο Πιάνο, το Κέντρο Επισκεπτών «ξεκλειδώνει» μέσα σε τέσσερις θεματικές γωνιές το παρόν και το μέλλον του έργου εστιάζοντας στις επιμέρους λειτουργίες του και στους οργανισμούς που θα φιλοξενεί. «Σας προσκαλούμε να σηκώσετε, να πιέσετε, να ανοίξετε και εν τέλει να ανακαλύψετε την εμπειρία που κρύβουν» ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η Ερατώ Κουτσουδάκη, η οποία ανέλαβε με τη μουσειολογική της ομάδα (μαζί με τους Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή), την εκθεσιακή διαμόρφωση του χώρου. Και δεν χρειάζεται να είσαι πιτσιρίκι για να μπεις στον πειρασμό για ένα… κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.
Τοποθετημένη σε κομβικό σημείο θέας, η αφιερωμένη στο πάρκο γωνιά σού δίνει μια εικόνα των επιμέρους τμημάτων του, από τον λαχανόκηπο ως τον μεσογειακό κήπο, και σε προκαλεί να «ξετρυπώσεις» τους ειδικούς κυλίνδρους που κρύβουν πληροφορίες για κάποια από τα κλου του χώρου - τους πίδακες νερού που θα μας υποδέχονται στη βόρεια είσοδο, τους παιδότοπους, τον λαβύρινθο που θα λειτουργεί ως χώρος περισυλλογής αλλά και ως μικρό αμφιθέατρο εκδηλώσεων. Όπως όλες οι επιμέρους εκθεσιακές ενότητες έτσι κι αυτή είναι εξοπλισμένη με μια οθόνη αφής που παρέχει ψηφιακή πληροφορία (εν προκειμένω π.χ. αναφορικά με τα φυτά του πάρκου) αλλά και με μια διαδραστική εφαρμογή (εδώ λ.χ. καλείσαι να δηλώσεις πώς θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις το μελλοντικό πάρκο και στο «δέντρο απόψεων» θα δεις τι απάντησαν άλλοι επισκέπτες). «Αυτή η εφαρμογή είναι χρήσιμη για μας γιατί μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε τις τάσεις, το τι θέλει το κοινό ως παροχή από το χώρο» μας ανέφερε ο σύμβουλος διεύθυνσης Πάνος Παπούλιας. «Παρά το ότι έχουμε συγκεκριμένο πλάνο λειτουργίας, μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τι θέλει ο κόσμος γιατί το έργο θα τελειώσει σε δύο χρόνια και οι ανάγκες του τότε μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικές από αυτές τώρα». Λίγα βήματα πιο πέρα, η τρισδιάστατη μακέτα του ΚΠΙΣΝ συνδιαλέγεται με μια εντυπωσιακή πανοραμική φωτογραφία της τάφρου της Όπερας, ενώ στα συρτάρια της κατασκευής βρίσκουμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή. Η πιο… θεατράλε θεματική γωνιά βέβαια δεν μπορεί παρά να είναι αυτή που αφορά στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η βιτρίνα με ένα καπέλο από τα κοστούμια της περσινής παραγωγής του Φάουστ (το πρώτο από μια σειρά εκθεμάτων που θα παρουσιαστούν) θα κλέψει το βλέμμα σου πριν αρχίσεις να κυκλώνεις την κατασκευή για να αντλήσεις πληροφορίες για τις υποδομές του κτιρίου (την κεντρική και την πειραματική σκηνή, την ακουστική και τους μηχανισμούς σκηνής κ.λπ.). Επιπλέον μπορείς να παρακολουθήσεις αποσπάσματα από παραγωγές της ΕΛΣ στα σχετικά βίντεο, ενώ χάρη στο διαδραστικό «παιχνίδι» θα μάθεις για τους συντελεστές της όπερας, τους οποίους μπορείς κιόλας να οδηγήσεις στη σωστή τους θέση μέσα στο κτίριο με μια κίνηση στην ψηφιακή οθόνη. Η εκθεσιακή μου βόλτα έκλεισε με έναν «περίπατο» στη μελλοντική Εθνική Βιβλιοθήκη, από τον εμβληματικό «πύργο των βιβλίων» που ντυμένος με βιβλία θα εκτείνεται σε όλο το ύψος του κτιρίου προδίδοντας έτσι την ταυτότητά του από μακριά στους επισκέπτες έως το Lighthouse που θα μας περιμένει για διάβασμα και εργασία με θέα στην Ακρόπολη και στη θάλασσα. Μέχρι τότε βέβαια, μπορείς να το ρίξεις κιόλας στη μελέτη ξεφυλλίζοντας σ’ αυτό το σημείο λευκώματα για βιβλιοθήκες αλλά και για το έργο του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Από ένα project βέβαια που επιθυμεί να διαμορφώσει και τις μελλοντικές γενιές αναγνωστών και μουσόφιλων, δεν θα μπορούσε να λείπει η παιδική γωνιά. Ανάμεσα λοιπόν στις θεματικές ενότητες της ΕΛΣ και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα πιτσιρίκια θα βρουν το δικό τους πεδίο δράσης με μαξιλάρες για να καθίσουν, σχετικά βιβλία για να διαβάσουν αλλά και μια ειδική κατασκευή που σε κάθε της όψη προτείνει κουίζ για λύτες διαφορετικών ηλικιών, σε σχέση με το εργοτάξιο, τα επαγγέλματα που φιλοξενεί, τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Καθώς βέβαια το project προσφέρει πλούσιο υλικό για… διαπραγμάτευση, στο επόμενο διάστημα το Κέντρο Επισκεπτών θα φιλοξενεί πειραματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες αναφορικά με τη χωροταξία και την τοπογραφία που δημιουργείται από το εργοτάξιο και το ΚΠΙΣΝ, σεμινάρια για στοχευμένες ομάδες (π.χ. εκπαιδευτικούς, τοπικούς οργανισμούς κ.ά.) που θα σχετίζονται με τις μελλοντικές λειτουργίες του κέντρου, ενώ σχεδιάζονται και εκδηλώσεις για μεμονωμένους επισκέπτες και φυσικά δράσεις σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το Κέντρο Επισκεπτών λειτουργεί καθημερινά, πλην Δευτέρας (10 π.μ.-4.30 μ.μ.), ενώ ξεναγήσεις στο εργοτάξιο θα πραγματοποιούνται από τις 10/10 και κάθε δεύτερη Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., κατόπιν δήλωσης συμμετοχής (πληροφορίες στο www.snfcc.org και 2108778396).
Πρόσβαση
Με λεωφορείο στη στάση Ωνάσειο επί της Λεωφ. Συγγρού και μέσω πεζογέφυρας, η είσοδος της οποίας βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, επί της οδού Ευριπίδου.
Από το Παλαιό Φάληρο μέσω της υπόγειας διάβασης στο ύψος τους Πλανητάριου και στη συνέχεια με τη διαμορφωμένη πεζογέφυρα της οδού Ευριπίδου.
Με τραμ από τη στάση Δέλτα Φαλήρου και μέσω της Εσπλανάδας.
Από τη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας επί της Λεωφ. Ποσειδώνος και μέσω της Εσπλανάδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Νίκος Χαρδαλιάς: "83 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για 51 έργα και δράσεις, για το μέλλον του Πειραιά μας"

Τα 51 έργα αφορούν σειρά δράσεων, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του Πειραιά με όρους βιωσιμότητας και με επίκεντρο την τοπική κοινωνία.

Σπύρο Παπαγεωργίου, γιατί η Αθήνα είναι ιδανική για έναν ποδηλάτη;

Ο συνιδρυτής του οργανισμού "Πόλεις για Ποδήλατο" μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος ποδηλάτης, αλλά και την ανάγκη εγκατάστασης περισσότερων ποδηλατικών υποδομών μέσα στην πόλη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/4.

Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος EQUAL_GEN, συζητάμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε με τη Gen Z για έναν κόσμο έμφυλης δικαιοσύνης.

ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Το έργο της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών υλοποιείται βάσει προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

"Πρασινίζουμε το Γκρίζο": Διαγωνισμός του Δήμου Αθηναίων για πράσινες γωνιές σε σπίτια και γειτονιές

Οι κάτοικοι της Αθήνας καλούνται να φέρουν τη φύση στα σπίτια και τις γειτονιές τους, μετατρέποντας μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές.