Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»

Ηθοποιοί, οινοποιοί, σεφ, δημοσιογράφοι, μουσικοί - αγαπημένα δημοφιλή πρόσωπα υποστηρίζουν το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ των ελληνικών γεύσεων που ­διοργανώνει το «α». Μια νότα χαράς, απόλαυσης κι αισιοδοξίας για τις γιορτές που έρχονται.

Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»

Ηθοποιοί, οινοποιοί, σεφ, δημοσιογράφοι, μουσικοί^ αγαπημένα δημοφιλή πρόσωπα υποστηρίζουν το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ των ελληνικών γεύσεων που ­διοργανώνει το «α». Μια νότα χαράς, απόλαυσης κι αισιοδοξίας για τις γιορτές που έρχονται.

Κείμενο: Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ρεπορτάζ: Άρτεμις Τζίτζη

Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» - εικόνα 1

Μόλις 8 ημέρες μας χωρίζουν από το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5/12 στο HELEXPO Maroussi και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7/12. Ανανεωμένο και ολοζώντανο χάρη στο δυναμισμό των περίπου 140 μικρών παραγωγών που συμμετέχουν, το φεστιβάλ έχει πλέον καταξιωθεί ως τόπος συνάντησης των δημιουργικών προσώπων της ελληνικής γεύσης με το μεγάλο κοινό που ψάχνει αυθεντικά προϊόντα. αυτά που φέρνουν τη νοστιμιά, την παράδοση και την καινοτομία στο τραπέζι μας. Καθώς φαίνεται όμως εκφράζει και πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μια απλή γαστρονομική έκθεση, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Δείτε τι μας είπαν για το φεστιβάλ που οργανώνει το «α» δημοφιλείς και αγαπημένες προσωπικότητες.

Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» - εικόνα 2
Γιάννης Ζουγανέλης

Τις κοινωνικές διαστάσεις του υπογραμμίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης: «Χαίρομαι κάθε φορά που μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις διαπιστώνω ότι υπάρχουν Έλληνες που εμπνέονται από τη γαστρονομία, τις παραδόσεις, τα αρώματα, τις γεύσεις. Είναι μια αφορμή να ξεπεράσουμε τη μιζέρια, η οποία, όταν δεν δημιουργείς, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την απάθεια. Στηρίζω προσωπικά και καθόλου δημοσιοσχετίστικα ό,τι προβάλλει την “ποίηση”, τη γευστική­ δημιουργία δηλαδή». Το φεστιβάλ όμως εκφράζει και μια νέα στρατηγική που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να αντικρίσει με αισιοδοξία το μέλλον.

Επ' αυτού η Ελένη Ψυχούλη δηλώνει αισιόδοξη: «Η Ελλάδα είναι χώρα γκουρμέ. Την παράδοση που χάσαμε στο βωμό της μονόπλευρης ξενομανίας τριών και βάλε δεκαετιών έρχεται να την αναβιώσει μια νέα τοπική παραγωγή που εμπνέεται από εκείνη και μας τη σερβίρει επιστημονικά, σε νέο περιτύλιγμα. Η νέα Ελλάδα σκύβει στον πρωτογενή τομέα για να δημιουργήσει ένα νέο πολιτισμικό, οικο­νομικό και γευστικό μέλλον. Ας το στηρίξουμε όλοι, είναι θέμα νοστιμιάς, ποιότητας ζωής κι εθνικής υπερηφάνειας».

Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» - εικόνα 3
Στέλιος Μπουτάρης

«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν όχι μία, αλλά δέκα “Ελλάδα Γιορτή­ Γεύσεις”, με 500 παραγωγούς να φτιάχνουν φοβερά προϊόντα σε κάθε διοργάνωση», δηλώνει εις επίρρωσιν ο Στέλιος Μπουτάρης της γνωστής οινοποιίας, για να καταλήξει: «Αυτή είναι η νέα Ελλάδα!» Σε μια τέτοια φάση ανάπτυξης της γεωργίας και αξιοποίησης των προϊόντων της ένα φεστιβάλ όπως αυτό που διοργανώνει το «α» αποτελεί «μια αντιπροσωπευτική κιβωτό γεύσεων κι ένα σημαντικό πόλο διάδοσης της ελληνικής γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», υπογραμμίζει ο σεφ Ανδρέας Λαγός.

Είπε «κιβωτός» και να ο χειμαρρώδης Σταμάτης Κραουνάκης, που μας δίνει τα μέτρα της ασκώντας ταυτοχρόνως κριτική: «Μόνο τα πάνω από 3.000 ιαματικά φυτά και τα εξκλούσιβ προϊόντα κάθε περιοχής –κάθε πόλη και κάθε χωριό έχουν τουλάχιστον ένα με πέντε– θα έφταναν για να βρισκόμαστε σε πρώτο πλάνο...

Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» - εικόνα 4
Ντίνα Νικολάου

Γιατί δεν έγινε αυτό; Διότι οι πολίτες αδιαφόρησαν, ενώ τα νοικοκυριά κράτησαν ζεστή τη φωτιά και οι κυβερνήσεις ρημάζανε τη χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντα των παραγγελιοδόχων τους. Τόσο απλό... Αν είχαμε εκμεταλλευτεί –μιλάω και για τους πολίτες, και για τις κυβερνήσεις– τον προϊοντικό μας πλούτο, θα ήμασταν υπόδειγμα ευτυχισμένης, αυτοδύναμης χώρας. Παντρεμένος με το ισχυρό πολιτιστικό μας τοπίο, θα χάλαγε κόσμο. Με όλη την αγάπη μου και το γουσταριλίκι μου, εύχομαι στο φεστιβάλ να σκίσει». Το «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» είναι όμως κι ένας τόπος συνάντησης, καλοπέρασης και απόλαυσης. «Συμμετείχα για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια και πέρασα πολύ ωραία», μας λέει ο Στέλιος Μπουτάρης.

«Είδα πολλούς φίλους, πολλούς συναδέλφους και πολλούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που δημιουργούν εξαιρετικά πράγματα». «Ήμουν στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ με πρωτότυπες μαρμελάδες και τσάτνεϊ σε μια μαγειρική παρουσίαση του κύκλου “Μαέστρος της παράδοσης” και μοιράστηκα με δεκάδες φίλους το καραμέλωμα της μαρμίτας, αρώματα, γεύσεις και παρεΐστικη διάθεση», μας είπε η σεφ Ντίνα Νικολάου.

Ποιοί επώνυμοι αγαπούν το Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» - εικόνα 5
Σταμάτης Κραουνάκης

«Ανυπομονώ να την ξαναζήσω όλη αυτήν τη γιορτή στο χριστουγεννιάτικο ραντεβού μας. Αυτήν τη φορά θα δούμε τα κάστανα αλλιώς, θα τα βγάλουμε από τη φουφού και θα τα κάνουμε μαρμελάδα με πορτοκάλι, κέικ με σοκολάτα αλλά και σκορδαλιά με γλυκάνισο. Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη μαγειρική παρέα με την Ελλάδα στα καλύτερά της, σε μια γιορτή στην οποία πρωταγωνιστούν οι γεύσεις». Όλα αυτά τα ωραία, που θα συμβούν στο HELEXPO Maroussi στην Κηφισίας, καρυκεύουν με χαρά κι αισιοδοξία τις γιορτές που έρχονται. Και όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος: «“Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” στην Αθήνα. Αθήνα, σαν να λέμε μια νέα, ωραία και νέα μητρόπολη του κόσμου, που αναπλάθεται από τις στάχτες της κρίσης. Πρωτοβουλίες θέλει η ελληνική γαστρονομία για να πάρει φόρα. Kέφι από τους ανθρώπους της γενιάς μου, πολύ χαμόγελο, αλάτι, πιπέρι και αγάπη…».

Περισσότερες δηλώσεις εδώ και όλες οι λεπτομέρεις για το φεστιβάλ στο www.elladagiortigefseis.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014

  • Εκδηλώσεις

Τρεις ημέρες ανακάλυψης αυθεντικών ελληνικών γεύσεων απευθείας από την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας. Γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης και μαγειρικής από διάσημους Έλληνες σεφ, δημοσιογράφους και συγγραφείς, εστιατόριο με χριστουγεννιάτικα τάπας από τη «Μεγάλη Βρεταννία» και σπέσιαλ παιδότοπος (για να παίξουν τα παιδιά μαγειρεύοντας με την ομάδα του σεφ Γ. Μπαξεβάνη)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.