Επιστροφή στην Αθήνα: το πρόγραμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού για το 2015-2020

Το πρόγραμμα Αστικού Σχεδιασμού 2015-2020 ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Επιστροφή στην Αθήνα: το πρόγραμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού για το 2015-2020

Ανακατασκευές κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, νέους πεζόδρομους, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, σχεδιασμό για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης αλλά και μια Διάσκεψη για την Αθήνα βρίσκονται στα πλάνα του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού 2015-2020 που ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «“Επιστροφή στην Αθήνα” είναι το σύνθημα, η πρόσκληση και η σταθερή επιδίωξη μας. Επιστροφή κατοίκων, επαγγελματιών, επενδύσεων, νέων, επιστημόνων, δημιουργικών ανθρώπων, επισκεπτών. Επιστροφή σε μια Αθήνα του μέλλοντος. Στην Αθήνα του 2020» τόνισε χαρακτηριστικά καθώς, όπως σημειώνεται, ο σχεδιασμός έχει ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου της Αθήνας και τη μετεξέλιξή του σε ένα κέντρο διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης.

Ανάμεσα στις δράσεις που ανακοινώθηκαν: η πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο (με πρόγραμμα αποκατάστασης της προσβασιμότητας, κατασκευή πεζοδρόμων, συντήρηση κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.), η διοργάνωση της 1ης Διάσκεψης για την Αθήνα η οποία φιλοδοξεί να «αποτελέσει το εφαλτήριο, ένα είδος νέου μοντέλου αποτελεσματικών συνεργατικών δράσεων για το καλό της Αθήνας», οι στρατηγικές για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, καθώς δράσεις για τον πολιτισμό όπως η συνδιοργάνωση ενός μεγάλου εικαστικού ραντεβού, της Documenta 2017. Αναφορά έγινε επίσης σε μια σειρά από έργα που υπολογίζεται να ολοκληρωθούν εντός του 2015 όπως: το Σεράφειο Κολυμβητήριο – αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, το Ψηφιακό Μουσείο για την Ακαδημία Πλάτωνος, η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης (ώστε να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και χώρους πολιτισμού), καθώς και του διατηρητέου κτιρίου του ΕΒΕΑ στην Αμερικής 8 και η ανακατασκευή του ιστορικού 2ου Γυμνασίου Αρρένων (της γνωστής Βίλα Αμαλία).

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Αθηναίων, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, σχεδιάζεται – μετά από συστηματική και σοβαρή μελέτη – ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι ένας σχεδιασμός που εδράζεται στο θεσμικό εργαλείο που ονομάζουμε Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» υπογράμμισε ο Γιώργος Καμίνης. Το ΣΟΑΠ θα συντονίζει παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται, με παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και πρέπει να γίνουν στην πόλη και θεσμοθετήθηκε μετά από τις εγκρίσεις της περιφέρειας Αττικής, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου, και τέλος με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 17 συναρμόδιων υπουργείων, ενώ, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων «οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις θα εντάσσονται πλέον σε μια ολιστική προσέγγιση του κέντρου της Αθήνας». Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης περιλαμβάνει 70 δράσεις, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και έχουν ως στόχο «τη διασφάλιση της κοινωνική συνοχής, την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και την αναμόρφωση της εικόνας της».
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://bit.ly/DA_presskit

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.