Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κάνει βουτιά στην belle epoque

Δέκα ημέρες, τριάντα επιλεγμένα σημεία, πάνω από πεντακόσιοι καλλιτέχνες: στις 9-19/10 το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο μας στέλνει πρόσκληση για κουβέντες και θεάματα πέριξ της Ομόνοιας.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κάνει βουτιά στην belle epoque

Δέκα ημέρες, τριάντα επιλεγμένα σημεία, πάνω από πεντακόσιοι καλλιτέχνες: στις 9-19/10 το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο μας στέλνει πρόσκληση για κουβέντες και θεάματα πέριξ της Ομόνοιας.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κάνει βουτιά στην belle epoque - εικόνα 1

Μας πρωτοσυστήθηκε­ πέρυσι θέλοντας να ξαναβάλει στις δια­δρομές μας, μέσα από ένα πλέγμα έντεχνων συναντήσεων, μία από τις πιο αδικημένες περιοχές της πόλης – την ευρύτερη γειτονιά κάτω από την Ομόνοια μέχρι την Πλατεία Καραϊσκάκη και τον Σταθμό Λαρίσης, όπου πολλοί δρόμοι ομιλούν τη… γαλλική. Στο εβδομαδιαίο ντεμπούτο του η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τις 15.000. «Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το φετινό “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” ανασκαλίζει την belle epoque και την αδυναμία της να αποτρέψει τον πόλεμο», μας ανέφερε ο εμπνευστής του φεστιβάλ Μάριος­ Στρόφαλης. «Σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας και για τη Μεσόγειο θέλουμε να αρχίσουμε μια κουβέντα σχετικά με την ειρήνη, τις ανθρώπινες αξίες και το πού οδηγούν τα πολιτικά ­σχέδια τα οποία εξυφαίνονται για την περιοχή».

Η αυλαία ανεβαίνει απόψε Πέμπτη (5.30 μ.μ.) στην Πλατεία Καραϊσκάκη με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, μουσικούς του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, ένα χορευτικό δρώμενο από τη Σάντρα Βούλγαρη και τον μίμο Alex de Paris. Μέχρι το πάρτι λήξης στην Πλατεία Αγίου Παύλου και για 10 ημέρες δρόμοι και πλατείες, ωδεία και σχολεία, θέατρα και καφενεία θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορό, βαριετέ, εκθέσεις εικαστικών κι ενδυμάτων, δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, διαλέξεις και συζητήσεις.

Νέα πρωτοβουλία αποτελεί το θέατρο του καφενέ, το οποίο θα αναστατώνει την καθημερινότητα του cafe «Ροζαλίνο» στον Άγιο Παύλο μέσα από δρώμενα αφηγηματικού θεάτρου που θα συνδέουν την belle epoque με τους προβληματισμούς του σήμερα. «Το Μικρό Παρίσι θέλει να φέρει εξωστρέφεια στο κέντρο της πόλης και να δώσει ευκαιρίες σε όλα τα δημιουργικά πνεύματα (καλλιτέχνες και άνθρωποι της γειτονιάς) να εκφραστούν».

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Μη χάσετε

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κάνει βουτιά στην belle epoque - εικόνα 2

Το μουσικό πρόγραμμα
Πολυσυλλεκτικό κι ενισχυμένο, υπόσχεται τριάντα και πλέον συναυλίες στα χρώματα της τζαζ, της έθνικ, της ελληνικής και της κλασικής μουσικής. Και από ονόματα: Andre Maia, Martha Moreleon, Haris Lambrakis Quartet, Βασίλης Βασιλάτος, Yiorgos Psihoyios Τrio κ.ά.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κάνει βουτιά στην belle epoque - εικόνα 3

Ραντεβού στη Φίνος Φιλμ
Στο κτίριο της οδού Χίου 53, οι συνεργάτες του Φίνου Θεόφιλος Ασημακόπουλος και Κώστας Ιορδανίδης μας ξεναγούν στα άδυτα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Στο χώρο θα φιλοξενείται και ομαδική εικαστική έκθεση.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κάνει βουτιά στην belle epoque - εικόνα 4

Το φόρουμ
Από την κρίση των αρχών του 20ού αιώνα σε αυτήν της εποχής μας, πολιτικοί κι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών αναζητούν ομοιότητες και διαφορές του τότε και του τώρα στη συνάντηση «Δημιουργία και Καταστροφή. Από την belle epoque στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (13/10, 7 μ.μ., στο Ιταλικό Ινστιτούτο).

Περισσότερες πληροφορίες

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών

  • Εκδηλώσεις

Με θέμα «Από την Belle Epoque στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 100 χρόνια μετά», επιστρέφει στην περιοχή πέριξ των πλατειών Ομονοίας, Καραϊσκάκη και Βάθης με θέατρο, χορό, συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, μόδα, διαλέξεις και συζητήσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".