Σινιάλο Πολιτισμού στον «Φλοίσβο»

Με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο και λογοτεχνία, το φεστιβάλ «Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού» μας βάζει ιδέες για ραντεβού στον Φλοίσβο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σινιάλο Πολιτισμού στον «Φλοίσβο»

Με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο και λογοτεχνία, το φεστιβάλ «Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού» μας βάζει ιδέες για ραντεβού στον Φλοίσβο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Το πρόγραμμα στο πολιτιστικό κέντρο στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βραδιές όπερας με γνωστούς Έλληνες μονωδούς (π.χ. Έλενα Κελεσίδη, Κάτια Πάσχου, Τάσος Αποστόλου, Βασιλική Καραγιάννη κ.ά.), αφιερώματα σε γνωστούς σκηνοθέτες (όπως οι Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Περικλής Χούρσογλου, Τάκης Παπαγιαννίδης) με προβολές ταινιών τους και σχετικές ομιλίες, λογοτεχνικές βραδιές (στον Τίτο Πατρίκιο, τον Κωστή Μπαστιά), θεατρικά δρώμενα καθώς και έκθεση αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας - στον πρώτο όροφο θα παρουσιάζονται κοστούμια, επιστολές, αντικείμενα και πορτρέτα της και θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Το φεστιβάλ άλλωστε έχει… λυρική καταγωγή. Η ιδέα για τη διοργάνωση ανήκει στη διακεκριμένη υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και στόχος του εν λόγω κύκλου εκδηλώσεων είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» φέρνοντας και τη νέα γενιά, τους μαθητές της περιοχής, κοντά στην τέχνη και στο σύμπαν της θρυλικής λυρικής ντίβας. Στα παιδιά μάλιστα θα είναι αφιερωμένο και το τελευταίο... σινιάλο του φεστιβάλ, στις 15/3, με μια γιορτή που θα συνδυάσει το λόγο με τη μουσική.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 1/3 Βραδιά Όπερας. Συναυλία με τέσσερις διακεκριμένους Έλληνες σολίστ σε άριες και διασκευές από αγαπημένες όπερες των Bizet, Gounod, Tchaikovsky, Donizetti, Rossini, Verdi και Puccini. Με τους Κάτια Πάσχου-υψίφωνος, Τάσος Αποστόλου-βαθύφωνος, Ναταλία Γεράκη-φλάουτο, Μιχάλης Παπαπέτρου-πιάνο.

Δευτέρα 2/3 Το Εθνικό Θέατρο με ΦΟ-ΡΑ στον «Φλοίσβο» και Ρεσιτάλ Άρπας. Αφετηρία για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το έργο «Το τρίτο κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς, που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Χώρα. Η βραδιά θα κλείσει με τους σολίστ της άρπας Μαρία Μπιλντέα και Βασίλη Αγροκώστα.

Τρίτη 3/3 Αφιέρωμα στο Τρίτο Πρόγραμμα. «Τρεις Τρίτου, τρεις ώρες Τρίτο». Ζωντανές μεταδόσεις από το στούντιο του Φλοίσβου όπου παραγωγοί και μουσικοί αυτοσχεδιάζουν.

Τετάρτη 4/3 Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη. Για το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης και θα προβληθεί η ταινία «Τρωάδες». Η Πρόεδρος της Εταιρίας Βάσω Παπαντωνίου θα απονείμει τιμητική πλακέτα στη γενική διευθύντρια του «Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα.

Πέμπτη 5/3 Βιβλίο-ντοκιμαντέρ. Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νικολαΐδη «Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης» και αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου. Θα ακολουθήσει η προβολή του βίντεο-αφιερώματος της Εταιρείας για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας.

Παρασκευή 6/3 Αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο. Ο γνωστός σκηνοθέτης θα τιμηθεί από την Εταιρεία, ενώ θα προβληθεί η ταινία του «Αντιγόνη στα σύνορα», μια κραυγή ειρήνης. Για το έργο του θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Κάγιος.

Σάββατο 7/3 Γκαλά Όπερας με σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συμμετέχουν: Έλενα Κελεσίδη - υψίφωνος, Βασιλική Καραγιάννη - υψίφωνος, Γιάννης Χριστόπουλος - τενόρος, Διονύσης Σούρμπης - βαρύτονος, Τάσος Αποστόλου – βαθύφωνος.

Κυριακή 8/3 Αφιέρωμα στον Περικλή Χουρσόγλου. Θα προβληθεί η βραβευμένη του ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος», ενώ ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη για τα μηνύματα της εικόνας.

Δευτέρα 9/3 Θεατρικό Αναλόγιο και παρουσίαση νέων μουσικών. Η Δήμητρα Χατούπη, σε ένα μονόλογο από το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου». Στο δεύτερο μέρος, ο πιανίστας και καθηγητής του Αττικού Ωδείου Διονύσης Μαλλούχος παρουσιάζει τους μουσικούς Μυρτώ Τζέλησι και Σόλωνα Ραπτάκη.

Τρίτη 10/3 Ρεσιτάλ με την υψίφωνο Εριφύλλη Γιαννακοπούλου και τον Χρόνη Μπάνο στο πιάνο.

Τετάρτη 11/3 Αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη. Θα προβληθεί η ταινία του «Γενέθλια Πόλη» ενώ για τον σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης.

Πέμπτη 12/3 Αφιέρωμα στην «Μικρή Άρκτο» της δισκογραφίας και τον Παρασκευά Καρασούλο. Στο πιάνο ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Τραγουδούν οι Ζαχ. Καρούνης, Δημ. Βουτσάς, Πολυξένη Καράκογλου.

Παρασκευή 13/3 Αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο. Οι λέξεις του ποιητή «ντύνονται» με την τέχνη του πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου. Προλογίζει ο συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης, ενώ αποσπάσματα από το καινούργιο βιβλίο του Πατρίκιου με πεζά κείμενα «Ο πειρασμός της νοσταλγίας» διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Χύτας.

Σάββατο 14/3 Αφιέρωμα στον Κωστή Μπαστιά. Αποσπάσματα από τον «Μηνά τον Ρέμπελο, κουρσάρο του Αιγαίου» θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος με «οικοδεσπότες» τον γιο του Γιάννη Μπαστιά και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της Σχολής Κιθάρας σ’ ένα μουσικό ταξίδι στην Ισπανία και τον Νέο Κόσμο.

Κυριακή 15/3 Η γιορτή των παιδιών. Γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Κερασία Σαμαρά, ο Δημήτρης Μαύρος, κ.ά. θα διαβάσουν αποσπάσματα από τις βιογραφίες μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής. Μουσικό πρόγραμμα από τον Μιχάλη Σουρβίνο και τους μαθητές του, καθώς και με μαθητές των ωδείων και σχολείων της περιοχής. Θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων στις τρεις καλύτερες εκθέσεις των παιδιών για τη Μαρία Κάλλας.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 7.30 μ.μ. εκτός από την τελευταία Κυριακή που το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11.30 π.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.