Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη

Η πιο νόστιμη βόλτα στις γεύσεις της Ελλάδας μόλις ξεκίνησε στην Τεχνόπολη και διαρκεί για όλο το weekend 8, 9 και 10/5. Ανακαλύψεις, αγορές, γευσιγνωσίες, χαλάρωση, πολιτισμός και παιχνίδι σε μια πρόταση εξόδου που θα σας μείνει αξέχαστη.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη

Η πιο νόστιμη βόλτα στις γεύσεις της Ελλάδας μόλις ξεκίνησε. Εκατοντάδες παραδοσιακά και καινοτόμα ντελικατέσεν απ’ όλη τη χώρα δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη στο 5ο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Άνοιξη 2015» αυτό το weekend 8, 9 και 10/5. Ανακαλύψεις, αγορές, γευσιγνωσίες, χαλάρωση, πολιτισμός και παιχνίδι σε μια πρόταση εξόδου που θα σας μείνει αξέχαστη.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 1

Όλοι όσοι βρεθήκαμε στο 1ο «Ελλάδα ­Γιορτή Γεύσεις» τον Απρίλιο του 2013 (στο οποίο συνέρρευσε 15.000 κόσμος) εκπλαγήκαμε πολύ ευχάριστα από τη θετική αύρα ενός καινοφανούς γεγονότος: οι εξαιρετικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί δεν ήταν πια μοναχικές νησίδες σε μια θάλασσα απρόσωπων βιομηχανοποιημένων προϊόντων διατροφής, αλλά ένα ευρύ σύνολο που παίρνει τη μορφή κύματος. Τα προϊόντα τους, υψηλής ποιότητας και με γεύσεις εκφραστικές, προβάλλουν κι εξελίσσουν την παράδοση ή ως νεωτεριστικές δημιουργίες δημιουργούν νέα δεδομένα.

Διαπιστώνοντας ότι μέσα στην οικονομική κρίση υπάρχουν ωραίες προσπάθειες που μπορούν να σημάνουν ελπίδα και φως, οι επισκέπτες περιηγούνταν τα περίπτερα με μόνιμο χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο. Δεν ήταν ευτυχώς μια στιγμιαία αίσθηση, αλλά φαινόμενο που επιβεβαιώθηκε στις επόμενες τρεις διοργανώσεις και συνεχίζεται δυναμικά στο 5ο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», που ξεκινάει την Παρασκευή 8/5 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Αυτή η γιορτή ελληνικής γαστρονομίας αποτελεί πλέον σταθερό σημείο συνάντησης των μικρών παραγωγών με το ευρύ κοινό το οποίο ψάχνει αυθεντικά προϊόντα και γεύσεις, με προσωπικότητα, ουσία και νοστιμιά, που αναδεικνύουν το νέο πρόσωπο της χώρας στη διεθνή γευστική σκηνή.

Καινοτομία και παράδοση

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 2
Χαλαρή βόλτα για ελεύθερες δοκιμές και ανακαλύψεις στη γοητευτική Τεχνόπολη

Η ποικιλία των προϊόντων που θα βρούμε αυτό το τριήμερο στην Τεχνόπολη –για να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε– είναι ευρύτατη­ και ικανοποιεί τις ανάγκες του σύγχρονου Αθηναίου, που θέλει να ανακαλύψει και να χαρεί την ψυχή των ελληνικών γεύσεων. Εξαιρετικά τυριά από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την ηπειρωτική χώρα φτιά­χνουν ένα εντυπωσιακό σύνολο που στην ούγια γράφει «Ελλάδα». Φανταστικά αλλαντικά και αλίπαστα συμπληρώνουν το εκλεκτό πλατό, που συνοδεύει κρασιά, μπίρες και αποστάγματα.

Κι εδώ υπάρχουν ωραίες προτάσεις, πέρα από το αναμενόμενο και το συνηθισμένο, με «off Broadway» οινοπαραγωγούς, μικροζυθοποιίες, λικέρ και αποστάγματα. Ο μοναδικός κόσμος των ελληνικών μελιών­, με γεύσεις και αρώματα που μπορεί μα μη σας έχουν περάσει καν από το μυαλό, συνυπάρχουν με άλλα καλούδια της ελληνικής φύσης (ασυνήθιστα βότανα, μανιτάρια, σπάνιες τρούφες και φρούτα), ενώ η ζωντανή παράδοση των τοπικών γεύσεων­ δίνει το «παρών» με μαρμελάδες, γλυκίσματα και γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες και παξιμάδια.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 3
Πώς να μην έχει το τυρί την τιμητική του αφού οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι τυροφάγοι στον κόσμο;

Από την άλλη, η παράδοση που εξελίσσεται βάζοντας υψηλούς ελληνικούς και διεθνείς γαστρονομικούς στόχους εκφράζεται με αβγοτάραχο, σπέσιαλ αλάτια, επίλεκτα πτερωτά θηράματα, εκλεκτούς καφέδες, γκουρμέ ξίδια, ψαγμένες συνταγές σαλιγκαριών και πρωτοποριακές δημιουργίες. Και όλα αυτά, φτιαγμένα με πολύ μεράκι από την αφρόκρεμα των Ελλήνων μικρών παραγωγών, που η δουλειά τους κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και καταξίωση.

Τιμώμενη περιοχή του φεστιβάλ είναι οι Κυκλάδες, που έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη δύναμη του γαστρονομικού τουρισμού και προβάλλουν τις γεύσεις τους συγκροτημένα, με την υποστήριξη του εμπορικού τους επιμελητηρίου και του δικτύου των εστιατορίων και ταβερνών «Aegean Cuisine». Δυναμική όμως θα είναι και η παρουσία της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης, η οποία πλασάρεται με ωραίες τοπικές προσπάθειες.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 4
Προλαβαίνετε ακόμη να κλείσετε θέση στις γευσιγνωσίες και τα σεμινάρια

Αμφότερες θα διοργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις με μαγειρέματα από ντόπιους σεφ οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν προϊόντα των παραγωγών του φεστιβάλ. Για όλους αυτούς τους λόγους η «Ελλάδα Γιορ­τή Γεύσεις» ξεχωρίζει από άλλες εκθέσεις τροφίμων και ποτών. γυρίζοντας την πλάτη στο βιομηχανικό προκάτ και τη μιζέρια στην εμφάνιση των περιπτέρων και βάζοντας υψηλά αισθητικά στάνταρντ στους γοητευτικούς χώρους της Τεχνόπολης, συντονίζεται και προωθεί το καινούργιο πνεύμα των γεύσεων της Ελλάδας.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 5
Ψαγμένο street food με πρωτότυπες ιδέες

Το φεστιβάλ συνέδεσε εξαρχής την ταυτότητά του με το γευστικό πολιτισμό, πλουτίζοντας το ρόστερ του με παράλληλες εκδηλώσεις. Βραβευμένοι και καταξιωμένοι σεφ, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, παραγωγοί, οινολόγοι και γευσιγνώστες είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα γαστρονομικό χάπενινγκ που συνδυάζει τη χαρά της γνώσης και της απόλαυσης με την ανθρώπινη επαφή.

Μαθήματα μαγειρικής

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 6
Η δημοφιλής Ντίνα Νικολάου μοιράζεται τα μυστικά της

Στα Μαθήματα μαγειρικής διάσημοι και αγαπημένοι σεφ παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες με πρώτες ύλες της εποχής και μας μαθαίνουν τα μυστικά τους. Αναμένεται να είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χάπενινγκ του φεστιβάλ, αφού λαμβάνουν μέρος οι Έκτορας Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s»), Νίκος Ρούσσος («Funky Gourmet»), Βαγγέ­λης Δρίσκας («Γεύσεις στη Φύση­» - ΣΚΑΪ), Διονύσης Αλέρτας («Criollo», «Δειπνοσοφιστήριον»), Νίκος Πουλιάσης («Κουκούμαβλος»), Κώστας Τσίγκας («Vespa Rossa»), Ολιβιέ Καμπανά («F+W»), Θοδωρής Παπανικολάου («Σελήνη») και Νίκος Μακρυμίχαλος (Cookery Club).

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 7
O Διονύσης Αλέρτας του «Δειπνοσοφιστηρίου» θα ετοιμάζει λουκουμάδες και γκουρμέ μαλλί της γριάς

Στο ζεστό, παρεΐστικο κλίμα του κύκλου Μαέστρος της παράδοσης και σε ένα από τα πιο ξεχωριστά κτίρια της Τεχνόπολης, τους Παλιούς Φούρνους, θα μάθουμε να φτιάχνουμε όλοι μαζί γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι σπεσιαλιτέ συνυφασμένες με τις παραδοσιακές μας γεύσεις, είτε στην κλασική είτε στη δημιουργική τους μορφή. Ξεναγοί μας καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων όπως οι Ντίνα Νικολάου («Ένα τραπέζι Ελλάδα» - ΣΚΑΪ), Άρης Βεζενές («Vezene»), Λάζαρος Μαλτέζος (τυροκόμος), Έκτορας Μποτρίνι, Γιάν­νης Αποστολάκης (σεφ στο «Join Us» - ΣΚΑΪ), Εβίτα Παπαχαραλάμπους («Evita Loves Cake»), Γιώργος Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής) και Νίκος Μακρυμίχαλος.

Εργαστήρια γεύσης

Μια σειρά από πρωτότυπες γευσιγνωσίες περιλαμβάνουν τα Εργαστήρια γεύσης. Το γευστικό αυτό «σχολείο» καταπιάνεται με θέματα όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, ο καφές, το μέλι, το λάδι, τα κρασιά και οι μπίρες από ντόπιες μικροζυθοποιίες μέσα από πρωτότυπες προτάσεις, παρουσιάσεις και σπάνιες γευσιγνωσίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι, σομελιέ (ο master οf wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο food editor Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Νανά Δαρειώτη, οι οινολόγοι Γιάννης Βογια­τζής και Αργύρης Τσακίρης, οι ειδικοί του ελαιόλαδου Μαρία Κατσούλη και Σωτήρης Γεωργίου, του καφέ Γιάννης Ταλούμης και ο bartender Ηλίας Στεργιόπουλος).

Street food

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 8
Η δημοφιλής καντίνα του “Food Truck” θα παρκάρει δίπλα στην καμινάδα

Το ψαγμένο street food θα δώσει ξεχωριστό χρώμα στο φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας έτσι τη γιορταστική και χαλαρή του ατμόσφαιρα. Τι ερεθιστικά εδέσματα θα ετοιμάζονται δίπλα στην καμινάδα; Το καταξιωμένο «Δειπνοσοφιστήριον», με επικεφαλής τον γνωστό σεφ Ζαν-Λουί Καψαλά, θα αναβιώσει το περίφημο αντικριστό ψήσιμο του κρέατος απέναντι από μεγάλη γυμνή φλόγα, πρακτική που έχεις τις ρίζες της στα ομηρικά χρόνια, αλλά δοξάζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα στα κρητικά οροπέδια­ κι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του αντισυμβατικού σεφ και τηλεοπτικού σταρ Anthony Bourdain. Θα ψήσουν λοιπόν προβατίνα, αλλά θα ετοιμάσουν και άλλες λιχουδιές του δρόμου.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 9
Επιδέξιοι ζογκλέρ, χαρισματικοί ξυλοπόδαροι, θεαματικά ακροβατικά, προκλητικά χάπενινγκ το σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη

Η μοναδική καντίνα Food Truck του αστροφυσικού και ταξιδευτή Γιώρ­γου Γληνού θα παρκάρει μπροστά στην καμινάδα και θα φτιάχνει πεντανόστιμους γκιουζλεμέδες με αραχνοΰφαντα φύλλα περέκ, γεμισμένους με λογής-λογής προκλητικά παρελκόμενα. Δύο ξεχωριστοί χώροι αναψυχής με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια τους θα μας περιμένουν με sweet street food.
Στο Προαύλιο Β΄ ο στενός συνεργάτης του «Δειπνοσοφιστηρίου», ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης Διονύσης Αλέρτας, θα ετοιμάζει γκουρμέ μαλλί της γριάς με άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι αλλά και λαχταριστούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με ζάχαρη, μέλι και καρύδια, ενώ δίπλα του θα σερβίρεται καφές Ουζούνογλου.
Μπροστά στο Κτίριο 2/Δεξαμενές Καθαρισμού θα στήσει το πόστο της η «Πάβλοβα - Ό,τι Καλύτερο» προσφέροντας ποικιλία από τις περίφημες πάβλοβές της σε ιδιαίτερα προκλητικές γεύσεις (κάστανο, σοκολάτα, φράουλα, μόκα, λεμόνι). Θα κυκλοφορούν επίσης στο χώρο δύο καροτσάκια που θα πωλούν παγωτό του Βενέτη φτιαγμένο από κρέμα και φρέσκο γάλα.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 10
Πλούσιο παγωτό Βενέτη με φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος

Η τιμώμενη για το ισχυρώς καινοτόμο πνεύμα των ξεχωριστών ποιοτικών της προϊόντων Creta Farms θα δημιουργήσει πολύ ενδιαφέροντα γευστικά χάπενινγκ στο περίπτερό της. Με βασικά… πυρομαχικά τα καινούργια της προϊόντα Εν Ελλάδι Gourmet Prosciutto Cotto, Εν Ελλάδι Κοτόπουλο Ψητό και Παραδοσιακό Σαλάμι Αέρος Πικάντικο, θα δίνονται καθημερινά ζωντανές «μάχες» ανάμεσα σε δύο food bloggers. το κοινό θα δοκιμάζει, θα ψηφίζει και θα αναδεικνύει τα καλύτερα σάντουιτς που θα φτιάχνονται με ψωμιά από την αρτοποιία Βενέτη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Παρασκευή 8/5, 7.30-9 μ.μ., Αθηνά Πάνου vs Έλενα Σμπώκου - Σάββατο 9/5, 1-2.30 μ.μ., Έλενα Βονισάκου vs Εύα Μονοχάρη - Κυριακή 10 /5, 1-2.30 μ.μ., Μαριλού Παντάκη vs Μαριλίτα Χατζηβασιλείου.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 11
Γευσιγνωσίες, ανακαλύψεις, αγορές, μουσική, stand up comedy, η επίσκεψη στο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» είναι μια πλήρης πρόταση διασκέδασης

Παράλληλα στο food blogger’s corner θα εναλλάσσονται συνεχώς σε μαγειρικές επιδείξεις και «συνομιλίες» οι Ιωάννα Δημοπούλου (Food Junkie), Ελένη Βονισάκου (The Foodie Corner), Εβίνα Καπιτζόγλου (Cook & Feel), Εύα Μονοχάρη (Funky Cook), Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), Γωγώ Παπαδιονυσίου (Mamatsita), Έλενα Σμπώκου (Elena’s Cooking), Άρτεμις Τσίπη (Wonderfoodland) και Μαριλίτα Χατζηβασιλείου (Gourmelita). Η βόλτα από τις 8 μέχρι τις 10/5 στην Τεχνόπολη είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου, υπερνόστιμη, παιχνιδιάρικη και χαλαρωτική...

«Δειπνοσοφιστήριον»... στο δρόμο

Το γνωστό ποιοτικό catering, που την κουζίνα του χαιρόμαστε στα μουσεία Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και Μπενάκη, αναλαμβάνει δράση στην Καμινάδα.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 12

Προβατίνα «αντικριστή»
Πεντανόστιμη, καθώς θα ψήνεται μπροστά σε γυμνή φλόγα από ξύλα. Μια πανάρχαια, από τους ομηρικούς χρόνους, παράδοση που διατηρείται ακόμη ολοζώντανη στην Κρήτη.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 13

Γκουρμέ «βρόμικο»
Ιδού πώς μια λαχταριστή λιχουδιά μπορεί να εξελιχτεί σε προκλητική γκουρμεδιά με ένα σάντουιτς που έχει μέσα στο ψωμάκι καπνιστό σύγκλινο, ομελέτα, πικάντικη κρέμα ανθότυρου, ντομάτα, μαρούλι και δυόσμο.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 14

Τηγανητά θαλασσινά
Αθερίνα, γαρίδα και καλαμαράκι ελαφροτηγανισμένα και τραγανά, τρώγονται –που λέει ο λόγος– σαν στραγάλια, με πέστο ρόκας για συνοδεία. Η θαλασσινή τηγανιά θέλει να γίνει λιχουδιά του δρόμου που μαγνητίζει.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 15

Ντολμαδάκια κασιώτικα
Είναι διάσημα σε όλη την Αθήνα τα signature κασιώτικα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο του «Δειπνοσοφιστηρίου». Σερβίρονται ζεστά, με κρέας, ρύζι και μυρωδικά κι ελαφρύ δυοσμάτο τζατζίκι.

Γκιουζλεμέδες σε «Food Truck»

Η μοναδική καντίνα Food Τruck του Γιώργου Γληνού θα παρκάρει στην αυλή της Τεχνόπολης.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 16

Με φέτα από ξύλινο βαρέλι και χορταρικά
Ένας vegetarian γκιου­ζλεμές, πίτα τηγανιού δηλαδή σε ποντιακό φύλλο περέκ, σαν αλλιώτικη χορτοτυρόπιτα που παίζει με χόρτα εποχής και μπόλικα μυρωδικά.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 17

Με κιμά λαχματζούν και χορταρικά
Ο κιμάς καρυκεύεται με τα μπαχαρικά του λαχματζούν και γίνεται ανατολίτικα πεντανόστιμος. Βάλε και σπανάκι, σέσκουλο, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες και μυρώνια – και μοσχοβόλησες.

Πολιτιστικά Χάπενινγκ

Το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» διευρύνει το χαρακτήρα του με μια μεγάλη ποικιλία από απρόσμενα χάπενινγκ-έκπληξη.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 18

Γευσιγνωσίες γέλιου με τον Λάμπρο Φισφή
Stand up comedy από τον καλύτερο του είδους για να κάψετε κάθε σενάριο που έχετε στο μυαλό σας! Ο Λάμπρος Φισφής έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς κωμωδίας και οι παραστάσεις του δονούνται από ξεκαρδιστικά γέλια. Σάββατο 9/5, 7 μ.μ.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 19

Η Idra Kayne live
Η βαθιά φωνή της Idra Kayne εντυπωσιάζει με την black χροιά, που οφείλεται στα γονίδια και στο soul funk στιλ της. Το «Don’t walk away» ανακηρύχθηκε τραγούδι του «Jumping Fish» για την άνοιξη 2012. Κυριακή 10/5, 8 μ.μ.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 20

Zoγκλέρ και ξυλοπόδαροι
Juggling από επιδέξιους ζογκλέρ, χαρισματικοί ξυλοπόδαροι, θεαματικά ακροβατικά και περφόρμανς για παιδιά από την ομάδα Fundastick. Σάββατο 9/5, 12 μ.-2 μ.μ. και 4.30-6.30 μ.μ. και Κυριακή 10/5, 11 π.μ.-1 μ.μ. και 4.30-6.30 μ.μ.

Τα παιδιά στο φεστιβάλ

Κι όμως έχουν πολλά να κάνουν τα παιδιά στο φεστιβάλ...

Παιδικά μαγειρέματα με τον Γ. Μπαξεβάνη
Φέρτε τα παιδιά σε ένα μοναδικό χάπενινγκ με τον δημοφιλή σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη. Θα «παίξουν» μαγειρεύοντας, θα ανοίξουν φύλλο, θα κόψουν λαχανικά, θα δοκιμάσουν, θα αξιολογήσουν και γενικώς θα καλοπεράσουν. Χώρος εκδηλώσεων, Σάββατο 9 και Κυριακή 10/5, 11 π.μ.-3 μ.μ.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 21

Παιδότοπος από τα Αηδονάκια
Ένας όμορφος παιδότοπος από τα Αηδονάκια έχει στηθεί πίσω από την Καμινάδα και δίπλα στην παιδική χαρά, για να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν στα διαλείμματα από τις βόλτες σας στα περίπτερα των παραγωγών και στις παράλληλες εκδηλώσεις.

Σπέσιαλ εκδηλώσεις

Οι Κυκλάδες και η Κοζάνη μας αποκαλύπτουν γευστικά μυστικά το Σάββατο, ενώ την Κυριακή μαγειρεύουμε με μέλι και μαθαίνουμε τα πάντα για το food blogging.

«Aegean Cuisine»: live cooking με 6 σεφ από τις Κυκλάδες
Mια ιδιαίτερη επίδειξη κυκλαδίτικης μαγειρικής μαεστρίας με 6 σεφ του δικτύου «Aegean Cuisine» που θα μαγειρέψουν ταυτοχρόνως δημιουργικές συνταγές με προϊόντα από τα νησιά των Κυκλάδων. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νανά Δαρειώτη. Σάββατο 9/5, 4 μ.μ.

Δημιουργικές προτάσεις με προϊόντα της Κοζάνης από τον σεφ Μιχάλη Καλαβρινό
Ένας από τους πολύ καλούς σεφ που γνωρίσαμε στο «MasterChef» μαγειρεύει νεο-παραδοσιακές σπεσιαλιτέ με τα προϊόντα της πατρίδας του. Σάββατο 9/5, 6.30 μ.μ.

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 22
Οι μαθητές της σχολής μαγειρικής Chef d'Oeuvre παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην υποστήριξη του φεστιβάλ

Melira: το μέλι στη μαγειρική με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη
Θα μαγειρευτούν βουβαλινό τυρί πανέ με σουσάμι και μέλι γλυκάνισου, πολύχρωμη σαλάτα με ντρέσινγκ από γκρέιπφρουτ, μέλι λεμονιάς και γύρη καστανιάς και στήθος καπνιστής πέρδικας γκλασαρισμένο με μέλι καστανιάς. Κυριακή 10/5, 4 μ.μ.

Φτιάξε το δικό σου food blog
Γνωστοί food bloggers θα παρουσιάσουν την ιστορία, τις τεχνικές, τις τάσεις και τους τρόπους προώθησης μέσω των social media μιας από τις πιο δημοφιλείς μορφές διαδικτυακής γευστικής παρέμβασης. Κυριακή 10/5, 5.30 μ.μ.

Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 23
«Μοναστηριακό» και «Βυζαντινό», δυο εξαιρετικά ψωμιά του Βενέτη που θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στο φεστιβάλ

ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πάρτε μέρος για να μάθε­τε από τους ειδικούς πώς να φτιά­χνετε ασυνήθιστα γλυκά, αναψυκτικά και φαγητά, αλλιώτικα ψωμιά, να πήζετε το δικό σας τυρί και άλλα πολλά.
Κόστος συμμετοχής: € 8

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5
17.00 Τα πιο έξυπνα κόλπα για πρωτάρηδες της μαγειρικής
Ντ. Νικολάου (σεφ)
19.30 Παστέλια, μελεκούνια & σία
Γ. Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5
12.00 Φτιάχνω το δικό μου γιαούρτι, κεφίρ & αριάνι
Γ. Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής)
14.30 Ντάκος, ψωμί & πίτες: Βάλτε τα χέρια στη ζύμη!
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ)
17.00 Απίστευτες, απίθανες τάρτες ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό
Εβ. Παπαχαραλάμπους («Evita Loves Cakes»)
19.30 Γρανίτα - parfait - semi­freddo
Γ. Γαλής (σεφ ζαχαροπλαστικής)

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
12.00 Χερίσια ζυμαρικά της Ελλάδας (αφτού- δια, γκόγκες, πέτουρα, σιουφιχτά, ραβιόλες, κουσκουσάκι)
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ)
14.30 Πήζω το δικό μου τυρί και το αρωματίζω
Λ. Μαλτέζος (τυροκόμος), Έκ. Μποτρίνι (σεφ)
17.00 Η δύναμη και το άρωμα του σιτέματος.
Γευσιγνωσία κρεάτων με διαφορετικό χρόνο σιτέματος Άρ. Βεζενές (σεφ)
19.30 Σπέσιαλ της κρητικής κουζίνας
Γ. Αποστολάκης («Join Us»)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΥΣΗΣ
Χαρείτε τη γνώση και την απόλαυση στις πρωτότυπες γευσιγνωσίες με ξεναγούς ονομαστούς γευσιγνώστες.
Κόστος συμμετοχής: € 8


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5
17.00 Μάθε τις λευκές εμβλη­ ματικές ποικιλίες
Κ. Λα- ζα­ράκης (master of wine)
19.15 Κάθετη γευσιγνωσία του θρυλικού Grande Reserve Boutari
Γ. Βογιατζής (οινολόγος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5
12.00 Σπάνια γευσιγνωσία καφέ με προβολή του «A Film About Coffee»
Γ. Ταλούμης (Q grader, Taf), Στ. Δωματιώτης (World Brewers Cup champion)
14.30 Μάθε να ξεχωρίζειςτο καλό λάδι Μ. Κατσούλη (olive oil sommelier),
Σ. Γεωργίου (δοκιμαστής ελαιόλαδου)
17.00 Κορυφαίες γραβιέρες.
«Τυφλή» γευσιγνωσία Ηλ. Μαμαλάκης (food editor)
19.30 Μπίρες μικροζυθοποιίας.
Γευσιγνωσία και κοκτέιλ Δ. Αντωνόπουλος (δημο- σιογράφος), Ηλ. Στεργιό- πουλος (bartender)

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
12.00 Απ’ τον ανθότυρο και το ανεβατό στο μανούρι, το ξινοτύρι και το κατίκι
Ηλ. Μαμαλάκης (food editor)
14.30 Γιατί τα ελληνικά μέλια είναι τα καλύτερα στον κόσμο
Ν. Δαρειώτη (δημοσιογράφος)
17.00 Τα πιο περίεργα τυριά της Ελλάδας
Ηλ. Μαμα­- λάκης (food editor), Δ. Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος)
19.30 Μάθε τις κόκκινες εμβληματικές ποικιλίες
Αρ. Τσακίρης (οινολόγος)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μια δυνατή ομάδα δημοφιλών και βραβευμένων σεφ στήνουν τις κουζίνες τους στην Τεχνόπολη, μαγειρεύουν ανοιξιάτικες συνταγές και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.
Κόστος συμμετοχής: € 12

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5
17.00 Κλασικοί μεζέδες για ούζο-τσίπουρο «αλλιώς»
Β. Δρίσκας («Γεύσεις στη Φύση»)
19.30 Μπαρόκ Σαντορίνη
Ν. Πουλιάσης («Κου- κούμαβλος», Σαντορίνη)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5
12.00 «Βρόμικο» γκουρμέ!
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ)
14.00 Χωριάτικη σαλάτα low & high-tech
Ν. Ρούσσος («Funky Gourmet»)
17.00 Πίτσα αλά γκρεκ
Κ. Τσίγκας («Vespa Rossa»)
19.30 Μαυλιστικές μους σοκολάτας
Δ. Αλέρτας (σεφ ζαχαροπλαστικής)

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/5
12.00 Δεν πετάμε τίποτα - oικολογική μαγειρική
Ολ. Καμπανά («F&W»)
14.30 30 χρόνια «Σελήνη» στη Σαντορίνη - εμβληματικές σπεσιαλιτέ
Θ. Παπανικο- λάου («Σελήνη»)
17.00 Aπ’ το ριζότο στο κριθαρότο και στο... φαβότο!
Έκ. Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s»)
19.30 Απίστευτη μαγειρική με σοκολάτα
Ν. Μακρυμίχαλος (σεφ)


Προπώληση εισιτηρίων εισόδου και παράλληλων εκδηλώσεων: www.viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και πρατήρια EKO/BP.

Info
Οι ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ είναι: Παρασκευή 8/5 4-9 μ.μ., Σάββατο 9 και Κυριακή 10/5 10 π.μ.-9 μ.μ. Γενική είσοδος € 6. Εισιτήριο διαρκείας για όλο το τριήμερο € 10. Παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν δωρεάν είσοδο. Για τα μέλη του αθηνόραμα Club είσοδος για 2 άτομα με ένα εισιτήριο με την επίδειξη της κάρτας μέλους στο ταμείο του φεστιβάλ.

Αναλυτικά για το φεστιβάλ και κρατήσεις θέσεων για τις παράλληλες εκδηλώσεις στο http://www.elladagiortigefseis.gr/festival5/default.aspx

Προπώληση εισιτηρίων εισόδου και παράλληλων εκδηλώσεων: www.viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και πρατήρια EKO/BP.


Το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Χορηγοί του φεστιβάλ είναι η αρτοποιία Βενέτης και ο όμιλος επιχειρήσεων κρέατος και αλλαντικών Creta Farms.

Οι χορηγοί του Φεστιβάλ

Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015»: γιατί αυτό το weekend δεν πρέπει να λείπεις από την Τεχνόπολη - εικόνα 24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.