28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία

Εντάξει, μας βρίσκει στην πόλη η αργία, ενώ θα θέλαμε να τη χαιρόμαστε κάπου μακριά. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μην κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Αυτήν την Τρίτη τα δημόσια μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν χωρίς εισιτήριο – είναι ευκαιρία!

28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία

Εντάξει, μας βρίσκει στην πόλη η αργία, ενώ θα θέλαμε να τη χαιρόμαστε κάπου μακριά. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μην κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Αυτήν την Τρίτη τα δημόσια μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν χωρίς εισιτήριο – είναι ευκαιρία!

28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία - εικόνα 1

Για τις περιοδικές εκθέσεις που δεν έχουμε επισκεφθεί και σύντομα κατεβάζουν αυλαία, για τις συλλογές των μουσείων που κάθε φορά μας αποκαλύπτουν και άλλο θησαυρό, για τους αρχαιολογικούς χώρους που δίνουν άλλη διάσταση στο χαλαρό περίπατο της σχόλης: την κατάλληλη ώρα έρχεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου, προσφέροντας δωρεάν είσοδο σε δημόσια μουσεία και μνημεία.

Τέτοια μέρα βέβαια το καλύτερό μας σενάριο θα ήταν εκδρομικό κι εξοχικό. Μια περιήγηση, ας πούμε, στη Βραυρώνα, στο ιερό της Αρτέμιδας και στο μουσείο για να βολτάρουμε μετά και στον υγρότοπο ανάμεσα στους καλαμιώ­νες. Ή μια σούπερ παραλιακή αυτοκινητάδα για καφέ στο Λαύριο και ρομαν­τζάδα με το ηλιοβασίλεμα στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Αν βέβαια εσείς θέλετε να πάρετε απλώς τα… πόδια σας, άντε και καμιά συγκοινωνία, να κάποιες ενδιαφέρουσες διαδρομές.

28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία - εικόνα 2

Στο Μουσείο Ακρόπολης ­οικογενειακώς
Κυνήγι θησαυρού με φόντο τον Παρθενώνα: ζητήστε τα δανειστικά σακίδια και το φυλλάδιο «Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς» και η επίσκεψη στο μουσείο θα γίνει παιχνίδι ανακαλύψεων με πρωταγωνιστές αρχαίους θεούς και αρχαϊκά χρώματα. Η 28η όμως φέρνει επιπλέον μία ειδική περιήγηση για όλους. Θέμα της η επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία της Αναγέννησης στον δυτικό κόσμο και αφορμή το χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη από τη συλλογή του Θεόφιλου Χάνσεν, το οποίο θα παρουσιάζεται εδώ μέχρι τις 18/1. (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900, 8 π.μ.-8 μ.μ.)

28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία - εικόνα 3

Αρχαία και νεότερη ιστορία με φόντο θάλασσα
Το σενάριο της ημέρας γράφει ποδηλατάδα costa costa; Εμείς θα ξεκινούσαμε από τη Μαρίνα Φλοίσβου και το θρυλικό «Θωρηκτό Αβέρωφ» (10 π.μ.-5 μ.μ.) για να συνεχίσουμε προς το Πασαλιμάνι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (Χ. Τρικούπη 31, 2104521598, 8 π.μ.-3 μ.μ.). Στους δύο ορόφους του στεγάζει, μεταξύ άλλων, σπανιότατα χάλκινα αγάλματα, ένα εντυπωσιακό ταφικό μνημείο και τον… εξοπλισμό ενός ποιητή των κλασικών χρόνων, ενώ στην αυλή του «αναδύεται» το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας.

28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία - εικόνα 4

Το «Όχι» στο Πολεμικό Μουσείο
Από τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο και τη γερμανική εισβολή μέχρι την Κατοχή και την Αντίσταση, οι συλλογές του Πολεμικού Μουσείου (έργα τέχνης, φωτογραφίες, όπλα, στολές και λάφυρα) είναι πλήρως συντονισμένες με την επέτειο. (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι, 2107252974, 9 π.μ.-7 μ.μ.) Την παραμονή πάντως, στις 7.30 μ.μ., παρουσιάζουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε πρώτη προβολή, δύο σχετικά ντοκιμαντέρ με κινηματογραφικό υλικό εποχής. (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)

28η Οκτωβρίου δωρεάν στα μουσεία - εικόνα 5

Από τα Αντικύθηρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αν σας ταξίδεψαν οι εικόνες από την πρόσφατη ενάλια ανασκαφή στα Αντικύθηρα, μην ξεχνάτε: ο περίφημος μηχανισμός «φωλιάζει» πάντα στο πρώτο μουσείο της χώρας, όπως και τα αγάλματα του Έφηβου και του Φιλόσοφου, και τα πολυτελή γυάλινα αντικείμενα από το ναυάγιο. Για λίγες ημέρες ακόμα (μέχρι 31/10) προλαβαίνετε και την έκθεση «Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας». (Πατησίων 44, 2132144800, 8 π.μ.-8 μ.μ.)

Περισσότερες πληροφορίες

Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας

  • Εικαστικά

Μέσα από αρχαία γλυπτά, χριστιανικά κειμήλια, πίνακες των Ελ Γκρέκο, Μ. Πρέτι, Κ. Παρθένη κ.ά. αναδεικνύεται η κοινή πολιτιστική πορεία των δύο χωρών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.