Γιατί το βινύλιο κερδίζει έδαφος και τι δηλώνει αυτή η επιστροφή;

Γιατί το βινύλιο κερδίζει σε έδαφος; πώς γίνεται να πέφτουν οι πωλήσεις σε cd και να ανεβαίνουν σε βινύλιο; Ο συλλέκτης δίσκων Γιάννης Αλεξίου απαντά.

Γιατί το βινύλιο κερδίζει έδαφος και τι δηλώνει αυτή η επιστροφή;
Γιατί το βινύλιο κερδίζει έδαφος και τι δηλώνει αυτή η επιστροφή; - εικόνα 1

Γιατί το βινύλιο κερδίζει σε έδαφος; Πώς γίνεται να πέφτουν οι πωλήσεις σε cd και να ανεβαίνουν σε βινύλιο; Πώς ενώ πριν από 10 χρόνια ήταν αδιανόητο να βγαίνουν νέοι δίσκοι σε βινύλιο, τώρα κυκλοφορούν και σε cd και σε βινύλιο; Τι δηλώνει αυτή η επιστροφή;

Το βινύλιο κερδίζει έδαφος και που πουλά σήμερα περισσότερο από το cd σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί ακολουθεί την ανάγκη της τάσης του ανθρώπου να επιστρέφει σε παραδοσιακά πράγματα γιατί εκεί ξαναβρίσκει τον εαυτό του μέσα στο χάος της απρόσωπης εποχής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δίσκος βινυλίου είναι ένα χειροποίητο προϊόν άρα και έμψυχο, σε αντίθεση με τον ψηφιακό δίσκο, το cd δηλαδή, που ήταν μια επινόηση της μουσικής βιομηχανίας για να συμβαδίσει με την ψηφιακή επανάσταση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Όσο κι αν υποβάθμισαν ποικιλοτρόπως το βινύλιο τότε οι δισκογραφικές εταιρίες για να πλασσάρουν το νέο είδος format, τώρα ξανατυπώνουν βινύλια !

Ο κόσμος έχει ένστικτο. Έτσι είναι πολύ φυσικό ο άνθρωπος να ξαναγυρίζει στο βινύλιο και να προτιμά τον ζεστό και οικείο ήχο έχοντας κάνει ήδη την σύγκριση μεταξύ βινυλίου και ήχου. Η επιστροφή στο βινύλιο συμβαδίζει και με την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ο άνθρωπος έχοντας βάλει φρένο στην καταναλωτική μανία με ότι του προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος που πια δεν μπορεί να τον Ακολουθήσει λόγω οικονομικής στενότητας κι έτσι ξαναβάζει μπροστά το παλιό πικ- απ του και γυρίζει στο βινύλιο ώστε να απολαύσει την στιγμή της μυσταγωγίας που προσφέρει η ακρόαση ενός βινυλίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι το βινύλιο είναι και πιο οικονομικό από ένα cd, καθώς οι τιμές των μεταχειρισμένων δίσκων ξεκινούν από λίγα ευρώ και φτάνουν σε ένα ποσό της τάξης των 15-25 ευρώ που κάνιε ένα καινούργιο βινύλιο σφραγισμένο, τελευταίας κυκλοφορίας, το οποίο δεν είναι παράλογο ποσό σε σχέση με εκείνα τα αγαθά που θα καταναλώσει για την απόλαυσή του ή τον εξοπλισμό του σπιτιού του. Το βινύλιο είναι σαν το παραδοσιακό ελληνικό καφέ που όσα είδη καφέ έχουν βγει στην σύγχρονη εποχή κρατά την αξία του.

Γιατί το βινύλιο κερδίζει έδαφος και τι δηλώνει αυτή η επιστροφή; - εικόνα 2

Η ακρόασή του είναι αληθινή μυσταγωγία. Με ένα παράξενο τρόπο όταν ακούμε το βινύλιο συγκεντρωνόμαστε, ενώ όταν ακούμε ένα cd μπορεί εύκολα να μας αποσπάσει κάτι την προσοχή, όπως ένα τηλέφωνο ή κάτι άλλο. Ο δίσκος βινυλίου είναι ο καλύτερος τρόπος να συγκεντρωθείς στην μουσική. Επίσης είναι σημαντικό ότι έχει και ολοκληρωμένο το εικαστικό μέρος.
Βέβαια είναι γεγονός ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή και το κατέβασμα τραγουδιών από το διαδίκτυο και η ευκολία της ακρόασης μουσικής από τον υπολογιστή μας και το you tube έχει τον πρώτο λόγο, όμως και το βινύλιο που απευθύνεται σε πιο μερακλήδες που τους αγγίζει η μουσική με αυτό τον χειροποίητο τρόπο, έχει το δικό του φανατικό κοινό που όλο και μεγαλώνει καθώς βρίσκει ανταπόκριση και στους νεώτερους που πίστευαν ότι η μουσική ακούγεται μόνο μέσω του υπολογιστή τους.

Έτσι αγοράζουν πικ-απ και βινύλια να ζήσουν ένα μύθο που μόνο από τους μεγαλύτερους είχαν ακούσει. Ας σημειωθεί ότι το 2014 ανάμεσα σε 164 δικσεκατομμύρια downloads καταγράφηκαν και 9,2 εκατομμύρια πωλήσεις βινυλίων στον κόσμο, το μεγαλύτερο νούμερο από το 1991 ! Δηλαδή ένα κομμάτι της τάξης του 3,6 % στην μουσική βιομηχανία ανήκει στο βινύλιο, ποσοστό που δεν σημειώνει εκρηκτική άνοδο, αλλά σταδιακή τα τελευταία 9 χρόνια. Όλοι εμείς οι βινυλιάδες ευελπιστούμε να γίνουμε κυβέρνηση σε λίγα χρόνια !
Μια τέτοια εντύπωση μας δίνει και η διεξαγωγή του Vinyl is back που διοργανώνουμε κάθε 6 μήνες στο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, όπου η προσέλευση είναι τόσο μεγάλη που επί τρεις μέρες νοιώθουμε ότι το βινύλιο είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής στην μουσική ζωή των ανθρώπων. Αυτή τη φορά περιμένουμε τους φίλους της μουσικής και του βινυλίου από 13 έως Μαρτίου στον ίδιο χώρο, με ελεύθερη πάντα είσοδο, για να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βινυλίου, των πικπ απ και των αξεσουάρ τους. Ένα σημείο συνεύρεσης των μουσικόφιλων, όπως έχει εξελιχθεί η κορυφαία αυτή εκδήλωση για το βινύλιο στην Ελλάδα, κάτι ανάλογο που μόνο σε φεστιβάλ μουσικής μπορεί να δει κανείς, όπου η ξαφνικές συναντήσεις, οι διάλογοι για την μουσική, η καλή παρέα δίνουν και παίρνουν.

Γιατί το βινύλιο κερδίζει έδαφος και τι δηλώνει αυτή η επιστροφή; - εικόνα 3

Όλη αυτή την εμπειρία μου με τα βινύλια και το πάθος μου γι’ αυτά, των οποίων είμαι συλλέκτης από πιτσιρικάς, κατέγραψα πρόσφατα στο βιβλίο μου «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια !» (εκδόσεις Φαρφουλάς). Μη ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε βινύλιο κρύβεται μια ιστορία και έχουμε δεθεί με το καθένα από αυτά γιατί όλους κάτι μας θυμίζει και μας συνδέει, ακόμα και τα νέα παιδιά που δοκιμάζουν την εμπειρία του βινυλίου σίγουρα ο κάθε δίσκος με κάτι θα τους δένει καθώς και η δική τους ιστορία τώρα γράφεται και καλό είναι να γραφτεί με τον σωστό τρόπο. Άλλωστε όπως μου είχε πει κάποτε ο μέγας μουσικός Billy Cobham, κάθε προσωπικότητα σε αυτό τον πλανήτη έχει μια δισκοθήκη σπίτι του ! Ας αφήσουμε λοιπόν τα βινύλια να καταλάβουν μια θέση σε μια γωνιά στο σπίτι μας που θα κρατήσει την αξία της για πάντα !».

Ο Γιάννης Αλεξίου είναι μουσικός συντάκτης, υπεύθυνος τομέα επικοινωνίας και προβολής του Vinyl is Back και συλλέκτης δίσκων βινυλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.