Διπλό ραντεβού με την συγγραφέα Τζούμπα Λαχίρι

H βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας κλείνει διπλό ραντεβού στους αναγνώστες της στην Αθήνα στις 2 και στις 3/3. Να πού θα τη συναντήσετε.

Διπλό ραντεβού με την συγγραφέα Τζούμπα Λαχίρι

Κέρδισε το Πούλιτζερ και το βραβείο ΡΕΝ/ Χέμινγουεϊ με την πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Διερμηνέας ασθενειών», το ντεμπούτο της στο μυθιστόρημα («Συνωνυµία») έγινε ταινία από την Ινδή σκηνοθέτρια Μίρα Ναΐρ, ενώ το δεύτερό της μυθιστόρημα («Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι), ήταν προ διετίας υποψήφιο για το περίφημο Βραβείο Man Booker. Το ερχόμενο Δευτερότριτο η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Τζούμπα Λαχίρι κλείνει διπλό ραντεβού στους αναγνώστες της στην Αθήνα. Στις 2/3 (στις 7 το βράδυ) συζητά στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, Πλατεία Σταδίου 5, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο) με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου. Μια μέρα μετά, την ίδια ώρα, θα συνομιλήσει για τα βιβλία της με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310).

Μέλος του κύκλου συγγραφέων του Μπρούκλιν (μαζί με τη Νικόλ Κράους, τον Τζόναθαν Σάφραν Φόερ και τον Τζόναθαν Φράνζεν), η Λαχίρι έχει αφήσει το λογοτεχνικό της χνάρι στη μνήμη αναγνωστών και κριτικών με τον «“δαμασμένο” λυρισμό», την «ασυνήθιστη κομψότητα και ισορροπία» και τον τρόπο της να «χειρίζεται τους χαρακτήρες της χωρίς να αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα». Γεννημένη στο Λονδίνο το 1967, αλλά μεγαλωμένη στο Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ, η Λαχίρι έλκει την καταγωγή της από τη Βεγγάλη. Ινδοί άλλωστε είναι συχνά και οι λογοτεχνικοί ήρωές της, αφού στα βιβλία της αντλεί υλικό από την εμπειρία της μετανάστευσης και την αδυναμία της απόλυτης ένταξης στον ξένο τόπο. Στο «Διερμηνέας ασθενειών» οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων, άλλοτε πάμφτωχοι Ινδοί και άλλοτε μετανάστες δεύτερης γενιάς, με πτυχία και περιουσίες, είναι άνθρωποι ξένοι στην πατρίδα τους κι ακόμα πιο ξένοι στο νέο κόσμο, οι οποίοι ψάχνουν την ταυτότητα, τις ρίζες, το μέλλον τους. Στη «Συνωνυμία» παρακολουθεί το ξερίζωμα της οικογένειας Γκανγκούλι από την παραδοσιακή ζωή της Καλκούτας και τη ζωή τους στις ΗΠΑ, ενώ στο «Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι» ξεδιπλώνει την ιστορία δύο αδελφών στη μετα-αποικιακή Ινδία της δεκαετίας του ’60, έχοντας για φόντο την εξέγερση του Ναξαλμπάρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Συνάντηση με την Τζούμπα Λαχίρι

  • Εκδηλώσεις

Διπλό ραντεβού με τη βραβευμένη με Pulitzer συγγραφέα των «Η συνωνυμία», «Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι» κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.