Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετών 20!

Αγαπημένο στέκι μικρών και μεγάλων που θέλουν να πειραματιστούν ­δημιουργικά με την τέχνη, το πλακιώτικο μουσείο κλείνει φέτος 20 χρόνια ­λειτουργίας.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετών 20!

Αγαπημένο στέκι μικρών και μεγάλων που θέλουν να πειραματιστούν ­δημιουργικά με την τέχνη, το πλακιώτικο μουσείο κλείνει φέτος 20 χρόνια ­λειτουργίας και καλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ανοιχτή γιορτή αυτήν την Κυριακή 2/11.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετών 20! - εικόνα 1
Γονείς και παιδιά σε καλλιτεχνικό οίστρο στα εργαστήρια του μουσείου

Το ξέρατε ότι στις αίθουσες του όμορφου νεοκλασικού στον πεζόδρομο της Κόδρου τα παιδιά μπορούν να συγκρίνουν τα έργα τους με αυτά των παιδιών της Κατοχής ή της φυλής Καλάς στο Βορειοδυτικό Πακιστάν ή να «μπουν» στο εργαστήρι του Γκίκα και να μάθουν για την τέχνη της εποχής του καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητά τους; Συνδυάζοντας εναλλασσόμενες και μόνιμες εκθέσεις με έργα παιδιών ιστορικής ή ανθρωπολογικής αξίας και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που αναδεικνύουν την παιδευτική ιδιότητα της τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης έχει να παρουσιάσει στα 20 χρόνια λειτουργίας του μια σημαντική δραστηριότητα στο χώρο.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετών 20! - εικόνα 2
Xρόνια πολλά, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης!

Εκατόν σαράντα χιλιάδες παιδιά­ νηπιαγωγείου και δημοτικού έχουν συμμετάσχει στα σχολικά­ εκπαιδευτικά προγράμματα με πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που παρουσιάζει στο χώρο του, 11.000 παιδιά έχουν δημιουργήσει έργα ζωγραφικής και κατασκευές στα εικαστικά εργαστήρια, 650 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια επιμόρφωσης, 7.000 έργα παιδιών 5-14 ετών ανήκουν στις πολύτιμες συλλογές του, 52 εκθέσεις παιδικών έργων έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η Tate Modern ή το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ιαπωνία.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετών 20! - εικόνα 3
Την Κυριακή 2/11 μας περιμένουν να φτιάξουμε τα δικά μας έργα

Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι –όπως τονίζει η διευθύντριά του Εύα Σταμάτη– «ένα μουσείο που απευθύνεται σε παιδιά, και όχι ένα παιδικό μουσείο». Οι τέσσερις εκθέσεις του αποτελούνται από 7.000 ζωγραφιές παιδιών επιλεγμένες από πανελλήνιους διαγωνισμούς κατηγοριοποιημένες είτε με βάση κοινωνικά θέματα (όπως τα δικαιώματα και η καθημερινή ζωή των παιδιών) είτε με βάση καλλιτεχνικές τεχνικές και υλικά ζωγραφικής. Η αξία της παιδικής τέχνης αναγνωρίστηκε κι έγινε αντικείμενο μελέτης περίπου την ίδια εποχή που ο Φρόιντ εισήγαγε την ψυχανάλυση. Μέσω της ζωγραφικής τα παιδιά εκφράζονται πολύ πιο ελεύθερα απ’ ό,τι γραπτά ή προφορικά και οι ζωγραφιές τους μπορούν να μαρτυρήσουν πολλά γι’ αυτά, ωστόσο η κ. Σταμάτη υπογραμμίζει ότι τα έργα των παιδιών είναι πολύ πιο σύνθετα­ απ’ ό,τι πιστεύεται και θα πρέπει­ να αποφεύγονται κλισέ όπως αυτό που θέλει το μαύρο χρώμα να δηλώνει θυμό ή στενοχώρια.

Τα έργα των παιδιών είναι γεμάτα δύναμη, τόλμη και αμεσότητα. και αυτή η αμεσότητα αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. «Όλα τα παιδιά μιλούν την ίδια γλώσσα και μπορούν να επικοινωνήσουν μέσα από τα έργα τους. Αισθάνονται υπερήφανα που τα έργα που εκτίθενται είναι ή θα μπορούσαν να είναι δικά τους». Ανοιχτό καθημερινά για σχολεία και τα σαββατοκύριακα για γονείς με τα παιδιά τους, το μουσείο «τρέχει» το φθινόπωρο μια σειρά από δραστηριότητες, όπως οι δράσεις «Στο εργαστήριο με τον Γκίκα» ή ο κύκλος οικογενειακών εικαστικών εργαστηρίων «Ζωγραφική μαζί με τους γονείς». Πέρα από τις εποχικές δραστηριότητες, οι διαδραστικές γωνιές είναι σχετικές με το θέμα της κάθε έκθεσης και ειδικά σχεδιασμένες από το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου, για επισκέπτες όλων των ηλικιών, στα ελληνικά και στα αγγλικά, με σκοπό να βοηθούν στην εξερεύνηση των εκθεμάτων χωρίς συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ετών 20! - εικόνα 4
Στις 4 εκθέσεις παρουσιάζονται 7.000 ζωγραφιές παιδιών

Όσο για τα γενέθλιά του, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής­ Τέχνης ετοιμάζει, στο πλαίσιο­ του Open Walk Athens των Atenistas, μια ανοιχτή γιορτή αυτήν την Κυριακή 2/11, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, με εικαστικά εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιού, θεατρική δράση, κίνηση αλλά και μια διαφορετική γνωριμία με ανθρώπους του μουσείου, από τους οποίους θα πάρουν συνεντεύξεις οι μικροί επισκέπτες! Οι δράσεις θα είναι εικοσάλεπτες, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς να απαιτείται προγραμματισμός. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ όλα τα απαραίτητα υλικά θα παραχωρηθούν από το μουσείο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού ετοιμάζονται και άλλες δράσεις, εκθέσεις κι εκδηλώσεις οι οποίες θα κορυφωθούν στα τέλη Νοεμβρίου και θα ανακοινωθούν σύντομα. Χρόνια πολλά, λοιπόν!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.