«50 Αποχρώσεις του Γκρι»: να γιατί έχει προκαλέσει ήδη μιντιακό οργασμό

Η φετιχιστική, ερωτική ταινία κυκλοφορεί στις 12 Φεβρουαρίου κάνοντας πιο kinky από ποτέ τη φετινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

«50 Αποχρώσεις του Γκρι»: να γιατί έχει προκαλέσει ήδη μιντιακό οργασμό

Είτε είσαι ορκισμένος (πιο πιθανά ορκισμένη) φαν του βιβλίου, είτε βλέπεις τη φετιχιστική, ερωτική ιστορία σαν καραμπινάτη ένοχη απόλαυση, το «50 Αποχρώσεις του Γκρι» δύσκολα περνά απαρατήρητο από το σινεφίλ ραντάρ σου. Επιπλέον, η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Ε.Λ. Τζέιμς, έχει δημιουργήσει ένα μικρό μιντιακό πανικό, με τις προσδοκίες των στούντιο που εμπλέκονται στην παραγωγή του να έχουν πιάσει ταβάνι.

Από τα πρώτα τρέιλερ και τηλεοπτικά σποτ φαίνεται ότι το πρωταγωνιστικό δίδυμο Τζέιμι Ντόρναν και Ντακότα Τζόνσον βγάζει μια ερωτική χημεία στην οθόνη. Ο πρώτος έχει αρρενωπότητα και σεξαπίλ, ενώ η δεύτερη διαθέτει την απαιτούμενη ποσότητα αθωότητας στο αγγελικό πρόσωπό της (όσο χρειάζεται για να ακούσεις τη διπλανή σου στην αίθουσα να λέει με μακρόσυρτο αναστεναγμό «αχ που πήγε και έμπλεξε η κοπέλα...»). Να θυμίσουμε ότι το «50 Αποχρώσεις του Γκρι» αφηγείται την ιστορία της άβγαλτης φοιτήτριας φιλολογίας Άννα Στιλ που γνωρίζει τη σεξουαλική ενηλικίωση/απελευθέρωση με τη βοήθεια του δισεκατομμυριούχου κι αθεράπευτου kinky lover Κρίστιαν Γκρέι.

Από την αρχή, οι πάντες γνώριζαν ότι το φιλμ δύσκολα θα ξέφευγε τον εισπρακτικό σκόπελο του «ακατάλληλο για ανηλίκους». Πράγματι, το «50 Αποχρώσεις του Γκρι» χαρακτηρίστηκε ως «R» από την αυστηρή Αμερικανική Επιτροπή Καταλληλότητας, το οποίο σημαίνει ότι η είσοδος στους ανήλικους θα επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα. Αυτό σίγουρα θα κόψει εισιτήρια από την ταινία, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσει το πρώτο τετραήμερο κυκλοφορίας της (συνυπολογίζεται και η Δευτέρα που είναι αργία στις Η.Π.Α.) στα 45 με 50 εκ. δολάρια. Το ρεκόρ ανοίγματος για ταινία που πέφτει πάνω στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου κατέχει το «Valentine's Day» του Γκάρι Μάρσαλ που είχε φτάσει τα 62 εκ. δολάρια το 2010. Θα καταφέρει το απαγορευμένο στις μικρές ηλικίες «50 Αποχρώσεις του Γκρι» να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ; Ακούγεται πολύ δύσκολο…

Βέβαια, τα αμερικανικά ταμεία είναι πάντοτε απρόβλεπτα. Για παράδειγμα, πριν από δυο εβδομάδες ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Κλιντ Ίστγουντ ανάγκασε τους ειδικούς του box office να σκίσουν… τα πτυχία τους με το άνοιγμα των 107 εκ. δολαρίων! Αυτό που, ίσως, βοηθήσει την εισπρακτική πορεία του «50 Αποχρώσεις του Γκρι», είναι ότι το φιλμ έχει καταφέρει να κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον του κοινού εδώ και αρκετούς μήνες με on-line videos, αλλά και ιντριγκαδόρικες δηλώσεις των συντελεστών. Πιο συγκεκριμένα, η σκηνοθέτιδα Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον είπε στο Variety ότι δεν θα δούμε την περίφημη σκηνή με το ταμπόν στην ταινία (για τους φαν το ερώτημα «πότε ξεκίνησε η περίοδός σου Αναστάζια;» δεν θα απαντηθεί ποτέ στην οθόνη), ενώ ο Τζέιμι Ντόρναν αποκάλυψε στον αγγλικό Observer ότι δεν θα εμφανιστεί τελείως γυμνός στο φιλμ, κόβοντας την όρεξη στις πολυάριθμες θαυμάστριές του.

Καλά σχεδιασμένα επικοινωνιακά τρικ ή απλώς ακούσιες εκμυστηρεύσεις; Όποια και να είναι η απάντηση το επιτελείο του «50 Αποχρώσεις του Γκρι» έχει δουλέψει πολύ σωστά το επικοινωνιακό κομμάτι της ταινίας. Όσο για το κινηματογραφικό, θα το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που κυκλοφορεί το kinky ερωτικό φιλμ στις ελληνικές αίθουσες. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ οπτικό πρόγευμα με τα τηλεοπτικά σποτ που μαζέψαμε από το ίντερνετ. Καλή διασκέδαση.









Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.