Δυό νέα «χειροποίητα» μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας

Το «Παραφερνάλια» και το «Veikou 6», δύο νέες αφίξεις, αποδεικνύουν ότι όσο οι νέοι άνθρωποι έχουν μεράκι και όρεξη, το άνοιγμα ενός ξεχωριστού μαγαζιού δεν αποτελεί απλά ένα όνειρο.

Δυό νέα «χειροποίητα» μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας

Το «Παραφερνάλια» και το «Veikou 6», οι δύο νέες αφίξεις στα στενάκια της πρωτεύουσας, αποδεικνύουν ότι όσο οι νέοι άνθρωποι έχουν μεράκι και όρεξη, το άνοιγμα ενός ξεχωριστού μαγαζιού δεν αποτελεί απλά ένα όνειρο. Δεν πάει και πολύς καιρός άλλωστε που γράψαμε για το Graffito και η τάση για νέα ξεχωριστά μαγαζιά φαίνεται πως μεγαλώνει.

«Παραφερνάλια»

Δυό νέα «χειροποίητα» μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 1

«Παραφερνάλια» σημαίνει συμπράγκαλα και σαν τίτλος ταιριάζει γάντι στο κατάστημα του Γιώργου και της Αγγελικής στο κέντρο της Αθήνας, μόλις δυο βήματα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Εδώ όλα τα παρελκόμενα και τα μικροεργαλεία βρίσκουν τη δική τους θέση - ντουί, καλώδια, χερούλια, λάμπες- μάζι με κατασκευές, έπιπλα, φωτιστικά, κούπες, τσάντες και άλλα πολλά. Το μαγαζί ακολουθεί τη λογική των εμπορικών καταστημάτων της γύρω περιοχής με λάμπες και καλώδια ενώ τα περισσότερα αντικείμενα, διαλεγμένα πολύ προσεκτικά και σε προσγειωμένες τιμές, προέρχονται από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Λατινική Αμερική και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Όπως μας λέει και ο Γιώργος «ταξιδεύαμε και οι δύο πολύ και βλέπαμε ωραία πράγματα που δεν μπορούσαμε να τα δούμε εδώ και αναγκαζόμασταν να τα παίρνουμε απ' έξω ή να τα παραγγέλνουμε». Πριν να ανοίξουν το καταστήμα, ο Γιώργος ασχολιόταν με την παραγωγή μουσικών event, ενώ η Αγγελική βρισκόταν στο Λονδίνο και εργαζόταν ως ιστορικός τέχνης σε μεγάλα ιδρύματα όπως στην Tate Gallery.

Στα Παραφερνάλια πωλούνται όλα -από τον παμπάλαιο πάγκο του ξυλουργού στο κέντρο του μαγαζιού μέχρι τα έπιπλα- και αυτή είναι και η λογική τους: «Η φιλοσοφία μας είναι πως ό,τι φέρουμε στο μαγαζί πωλείται κιόλας, τίποτα δεν είναι μόνο για σταντ, ακόμα και τα ράφια αν κάποιος θέλει μια τέτοια κατασκευή μας λέει τα μέτρα και το φτιάχνουμε». Μίνιμαλ σκαμπώ από ανακυκλωμένο χαρτί, φωτιστικά από χάρτινες σακούλες και βάζα, κουβαρίστρες, beard oils, art oriented ξένος τύπος, κοσμήματα από φορμάικα και χαλκό ή μπρούτζο, πορσελάνινες χειροποίητες κούπες του Jimbo Art, καλώδια κοπής είναι μόλις μερικά από τα αντικείμενα που θα βρεις μέχρι στιγμής στο χώρο. Τα πιο περίεργα δε; Μια ξύλινη… βουτυροθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μικρό κουτί αποθήκευσης αλλά και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό με βάση από τσιμέντο κατασκευάσμενο σαν προβολέας και που μοιάζει με…βαρέλι. Μοναδικά είναι και τα scratch maps, χάρτες στους οποίους ξύνεις την χρυσή επιφάνεια του μέρους που έχεις επισκεφτεί και έχουν γίνει best sellers στην Ευρώπη. Με τον καινούριο χρόνο, μια σειρά από αξεσουάρ και τσάντες με θέματα που αφορούν την Αθήνα θα υπάρχουν στο χώρο καθώς και μίνιμαλ έπιπλα.

Veikou 6

Δυό νέα «χειροποίητα» μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 2

Στο Veikou 6, μόλις λίγα λεπτά από το Μουσείο της Ακρόπολης η Μαρία, η Φωτεινή και η Ευρυδίκη ενώνουν τις… πραμάτειες τους κάτω από την ίδια στέγη στο ημι-υπόγειο του νεοκλασικού κτιρίου, χτισμένο γύρω στο 1893. Τρία χρόνια πριν τη συστέγαση στη Βεϊκου και στον αριθμό 6, η Μαρία και ο σύντροφός της ο Γιώργος αναμόρφωσαν το χώρο μέσα σε περίπου εννέα μήνες τρίβοντας τους τοίχους για να βγει η πέτρα, βάφοντας και καθαρίζοντας με αποτέλεσμα από «κρανίου τόπος» όπως λέει και η ίδια η Μαρία να αποκτήσει νέο χαρακτήρα και να φιλοξενήσει τα χειροποίητα έπιπλα επιμελημένα από τους ίδιους υπό την ονομασία Sous Sol. Την ίδια περίοδο, η Ευριδίκη έκανε τα εγκαίνια του δικού της καταστήματος ακριβώς απέναντι, του fabrika arts & crafts, με χειροποίητα κοσμήματα και έτσι έγινε η γνωριμία τους. Ο ερχομός των παιδιών τους όμως ήταν η αφορμή για την συνύπαρξη των καταστημάτων, ενώ στην παρέα προστέθηκε και η Φωτείνη (natural collection) με τα χειροποίητα σαπούνια και έλαια. «Θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια συγκατοίκηση για τα έξοδα και τα ωράρια» αναφέρει η Μαρία ενώ η Ευριδίκη συμπληρώνει ότι «εκ των υστέρων πιστεύω ότι λειτουργούν καλύτερα τέτοια μαγαζιά παρά τα μονοθεματικά»

Δυό νέα «χειροποίητα» μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας - εικόνα 3

Έπιπλα πρωτότυπα μεταποιήμενα αλλά και καινούρια σε μέταλλο και ξύλο, ευφάνταστα φωτιστικά, κοσμήματα, ρούχα, σαπούνια, έλαια και κρέμες όλα από βιολογικές καλλιέργειες αλλά και πολλά άλλα εμπνευσμένα αντικείμενα είναι μόλις μερικά από τα πράγματα που μπορείς να βρεις εδώ. Αξίζει δε η επίσκεψη για να δεις το χώρο που φέρνει κάτι από παλιά Αθήνα με την πέτρα, τις παλιές ζωγραφιές στο ταβάνι και το δάπεδο με τα ζωγραφιστά πλακάκια, την γαλάζια βιβλιοθήκη από τραπεζάκια σαλονιού και το επιδαπέδιο φωτιστικό με καπέλο… ένα πραγματικό καπέλο. Αν πάλι θέλεις μια μοναδική κατασκευή για το σπίτι ή είδες κάτι που σου άρεσε στο ίντερνετ και το θες στο χώρο σου, η Μαρία και ο Γιώργος μπορούν να στο φτιάξουν με τα χεράκια τους.

Παραφερνάλια: Ι. Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα Veikou 6: Βεϊκου 6, Κουκάκι

Μαρία Κοτοπούλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".