2 (δοκιμασμένα) και 3 (νέα) φεστιβάλ από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο

Η γνωστή καλλιτεχνική παρέα ξαναχτυπά από τις 19/4 με το Patission Cinemart. Με την ευκαιρία όμως, εκμαιεύσαμε από τον Μάριο Στρόφαλη και τα επόμενά τους βήματα.

2 (δοκιμασμένα) και 3 (νέα) φεστιβάλ από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο

Ταινίες από την Ελλάδα και τον Καναδά, με προσιτό εισιτήριο, θα προβάλλει φέτος στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα και Αλκυονίς η κινηματογραφική συνάντηση Patission Cinemart. Ανάμεσά τους φιλμ όπως τα: «Πολίτικη Κουζίνα», «Ο μανάβης», «Το καναρινί ποδήλατο», «Ο ψύλλος», «Το φως που σβήνει». Αυτή είναι μόνο η αρχή της νέας φεστιβαλικής σεζόν για το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο που την τελευταία τριετία ενορχηστρώνει μια σειρά από δράσεις πολιτισμού σε δημόσιους χώρους, πάρκα και παραμελημένες γωνιές και γειτονιές.

Από τις πιο κοσμαγάπητες πρωτοβουλίες τους, η συνάντηση Κήποι της Αθήνας επιστρέφει στις 4-7/6 στον Εθνικό Κήπο, αφιερωμένη πάντα στις ακουστικές μουσικές της πόλης. Μετά από τις δύο πρώτες «εκδόσεις» με επίκεντρο την κλασική μουσική και τις μουσικές των πόλεων του κόσμου, η παρτιτούρα φέτος «τραγουδά» μελοποιημένη ποίηση και soundtracks. Έτσι, στο πλάτωμα Αστέρι και στο ξέφωτο κοντά στο καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε δωρεάν σχήματα όπως τα Επτάηχον, Cinema Paradiso, Marios Strofalis Soundtrack Trio, το σύνολο της Λιουντμίλα Λιμόροβα, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων καθώς και την ερμηνεύτρια Τέτη Κασσιώνη. Παράλληλα και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) θα «τρέξουν» ξεναγήσεις στο πιο ιστορικό πάρκο της πόλης και κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά.

Ο Ιούνιος όμως φέρνει ένα ακόμα, νέο και αποκεντρωμένο αυτή τη φορά, ραντεβού. Στις 26-27/6 το Δίκτυο δίνει το παρών στο Θέατρο Πέτρας με το «SALADE, ένα πολιτιστικό διήμερο “σαλάτα” με συστατικά του μουσικές, χορούς και ελαφριές γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο και όχημα τον αυτοσχεδιασμό και τις δημιουργικές συνεργασίες» όπως μας το σύστησε χαρακτηριστικά ο πρωτεργάτης του Δικτύου Μάριος Στρόφαλης. Τα γράμματα του τίτλου παίζουν με έννοιες όπως τα shows και ο διάλογος καθώς και με τη γεωγραφική πυξίδα της διοργάνωσης που σκοπεύει να φλερτάρει με ακούσματα από την Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και την Ευρώπη. Στην πρώτη του συνάντηση με το κοινό πάντως το φεστιβάλ θα ποντάρει ως επί το πλείστον σε μουσικούς (Έλληνες και ξένους) που ζουν στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο, συγκεκριμένα στις 8-18/10, θα είναι η ώρα να περπατήσουμε για μια ακόμα φορά στο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» για να ανακαλύψουμε την ευρύτερη περιοχή κάτω από την Ομόνοια μέχρι την Πλατεία Καραϊσκάκη και τον Σταθμό Λαρίσης, όπου πολλοί δρόμοι ομιλούν τη… γαλλική, με θεματικό άξονα φέτος την «κουλτούρα των café και των μπιστρό». «Με δεδομένο ότι τα καφενεία έχουν υπάρξει ευεργετικά για την παρισινή κοινωνία, παρότι εδώ και χρόνια βρίσκονται σε κρίση, θέλουμε να δούμε πώς μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη μιας κοινωνίας» διευκρίνισε ο Μάριος Στρόφαλης. Το πρόγραμμα λοιπόν προβλέπει ραντεβού για θέατρο σε καφενέδες – μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι και οι διοργανωτές είδαν πως αγκαλιάστηκε ζεστά από το κοινό – , αλλά και πολλές συναυλίες, παραστάσεις μουσικοθεατρικές και χοροθεατρικές, εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, συζητήσεις, εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά, σε μια σειρά από χώρους. Την τελευταία ημέρα δεν θα λείψει η καθιερωμένη περιήγηση - ξενάγηση με επίκεντρο γωνιές και κτίρια με ιστορία που φέτος θα κλείσει με συναυλία στην Πλατεία Βικτωρίας.

Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο όμως έχει ήδη πλάνα και για το επόμενο καλοκαίρι. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν να στείλετε ένα «Γράμμα στον Πλάτωνα»; Έτσι ονομάζουν τη νέα πρωτοβουλία τους που το 2016 θα αγκαλιάσει μια σειρά από δρώμενα (ομιλίες, συμπόσιο, αλλά και συναυλίες) με επίκεντρο την πλατωνική φιλοσοφία, φυσικά στην Ακαδημία Πλάτωνος. Διόλου τυχαίος ο τίτλος της διοργάνωσης, φλερτάρει με την… κυριολεξία, αφού στο χώρο θα υπάρχει ένα κουτί όπου ο καθένας θα μπορεί να ρίξει την δική του επιστολή ρωτώντας οτιδήποτε θέλει σχετικό με τη φιλοσοφία για να πάρει απαντήσεις από σύγχρονους φιλοσόφους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.