Μια βεντάλια από 30 χάπενινγκ, οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε τα μυστικά των σεφ, να βιώσουμε παρεΐστικα μαγειρέματα και να συνδυάσουμε απόλαυση και γνώση. Ραντεβού στην Τεχνόπολη στις 8, 9 και 10/5.
Στον κύκλο Μαθήματα Μαγειρικής ο δημοφιλής Βαγγέλης Δρίσκας δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα με θέμα «Κλασικοί μεζέδες για ούζο και τσίπουρο αλλιώς» και ακολουθούν ιδέες από την ηφαιστειακή Θήρα (με τον Νίκο Πουλιάση από τον «Κουκούμαβλο» να μας συστήνει την «Μπαρόκ Σαντορίνη» και τον Θοδωρή Παπανικολάου να γιορτάζει τα «30 χρόνια “Σελήνη”» με εμβληματικές σπεσιαλιτέ).
Ακόμη, στο υπόλοιπο πρόγραμμα, παρόντες και οι σεφ των δύο καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας με δύο Χρυσούς Σκούφους φέτος: ο Έκτορας Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s») θα μας ξεναγήσει «Απ’ το ριζότο στο κριθαρότο και το... φαβότο!», ενώ ο Νίκος Ρούσσος του «Funky Gourmet» θα μας δείξει την περίφημη χωριάτικη σαλάτα του σε low και high tech εκδοχές.
Η σοκολάτα είναι μεγάλος έρωτας και ο Διονύσης Αλέρτας («Criollo») θα μας ξεμυαλίσει με «Μαυλιστικές μους σοκολάτας», ενώ ο Νίκος Μακρυμίχαλος με «Απίστευτη μαγειρική με σοκολάτα». Ο Κώστας Τσίγκας του «Vespa Rossa» θα μας δείξει πώς να κάνουμε πρωτότυπες «Πίτσες αλά Γκρεκ», ο Ολιβιέ Καμπανά («F+W») επιμένει στην «Οικολογική μαγειρική» και, τέλος, ξανά ο Νίκος Μακρυμίχαλος σε ασκήσεις «Γκουρμέ βρόμικου»!
Ο Μαέστρος της Παράδοσης θα ξεκινήσει με την Ντίνα Νικόλαου και τα «Πιο έξυπνα κόλπα για πρωτάρηδες της μαγειρικής». Στο πρόγραμμα θα βρείτε ακόμη τον Άρη Βεζενέ (του ομώνυμου ρεστοράν) να μας μυεί στα μυστικά του σιτέματος, τον Γιάννη Αποστολάκη να μαγειρεύει «Σπέσιαλ κρητική κουζίνα θαλασσινών», την Εβίτα Παπαχαραλάμπους (Evita Loves Cakes) με «Απίστευτες απίθανες τάρτες», τον τυροκόμο Λάζαρο Μαλτέζο και τον Έκτορα να μας μαθαίνουν «Πώς να πήζουμε τυρί και να το αρωματίζουμε», ενώ οι σεφ των Μαθημάτων Μαγειρικής θα παρουσιάσουν πέντε θέματα με τίτλους «Παστέλια, μελεκούνια και σία», «Φτιάχνω το δικό μου γιαούρτι, κεφίρ και αριάνι», «Ντάκος, ψωμί και πίτες: βάλτε τα χέρια στη ζύμη!», «Γρανίτα - parfait - semifreddo» και «Χερίσια ζυμαρικά της Ελλάδας».
Στα Εργαστήρια Γεύσης η πλούσια θεματολογία περιλαμβάνει σπάνιες γευσιγνωσίες κρασιού με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και τον οινολόγο Αργύρη Τσακίρη, τρεις πρωτότυπες γευσιγνωσίες τυριών με τον Ηλία Μαμαλάκη, μια σπάνια γευσιγνωσία καφέ, οδηγίες για το πώς να φτιάχνεις τον τέλειο καφέ φίλτρου συν μια προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «A Film About Coffee», ενώ η δημοσιογράφος Νανά Δαρειώτη μας εξηγεί «Γιατί τα ελληνικά μέλια θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο».
Τέλος, «Μάθε να ξεχωρίζεις το καλό λάδι» με τη βοήθεια των ειδικών και να φτιάχνεις κοκτέιλ με μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας με τον υπογράφοντα και τον Ηλία Στεργιόπουλο (bartender του «Baba au Rum»).
Κάντε κράτηση θέσεων στα http://www.elladagiortigefseis.gr/festival5/?blbr-ath=1, 2107450257, www.viva.gr , ενώ τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε έκπτωση στις παράλληλες εκδηλώσεις.