Γευστική έθνικ βόλτα στην Αχαρνών

Ινδικά ταχυφαγεία, συριακά μαγειρευτά, ρώσικα ντελί κάνουν μια άχαρη πλευρά της πόλης να αποκτά νοστιμιά.

 Γευστική έθνικ βόλτα στην Αχαρνών

Ινδικά ταχυφαγεία, συριακά μαγειρευτά, ρώσικα ντελί κάνουν μια άχαρη πλευρά της πόλης να αποκτά νοστιμιά. Μια χειμωνιάτικη ηλιόλουστη Δευτέρα περπατήσαμε στην οδό Αχαρνών αναζητώντας έθνικ μυρωδιές ανάμεσα σε άδειες βιτρίνες, φθηνά κομμωτήρια και συνοικιακά μαγαζάκια. Και ανταμειφθήκαμε.

Ασιατική εσάνς

 Γευστική έθνικ βόλτα στην Αχαρνών - εικόνα 1
Khulna Place

Αρχίζοντας τη βόλτα μου από τα Κάτω Πατήσια και κατευθυνόμενη προς το κέντρο της Αθήνας το πρώτο κατάστημα που μου τράβηξε την προσοχή, για την ακρίβεια με τράβηξε από τη μύτη (!) ήταν ένα ασιατικό ταχυφαγείο με ινδική κυρίως κουζίνα, το Khulna Place. Με το που πέρασα απ’ έξω, μου μύρισε το σαφράν και το κάρυ, που τα λατρεύω. Ο χώρος αρκετά μικρός και λιτός, αλλά αρκετός για να απολαύσεις αυθεντική κουζίνα από την Ινδία και το Μπαγκλαντές , με ένα πολύ μικρό κατάλογο ουσιαστικά με μόλις 7 πιάτα, σε άκρως χορταστικές μερίδες και τιμές που κυμαίνονται στα 3 ευρώ. Τα φαγητά εκεί δεν είναι ιδιαίτερα καυτερά, έτσι ώστε να τα κάνουν απαγορευτικά για τον ελληνικό ουρανίσκο.
Εκτός από κλασικά ινδικά πιάτα, όπως το αξιοπρεπές κοτόπουλο Biryani, θα βρείτε κεμπάπ και seek κεμπάπ με τηγανητές πατάτες. Το μικρό αυτό ταχυφαγείο βρίσκεται και πολύ κοντά στην στάση του ΗΣΑΠ Άγιος Νικόλαος, και δίνει φαγητό και σε πακέτο. (Khulna Place, Indian fast food restaurant, Αχαρνών 278)

Ύστερα, λίγο πιο κάτω, βρήκα ένα παντοπωλείο με ελληνικά και Ινδικά προϊόντα, το BD mini market, το οποίο πράγματι έκτος από τα κλασικά προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει σε ένα σουπερ μάρκετ, διαθέτει και μια μεγάλη γκάμα με παραδοσιακά ινδικά προϊόντα, τα οποία ο ευγενέστατος υπάλληλος, προσφέρθηκε να μου τα δείξει για να πάρω μια ιδέα του τι υπάρχει σε καθημερινή βάση σε μια ινδική κουζίνα. Όντως τα προϊόντα αυτά είναι πολλά, από διάφορα είδη ρυζιών (ενδεικτικά θα αναφέρω Chaat, Biryani, Nehari κ.α.) και καρυκευμάτων (π.χ. κάρυ, κανέλλα, τουρμερίκ, γκαράμ μασάλα κλπ.) ενώ θα βρείτε και συνοδευτικά και για ταϊλανδέζικο φαγητό όπως γάλα καρύδας, κρεμώδες καλαμπόκι, ένα είδος φυτικού βουτύρου, soy sauce, ρίζες κλπ. Σαφώς υπάρχουν πολλά είδη φυσικού τσαγιού –χύμα. Ακόμη μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη παραδοσιακής ινδικής ζαχαροπλαστικής και φρούτα. Το κατάστημα είναι ανοιχτό και Κυριακή. (BD mini market , Αχαρνών 236 - Αγ. Νικόλαος, τηλ.: 2108610851)
Ένα ακόμη no name παντοπωλείο με προϊόντα ινδικής και πακιστανικής, αλλά και αραβικής κουζίνας (με πολλά είδη φασολιών), βρίσκεται στον αριθμό 212 της οδού Αχαρνών.

Balkan style

 Γευστική έθνικ βόλτα στην Αχαρνών - εικόνα 2
Baltika Market

Αν πάλι η ασιατική κουζίνα δεν είναι το φόρτε σας, τότε στην Αχαρνών υπάρχουν και πολλά μαγαζιά με προϊόντα από όλες τις βαλκανικές και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Για παράδειγμα στο Baltika Market, θα βρείτε πλήθος από ρώσικα φαγητά και ποτά μέχρι και τύπο (εφημερίδες , περιοδικά). Το συγκεκριμένο σουπερμάρκετ είναι αρκετά μεγάλο και πολύ οργανωμένο με άμεση εξυπηρέτηση και νορμάλ τιμές. Ο κος Στέφανος, που μιλά πολύ καλά τα ελληνικά, αν συνιδιοκτήτης, μου έδειξε όλα τα προϊόντα που διαθέτει το κατάστημα.
Στους μεγάλους διαδρόμους θα βρείτε τα πάντα στην κυριολεξία. Μέσα από την πληθώρα των προϊόντων ξεχωρίζουν τα «πλεμένι» δηλαδή ρώσικα γεμιστά ζυμαρικά με κρέας, λάχανο, πατάτα κ.α., που όμως φτιάχνονται στην Ελλάδα, από την εταιρία «Ελευθεριάδης». Επίσης το μαυροσίταρο (φαγόπυρο) κάτι σαν πλιγούρι δηλαδή, είναι αρκετά χαρακτηριστικό και υγιεινό προϊόν που χρησιμοποιείται σε βόρειες κουζίνες κι όχι μόνο. Επιπλέον εκεί θα βρείτε κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, μεγάλη ποικιλία από τσάι και αφεψήματα, γαλακτοκομικά προϊόντα (κεφίρ, πολωνικά τυριά, τυρί κασκαβάλ κα.), παστά αλλά και πεντανόστιμα αλλαντικά – πηχτή, σαλάμια, καπνιστή γαλοπούλα κλπ.
Στα ράφια δεσπόζουν τα κρασιά και φυσικά οι βότκες , αλλά εντύπωση κάνει με το που μπαίνεις στο μαγαζί η μεγάλη γκάμα από μπύρες στο ψυγείο. Δοκιμάστε το ημίγλυκο κρασί με ρόδι και θα με θυμηθείτε. Μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε ένα καλλυντικό προϊόν με ρόδο Βουλγαρίας ή ένα γλυκάκι για το δρόμο.
(Baltika market, Αχαρνών 193, τηλ . 210 8610722)

 Γευστική έθνικ βόλτα στην Αχαρνών - εικόνα 3
Baltika Market

Ένα ακόμη κατάστημα με ρώσικα προϊόντα και όχι μόνο, είναι το Slavyanka (Σλαβένκα) delicatessen, ένα συμπαθές παντοπωλείο με έμφαση στην παράδοση. Δοκιμάστε τα αλλαντικά, πιείτε χυμό από ρόδι , και πάρτε οπωσδήποτε τα νοστιμότατα κουλουράκια – βουτήματα από βρώμη. (Slavyanka , Αχαρνών 94- πλ. Βικτωρίας , τηλ. 210 8238208)

Δίπλα στον Άγιο Παντελεήμονα θα βρείτε αυθεντικό και χειροποίητο «Ρώσικο Πιροσκί» στο ομώνυμο κατάστημα με σήμα τη μπάμπουσκα, σε πολύ προσιτές τιμές .
Η γαλανομάτα Μαρία από την Ουκρανία , εξυπηρετεί τους πελάτες ταχύτατα, δίνοντάς τους πιροσκί αλλά και καφέδες. Όποιος θέλει βέβαια μπορεί να απολαύσει το πιροσκί του και τη σαλάτα του, εντός της σάλας του καταστήματος συνοδεία ρώσικης μπύρας. Εκτός από τα πιροσκί με γέμιση από κιμά, πατάτα, τυρί, ή πιπεριές κι ελιές και άλλα πολλά συστατικά, μπορείτε να βρείτε και αυθεντικό ρώσικο πιροσκί με λάχανο και μανιτάρια.
Ψητά πιροσκί φούρνου, πίτσα και φαγητά όπως πελμένι , βιρενίκι, τσεμπουρέκ προστίθενται στο μενού. Επίσης θα βρείτε παραδοσιακά γλυκά, όπως η βατρούσκα (ζύμη τσουρεκιού με γέμιση ανθότυρο και μαρμελάδα φράουλα. Σας προτείνω πιροσκί με ανθότυρο, αλλά και γλυκό ρολό ή τσουρεκάκι με γέμιση σοκολάτας και παπαρουνόσπορου.
(Ρώσικο πιροσκί, Αχαρνών 140 –Αγ.Παντελεήμων, τηλ : 213 0043076)

Με άρωμα Μέσης Ανατολής

 Γευστική έθνικ βόλτα στην Αχαρνών - εικόνα 4

Οι νόστιμες περσικές και οι συριακές γεύσεις κυριαρχούν στο μενού του μικρού χώρου του Περσέπολις. Στον απλό και καθαρό χώρο, θα βρείτε πολλά παραδοσιακά μαγειρευτά από Ιράν και Συρία (πιλάφια, μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, πιάτα με κρέας, σούπες κ.α.), αλλά και τούρκικα φαγητά (κεφτέδες κλπ) αλλά και κεμπάπ. Ακόμη 2 φορές την εβδομάδα σερβίρεται και πατσάς. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάτσετε στην μπάρα για να φάτε, πάρτε σε πακέτο την παραγγελία σας. (Περσέπολις, Αχαρνών 56)

Στο μεγάλο και φωτεινό χώρο του εστιατορίου Azadi (Αχαρνών 24 και Αβέρωφ γωνία) θα μπορέσετε να κάτσετε άνετα και να απολαύσετε κυρίως αραβικές μαγειρευτές σπεσιαλιτέ αλλά και νόστιμο κεμπάπ συνοδεία αριανιού, σε λογικές τιμές. Σας συστήνω το λεμονάτο αρνάκι.

Χρυσούλα Κουτσογιάννη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.