Το 2015 βγαίνουμε στον ποδηλατόδρομο Γκάζι-Φάληρο

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι εδώ και νέα φέρνει: φεστιβάλ, ποδηλατάδες κι εκδηλώσεις στους δρόμους αλλά και την... υπόσχεση ότι το 2015 θα φτάνουμε στον φαληρικό όρμο από ποδηλατόδρομο.

Το 2015 βγαίνουμε στον ποδηλατόδρομο Γκάζι-Φάληρο

Γυμνάζεσαι ενώ πηγαίνεις στη δουλειά σου, δεν «φιλοδωρείς» με επιπλέον ρύπους την αθηναϊκή σου καθημερινότητα ούτε βάζεις μπελάδες στο… πορτοφόλι σου με έξοδα για βενζίνη: είναι γνωστά τα καλά της χρήσης του ποδηλάτου γι’ αυτό και πλέον είναι αρκετές χιλιάδες οι Αθηναίοι που το έχουν βάλει στη ζωή τους. Αν είστε από αυτούς που το σκέφτεστε ελλείψει ειδικών διαδρομών, η χθεσινή συνέντευξη τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έφερε νέα για τον Μητροπολιτικό Ποδηλατόδρομο που θα συνδέει τα βόρεια προάστια με την παραλία. «Πριν δύο μήνες, υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την υλοποίηση του νοτίου τμήματος, από το Γκάζι μέχρι το Φάληρο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και συνέχισε: «Είναι ένα έργο μήκους 11 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, που θα παραδοθεί για χρήση στους ποδηλάτες στο τέλος του 2015, σε λιγότερο δηλαδή από 1,5 χρόνο από σήμερα. Το βόρειο τμήμα του, από το Γκάζι ως την Κηφισιά, είναι έργο με σημαντικό βαθμό ωριμότητας, καθώς έχουμε τελειώσει τις μελέτες και τη διαβούλευση με τα οχτώ δημοτικά συμβούλια των δήμων από τους οποίους διέρχεται. Έχει συνολικό μήκος 16 χλμ κι ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, να κατακυρωθεί, ώστε και αυτό το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015».

Με σύνθημα «Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» η Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας διαρκεί από τις 16 έως τις 22/9. Επίσημη συμμετοχή της Αθήνας στο θεσμό αποτελεί φέτος το Athens Bike Festival (19-21/9) που επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Τεχνόπολη με… πεντάλ για κάθε ηλικία, στυλ και ποδηλατική διάθεση και ειδικές δοκιμασίες σε πίστα, skirt ride για τα κορίτσια αλλά και μουσικό κυνήγι θησαυρού στο κέντρο της πόλης, έκθεση παλιών ποδηλάτων και bike art, παρουσιάσεις αλλά και συζητήσεις για το αστικό ποδηλατικό μας αύριο. Το παρών στο Γκάζι θα δώσει αυτές τις ημέρες και το Rethink Athens οργανώνοντας τέσσερα εργαστήρια ποδηλατικής αγωγής (στις 20/9, 12 μ. και 6.30 μ.μ. και στις 21/9, 12 μ. και 5.30 μ.μ.) αλλά και μια συζήτηση (στις 20/9, 4 μ.μ.) στην οποία η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου, οι καθηγητές του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Θάνος Βλαστός, ο Pierre Alain Trévelo (του παρισινού γραφείου TVK Architectes Urbanistes) και οι Frederica Rijkenberg και Jan - Gert Wisse (Bureau B+B urbanism and landscape architecture -Άμστερνταμ) θα προσεγγίσουν την πρόκληση του δημόσιου χώρου με αναφορές σε παραδείγματα αναπλάσεων στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Βιέννη και στην Αθήνα.
Δράσεις όμως ετοιμάζει και ο δήμος Παπάγου-Χολαργού: στις 18/9 τα σχολεία βγαίνουν στους δρόμους για μαθήματα φυσικής αγωγής και στις 20/9 μας έρχεται πρόσκληση για περίπατο έως τον Υμηττό. Στις 21/9 πάλι μας προσκαλούν σε ποδηλατικό γύρο (απόστασης 10 χλμ.) ενώ για λίγες ώρες μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, η οδός Περικλέους θα μετατραπεί σε… στάδιο για μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ξιφασκία, πινγκ πονγκ και χορούς.

Περισσότερες πληροφορίες

5ο Athens Bike Festival

  • Εκδηλώσεις

Η καθιερωμένη ποδηλατο-συνάντηση για να δεις και να δοκιμάσεις τα νέα μοντέλα της αγοράς αλλά και τις δυνάμεις σου σε ειδικές συνθήκες οδήγησης. Και ακόμη ειδικός χώρος για γυναίκες, επιδείξεις, έκθεση «BikeArt» και παλιών ποδηλάτων, μαθήματα και παρουσιάσεις. Σάβ. 20/9, στις 4 μ.μ. «Δικοί μας δρόμοι, δική μας η επιλογή», συζήτηση για την πόλη και την αρχιτεκτονική με ομιλίες για παραδείγματα αναπλάσεων σε πόλεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Συμμετέχουν η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου, οι καθηγητές του ΕΜΠ Π. Τουρνικιώτης και Θ. Βλαστός και οι αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι P.-Al. Trevelo, Fr. Rijkenberg και Jan-Gert Wisse και W. van Dijk. Κυρ. 21/9, στις 11.30 π.μ. ημερίδα με θέμα «Ποδήλατο, τροχός στην ανάπτυξη» αλλά και skirt ride στο ιστορικό κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.