Φέρε και τη γιαγιά στο Athens Video Art Festival!

450 καλλιτέχνες, 330 έργα, 4 ημέρες: κάθε φέτος και μεγαλύτερο επιστρέφει το Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων. Ο διοργανωτής Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έδωσε στην Ιωάννα Γκομούζα τα SOS.

Φέρε και τη γιαγιά στο Athens Video Art Festival!

450 καλλιτέχνες, 330 έργα, 4 ημέρες: κάθε φέτος και μεγαλύτερο επιστρέφει το Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων. Ο διοργανωτής Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έδωσε στην Ιωάννα Γκομούζα το προφίλ και τα SOS της διοργάνωσης.

Φέρε και τη γιαγιά στο Athens Video Art Festival! - εικόνα 1

«Δέκα ετών πλέον­, επιστρέφουμε σε ένα γνώριμό μας στέκι, την Τεχνόπολη. Σας φέρνουμε­ προβολές, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εργαστήρια­ αλλά και παρουσιάσεις από έξι φεστιβάλ νέων μέσων του εξωτερικού: onedotzero, Alphaville, Video Holica, Pause, Media City και ColonOFF».

«Φετινό μας θέμα και στόχος: να κινητοποιήσουμε τα... άκρα, να έρθει και η γιαγιά με τον εγγονό! Τα παιδιά θα μάθουν να δημιουργούν animation μέσα από ένα πρωτότυπο εργαστήριο και η τρίτη ηλικία να κάνει ένα ωραίο ταξίδι στον κόσμο των σύγχρονων τεχνών. Η έμφαση στις διαφορετικές ηλικιακές γενιές και τεχνικές δημιουργίας αποτυπώνεται και στην επικοινωνιακή ταυτότητα της διοργάνωσης. Θα είδατε στους χώρους του μετρό τα βίντεο με τις γιαγιάδες που πλέκουν με κλωστές αλλά και καλώδια υπολογιστών και τα αυτοκόλλητα με τον νεαρό που φτιάχνει ένα έργο τέχνης χρησιμοποιώντας κώδικα».

Φέρε και τη γιαγιά στο Athens Video Art Festival! - εικόνα 2

«Το αφιέρωμα στην glitch art το παρουσιάζουμε σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ. Πρόκειται για το σημαντικότερο σύγχρονο κίνημα στη φωτογραφία και στηρίζεται στην απεικόνιση της κίνησης και στην αισθητικοποίηση των ψηφιακών και αναλογικών σφαλμάτων. Στα οπωσδήποτε σημειώστε και το σχετικό εργαστήριο με τον Φίλιπ Στερνς, έναν από τους πρωτοπόρους του είδους: με τις φωτογραφικές σας μηχανές θα βγείτε στους δρόμους για να αποτυπώσετε οχήματα σε κίνηση».

«Μη χάσετε
το στούντιο Nonotak, που δουλεύει πάνω σε εγκαταστάσεις με φως και ήχο, δημιουργώντας ένα αιθέριο, συναρπαστικό­ και ονειρικό περιβάλλον. Θα παρουσιάσουν την εγκατάσταση “Daydream Vol. 3” και στις 2/10 (10 μ.μ.) την οπτικοακουστική περφόρμανς “Late speculation” παίζοντας ηλεκτρονική μουσική σε μια εγκατάσταση τυλιγμένη με αραχνοΰ­φαντα υφάσματα, λέιζερ και γραφικά.

Το Σάββατο 4/10 (10 μ.μ.) τον πιανίστα και συνθέτη Hauschka, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το “προετοιμασμένο πιά­νο” του (ο ήχος του οποίου μεταλλάσσεται με την τοποθέτηση ξένων αντικειμένων ανάμεσα ή πάνω στις χορδές και στα σφυράκια του). Επίσης, την in situ εγκατάσταση “80 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes” του sound artist Zimoun, ο οποίος χρησιμοποιώντας απλά και λειτουργικά βιομηχανικά αντικείμενα κατασκευάζει πλατφόρμες ήχου κι εξερευνά το μηχανικό ρυθμό και τη ροή των κατασκευασμένων συστημάτων.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στις 5/10 με ένα οπτικοακουστικό θέαμα του Μιχάλη Ρακιντζή και του VJ Codec. Ο Μιχάλης θα παίξει παλιότερα τραγούδια του σε electro-dance ύφος, ενώ ο Κωνσταντίνος Γαρίνης (που έχει βραβευτεί στο Live Performance Meeting, ένα από τα μεγαλύτερα­ φεστιβάλ για τις οπτικοακουστικές και παραστατικές τέχνες) θα “ντύσει” την περφόρμανς με προβολές με την τεχνική του mapping projection».

Φέρε και τη γιαγιά στο Athens Video Art Festival! - εικόνα 3

«Η σκηνή των new media arts βρίσκεται στα κόκκινα, σε πολύ δημιουργική περίοδο, χάρη στα εξελιγμένα προγράμματα software, το γρήγορο internet, την ανταλλαγή αρχείων και την επικοινωνία μεταξύ δημιουργών και κοινού μέσω δια­δικτύου. Οι Έλληνες καλλιτέχνες,­ μέσα από διοργανώσεις όπως το Athens Video Art Festival, μπορούν να δουν τη δουλειά τους σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Το επόμενο διάστημα θα πάμε στο πρώτο Digital Art Festival στο Ντουμπάι, ενώ σταθερά βρισκόμαστε στα LPM, Milano Film Festival και Video Holica. Τώρα που κλείσαμε τη δεκαετία, βέβαια, θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμο το φεστιβάλ να έχει πιο συχνή επαφή με το κοινό με καινοτόμα εργαστήρια».

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Video Art Festival

  • Εικαστικά

Το 10o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων με προβολές, εκθέσεις, συναυλίες, performances, εργαστήρια, ομιλίες και παρουσιάσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.