Το πρόγραμμα δράσεων για τις Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά

Γαστρονομικό πάρτι στην ιχθυόσκαλα, ανοιχτές πόρτες στα άγνωστα μουσεία, δρώμενα και εκθέσεις. Να οι εκδηλώσεις που θα σας κάνουν να πιάσετε... λιμάνι.

Το πρόγραμμα δράσεων για τις Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά

Γαστρονομικό πάρτι στην ιχθυόσκαλα και πολυεθνική γιορτή στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, ανοιχτές πόρτες στα άγνωστα μουσεία του και στο ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο, ξεναγήσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αλλά και στην Τρούμπα, αγώνες στη θάλασσα και ποδηλατοβόλτα στους δρόμους, μουσικά, θεατρικά δρώμενα και εκθέσεις. Ο Πειραιάς γιορτάζει τις Ημέρες Θάλασσας και να οι εκδηλώσεις που θα σας βάλουν στο τριπάκι να πιάσετε… λιμάνι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Pre-Events


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/04/2015 (ΛΗΞΗ 10 ΜΑΪΟΥ)
ΩΡΑ: 00:00 - 00:00

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «ΚΑΡΝΑΓΙΑ» κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 3ου Ναυτικού Σαλονιού Παραδοσιακών Σκαφών στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας” με προθεσμία υποβολής έως και τις 10 Μαΐου 2015.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ “ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” & “ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ”

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΦΟΥΑΓΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 21:30

Παρουσίαση των τόμων των βιβλίων “Λιμάνια του Αιγαίου” και “Λιμάνια του Ιονίου” των εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 19.30 μμ..

ΕΚΘΕΣΗ “Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟΥ”
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ (ΠΥΛΗ Ε2) ΤΟΥ ΟΛΠ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/05/2015
ΩΡΑ: 20:15 - 22:00

Ο Δήμος Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και το Αρχείο Κουνάδη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (30 & 31 Μαΐου) και των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», διοργανώνουν έκθεση για το ρεμπέτικο τραγούδι και τους ανθρώπους που το ενσάρκωσαν στον Πειραιά την εποχή του γραμμοφώνου από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Κυριακή 31 Μαΐου στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.
Η παράδοση των Ελλήνων να γράφουν τραγούδια για τις πόλεις και τις γυναίκες τους, τις συνοικίες και τα ποικίλα γεγονότα που συντάραξαν την κοινωνία, συναντάται για πρώτη φορά στο αστικό λαϊκό τραγούδι στη Μικρά Ασία τον 19ο αιώνα. Προεξάρχουσα θέση έχει η Σμύρνη.
Ωστόσο, ο Πειραιάς, όπως προκύπτει από τη μελέτη της δισκογραφίας των 78 στροφών (1900-1960), είναι η πόλη-λιμάνι που έχει τραγουδηθεί περισσότερο από κάθε άλλο γεωγραφικό χώρο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού την περίοδο του γραμμοφώνου.
Ξεχωριστή θέση ¬¬¬–και σε αριθμό και σε ποιότητᬬ¬– στην κατηγορία τραγουδιών που αναφέρονται στον Πειραιά έχει το ρεμπέτικο. Γεγονός που δικαιολογείται από τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες και από την πληθυσμιακή και κοινωνική σύνθεση των κατοίκων του, ιδιαίτερα όπως διαμορφώθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων. Οι κομβικής σημασίας για τη χώρα ανακατατάξεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποτελέσει ο Πειραιάς τον χώρο όπου γεννήθηκε το επονομαζόμενο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Το μουσικό είδος που έφερε νέο ήχο και ήθος στην ελληνική μουσική και έδωσε μερικά από τα ωραιότερα δείγματα του λαϊκού μουσικού μας πολιτισμού.
Η σημασία, ο ρόλος και η σπουδαιότητα του γεωγραφικού, κοινωνικού, δομημένου και ανθρώπινου χώρου του Πειραιά αποτυπώνονται σε περισσότερα από 180 τραγούδια τόσο της σμυρναίικου όσο και του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Αναφέρουν και καταγράφουν την πόλη με τα διάφορα τοπωνύμια και τις ιδιαίτερες γωνιές της, τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες των επί μέρους περιοχών, καθώς και πλήθος περιστατικών και γεγονότων που αφορούν στη ζωή των κατοίκων του.
Με δεδομένο ότι το τραγούδι αποτελεί έναν προνομιακό και κεντρικό για την ψυχοσύνθεση του νεότερου Έλληνα τρόπο έκφρασης συγκινήσεων, σκέψεων και συναισθημάτων, αλλά, ταυτόχρονα, και ένα ιδιαίτερο πεδίο καταγραφής των κοινωνικο-ιστορικών εξελίξεων και της γενικότερης πορείας του ελληνισμού, προτείνουμε μια διαφορετική ανάγνωση της νεότερης ιστορίας του μεγάλου λιμανιού μέσα από το πρίσμα του ρεμπέτικου τραγουδιού την εποχή του γραμμοφώνου, στο πλαίσιο ενός κύκλου πολιτιστικών δράσεων.
Η Έκθεση
Στην έκθεση που είναι διαρθρωμένη ανά συνθέτη, σε περισσότερα από 45 πάνελ, και περιλαμβάνει οπτικό υλικό (φωτογραφίες, αποσπάσματα εφημερίδων, καρτ ποστάλ, ετικέτες δίσκων κ.ά.), κείμενα (βιογραφικά συνθετών, στίχους τραγουδιών και σχόλια) και έναν Χάρτη με τα λιμάνια και τις γειτονιές του πλούσιου και του φτωχού Πειραιά που έγιναν ρεμπέτικα τραγούδια, και όχι μόνον, αναδύεται το κλίμα και το χρώμα μιας εποχής και ζωντανεύει ένα σημαντικό μέρος της νεότερης ιστορίας του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “Ο ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΡΙΩΝ”

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ (ΠΥΛΗ Ε2) ΟΛΠ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 21:30
Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Θεολογίτη με τίτλο “Ο περίπλους των Ελληνικών Σκαριών”στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ από τη Τετάρτη 20 Μαΐου, 19:30 έως την Κυριακή 31 Μαΐου.
Μερικά λόγια για την έκθεση “Ο περίπλους των ελληνικών σκαριών”

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινές 17:30 – 20:30 Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 20:30

ΕΚΘΕΣΗ “ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΡΓΑ” ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΨΙΩΤΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΨΙΩΤΗ, ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ 153 & ΣΩΤΗΡΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/05/2015
ΩΡΑ: 20:00 - 20:00
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης στον Πειραιά της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», η οποία θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2015, η Γκαλερί Καψιώτη οργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο «Θάλασσας Έργα» με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και ώρα 20.00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2015.
Το θέμα της έκθεσης «επανέρχεται» και εστιάζει εκ νέου στη σχέση της θάλασσας με την τέχνη. Το υγρό στοιχείο υπήρξε απόλυτα συνυφασμένο με το ελληνικό, σχεδόν αρχέγονα συνδεδεμένο μαζί του εδώ και αιώνες. Η θάλασσα, με την ειδυλλιακή και άγρια όψη της, ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες, είτε αυτοί ήταν ανώνυμοι δημιουργοί είτε καταξιωμένοι και διάσημοι θεράποντες της τέχνης.
Την έμπνευση αυτή ακριβώς, που ακόμη συνεχίζεται αδιάκοπα, προσπαθεί να αναδείξει η έκθεση «Θάλασσας Έργα II», με τα έργα των καταξιωμένων Eλλήνων καλλιτεχνών: Χρύσα Βέργη, Nίκος Kαλαφάτης, Ειρήνη Κανά, Πόλυ Κάνιστρα, Ράνια Καπελιάρη, Μαρία Κτιστοπούλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Bαγγέλης Pήνας, Παύλος Σάμιος, Μαρία Φιλοπούλου, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος. Τα έργα τους, διαφορετικά μεταξύ τους, γυρνάνε πολύ συχνά γύρω από έναν κοινό άξονα: τη θάλασσα, τα τοπία της, τους ανθρώπους της. Tο βλέμμα τους θα μας ταξιδέψει στις πιο ιδιαίτερες όψεις της.
ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΑΨΙΩΤΗ
Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος, 185 35 Πειραιάς
Τηλ.-FAX: 210 4129257
www.gallerykapsioti.gr – e-mail : info@gallerykapsioti.gr

ΓΕΥΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΑΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/05/2015
ΩΡΑ: 10:00 - 15:00

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή καμπάνια Love Your Local Market, η Ιχθυόσκαλα Πειραιά ανοίγει τις πύλες της στο κοινό φιλοξενώντας πλήθος δράσεων τις Κυριακές 24 και 31 Μαΐου, από τις 10.00 έως τις 15.00.
Γνωριμία με τα ναυτικά και αλιευτικά επαγγέλματα μέσα από ημερίδες και παρουσιάσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεναγήσεις στις ανεμότρατες της ιχθυόσκαλας, συναυλίες, live cooking και γευστικές δοκιμές συνθέτουν ένα μεγάλο γλέντι. Μα περισσότερο από όλα μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει το κοινό την Ιχθυόσκαλα Πειραιά, το μεγαλύτερο σταθμό προμηθειών φρέσκων ψαριών για όλα την Αττική.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί άμεσα.

H καμπάνια Love Your Local Market είναι μια ετήσια γιορτή αφιερωμένη στη σημασία των τοπικών αγορών για τις πόλεις και τις κοινότητες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται. Οι τοπικές αγορές διοργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν το κοινό που τις στηρίζει.
Φέτος περισσότερες από 2,000 επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου από 16 χώρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του ‘Love Your Local Market’ (LYLM), μεταξύ 15 και 30 Μαΐου 2015 για να γιορτάσουν μαζί τη θετική και ουσιαστική συνεισφορά των τοπικών αγορών προς την ανάπτυξη των κοινοτήτων .
Οι χώρες που συμμετέχουν με αγορές είναι οι εξής: Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολαλνδία, Πολωνία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα, Δανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Σερβία , Χόνγκ Κόνγκ και οι ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα την καμπάνια στηρίζει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας με πλήθος δράσεων από τις 15 έως τις 31 Μαΐου. Οι δράσεις θα φιλοξενηθούν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, αλλά και στις Ιχθυόσκαλες Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Χανίων και Χαλκίδας. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ.
Το φετινό σύνθημα της ελληνικής καμπάνιας είναι: Τρώμε Σωστά, Ψωνίζουμε στην Αγορά!
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η αγορά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που διασφαλίζει όχι μόνο την οικονομική ευημερία, αλλά και τον πολιτισμό. Μία από τις μεγαλύτερες εκφάνσεις του πολιτισμού της κάθε κοινωνίας είναι η διατροφή και η τοπική γαστρονομία. Οι ελληνικές οργανωμένες αγορές υπό τον ΟΚΑΑ φέρνουν κοντά παραγωγούς, εμπόρους, καταναλωτές ενισχύοντας τις τοπικές αγορές και διασφαλίζουν άριστη διατροφική ποιότητα για τους έλληνες καταναλωτές.

‘ΕΚΘΕΣΗ “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ”
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 22:00

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά παρουσιάζει το προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και ερευνητικό έργο της για την πόλη του Πειραιά στην έκθεση «Πειραιάς και Ουτοπία» από τις 24 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2015.

Η έκθεση περιλαμβάνει εργασίες που αφορούν τους πέντε δήμους του ευρύτερου Πειραιά. Πρόκειται για εβδομήντα θέματα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, με υλικό των προπτυχιακών διαλέξεων και διπλωματικών εργασιών, επιλεγμένων μαθημάτων και σπουδαστικών πρωτοβουλιών, των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών των Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών “Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου” και “Προστασία Μνημείων” όπως και των ερευνητικών προγραμμάτων των Ερευνητικών Εργαστηρίων της Σχολής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ
Κυριακή 24 Μαΐου 2015, 19.30-22.00
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29.
– Άνοιγμα της εκδήλωσης από την Διευθύντρια Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, Ιστορικό Λίτσα Μπαφούνη.
– Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
– Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη.
– Σύντομη εισαγωγή στο έργο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ ΕΜΠ από την Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ, καθηγήτρια Ελένη Μαΐστρου.
– Παρουσίαση της έκθεσης από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ Τάση Παπαϊωάννου, Νίκο Μπελαβίλα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη και Ελένη Αλεξάνδρου.
– Ξενάγηση στην έκθεση από τους νέους ερευνητές/ριες και σπουδαστές/ριες.
– Μουσικό κλείσιμο με πειραϊκά και σμυρνέϊκα ρεμπέτικα.
Διοργάνωση:
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Πληροφορίες:
Επιστημονική Γραμματεία Έκθεσης τηλ. 2107723590, e-mail: astiko@arch.ntua.gr
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τηλ. 2104101402- 405 e-mail: pinakothiki@pireasnet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΕΓΑΡΟ ΟΛΠ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2015
ΩΡΑ: 21:00 - 23:00

Η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας – που έχει υπερεκαπενταετή διαρκή παρουσία στα κοινά του Πειραιά – συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του φετινού διοργανωτή Δήμου Πειραιά προς τους φορείς πολιτισμού της πόλης με τη διοργάνωση Αφιερώματος στον Νίκο Καββαδία την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 21:00 στο μαγευτικό εξώστη του Μεγάρου ΟΛΠ, μέσα στο λιμάνι.
Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, τον Πειραιώτη ποιητή της θάλασσας, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του. «Η προφητεία της Περουάνας», μουσική παράσταση από το συγκρότημα MASIF και τον Βαγγέλη Βελώνια που αφηγείται απόκρυφες πτυχές της ζωής και του έργου του ‘αέναου ταξιδευτή’.

3ο ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ - ΠΑΓΟΔΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2015
ΩΡΑ: 10:00 - 23:00

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών ανακοινώνει ότι το 3ο κατά σειρά Ναυτικό Σαλόνι του θα λάβει χώρα φέτος από τις 25 Μαΐου έως και τις 30 Μαΐου 2015 στο Πειραιά, στα πλαίσια εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Στην Προβλήτα Κρουαζιερόπλοιων – Παγόδα θα δέσουν αντιπροσωπευτικά ξύλινα παραδοσιακά σκάφη και το κοινό θα μπορεί να τα θαυμάσει από κοντά. Έτσι για τους παλαιούς θα ξυπνήσουν μνήμες ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης ενώ οι νέοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν την ιστορία, την κατασκευή, την διάσωση και την συντήρηση μοναδικών εκθεμάτων όπως τρεχαντήρια, περάματα, βαρκαλάδες, καραβόσκαρα, λίμπερτι και άλλα.
Δευτέρα 25 Μαΐου
10.00-12.00 Άφιξη της Ευαγγελίστριας (Μουσείο Αιγαίου)
Τρίτη 26 Μαΐου
15.00-19.00 Άφιξη μικρών σκαφών
Τετάρτη 27 Μαΐου
10.00-15.00 Άφιξη μεγάλων σκαφών
17.00- 18.00 Έναρξη του Ναυτικού Σαλονιού
19.00 -21.00 Εγκαίνια των εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας και μοντελισμού στο κτήριο του ΟΛΠ (φουαγιέ)
Πέμπτη 28 Μαΐου
10.00-19.00 Περιήγηση κοινού στην έκθεση.
21.00 Μουσική βραδιά με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού (Θέατρο ΟΛΠ). Ελεύθερη είσοδος.
22.00 Επίσημο δείπνο. Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα (κατόπιν πρόσκλησης)
Παρασκευή 29 Μαΐου
10.00-19.00 Περιήγηση κοινού στην έκθεση
21.30 Μουσική βραδιά με νησιώτικη μουσική από τον Νίκο Οικονομίδη (Θέατρο ΟΛΠ). Ελεύθερη είσοδος
Σάββατο 30 Μαΐου
10.00-12.00 Αναχώρηση των σκαφών. Φωτογράφηση από θαλάσσης με φουσκωτό σκάφος
12.00 Τέλος Ναυτικού Σαλονιού
Παράλληλα θα οργανωθούν μουσικές βραδιές με την μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού και λαϊκό-παραδοσιακό πρόγραμμα με το νησιώτικο συγκρότημα του Νίκου Οικονομίδη.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα Υπουργείων και διοργανώνονται με την αμέριστη βοήθεια του ΟΛΠ ΑΕ., Δήμου Πειραιά και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΠΕΡΑΙΑ ΑΘΑΝΑΤΕ”

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ (ΠΥΛΗ Ε2) ΟΛΠ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2015
ΩΡΑ: 21:00 - 23:00

Ο Δήμος Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και το Αρχείο Κουνάδη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (30 & 31 Μαΐου) και των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», διοργανώνουν έναν κύκλο πολιτιστικών δράσεων με θέμα «Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου» και σας προσκαλούν στη μουσική εκδήλωση «Γεια σου, Περαία αθάνατε» την Τετάρτη 27 Μαΐου (έναρξη συναυλίας 21:00) στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, όπου θα παρουσιαστούν από τον Μπάμπη Τσέρτο και την παρέα του τα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στον Πειραιά.
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Γεια σου, Περαία αθάνατε
Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα πιο όμορφα και αντιπροσωπευτικά τραγούδια, τόσο από τη σχολή του πειραιώτικου όσο και σμυρναίικου ρεμπέτικου, που έχουν γραφτεί για τον Πειραιά, τους ανθρώπους του και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης και των κατοίκων της.
Επικεφαλής της ορχήστρας από διακεκριμένους λαϊκούς μουσικούς θα είναι ο Μπάμπης Τσέρτος, ενώ μαζί του θα τραγουδήσουν η Νάντια Καραγιάννη, ο Νίκος Καραγιάννης και η Σοφία Μέρμηγκα.
Ορχήστρα
Μπάμπης Τσέρτος – τραγούδι, μπουζούκι, Νάντια Καραγιάννη – τραγούδι, Νίκος Καραγιάννης – τραγούδι, μπαγλαμάς, Σοφία Μέρμηγκα – τραγούδι, κανονάκι, Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί, μαντόλα, Μάνος Γρυσμπολάκης – ακορντεόν, Γιάννης Πλαγιαννάκος – μπάσο, Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι, Κώστας Τσεκούρας – κιθάρα, Γιάννης Τσέρτος – πιάνο.

ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΟΥ» ΣΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΝΘΑΡΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΝΘΑΡΟΥ, ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 91 & ΚΑΝΘΑΡΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 21:00

Έκθεση της ζωγράφου Κασούμη Λίτσας στο Νεοκλασσικό κτίριο της οδού Κανθάρου με θέμα«Τα Λιμάνια Μου» από την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, ώρα 19:30 έως τις 14 Ιουνίου 2015.

Δράσεις 28ης Μαΐου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΡΟΜΠΟΥΛΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2015
ΩΡΑ: 10:00 - 19:00

Η έκθεση μικροναυπηγικής του Σπύρου Στρομπούλα πραγματοποιείται από τις 28 έως τις 31 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη και αποτελεί μια συλλογή ιστορικών και εμπορικών πλοίων σε κλίμακα, της περιόδου 1900-1960.

Τα πλοία που παρουσιάζει είναι μνήμες και γεγονότα των είκοσι χρόνων δουλειάς στα ναυπηγεία που παραμένουν ζωντανά καθώς δένουν με το χρώμα της σκουριασμένης λαμαρίνας, την ένταση του τεζαρισμένου συρματόσχοινου στο καρνάγιο, την αγωνία του εργάτη στη κρεμαστή σκαλωσιά, το πέταγμα του γλάρου στο ντόκο. Είναι γεγονότα και μνήμες από το Πέραμα που δεν υπάρχει πια αλλά παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα.
Ο Σπύρος Στρομπούλας γεννήθηκε στη Λιβαδειά της Βοιωτίας το 1954. Από το 1974 ζει στην Αθήνα όπου σπούδασε ναυπηγός και εργάστηκε σε ναυπηγεία στο Πέραμα και στην Ελευσίνα. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΔΩΝΙΣ ΚΑΦΕ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2015
ΩΡΑ: 09:00 - 23:00

Από την Πέμπτη 28 έως και την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη θάλασσα από τους μαθητές του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά στο καφέ Άδωνις. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

“Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ”, CINE ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2015
ΩΡΑ: 21:00 - 23:00

Ειδική εορταστική προβολή ταινιών των οποίων η δράση εξελίσσεται στον Πειραιά! Ημέρες προβολής: Πέμπτη 28 Μαΐου, Παρασκευή 29 Μαΐου, Κυριακή 31 Μαΐου. Ώρες προβολής 21:00-22:45, 23:00-00:45

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΙΔΩΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ DELWAIDE»
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 21:00

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 19:30 στο κτίριο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο λιμένα Ζέας, θα λάβει χώρα η ομιλία της Αναπληρωτή Καθηγήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών Λίας Ι. Αθανασίου, με θέμα «Η εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, ιδωμένη μέσα από τη βιβλιοθήκη Delwaide».

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 19:30 στο κτίριο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο λιμένα Ζέας, θα λάβει χώρα η ομιλία της Αναπληρωτή Καθηγήτριας Νομικής Σχολής Αθηνών Λίας Ι. Αθανασίου, με θέμα «Η εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, ιδωμένη μέσα από τη βιβλιοθήκη Delwaide».
Στο πλαίσιο της ομιλίας της η Αναπληρωτής καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Λία Ι. Αθανασίου εξετάζει την εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, μέσα από το πρίσμα της βιβλιοθήκης Delwaide.
Η συλλογή του Καθηγητή Ναυτικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, Δημάρχου και Πρόεδρου του Οργανισμού Λιμένος της Αμβέρσας, βαρόνου Leo Delwaide, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλιοθήκες του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου. Ο κύριος όγκος της συλλογής, η οποία αποτελεί μέρος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, περιλαμβάνει βιβλία που αναφέρονται στο Ναυτικό και Γενικό Δίκαιο. Σημαντικές τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μέγεθος είναι και οι ενότητες που αναφέρονται στην Ιστορία της Ναυτιλίας και την ιστορία λαών με ναυτική ιστορία, ενώ σημαντικό μέρος της συλλογής Delwaide αποτελείται από παλαίτυπες εκδόσεις, που χρονολογούνται από το 1530 μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.
Η Ομιλία της Λίας Ι. Αθανασίου, αναπληρωτού Καθηγήτριας γίνεται στο κτίριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, επί της οδού ΙΙ Μεραρχίας 36, στο λιμένα Ζέας, την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ «ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΗΤΡΑ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 20:00

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας η έκθεση “Θάλασσα – Αρχέγονη Μήτρα” από τις 12.00 έως τις 20.00.

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό cocktail εντός του χώρου της Πινακοθήκης, τις αίθουσες της οποίας θα κοσμούν έργα γνωστών εικαστικών με αναφορά στη θάλασσα και την σχέση του ανθρώπου με αυτήν. Πρόκειται για τη συνέχεια της σημαντικής εικαστικής ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Θάλασσα-Αρχέγονη μήτρα» που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ή καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στον Πειραιά.


H ΟΜΑΔΑ URBANACT ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 20:00

Η Urbanact, μετά την υλοποίηση των τοιχογραφιών στο Σιλό του ΟΛΠ, «επισκέπτεται» για δεύτερη φορά την πόλη του Πειραιά με δράσεις που θα υλοποιηθούν από τις 28 έως τις 31 Μαΐου. Οι δράσεις εντάσσονται στις «Ημέρες Θάλασσας, Πάμε Πειραιά!». Θα υλοποιηθούν μια σειρά τοιχογραφιών σε κτίρια της πόλης,-κύρια σε σχολεία- και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, με θεματική εμπνευσμένη από την θάλασσα και με τη συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών από το χώρο του graffiti-streetart.
Η Urbanact είναι μια ομάδα καλλιτεχνών από το χώρο της streetart, που προωθεί τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, με την δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών σε μεγάλες επιφάνειες, με φεστιβάλ και εκθέσεις.
Οι δημόσιες τοιχογραφίες εκφράζουν τις ιδέες, την ενέργεια των καλλιτεχνών για δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Δίνουν επίσης μια αφορμή να “σπρώξουν” τους πολίτες έξω από τα “κλουβιά”, να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαχθούν, να μιλήσουν, να ‘κοιτάξουν’, βάζοντας χρώμα και φαντασία.

Πρόγραμμα Δράσεων 29 Μαΐου 2015

“ΑΠΟ ΤΟΥΣ DEEP PURPLE ΣΤΟΥΣ ARCTIC MONKEYS”, ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ATLANTIS FM 105.2
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΔΩΝΙΣ CAFE
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/2015
ΩΡΑ: 21:00 - 00:00

Ο Δήμος Πειραιά, ο ATLANTIS FM 105,2 και η GB TIMES GREECE με την υποστήριξη του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», διοργανώνουν μουσικό αφιέρωμα – αναφορά στις μεγάλες στιγμές της ροκ σκηνής, από το ’70 μέχρι σήμερα.
«Από τους Deep Purple στους Arctic Monkeys».
Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, στις 21:00, στο roofgarden του Νεοκλασσικού ΑΔΩΝΗ, στην Καστέλλα (Aλ.Παπαναστασίου 57).

Πρόγραμμα Δράσεων 30 Μαΐου 2015

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 14:00

Tο Τμήμα Θεάτρων και Κινηματογράφων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά προσκαλεί τους μικρούς του φίλους ηλικίας 6 -12 ετών, το Σάββατο 30 Μαΐου στις 12.00, στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε ένα δρώμενο με θέμα τη μόλυνση της θάλασσας, βασισμένο στο έργο « Η Αλίκη στην χώρα των ψαριών» του Γιώργου Ξανθούλη.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, τη σωματική έκφραση, τα παιχνίδια ρόλων, τον αυτοσχεδιασμό, τη δραματοποίηση, και τη δημιουργία σε όλες της τις εκφάνσεις τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν.
Στόχοι μας είναι:
– να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο και την τέχνη του θεάτρου, ασκώντας συγχρόνως κριτική ματιά.
– να μάθουν μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι να εκφράζονται. Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, και να εντείνουν τη φαντασία τους.
– να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, το σώμα και το λόγο τους.
– να μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να δημιουργούν σε ομάδες.
Όλα αυτά μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού!!!

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 20:30 - 22:30

H παράσταση σε κείμενα και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου, εντάσσεται στο πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας Πειραιά και παρουσιάζεται το Σάββατο 30/5 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
“Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες , σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζείς.”
Μερικά λόγια για το έργο
Στην ουσία πρόκειται για ένα έργο για τη ματαιότητα. Ένα κείμενο πολύ καθημερινό, που δεν έχει τίποτα φιλοσοφικό. Δεν έχει τίποτα ουσιώδες – είναι μαζεμένες όλες οι ανούσιες κουβέντες που κάνουμε στον καναπέ μας (με τις οποίες πωρωνόμαστε κιόλας), από συνταγές μαγειρικής μέχρι τις ειδήσεις της τηλεόρασης. Αυτό, που μιλάμε στο τηλέφωνο χωρίς να λέμε τίποτα. Ένα πράγμα τόσο καθημερινό, τόσο οικείο σε όλους, που όμως μέσα από την εμμονική του δομή καταντάει άρρωστο. Ένα κείμενο βασισμένο σε τόσο κλισέ κουβέντες, που κατά τη διάρκεια των διαλόγων οι θεατές θέλουν να μπουν μέσα και να συμμετέχουν με τη γνώμη τους, να διαφωνήσουν, να συμφωνήσουν, να επαινέσουν ή να αρπαχτούν. Μια βαρεμάρα, μια ματαιότητα, μια σήψη, που οχυρώνεται πίσω από ανώδυνες κουβέντες. Για να περάσει η ώρα. Για να ξεχαστούμε. Για να μην νιώσουμε ένοχοι που η ζωή μας δεν μας ικανοποιεί. Ένα έργο για την εποχή μας, για το «τώρα», που πια δεν έχουν τα πράγματα νόημα, που πια δεν περιμένουμε και πολλές εκπλήξεις. Τόσο ζωντανό, που αν το πάρει κάποιος να το παίξει σε έναν χρόνο θα μπορούσε σε σημεία να λέει άλλα λόγια. Φυσικά, υπάρχουν σκηνοθετικές εγκοπές, παραλληρήματα κειμενικά, κατά τα οποία παρεμβάλλονται κάποια πράγματα πολύ τραγικά, ή τραγικά κωμικά ,δράσεις ή σιωπές απόγνωσης, κάποια ξεσπάσματα των ηρώων πολύ τρελά- αλλά στο πλαίσιο πάλι μιας τρέλας πολύ κλισέ, σαν να προσπαθούμε μέσα από κλισέ και γελοίες αφορμές να τσακωθούμε, να τα σπάσουμε, μόνο και μόνο για να μην βγει αυτό το κοιμισμένο τέρας από μέσα μας, που δεν είναι άλλο από τον βαθύ πόνο της ύπαρξής μας. Παθαίνουμε αμόκ και καταλαμβανόμαστε από οργή, σε μια ύστατη προσπάθεια να δραπετεύσουμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Σάββατο 30 Μαΐου, Ώρα έναρξης 20.30
Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου: 2104143310 – 320
Τιμές Εισιτηρίων Σαββάτου & Κυριακής: 16 και 12 ευρώ

“ΚΑΝΤΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!” ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ EEMC//MQI
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΕΒΕΠ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 10:00 - 18:00

Η EEMC//MQI Ευρωπαϊκή και Επιστημονική Ένωση ΕΟΧ , σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, διοργανώνει και συντονίζει το Διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Κάντε Καριέρα στη Θάλασσα – Παρουσίαση Επαγγελμάτων Συνδεδεμένων με την Θάλασσα, Ναυτιλία & τον Τουρισμό» στα πλαίσια της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015” , το οποίο θα διεξαχθεί σε αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά χωρητικότητας 70 ατόμων, από τις 10.00-18.00 την 30 και 31 Μάιου 2015.
Πρόκειται για μια εκδήλωση όπου εκπρόσωποι διαφόρων επαγγελματικών κλάδων συνδεδεμένων με την ναυτιλία και την θάλασσα γενικότερα, θα παρουσιάσουν σε νέους και σε άλλο κοινό που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει όλο το event , στοιχεία / πληροφορίες αναφορικά με τον επαγγελματικό κλάδο που υπηρετούν.
Η EEMC//MQI στα πλαίσια του εθελοντισμού ανέλαβε να υλοποιήσει αυτό το Επιστημονικό και Επαγγελματικό συνέδριο. Οι κατηγορίες των θεματικών ενοτήτων θα παρουσιαστούν στην διημερίδα σε 10 panel, και θα συμμετέχουν Επαγγελματίες του χώρου και Επιστημονικά Μέλη, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουν το επάγγελμα που υπηρετούν.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βεβαίωση.
Πρόγραμμα διημερίδας:
Οι ενότητες θα αναπτυχθούν σε δύο μέρες και στις ώρες που αναφέρονται παρακάτω.
Σάββατο 30 Μαΐου 015
® 10:00-11:30 (1η Ενότητα) “Εισαγωγή ¨Θάλασσα και Ναυτιλία ¨ και αναφορά γενικότερα στα Ναυτικά Επαγγέλματα”,
® 11:30-12:45 (2η Ενότητα) “Ναυτικά Επαγγέλματα Ναυπηγοί, Συντηρητές, Επισκευαστές Πλοίων και Εμπόριο , Πολεμικό Ναυτικό”,
® 12:45-13:30 (3η Ενότητα) “Επαγγέλματα Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Πλοίων”,
® 13:30-15:00 (Διάλειμμα)
® 15:00-16:30 (4η Ενότητα) “Επαγγέλματα Ασφάλισης (πλοίων, εγκαταστάσεων, πληρωμάτων)”,
® 16:30-18:00 (5η Ενότητα) “Τεχνικά Επαγγέλματα που σχετίζονται με την θάλασσα”.
Κυριακή 31 Μαΐου 2015
® 10:00-11:30 (6η Ενότητα) “Επαγγέλματα που σχετίζονται με την Θάλασσα και τον Τουρισμό,
Κρουαζιέρες, Ενοικιαζόμενα Σκάφη, Μαρίνες”,
® 11:30-12:45 (7η Ενότητα) “Επαγγέλματα που σχετίζονται με την Ιστιοπλοΐα και τον Αθλητισμό”,
® 12:45-13:30 (8η Ενότητα) “Επαγγέλματα που σχετίζονται με την Αλιεία”,
® 13:30-15:00 (Διάλειμμα)
® 15:00-16:30 (9η Ενότητα) “Επαγγέλματα που σχετίζονται με τις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις»
® 16:30-18:00 (10η Ενότητα) “Επαγγέλματα που σχετίζονται με το Λιμενικό, Εμπορικό και Ναυτικό
(Αξιωματικοί ,Υπαξιωματικοί κ.λ.π)”
Στον ευρύτερο χώρο του Συνεδρίου θα υπάρχουν stands καριέρας από την EEMC//MQI όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν βιογραφικά ώστε να προωθηθούν.
Πληροφορίες στο www.eemcmqi.blogspot.gr και στα τηλέφωνα 210-5761631 & 6948240488 Υπεύθυνοι: Καρναχωρίτης Βασίλειος & Βυθούλκα Διονυσία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Ε.Β.Ε.Π. «ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/04/2015
ΩΡΑ: 00:00 - 00:00

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ως ένας σύγχρονος φορέας της επιχειρηματικότητας, αλλά και ως κυψέλη της παραγωγικής διαδικασίας, συμμετέχει με το Δήμο Πειραιά, στη διοργάνωση «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας- Πειραιάς 2015», που θα λάβει χώρα στην πόλη μας, στις 28-31 Μαΐου 2015, με μια σειρά δράσεων, όπως ο διαγωνισμός βράβευσης της καλύτερης «γαλάζιας» φωτογραφίας, η λειτουργία περιπτέρου, κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σας προσκαλούμε, να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό μας για την ανάδειξη και βράβευση της καλύτερης «γαλάζιας» φωτογραφίας, το θέμα της οποίας έχει ως εξής : «Πειραιάς- Θάλασσα- Λιμάνι. Ιστορία και εξέλιξη».Στο διαγωνισμό, σκοπός του οποίου είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε τέτοιου είδους σημαντικές εκδηλώσεις με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις του Πειραιά, οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Δήλωσε συμμετοχή!
Μπορείτε, να στείλετε ταχυδρομικώς τις φωτογραφίες σας (μέχρι 10 έκαστος διαγωνιζόμενος), σε διαστάσεις μέχρι Α4, μαζί με τη συμπληρωμένη δήλωση συμμετοχής, στο ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΤΥΠΟΥ Ε.Β.Ε.Π., Δ/νση Λουδοβίκου 1, Πλ. Οδησσού, Τ.Κ. 18531 Πειραιάς, 2ος όροφος, τηλ. 210 4170529).

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 20:00

Το Σάββατο 30 Μαΐου από τις 12.00 έως τις 20.00, η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού ΙΙ Μεραρχίας 36 στο λιμένα Ζέας, θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Βιβλιοθηκονόμοι θα ξεναγούν τους ενδιαφερόμενους στον κόσμο της «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη η οποία παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη και κατά τομέα του επιστητού τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού, στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες, από την προϊστορική εποχή, την κλασική και ελληνιστική περίοδο, τα χρόνια του βυζαντινού πολιτισμού και της Οθωμανικής Κυριαρχίας, την Επανάσταση και ώς Σήμερα. Η οργάνωσή της δεν είναι απλά θεματική, ούτε αλφαβητική, αλλά επικεντρώνεται και προβάλλει τον χαρακτήρα κάθε θεματικής ενότητας, όπως τον διαμόρφωσαν βιβλιογραφικά άνθρωποι των γραμμάτων.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 08:00 - 21:00

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου από τις 08:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο Μουσείο του Ινστιτούτου Εμπορικής Ναυτιλίας (Γρηγορίου Λαμπράκη 154, Πειραιάς, 210 4191358, 210 4297616). Η ιστορία του Μουσείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Μ.Ε.Ν.) ξεκινάει το 1982, όταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε την ιδέα να συγκεντρωθούν στο νησί της Ύδρας, άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα: “Η Μεσόγειος του Χθες και του Σήμερα”. Η επίσκεψή της στη Ναυτική Σχολή της Ύδρας υπήρξε αφορμή, ώστε μια μικρή ομάδα Λιμενικών να συλλάβει την ιδέα ίδρυσης του Μουσείου.
Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η έρευνα και η μελέτη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, η συλλογή συντήρηση και έκθεση κειμηλίων ιστορικού ενδιαφέροντος και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Στο μουσειακό χώρο του Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και θα γνωρίσει το πλήρες φάσμα της εξέλιξης της εμπορικής ναυτιλίας, μέσω των διαφόρων ενοτήτων εκθεμάτων. Στην ενότητα του Λιμενικού Σώματος, άρρηκτα συνδεδεμένου με την Εμπορική μας Ναυτιλία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά πλούσιο υλικό, που αφορά την ιστορία και την πολυσήμαντη και πολύπλευρη δράση του.
Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από μοναδικά ομοιώματα πλοίων (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα), ναυτικά όργανα, ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, αγιογραφίες, ιστορικά κειμήλια κ.α.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ INTERMARE
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΤΑ Α, ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΕΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 16:00 - 21:00

Το Σάββατο 30 & την Κυριακή 31 Μαίου το καταδυτικό συνεργείο Intermare Divers θα ξεναγήσει το κοινό στον κόσμο του βυθού, δείχνοντας διαφορετικά στιγμιότυπα του επαγγέλματος του δύτη. Αναλυτικότερα, στην Προβλήτα Α της Μαρίνας Ζέας (πλαγίως του χώρου στάθμευσης) θα στηθεί ένα περίπτερο, στο οποίο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα : 1) Να παρακολουθήσει μέσα από οθόνες βίντεο υψηλής ανάλυσης που θα προβάλλουν διάφορες υποβρύχιες εργασίες και 2) να δει από κοντά εργαλεία και τμήματα επαγγελματικού υποβρύχιου εξοπλισμού.Οι ώρες λειτουργίας και υποδοχής του κόσμου θα είναι από τις 16:00μμ έως τις 21:00μμ και τις δύο ημέρες. Σας περιμένουμε όλους!

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΕΤΩΝ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 09:00 - 21:00

Για το διήμερο 30 και 31 Μαΐου, από τις 09:00 έως και τις 21:00 το κτίριο του Ομίλου Ερετών είναι ανοικτό για επίσκεψη και ξενάγηση, κατά την οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τους νεόσοικους, κατασκευασμένους σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαιότητας, όπου γινόταν η ανέλκυση και καθέλκυση των αρχαίων πολεμικών πλοίων. Θα εκτίθενται επίσης κωπηλατικοί λέμβοι διαφόρων τύπων και εποχών, έπαθλα των τελευταίων 130 ετών, καθώς και φωτογραφικό ιστορικό υλικό.
Ο Όμιλος Ερετών είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1885. Από το 1888 στεγάζεται στο Λιμάνι Κανάρη (Πασαλιμάνι) στις σημερινές του εγκαταστάσεις, όπου οι υπάρχοντες νεόσοικοι είναι οι αρχαιότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη σύγχρονη εποχή.
Ο Όμιλος από ιδρύσεώς του έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνιους, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες με αντίστοιχες διακρίσεις.

ΕΚΘΕΣΗ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΤΡΙΗΡΩΝ» ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 18:00

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας παρουσιάζει την ειδική περιοδική έκθεση «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων» από την Πέμπτη 28 Μαΐου έως & την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 με διευρυμένο ωράριο. Τα εγκαίνια έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στις 19:30.
Παρουσίαση έκθεσης με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και αναπαραστάσεις που θα ζωντανεύουν την ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριηρών την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Η έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. . Bjørn Lovén , ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό.
Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας: Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Μαΐου, 09.00 – 14.00
Ειδικό διευρυμένο ωράριο για Σάββατο 30 Μαΐου 2015 & Κυριακή 31 Μαΐου 2015, 10:00 – 18:00


ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΙΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 11:00 - 13:30

Το Σάββατο στις 30 Μαΐου πραγματοποιείται η παρουσίαση του συνεταιρισμού “ΜΑ..ΖΕΙ” με τίτλο «Δικαιώματα των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο από τις 11.00 έως τις 13.30.
Μια πρωτοβουλία του συνεταιρισμού “ΜΑ..ΖΕΙ” που -μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες- μας θυμίζει ότι το δικαίωμα στην εργασία δεν χαρίστηκε, κατακτήθηκε.
Λίγα λόγια για τον συνεταιρισμό “ΜΑ..ΖΕΙ”.
Το 2012 σε μια γειτονιά του Πειραιά μια παρέα νέων ανθρώπων αγνοώντας προβλήματα και αντιξοότητες ιδρύει τον πρώτο κοινωνικό συνεταιρισμό ‘ένταξης’ του Πειραιά ΑμεΑ και ευπαθών ομάδων “ΜΑ…ΖΕΙ”. Αντικείμενο εργασίας οι κατασκευές διακοσμητικών και χρηστικών ειδών από ξύλο, πηλό, μέταλλο και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Συμπαραστάτης, ο Δήμος Πειραιά, που έχει παραχωρήσει ατελώς τη χρήση του χώρου στη Βασιλέως Γεωργίου 6 για την πώληση των κατασκευών.

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 13:00

Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 12.00 το μεσημέρι, η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά με υπεύθυνο μουσικής διεύθυνσης τον κο. Ιωάννη-Σέργιο Μαγιάτη, πραγματοποιεί συναυλία στην πλατείατου Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΛΟΙΟ LIBERTY, ΑΚΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΣΙΛΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 14:00

Το Σάββατο 30 Μαΐου θα παρουσιαστεί στο Πλοίο Μουσείο Liberty το Νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στις 12:00.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) το Δεκέμβριο του 2010, με στόχο το διαχωρισμό της πολιτιστικής ακτής από τη λιμενική ζώνη, προβλέπεται η μετατροπή των εγκαταστάσεων των πρώην διαμετακομιστικών αποθηκών (ΣΙΛΟ) σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Το βιομηχανικό αυτό κτήριο, που κατασκευάστηκε τη διετία 1934-1936 και συνδέθηκε στενά με την ιστορία του Πειραιά, αποκτώντας εμβληματικό χαρακτήρα, εμφανίζεται ως εξαιρετικά κατάλληλο γι’ αυτή τη χρήση, αφενός λόγω της θέσης του στο κεντρικό λιμάνι της χώρας και αφετέρου εξαιτίας της άμεσης γειτνίασής του με τη θάλασσα.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσείο, και ως προς τη θεματολογία και ως προς την εξωτερική μορφή, αφιερωμένο αποκλειστικά στην ενάλια αρχαιολογία, άκρως αναγκαίο σε μια χώρα ναυτική, όπως η Ελλάδα, που θα επιτρέψει στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, που εκτείνεται χρονολογικά από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους.
Δύο χιλιάδες περίπου ευρήματα, όπως αμφορείς, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, αγάλματα μαρμάρινα και χάλκινα, τμήματα γλυπτών, αρχιτεκτονικά μέλη και οικοδομικό υλικό, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα από τον εξοπλισμό πλοίων, προσωπικός οπλισμός και οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη ρουχισμού και καλλωπισμού, εργαλεία και λοιπά αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις, οργανώνονται και εκθέτονται μέσα από έξι βασικούς θεματικούς άξονες, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μουσειολογική προμελέτη.


ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΤΕΡΜΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 10:00 - 13:00

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου πραγματοποιούνται από τις 10 πμ έως τη 1 μμ ξεναγήσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στο μνημείο του Θεμιστοκλή, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Σχολής.
Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπήρξε και παραμένει το κύτταρο της συστηματικής εκπαίδευσης (θεωρητικής και πρακτικής) των υποψηφίων Αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 20:30 - 22:00

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει συναυλία μπροστά στο Βασσάνειο Διοικητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το Σάββατο 30 Μαΐου.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από τις 20:30 έως τις 22:00, ενώ η είσοδος θα γίνεται κατόπιν προσκλήσεων. Για την είσοδο στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων απαιτείται το κοινό να έχει μαζί του Αστυνομική Ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά του.


ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 19:30 - 21:00

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, διοργανώνεται ξενάγηση στην Τρούμπα από την διευθύντρια του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, κα. Ευαγγελία Μπαφούνη γύρω από τις οδούς Φίλωνος και Νοταρά, το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 19.30.
Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στους δρόμους της Τρούμπας και θα ξεναγηθούν στα πιο γνωστά μέρη: κτήρια, ιστορικά μνημεία και περιοχές γεμάτες μνήμες. Ορισμένα από αυτά, το Μέγαρο Βάττη, τα κόκκινα Φανάρια, το Μέγαρο Ποτόγλου, η βασιλική αποβάθρα και αποβάθρα της Τρούμπας, το Ξενοδοχείο Πειραιευς κ.α.

STREET PERFORMANCE “ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ” ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΗΓΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΤΡΟΥΜΠΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 20:00 - 21:00

Το Σάββατο 30 Μαΐου ο Κωνσταντίνος Ρήγος θα παρουσιάσει με αφορμή τις Ημέρες Θάλασσας μια street performance εμπνευσμένη από τα “Κόκκινα Φανάρια” τού, με συντελεστές της παράστασης όπως παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 20:00 - 21:00

Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 20:00 στην Φρεαττύδα θα πραγματοποιηθεί εορτασμός για την Μάχη της Κρήτης από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια”.
Όπως καμθε χρομνο, το Μαμιο οι Κρητικοιμ απανταχουμ της γης, τιμουμν τη Μαμχη της Κρημτης. Με αφορμημ τις εκδηλωμσεις για την Ευρωπαϊκημ Ημεμρα Θαμλασσας, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γιορτή αμέσως πριν τη συναυλία του Μανώλη Κονταρού, στη Φρεττύδα. Οι καλλιτεχνικεμς ομαμδες της “Ομόνοιας” θα τραγουδημσουν εμντεχνα και ριζιμτικα τραγουμδια και θα χορεμψουν κρητικουμς χορουμς, δημιουργώντας την καλύτερη εισαγωγή για τη συναυλία.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ (ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 15:00

Στην προβλήτα των Κρουαζιερόπλοιων (δίπλα στο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών) θα αγκυροβολήσει το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και θα παραμείνει ανοιχτό προς επίσκεψη από το κοινό το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου.
Το Ερευνητικό Σκάφος ΑΙΓΑΙΟ, μήκους 62 μέτρων, αναβαθμίστηκε το 1997 και αποτελεί σήμερα ένα μοντέρνο πλωτό εργαστήριο. Είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα απαραίτητα για την πολύτιμη ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η οποία ποικίλει από γεωφυσικές μελέτες βυθού μέχρι την παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών.

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 12:00 - 16:00

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί αφήγηση οικολογικού εικαστικού παραμυθιού για παιδιά, με θέμα τη θάλασσα και τα δελφίνια, συνοδευόμενη από βιωματικό παιχνίδι στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/05/2015
ΩΡΑ: 11:00 - 12:00

119 χρόνια μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αναβιώνει στον Πειραιά η κολυμβητική διαδρομή του τότε. Το Σάββατο 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στο Πασαλιμάνι Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας.
Oι κολυμβητές θα αγωνιστούν σε 500 μέτρα ελεύθερο, το 1ο Ολυμπιακό αγώνισμα. Οι αγώνες θα λάβουν χώρα κάτω από την πλατεία Αλεξάνδρας.
Ώρα έναρξης: 11.00 π.μ.
Οι ενδιαφερόμενοι για να δηλώσουν συμμετοχή θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση και να την αποστείλουν στο info@emdpiraeus.gr. H προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 12 μ.μ.

Πρόγραμμα Δράσεων 31 Μαΐου 2015


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΤΡΕΝΟ-ΛΙΜΑΝΙ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ/ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΕ, ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΠΑΛΙΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 11:00 - 15:00

Η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας – που έχει υπερδεκαπενταετή διαρκή παρουσία στα κοινά του Πειραιά – συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του φετινού διοργανωτή Δήμου Πειραιά προς τους φορείς πολιτισμού της πόλης την Κυριακή 31 Μαΐου με την εκδήλωση με τίτλο “Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση”.
Πρόκειται για συνδυασμένες εκδηλώσεις από το Λιμάνι της Αγωνίας και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, αναλυτικότερα:
-11:00: Συγκέντρωση στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα και περίπατος με ξενάγηση κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τον παλιό βιομηχανικό Πειραιά, μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο λιμάνι (Άγ. Διονύσιος). Αναλυτικότερα η διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Λεύκα,οδός Μεθώνης, οδός Θεσμοφορίου, ‘Φαράγγι’ και Σταθμός ΟΣΕ Αγ.Διονυσίου.
-13:00: Πολύχρωμη διαπολιτισμική γιορτή του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, με μουσικές, χορούς και φαγητά από τις χώρες προέλευσης των μαθητών, στην αποβάθρα του παλιού Σταθμού στο λιμάνι, όπου για δεκαετίες έφθαναν μετανάστες από όλη την Ελλάδα για να πάρουν τα πλοία του ξενιτεμού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ( ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 13:00 - 15:00
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συμμετέχει στις δράσεις της Ομάδας Πολιτισμού “το Λιμάνι της Αγωνίας” και υποδέχεται την Κυριακή 31/5/2015 στην αποβάθρα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού ( Αγ. Διονύσιος) και ώρα 13:00, την ομάδα των ανθρώπων που θα περιηγηθούν στον παλιό βιομηχανικό Πειραιά. Το σημείο υποδοχής -η αποβάθρα του σταθμού- μετατρέπεται σε αίθριο καφενείο, όπου θα προσφέρονται αναψυκτικά και τοπικά εδέσματα από την Ινδία και σε εξέδρα κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών θα φιλοξενηθεί παράσταση διάρκειας 45 λεπτών. Πολυπολιτισμικές μουσικές, τραγούδια, θεατρική απόδοση ποιημάτων και κινησιολογική δραματουργία θα έχουν τον κύριο λόγο σε αυτή την παράσταση μέσα από την οποία η Ομάδα Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά στοχεύει να παντρέψει το χθες με το σήμερα.
Η επιλογή του σημείου “συνάντησης” δεν έγινε τυχαία. Η αισθητική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που αναδύεται μέσα από κάθε πέτρα του συγκεκριμένου σταθμού ανασύρει από τις μνήμες μας κοινές εμπειρίες Προσφυγιάς και Μετανάστευσης με τους περισσότερους μαθητές μας -Έλληνες ή Μετανάστες- πρωταγωνιστές αυτής της πραγματικότητας.
Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά ιδρύθηκε το 2005 και πήρε τη μορφή Σωματείου το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχει αποδείξει ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν κοινωνικά αγαθά που αφορούν όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου θρησκείας ή ιθαγένειας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών μέσα στο κοινωνικό σύνολο με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων.

ΟΙ NAPOLEON’S COUP ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 18:30 - 19:30

Το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά (Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά) συνεχίζοντας τον κύκλο των μουσικών εκδηλώσεων με στόχο την εξοικείωση του πειραϊκού κοινού με την κλασσική αλλά και τη σύγχρονη μουσική συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» του Δήμου Πειραιά διοργανώνοντας συναυλία στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το μουσικό συγκρότημα Napoleon’s Coup την Κυριακή 31 Μαΐου στις 18.30.
Κινούμενοι στα μουσικά μονοπάτια της Funk και της Soul, μετρώντας ήδη δύο χρόνια πληθωρικής παρουσίας στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Ελλάδας και ετοιμάζοντας την πρώτη τους πρωτότυπη δισκογραφική δουλειά, οι Napoleon’s Coup μας καλούν σε ένα εκρηκτικό μουσικό απόγευμα με διασκευές γνωστών τραγουδιών, καλλιτεχνών όπως οι Stevie Wonder, James Brown, Tower of Power, Monophonics, Sly & The Family Stone κ.ά.
Μέλη των Napoleon’s Coup είναι οι: Δημήτρης Μιχαλόπουλος (Φωνή), Μάριος Μούρμουρας (Κιθάρα), Ντίνος Κουτσαλάς (Μπάσο), Τάκης Ήντας (Τύμπανα), Νίκος Δημαράς (Τρομπέτα), Άγγελος Τζαμαριάς (τρομπόνι), Νίκος Σάλιας (Πλήκτρα).

KAYAK GREECE ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 09:00 - 19:00

H Kayak Greece συμμετέχει με πλήθος δράσεων στο Μικρολίμανο την Κυριακή 31 Μαΐου από τις9:00 έως τις 19:00, στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας.
Το άθλημα του κάνοε καγιάκ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα προς όλο τον κόσμο. Δια χειρός της Kayak Greece ξεκίνησε και φέτος η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά διεθνών αγώνων Canoe-Kayak Flatwater, που θα διεξαχθούν σε 3 διαφορετικές πόλεις – περιοχές. Ένα εγχείρημα που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε Καγιάκ (Ε.Ο.Κ.-Κ.).
Στην φετινή διοργάνωση συμπεριλαμβάνεται και ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τους αγώνες να γίνονται στο πανέμορφο Μικρολίμανο, την Κυριακή 31 Μαΐου 2015. Εκδήλωση που περιλαμβάνεται και στις διήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015.
Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα τραβάει κουπί» βρίσκεται στον αέρα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μια πραγματική γιορτή για όλους. Αθλητισμός, Εθελοντισμός, Περιβάλλον, Κοινωνία, Υγεία.
Μέσα από τις εκδηλώσεις σε τρεις διαφορετικές πόλεις, η ομάδα του Kayak Greece θα επιδιώξει την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, την προώθηση του αθλήματος, την κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά, την οικολογική συνείδηση, τον εθελοντισμό, το «ευ ζην» αλλά και την ανάδειξη ιστορικών πόλεων και τουριστικών προορισμών της χώρας μας. Προσδοκά, την θέσπιση μιας γενικότερης «αθλητικής γιορτής», η οποία θα αποτελεί θετική παρακαταθήκη για το μέλλον του canoe-kayak και του αθλητικού τουρισμού.
Kayak Greece 2015 (ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ – 31 ΜΑΪΟΥ 2015)
Συνοπτικό Πλάνο
• Πανελλήνιοι Διασσυλογικοί Αγώνες κανόε – καγιάκ Sprint
• Θεαματικά αγωνίσματα: Αγώνας καγιάκ + wakeboard (όπως ακριβώς το είδατε στο βίντεο αλλά με περισσότερα άτομα ταυτοχρόνως).
• ΑγώναςStand Up Paddling (SUP) – Αγώνας Special Olympics – Αγώνας Paralympics
• Φιλανθρωπικές Δράσεις
• Χορός Zumba

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΑΘ & NOE
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 11:00 - 18:00

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με τις ακόλουθες δράσεις την Κυριακή 31 Μαΐου, από τις 11.00 πμ. έως τις 18.00 μμ. στο Μικρολίμανο:
– Εισαγωγή στην ιστιοπλοΐα ως άθλημα, τρόπος ζωής και μέθοδος διαπαιδαγώγησης χαρακτήρων.
– Γνωριμία με τα σκάφη ιστιοπλοΐας.
– Προβολές στιγμιότυπων αγώνων.
– Συναντήσεις με έλληνες πρωταθλητές ιστιοπλοΐας και χορήγηση αναμνηστικών.
– Πλους των σκαφών του Ομίλου πλησίον της Πειραϊκής Ακτής αναλόγως καιρικών συνθηκών.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 10:30 - 12:00

Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας Πειραιά πραγματοποιεί Μουσικό Περίπατο στη Πειραϊκή την Κυριακή 31 Μαΐου από τις 10:30 π.μ. έως τις 12:00, από τη Μαρίνα Ζέας έως το γήπεδο Πορφύρα, παιανίζοντας γνωστές μελωδίες.


ΑΓΩΝΕΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΡΕΤΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ "ΣΚΑΦΑΚΙ" ΕΩΣ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 09:00 - 12:00

Την Κυριακή 31 Μαΐου από τις 9πμ έως τις 12μμ. με πρωτοβουλία του Ομίλου Ερετών διεξάγωντια αγώνες κωπηλασίας με ανοικτή συμμετοχή σωματείων με αφετηρία την περιοχή “Σκαφάκι” και τερματισμό στη μαρίνα της Ζεάς.
Ο Όμιλος Ερετών είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε τον Ιούνιου του 1885. Από το 1888 στεγάζεται στο Λιμάνι Κανάρη (Πασαλιμάνι) στις σημερινές του εγκαταστάσεις, όπου οι υπάρχοντες νεόσοικοι είναι οι αρχαιότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη σύγχρονη εποχή.
Ο Όμιλος από ιδρύσεώς του έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνιους, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες με σντίστοιχες διακρίσεις.
Την Κυριακή 31 Μαΐου από τις 9πμ έως τις 12μμ. με πρωτοβουλία του Ομίλου Ερετών διεξάγωντια αγώνες κωπηλασίας με ανοικτή συμμετοχή σωματείων με αφετηρία την περιοχή “Σκαφάκι” και τερματισμό στη μαρίνα της Ζεάς.


ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 09:00 - 12:30

Την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ποδηλατοβόλτα στους δρόμους του Πειραιά με αφετηρία το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 9:00 έως τις 12.30.
Η μέρα της θάλασσας και για το ποδήλατο
Η ιστορία ξεκίνησε απ’ τον Πειραιά! Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο το σημείο αναφοράς της Ελληνικής Ναυτοσύνης, ήταν πρωτοπόρος και για το ποδήλατο στην Ελλάδα. Στον Πειραιάπρωτοεμφανίστηκε το ποδήλατο, αλλά και ο Πειραιώτης Βασίλειος Καψαμπέλης ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα, που συνέλαβε την ιδέα της συνάθροισης και ένωσης διεσπαρμένων ποδηλατών το 1881.
Ξεκινάμε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να περάσουμε από το Μικρολίμανο, τη Ζέα, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Τελωνείο, το Σηράγγιο Σπήλαιο, το Κονώνειο τείχος, την Πειραϊκή, τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τον Ο.Λ.Π., τον Πύργο, το Κεντρικό Λιμάνι, το Σιλό και το Ρολόι, το Ελλάς Λίμπερτυ, τις πλωτές δεξαμενές, την Ηετιώνεια Πύλη και συνεχίζουμε έως μετά το Υπουργείο που ήταν τα Λιπάσματα για να γυρίσουμε και να καταλήξουμε στις εκδηλώσεις που θα τρέχουν τόσο μέσα στο λιμάνι, όσο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο.
Η πόλη βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου της προσπάθειας ενίσχυσης της δημόσιας συγκοινωνίας στο λεκανοπέδιο. Μετρό και τραμ έρχονται αποφασιστικά στο εσωτερικό του Πειραιά και ο προαστιακός αναβαθμίζεται. Με τις σημαντικές μονοδρομήσεις που έγιναν προέκυψε πολύτιμος ελεύθερος δημόσιος χώρος. Την εξέλιξη αυτή είναι αναγκαίο να την υποδεχτεί θετικά η πόλη, προσαρμόζοντας ανάλογα τη λειτουργία της. Οι νέες υπηρεσίες μετακίνησης που θα προσφερθούν από τα παραπάνω μέσα σταθερής τροχιάς σίγουρα θα προσελκύσουν κατοίκους που πριν μετακινούνταν με αυτοκίνητο. Εκ των πραγμάτων θα περπατούν περισσότερο στην πόλη.
Ο Πειραιάς αν και πρωτοπόρος ως προς το ποδήλατο, ξεκινά από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε, όντας η μοναδική ελληνική πόλη, και συντόνισε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το ποδήλατο, το Cycle Cities (el.cyclecities.eu). Από αυτό αναδείχθηκαν οι βασικοί στόχοι και οι ευκαιρίες που προσφέρονται από την πολεοδομική ταυτότητα του Πειραιά για την ανάδειξή του σε σύγχρονη ελκυστική πόλη με υψηλή
ποιότητα ζωής.
Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και το σημείο συνάντησης θα ανακοινωθούν σύντομα!

“MARE NOSTRUM, ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΞΑΝΑ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2015
ΩΡΑ: 21:00 - 22:30

Η πρωτότυπη παράσταση με τίτλο “Mare Nostrum, στην αγκαλιά σου θάλασσα” εμπνευσμένη από τη θεματολογία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Κυριακή 31/5 στις 21.00.
Κοιτίδα σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών, έζησε συγκρούσεις και αιματηρούς πολέμους, αλλά και λαμπρές μέρες πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Η στρατηγική γεωπολιτική της θέση και το ήπιο κλίμα της αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η θάλασσα με τα 23 διαφορετικά πρόσωπα, μιας και βρέχει τις ακτές 23 διαφορετικών χωρών. Εδώ και αιώνες η ίδια θαλασσινή αύρα, το ίδιο ζεστό κλίμα ενώνει, αλλά και χωρίζει λαούς με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό, αλλά με το ίδιο έντονο ταμπεραμέντο και την ίδια αγάπη για εξερευνήσεις και ταξίδια στο απέραντο γαλάζιο της. Αυτή η θάλασσα γέννησε μουσικές και μελωδίες ποτισμένες από την αλμύρα της, μπολιασμένες από την προσμονή του έρωτα και της αντάμωσης, ζωγραφισμένες με τα χρώματα της χαράς, του γλεντιού, αλλά και της ξενιτιάς, της περιπλάνησης και του νόστου.
Το καράβι μας σαλπάρει και βάζει ρότα για τα ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια και το Γιβραλτάρ, το Σουέζ και τη Μασσαλία, την Νάπολη, το Βόσπορο, τη Χάιφα και φυσικά τον Πειραιά. Εκεί φημισμένοι καπετάνιοι και γενναίοι ναυτικοί, φτωχοί μετανάστες και έμποροι, παθιασμένοι καλλιτέχνες και τολμηροί περιηγητές τραγουδούν τους καημούς και τις χαρές τους, τα όνειρά τους και τα πάθη τους. Μαζί τους τραγουδάμε κι εμείς μελωδές απρόσμενα οικείες, που αναγνωρίζουμε και μας συγκινούν, γιατί αγγίζουν στα μύχια της ψυχής μας την κοινή μας καταγωγή – τη Θάλασσά μας, τη Μεσόγειο. Το Θαλασσάκι μας.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τατιάνα Λύγαρη
Φωνή: Αθηνά Ρούτση
Πιάνο: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Κρουστά: Σωκράτης Γανιάρης
Κιθάρα: Απόστολος Θεοδοσίου
Φλάουτο, κλαρινέτο, μαντολίνο, ούτι: Φώτης Μυλωνάς


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας»: www.emdpiraeus.gr

Επίσημη ιστοσελίδα European Maritime Day:
www. ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
24/04/2024

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.

Η ΕΛΛΕΤ για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του Μουσείου και επαναδιαπραγμάτευση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ανάμεσα σε όσα προϋποθέτει το σχετικό ψήφισμα.

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.