Νίκος Ξυδάκης: Ένας «δικός μας» υπουργός Πολιτισμού

Εμείς εδώ στο «α» περάσαμε πολλά δημιουργικά χρόνια μαζί του. Στη νέα του θέση, για την οποία πιστεύουμε ότι είναι ο πιο κατάλληλος, θα αποδώσει ουσιαστικό έργο.

Νίκος Ξυδάκης: Ένας «δικός μας» υπουργός Πολιτισμού

Από το βράδυ της Κυριακής που οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ νέα κυβέρνηση της χώρας, στα χείλη των περισσότερων δημοσιογράφων –δεν ξέρουμε για το πολιτικό ρεπορτάζ αλλά για το πολιτιστικό είμαστε σίγουροι– ήταν η ευχή: Μακάρι ο Τσίπρας να κάνει τον Νίκο υπουργό Πολιτισμού. Και η ευχή μας βγήκε αληθινή. Ο Νίκος Ξυδάκης, ένας άνθρωπος με βαθιά εκτίμηση όχι μόνο στο σινάφι μας αλλά και στους πολίτες –που τον παρακολουθούν μέσα από τις ψύχραιμες και καίριες τοποθετήσεις του στα τηλεοπτικά πάνελ αλλά και την αρθρογραφία του στην «Καθημερινή»–, είναι στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού. Άνθρωπος με αστείρευτο γνωστικό πεδίο, αισθητική και παιδεία, είναι μια από τις καλύτερες πένες της δημοσιογραφίας (για να αποφύγουμε το κοινότοπο «γνωρίζει πολύ καλά και βαθιά τα θέματα του πολιτισμού»). Πάνω απ’ όλα όμως έχει άποψη την οποία έχει διατυπώσει πολλάκις μέσα από τα κείμενά του. Πάντα αριστερός, από τα χρόνια της Οδοντιατρικής μπήκε ενεργά στο «παιχνίδι» της πολιτικής μετά την κρίση αγωνιώντας για το μέλλον της νέας γενιάς (των παιδιών μας, όπως λέει).

Εμείς εδώ στο «αθηνόραμα» περάσαμε πολλά όμορφα και δημιουργικά χρόνια μαζί του όταν ο ίδιος κρατούσε τη στήλη των Τεχνών και του Βιβλίου και αυτό που κρατάμε ήταν η εμμονή του στην εμβάθυνση των πραγμάτων. Ακόμα και στη μικρότερη είδηση έδινε την αξία που της αναλογούσε. Τίποτα επιφανειακό, όλα ουσιαστικά, όπως ο λόγος και η γραφή του. Έτσι θέλουμε να είναι και η θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού.


Το βιογραφικό του Νίκου Ξυδάκη
από το προσωπικό του site

Η δύναμη της φωνής μου
Μέσα στην ελληνική κοινωνία, φοβισμένη και τραυματισμένη τώρα, βρίσκονται θαυμαστές δυνάμεις δημιουργίας, προκοπής, ανανέωσης. Αυτές θα είναι η φωνή μου στη Βουλή.

Η ζωή μου

Γεννήθηκα το 1958 στον Πειραιά. Κατάγομαι από τη Μύκονο. Αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Αρρένων Σύρου. Πήρα πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984) και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (1999-2004).

Από το 1987 εργάζομαι ως δημοσιογράφος. Έχω συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Από το 1992 εργάζομαι στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Το 1999 ανέλαβα προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Δοκίμια και πεζογραφήματά μου έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Έχω τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009).

Το 1998 ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήμουν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς. Το 2014 ήμουν υποψήφιος ευρωβουλετής με το ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".