Αστικό Πικ-νικ στους λόφους της Αθήνας

Εσείς θα δώσετε αυτή την Κυριακή ραντεβού στους λόφους της πόλης για πικ-νικ μετά ξεναγήσεων; Η ιστορικός τέχνης και μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ Χαρούλα Χατζηνικολάου μας συστήνει αυτή τη νέα, έξω καρδιά, πρωτοβουλία.

Αστικό Πικ-νικ στους λόφους της Αθήνας

Εσείς θα δώσετε αυτή την Κυριακή ραντεβού στους λόφους της πόλης για πικ-νικ μετά ξεναγήσεων; Η ιστορικός τέχνης και μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ Χαρούλα Χατζηνικολάου μας συστήνει αυτή τη νέα, έξω καρδιά, πρωτοβουλία. Γράφει η Χαρούλα Χατζηνικολάου

Αστικό Πικ-νικ στους λόφους της Αθήνας - εικόνα 1

Μια διαφορετική ‘’γεύση’’ της ανοιξιάτικης Αθήνας προτείνει για πρώτη φορά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας την ερχόμενη Κυριακή 24/5. Οι άνθρωποι του Πράσινου και του Πολιτισμού ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να στρέψουμε το βλέμμα στους λόφους που «στεφανώνουν» την πόλη συνθέτοντας την τόσο ξεχωριστή φυσιογνωμία της και προσφέρουν πολύτιμες ανάσες δροσιάς. Όσοι από εμάς έχουμε χαρεί τις σπάνιες ηλιόλουστες ημέρες του ευρωπαϊκού βορρά με μία κουβερτούλα και λίγο πρόχειρο φαγητό, σκεφτήκαμε πως καιρός να απολαύσουμε και τη δική μας πόλη με την ίδια απλότητα, και μάλιστα κοιτάζοντάς την από... ψηλά.
Να, κάτι που δε θα βρει κανείς εύκολα αλλού. Κάθε αλλαγή γεωγραφικού σημείου προσφέρει και μια αναπάντεχη οπτική γωνία της Αθήνας. Επιπλέον, οι αθηναϊκοί λόφοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν της πρωτεύουσας. Ερευνώντας θα εντοπίσει κανείς πάμπολλες τοπογραφικές, αρχαιολογικές και φιλολογικές μαρτυρίες. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ανακινήσουμε αυτή την ιστορία, να μιλήσουμε για το χθες αλλά και για το σήμερα, για τα μνημεία, όπου υπάρχουν, όσο και για τα φυτά, με τα προβλήματα της συντήρησής τους στις σημερινές, αντίξοες συνθήκες.

Αστικό Πικ-νικ στους λόφους της Αθήνας - εικόνα 2

Πόσοι από εμάς, άραγε, γνωρίζουν το δασωμένο χαμηλό ανάγλυφο του Άλσους Ιλισίων; Πόσοι έχουν ατενίσει τη θάλασσα και την Ακρόπολη από το ύψος της Μελίτης ή από το Λόφο των Μουσών; Ακόμη λιγότεροι θα έχουν εντοπίσει το σκιερό φαράγγι που κρύβεται στην καρδιά του Λυκαβηττού. Ιδανικότεροι από οποιονδήποτε άλλον να αποκαλύψουν και να παρουσιάσουν το αστικό πράσινο είναι οι άνθρωποι που το συντηρούν καθημερινά και το φροντίζουν. Οι εργαζόμενοι λοιπόν σε πρώτο πλάνο, σε ρόλους διαφορετικούς από την επαγγελματική τους ρουτίνα. Επιστέγασμα, με το πέρας της περιήγησης, μία πρόταση για συλλογική ψυχαγωγία μηδενικού κόστους. Αφού, για όσους θα ήθελαν να ξαποστάσουν απολαμβάνοντας το γεύμα τους στην εξοχή, κατά τις συνήθειες των παλαιότερων Αθηναίων, αρκεί ένα… καλαθάκι του πικ νικ.

Την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ. ραντεβού στον Λόφο Φιλοπάππου (στο εκκλησάκι Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη), στον Λυκαβηττό (στην πλατεία του θεάτρου) και Άλσος Ιλισίων (στο προαύλιο Ναού Αγίου Χαραλάμπους).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".