5 εκδηλώσεις για τον Γκρέκο, μέσα από τον λόγο και τη μουσική

Διαλέξεις, μελωδίες αλλά και ένα ανοιχτό συνέδριο με τη συμμετοχή ειδικών απ’ όλο τον κόσμο έρχονται να συμπληρώσουν την εκθεσιακή ομοβροντία για το έτος Γκρέκο. Να πού θα μάθουμε περισσότερα για τον μεγάλο Κρητικό.

5 εκδηλώσεις για τον Γκρέκο, μέσα από τον λόγο και τη μουσική

Διαλέξεις, μελωδίες αλλά και ένα ανοιχτό συνέδριο με τη συμμετοχή ειδικών απ’ όλο τον κόσμο έρχονται να συμπληρώσουν την εκθεσιακή ομοβροντία για το έτος Γκρέκο. Να πού θα μάθουμε περισσότερα για τον μεγάλο Κρητικό.

Ένα χορταστικό μάθημα… ιστορίας της τέχνης μάς περιμένει το τριήμερο 21-23/11 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, εντελώς δωρεάν και με διάσημους στο πεδίο τους δασκάλους. Πριν ή αφότου περάσουμε από την έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», πιάνουμε θέση στο αμφιθέατρο για το συνέδριο «Ο Ελ Γκρέκο: απ’ την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο» το οποίο εστιάζει σε πτυχές της ζωής και του έργου του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου παρουσιάζοντας π.χ. νέα δεδομένα σχετικά με την παραμονή του στη Βενετία αλλά και στην αυλή του καρδιναλίου Φαρνέζε, ρίχνοντας ματιές στη σχέση του ζωγράφου με την αρχαιότητα αλλά και σε διάσημα έργα του όπως ο Λαοκόων, το Εσπόλιο και το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρικίου. Το παρόν θα δώσουν 22 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και επιμελητής της έκθεσης «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» Ρίτσαρντ Κέιγκαν, ο βιογράφος του Γκρέκο, πανεπιστημιακός και επιμελητής της έκθεσης «Ο Έλληνας του Τολέδο» του Museo de Santa Cruz του Τολέδο Φερνάντο Μαρίας, ο ομότιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Ρούντολφ Πραϊμσμπέργκερ, η Άννα-Κάρμεν Λαβίν από το Museo del Greco του Τολέδο, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και συνεπιμελητής της έκθεσης «Η βιβλιοθήκη του Γκρέκο» στο Μουσείο του Πράδο, Χοσέ Ριέγιο.

Κάθε Τετάρτη έως τις 10/12 (εκτός από τις 19/11), στις 7 μ.μ., ο ιστορικός τέχνης Παντελής Τσάβαλος συνεχίζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το ταξίδι του «Από τον Μανιερισμό στον Γκρέκο». Στις τρεις τελευταίες διαλέξεις του κύκλου διερευνάται το ιδιαίτερο στυλ του μεγάλου ζωγράφου, στο οποίο οι βυζαντινές καταβολές και μνήμες συντίθενται με τις μανιεριστικές τάσεις, αλλά και η διαδρομή του από την Κρήτη στην Ιταλία και τελικά στην Ισπανία μέσα από θεματική οργάνωση και παρουσίαση των έργων του.

Έχετε σκεφθεί όμως ποτέ ποια ήταν η σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική; Πώς επηρέαζε το ζωγραφικό του έργο, την έμπνευση και την καθημερινότητά του; Την Πέμπτη 27/11, στις 8.30 μ.μ. το πολυβραβευμένο συγκρότημα «Εν Χορδαίς» κάνει στάση σε «Μουσικούς σταθμούς στα ίχνη του Ελ Γκρέκο (Κρήτη-Βενετία-Τολέδο)» επιχειρώντας να δώσει τις δικές του μουσικές απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Σε μια σύμπραξη με τον διεθνούς φήμης Ιταλό τενόρο Μάρκο Μπίσλεϊ, την Καναδή σοπράνο Σουζί Λεμπλάν και τη Μαρία Φαραντούρη θ’ αναπαριστήσει το μουσικό ψηφιδωτό της εποχής του μεγάλου πρόδρομου της σύγχρονης τέχνης, με έργα μεταβυζαντινών μελουργών, στίχους από τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και την «Ερωφίλη» του Χορτάτση, καθώς και με αναγεννησιακή μουσική από την Ιταλία και την Ισπανία.

Στον κόσμο του Θεοτοκόπουλου όμως θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και οι μικροί φιλότεχνοι. Στις 20-21/12, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη διαδρομή του και θα ξετυλίξουν τη δική τους έμπνευση με αφετηρία το έργο του «Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί». Το Σάββατο 29/11 (6 μ.μ.) πάλι, η Σχολή Χατζήβεη οργανώνει μια εκδήλωση γνωριμίας με το έργο του Γκρέκο για όλη την οικογένεια. Οι μεγάλοι θ' ακούσουν την εικονογράφο και υπεύθυνη του αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη, Ανθή Βαλσαμάκη ν' αναλύει πτυχές του έργου του, ενώ τα παιδιά θα συμμετέχουν σε σχετικές βιωματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μάλιστα, μαθητές του σχολείου θα παρουσιάσουν τη ζωή του ζωγράφου.

Περισσότερες πληροφορίες

«Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο: Κρήτη - Βενετία - Τολέδο»

  • Μουσικές του κόσμου

Το διακεκριμένο σύνολο Εν Χορδαίς ανιχνεύει τη σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική συμπράττοντας με τον διεθνούς φήμης Ιταλό τενόρο Mάρκο Μπίσλεϊ, την Καναδή σοπράνο Σουζί Λεμπλάν και τη Μαρία Φαραντούρη, που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» αλλά και μεσαιωνικά τραγούδια.

Γνωριμία με τον El Greco

  • Εκδηλώσεις

Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Δ. Θεοτοκόπουλου, η εικονογράφος Αν. Βαλσαμάκη αναλύει πτυχές του έργου του, μαθητές παρουσιάζουν τη ζωή του και σχετικά τους έργα, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν σε σχετικές βιωματικές δραστηριότητες

Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο

  • Εικαστικά

Οι διανοούμενοι και οι συλλέκτες που ενέπνευσαν και στήριξαν τον καλλιτέχνη μέσα από αρχειακό υλικό και προσωπογραφίες του. Επιμέλεια: Ρ. Κέιγκαν, Ν. Χατζηνικολάου

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης

  • Εικαστικά

Τα πρώτα βήματα του Κρητικού ζωγράφου στη Δύση μέσα από ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και χειρόγραφα. Επιμέλεια: Ν. Χατζηνικολάου

Ο θάνατος στο έργο του Γκρέκο

  • Εικαστικά

Ο πίνακας του Θεοτοκόπουλου «Η ταφή του Χριστού» και δύο του πιετά σε ψηφιακή μορφή

Από τον Μανιερισμό στον Γκρέκο

  • Εκδηλώσεις

Ο ιστορικός τέχνης Π. Τσάβαλος εξετάζει τις αντικλασικές και μανιεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 16ου αιώνα και τη σχέση του Θεοτοκόπουλου με αυτές σε οκτώ διαλέξεις

Ο Ελ Γκρέκο απ' την Κρήτη, στη Βενετία, στο Τολέδο

  • Εκδηλώσεις

Πανεπιστημιακοί και ιστορικοί τέχνης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τη ζωή και το έργο του Δ. Θεοτοκόπουλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από το θάνατό του. Συμμετέχουν: Φ. Μαρίας, Ρ. Κέιγκαν, Ρ. Πραϊμσμπέργκερ, Π. Μαρτίνεθ-Μπούργκος Γκαρθία κ.ά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.