Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014: Κοσμοπολίτικη Κλαυθμώνος

Οι ευρωπαϊκές γλώσσες γιορτάζουν στις 20/9 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ μας ξεναγεί.  

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014: Κοσμοπολίτικη Κλαυθμώνος

Οι ευρωπαϊκές γλώσσες γιορτάζουν στις 20/9 στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων με έδρα την Αθήνα Ολιβιέ Ντεκότ μας δίνει μια αίσθηση της περσινής γιορτής αλλά και τι να περιμένουμε φέτος

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014: Κοσμοπολίτικη Κλαυθμώνος - εικόνα 1

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται­ στην Αθήνα από πέρυσι μέσα από εκδηλώσεις αφιερωμένες στην προώθηση της πολυγλωσσίας. Η πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν 9 ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα, αποτελεί μια πρόσκληση για την εκμάθηση πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών.
Το 2013 είχαμε τη μεγάλη χαρά να δούμε την Κλαυθμώνος να αποκτά κοσμοπολίτικο αέρα με περίπτερα ενημέρωσης και δρώμενα που παρουσίασε η αγαπητή σε όλους Λυδία Παπαϊωάννου: χορός, μουσική, θέατρο, εργαστήρια. Δύο χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ φέτος η προσέλευση αναμένεται μεγαλύτερη. Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να κερδίσουν δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών και άλλα πολλά δώρα. Χάρη στη European Union National Institutes for Culture, οι Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία δίνουν ραντεβού για να παρουσιάσουν τη γλώσσα και τη χώρα τους, με απώτερο σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας, την κατανόηση μεταξύ ευρωπαϊκών κοινωνιών και την ενθάρρυνση του διαλόγου και της συνεργασίας με χώρες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014: Κοσμοπολίτικη Κλαυθμώνος - εικόνα 2

Για κάθε χώρα ξεχωριστά τα ινστιτούτα θα παρέχουν πληροφορίες γύρω από τις σπουδές, τις εξετάσεις, τα μαθήματα, το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων ή ακόμη και τους τουριστικούς της προορισμούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς με θέμα τις γλώσσες από την ομάδα Πολύγλωσσοι Κλόουν της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής «Ευγένιος Ντελακρουά». μια γεύση από το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» του Σαίξπηρ από τους μαθητές του St Catherine’s British School. μουσική και τραγούδια από τη Γερμανία από τους μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης. το μουσικό δρώμενο «Μεγαλώνοντας στην Αυστρία με χορό και τραγούδι» από το γερμανόφωνο τμήμα της Σχολής Μωραΐτη. κουκλοθέατρο και κωμική όπερα από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. παραδοσιακή μουσική και χορούς από την Πολωνία, την Ουγγαρία αλλά και την Ελλάδα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. αφήγηση παραμυθιών στα ελληνικά από τους υπαλλήλους της πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Θα ήθελα, τέλος, να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» τόσο στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού για την ενεργή συμμετοχή του κιόλας από τα πρώτα βήματα του σχεδίου όσο και στον Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση του χώρου και την τεχνική υποστήριξη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014

  • Εκδηλώσεις

Εννέα μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες μάς «ταξιδεύουν» στον κόσμο των γλωσσών μέσα από μουσικές performances, αφήγηση παραμυθιών, παραστάσεις χορού, όπερας, θεάτρου και κουκλοθεάτρου. Παρουσίαση: Λ. Παπαϊωάννου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.