Hub Science: «Σε μια χώρα χωρίς χιούμορ αντιμετωπίζουμε την επιστήμη με εύθυμη διάθεση»

Ο πρωτεργάτης του Hub Science μιλά για τον κύκλο διαλέξεων που επιδιώκει να φέρει την επιστήμη στα μέτρα του καθενός, μέσα από διεθνείς μετακλήσεις επιστημόνων και απροσδόκητες παρουσιάσεις γεμάτες χιούμορ.

Hub Science: «Σε μια χώρα χωρίς χιούμορ αντιμετωπίζουμε την επιστήμη με εύθυμη διάθεση»

Ο πρωτεργάτης του Hub Science μιλά για τον κύκλο διαλέξεων που επιδιώκει να φέρει την επιστήμη στα μέτρα του καθενός, μέσα από διεθνείς μετακλήσεις επιστημόνων και απροσδόκητες παρουσιάσεις γεμάτες χιούμορ.

Hub Science: «Σε μια χώρα χωρίς χιούμορ αντιμετωπίζουμε την επιστήμη με εύθυμη διάθεση» - εικόνα 1
Φωτό: Μαρία Μαράκη

Είμαι σπασίκλας. Ανήκω κι εγώ στην ομάδα των ανθρώπων που εδώ και πολλά χρόνια διαβάζουν με πάθος τα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Πριν μερικά χρόνια διάβασα ένα πραγματικά ξεχωριστό τέτοιο βιβλίο, το «1.089 And All That» του καθηγητή στην Οξφόρδη, μαθηματικού και συγγραφέα David Acheson. Το διάβασα σε ένα απόγευμα, με κέρδισε αμέσως! Τέτοιο ύφος, πάθος, ενθουσιασμό, παιδικότητα και απόλυτη αίσθηση του ανεπιτήδευτου δεν θα τα περίμενε ίσως κανείς από έναν καθηγητή ενός τόσο παλιού και παραδοσιακού ιδρύματος! Το 2009 μετέφρασα το εξαιρετικό «1.089» από τα αγγλικά για τις εκδόσεις Οκτώ, υπό τον τίτλο «1.089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών». Αυτό όμως που κατάλαβα απ΄ όλη την ενασχόληση μου με αυτά τα βιβλία είναι ότι με ενδιέφερε η διάδοση των επιστημών – όταν παρακολούθησα την ομιλία του Marcus du Sautoy το 2010 βεβαιώθηκα!

Hub Science: «Σε μια χώρα χωρίς χιούμορ αντιμετωπίζουμε την επιστήμη με εύθυμη διάθεση» - εικόνα 2
Φωτό: Μαρία Μαράκη

Το καλοκαίρι του 2011 συναντήθηκα τυχαία με τον Κωνσταντίνο Πολίτη (από τον πολυχώρο The Hub Events) σε ένα πάρτι και συζητήσαμε για την κοινή μας αγάπη για τις επιστημονικές ομιλίες. Κι έτσι, απλά και αβίαστα, γεννήθηκε η ιδέα του «Hub Science». Το Hub Science είναι μία σειρά επιστημονικών διαλέξεων για το ευρύ κοινό, με σκοπό να παρουσιάσει με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις επιστήμες και να μυήσει το ακροατήριο στον μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Θέλαμε να διασκεδάσουμε το κλισέ «η επιστήμη είναι για τους λίγους» και να το μετατρέψουμε στο «επιστήμη για όλους», χωρίς ελιτισμούς. Η είσοδος στις ομιλίες μας είναι, προφανώς, δωρεάν. Βίντεο από μερικές από αυτές μπορείτε να δείτε εδώ. Το Hub Science εγκαινιάστηκε με μάλλον ανέλπιστα μεγάλη προσέλευση, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 με την ομιλία του μαθηματικού David Acheson με τίτλο «Μαθηματικά, μαγεία και ηλεκτρική κιθάρα».

Η ομάδα μας (η οποία έχει πλέον εμπλουτιστεί με την Ελένη Γραμματικοπούλου) ερευνά συνεχώς για ευπροσήγορους ομιλητές και ενδιαφέροντα θέματα με ασυνήθιστες αποχρώσεις και εναλλακτικές πινελιές. Στόχος του Hub Science είναι να δραστηριοποιήσει το κοινό σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών ζητημάτων. Οι ομιλίες αποτελούν εισαγωγικές διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου. Δίνουν τη δυνατότητα στο ακροατήριο να έρθει σε επαφή κορυφαίους πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η τάση του εκάστοτε ομιλητή να παρουσιάσει την έρευνά του χωρίς σοβαροφάνεια, με τρόπο άμεσο, μεταδοτικό, ενθουσιώδη και αυθόρμητο.

Τα θέματα πολλά: μαθηματικά, βιολογία, γενετική, ψυχιατρική, φυσική, υποθαλάσσια αρχαιολογία, πολιτική επιστήμη, οικονομική επιστήμη, νομική επιστήμη, πληροφορική, θαλάσσια βιολογία κ.ά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην διαφορετική προσέγγιση. Έχουμε φιλοξενήσει μαθηματικά με ηλεκτρική κιθάρα, stand-up mathematics, επιστημονικό θέατρο και σινεμά, επιστημονική συναυλία, μαθημαγικά μέχρι και διαγωνισμό ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Το Hub Science έχει σημειώσει ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία. Διανύουμε την τέταρτη χρονιά του και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα! Ο καθηγητής στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας τιμητικά το χαρακτήρισε «απάντηση στην καφρίλα». Σε πείσμα της συλλογικής κατάθλιψης της κρίσης έχει δημιουργηθεί μία τάση ενδιαφέροντος για τις επιστήμες. Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος πλέον μας ξέρει, είμαστε εντελώς ανεπιτήδευτοι και το αναγνωρίζει. Παρουσιάζουμε σοβαρότατα ζητήματα με απλότητα (και τονίζω όχι απλοϊκότητα) μάλλον κάπως πιο ανάλαφρα απ’ ό, τι συνηθίζεται. Σε μια χώρα χωρίς χιούμορ αντιμετωπίζουμε την επιστήμη με εύθυμη διάθεση.

Η μεγάλη διαφορά από την πρώτη διάλεξη μέχρι σήμερα είναι σαφέστατα ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μας γνωρίζουν. Αυτό που έχει παραμείνει ίδιο από την αρχή είναι ότι δεν μας έχουν γιουχάρει… μέχρι στιγμής (ελπίζω αυτό να μην αλλάξει)! Προσπαθούμε να φέρνουμε το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στα μέτρα του καθενός, ζωντανά και όχι στον καναπέ του σπιτιού με οθόνες!

Ελπίζουμε στο μέλλον να καταφέρουμε να προσδώσουμε ένα αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των παρευρισκομένων μέσα από την επιστήμη, έστω και για μία ώρα το μήνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.