«Το Hello Future είναι ένα αρχείο ταλέντων - επένδυση στο μέλλον!»

Να πώς μας σύστησε το νέο αρχείο ταλέντων που παρουσιάζεται στη Στέγη η εκτελεστική της υποδιευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

«Το Hello Future είναι ένα αρχείο ταλέντων - επένδυση στο μέλλον!»

Τι γεννιέται τώρα στα φυτώρια της τέχνης και του ντιζάιν ανά τον κόσμο; Η Στέγη προσκάλεσε 150 νέους καλλιτέχνες να δημιιουργήσουν και μας παρουσιάζει τα sketchbooks τους. Μπορείτε να τα ξεφυλλίσετε και να συμμετέχετε σε δωρεάν εργαστήρια και δράσεις στις 21-22/3. Να πώς μας σύστησε το Hello Future η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

«Το Hello Future είναι ένα αρχείο ταλέντων - επένδυση στο μέλλον!» - εικόνα 1

«Το Hello Future είναι ένα αρχείο ταλέντων που θα διαμορφώσουν την οπτική πραγματικότητα του μέλλοντος. Στόχος μας ήταν να δούμε ποια είναι η αισθητική που καλλιεργείται αυτήν τη στιγμή ανά τον κόσμο, από εικοσάρηδες με σπουδές σε κορυφαίες σχολές εφαρμοσμένων τεχνών, διότι όλοι αυτοί θα εργαστούν ως καλλιτέχνες, illustrators, designers. Θέλαμε όμως επιπλέον να δημιουργήσουμε ένα αρχείο. Καθώς αυτή η δράση θα επαναλαμβάνεται ετησίως, θα μπορούμε π.χ. σε πέντε χρόνια να ανατρέξουμε στο τι είχαν καταθέσει οι συμμετέχοντες το 2015. Να δούμε πώς λειτουργούν η πολιτική και κοινωνική κατάσταση ή η pop culture με αυτό που δημιουργούν, να παρακολουθούμε την πορεία στις εικαστικές και τις εφαρμοσμένες τέχνες, ποιοι από όσους συμμετείχαν στις εκθέσεις αναδείχτηκαν, πώς εξελίχτηκαν».

«Το να συνδέουμε την καλλιτεχνική παραγωγή με την αγορά, την εκπαίδευση με την επαγγελματική σταδιοδρομία μας απασχολεί έτσι κι αλλιώς. Στη Στέγη υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους σχετικά με τα επαγγέλματα θεάτρου, π.χ. πώς να γίνουν διευθυντές σκηνής. Και μην ξεχνάτε τις υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση. Από τους 6.000 υποτρόφους περίπου οι 1.200 είναι καλλιτέχνες. Το Hello Future είναι μια επένδυση σε αυτό το κλίμα, σε ανθρώπους που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Όσοι κάνουν αντίστοιχες σπουδές στην Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να δουν τη δουλειά συνομηλίκων τους από τουλάχιστον 25 διαφορετικές χώρες και να συναντήσουν έναν πολύ σημαντικό σύμβουλο καριέρας για το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών, τον Νίκολας Σβαρτς. Ελάτε με το portfolio σας για να το αξιολογήσει και κυρίως να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πώς να το παρουσιάσετε καλύτερα και πού ή πώς να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό από το σπίτι».

«Το Hello Future είναι ένα αρχείο ταλέντων - επένδυση στο μέλλον!» - εικόνα 2

«Ζητήσαμε από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να μας φέρουν σε επαφή με ταλαντούχους φοιτητές­ και αποφοίτους, από το Central Saint Martins του Λονδίνου και την Glasgow School of Art μέχρι το Rhode Island School of Design και το Gachon University της Κορέας. Στείλαμε στους σπουδαστές (ντιζάιν, φωτογραφία, animation, σχέδιο μόδας, εικαστικές τέχνες, γραφιστική) ένα sketchbook 70 σελίδων σε σχήμα Α4 για να δημιουργήσουν ένα portfolio με ελεύθερο θέμα. Ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ανέβαζαν διαρκώς στο instagram τις σελίδες που δημιουργούσαν!»

«Όταν είδαμε τα sketchbooks με τους επιμελητές Double Decker (Βίλεμ Φίνγκερ και Μελίτα Σκαμνάκη), δεν το χωρούσε το μυαλό μας! Η δουλειά που είχε γίνει ήταν τόσο ουσιαστική. Καθένα ήταν έργο­ τέχνης με ταυτότητα και διαφορετικές αναφορές. Δεν περιμέναμε ότι θα συνελάμβαναν τόσο επί της ουσίας την πρόθεσή μας. Οι δημιουργοί ξέρουν να αξιοποιούν οτιδήποτε συμβαίνει μέσα και γύρω τους, το υλικό τους είναι η ζωή. Έτσι στα sketchbooks θα βρείτε προβληματισμούς, όραμα, επιθυμία, έρωτες, πολιτική και αστυνομική βία, λουλούδια και καλάσνικοφ».

«Το θέμα ήταν ελεύθερο. Μιλάμε­ για ένα έντονο αισθητικό περιβάλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσεται μια ιστορία ανθρώπων σαν storyboard, άλλες φορές νιώθεις ότι ξεφυλλίζεις ένα δειγματολόγιο με patterns υφασμάτων ή ένα έργο που θα μπορούσε να φιγουράρει σε ένα μουσείο. Στο μυαλό μου έρχεται η δουλειά ενός καλλιτέχνη ο οποίος είχε αντικαταστήσει όλες τις σελίδες με δικής του παραγωγής διαφάνειες, που θυμίζουν ακτινογραφίες, με αφηρημένα σχήματα. Ένας άλλος, που η δουλειά του μου αρέσει πολύ, δημιούργησε ένα τρισδιάστατο έργο­, ένα σκαραβαίο, “σκάβοντας” κάθε σελίδα!»

«Βλέποντας πόσο υψηλού επιπέδου είναι το αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε. Στο φεστιβάλ στις 21-22/3 θα ξεφυλλίσετε τα sketchbooks σε ένα χαλαρωτικό δωμάτιο που διαμόρφωσε στον τέταρτο όροφο το αρχιτεκτονικό δίδυμο Spacelab – τα sketchbooks θα βρίσκονται στη Στέγη και μετά το φεστιβάλ. Όμως σε κάθε φουαγιέ κάτι­ θα συμβαίνει. Μπορείτε να κινηθείτε­ χωρίς εισιτήριο για να ανταλλάξετε αντικείμενα, να δείτε τους Κ. Θεοχάρη, Στ. Ανδρεάδη και Λ. Παπάζογλου να επεμβαίνουν σε ένα έπιπλο και να το μεταμορφώνουν σε έργο τέχνης –τρεις τυχεροί θα τα κερδίσουν ύστερα από κλήρωση– και να συμμετάσχετε σε εργαστήρια.»

«Προσωπικά θα παρακολουθήσω σίγουρα αυτό για το animation με τον εξαιρετικό Μπ. Αλεξιάδη. Με τις αναλογικές τεχνικές του θα ανακαλύψουμε την παραδοσιακή τεχνική της κινούμενης εικόνας που έχει επιστρέψει στο παρόν μέσα από τη ζωγραφική, το κολάζ και το σχέδιο. Εννοείται ότι θα φτιάξω και την τσάντα που θέλω με screen printing με την ομάδα designer TIND. Υπάρχουν επίσης μαθήματα ζωγραφικής με τη Μ. Κάσση και οικογενειακά εργαστήρια κατασκευών με χαρτί με τη Μ. Καλλονά (yeti toys)».

Περισσότερες πληροφορίες

Hello Future! Αρχείο ταλέντων

  • Εικαστικά

Ξεφυλλίστε τα sketchbooks με δουλειά περίπου 150 νέων καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο, από τα πεδία των εικαστικών και των εφαρμοσμένων τεχνών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.