Δωμάτια απόδρασης: Παίξαμε και θέλουμε κι άλλο!

Η τρέλα των παιχνιδιών απόδρασης καλά κρατεί παγκοσμίως και η Αθήνα χορεύει με τρελά κέφια στο ρυθμό της. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και αδημονούμε για τα καινούργια παιχνιδο-σενάρια που καταφθάνουν αυτές τις ημέρες στην πόλη!

Δωμάτια απόδρασης: Παίξαμε και θέλουμε κι άλλο!

Η τρέλα των παιχνιδιών απόδρασης καλά κρατεί παγκοσμίως και η Αθήνα χορεύει με τρελά κέφια στο ρυθμό της. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και αδημονούμε για τα καινούργια παιχνιδο-σενάρια που καταφθάνουν αυτές τις ημέρες στην πόλη!

Δωμάτια απόδρασης: Παίξαμε και θέλουμε κι άλλο! - εικόνα 1

«Εντάξει, δεν τα καταφέραμε με τα “Χαμένα αγάλματα της Κνωσού”. Μπορούμε να μπούμε τώρα σε ένα άλλο δωμάτιο;» Βράδυ Τετάρτης μετά τη δουλειά, ούτε που φανταζόμασταν ότι θα κολλούσαμε παριστάνοντας τον… Ιντιάνα Τζόουνς σε ένα χώρο 25 τ.μ. Αλλά έτσι την παθαίνεις με τα ζωντανά παιχνίδια απόδρασης, γι’ αυτό έχουν τέτοιο σουξέ ανά τον κόσμο. Σε κλείνουν σε ένα δωμάτιο σκηνογραφημένο σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού και παρέα με 2-5 φίλους καλείσαι να λύσεις το μυστήριο ξεκλειδώνοντας γρίφους και λουκέτα –να ανακαλύψεις, ας πούμε, τις κλεμμένες αρχαιότητες ή τον δολοφόνο ενός ντετέκτιβ– και ύστερα… τρέχουμε. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για 50-70 λεπτά κι ένα ηχητικό χαλί, η ένταση του οποίου βαθμιαία κλιμακώνεται, σε παρακινεί να εντείνεις την προσπάθεια. Εθιστικό; Και λίγα λες.

Δωμάτια απόδρασης: Παίξαμε και θέλουμε κι άλλο! - εικόνα 2

Η ιδέα είναι εδώ και χρόνια δοκιμασμένη σε ιντερνετικά παιχνίδια, όπως το «Crimson Room», κι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα τύπου «Doοors». Πλέον όμως η φάση πέρασε στην τρισδιάστατη πραγματικότητα. Οι ασιατικοί γίγαντες μπήκαν από νωρίς στο παιχνίδι. Στην Ευρώπη πάλι, μόνο στη Βουδαπέστη την τελευταία τριετία έχουν ξεφυτρώσει εκατό και πλέον δωμάτια, ενώ μόλις διοργανώθηκε το πρώτο σχετικό φεστιβάλ. Η Κλειώ Καλαμάκη, πάντως, από το Athens Clue (2107212018, www.athensclue.gr) πρωτόζησε τη φάση πέρυσι στο Λονδίνο και με τον σύζυγό­ της Διονύση Χαραλαμπόπουλο αμέσως αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα πρώτα ελληνικά δωμάτια απόδρασης σε μια μονοκατοικία του ’30 στα Ιλίσια.
«Μας ιντριγκάρισε το πόσο ευχάριστα μπορείς να περάσεις κάνοντας κάτι τελείως έξω από τα δεδομένα της διασκέδασης, παίζοντας μαζί γονείς με παιδιά, ακόμη και με τους παππούδες. Είναι ένα παιχνίδι-εμπειρία, ομαδικό, με αδρεναλίνη, βάζει το μυαλό να δουλέψει», μας είπε. Και οι παίκτες συμφωνούν: έρχονται και ξανάρχονται, φωνάζουν με ενθουσιασμό σε κάθε ανακάλυψη, κάποιοι παίζουν με… βουλιμία τα πέντε παιχνίδια του Athens Clue σε μία εβδομάδα ή συμφωνούν ως παρέα να κρατούν ένα για κάθε μήνα, σαν μια σοκολάτα που την απολαμβάνεις σε δόσεις για να μην τελειώσει γρήγορα. Τα ποσοστά απόδρασης είναι γύρω στο 30-40%, κάτι που δίνει επιπλέον ικανοποίηση σε όσους τελικά τα καταφέρουν.
«Είναι κάτι ξεχωριστό, σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα χωρίς να ενέχει κάποιον κίνδυνο, σε φέρνει πιο κοντά με την παρέα σου και για μία ώρα γίνεσαι πρωταγωνιστής στη δική σου κινηματογραφική περιπέτεια. Είναι ένα λούνα παρκ για μεγάλους», μας λέει ο 29χρονος Στράτος Καραδημητρίου, που μαζί με τους φίλους του ­Γιάννη Καλαμπόγια και Βιβή Ασπρούλη μπήκαν στον κόσμο του Original Game στην Ελβετία και από τον περασμένο Ιούλιο έφεραν το διεθνές franchise Αdventure Rooms (2110124729, http://adventurerooms.gr) στο Μοναστηράκι.

Δωμάτια απόδρασης: Παίξαμε και θέλουμε κι άλλο! - εικόνα 3

Στα δύο Adventure Rooms στην Κακουργιοδικείου 2 ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ξεφύγεις από τον τρελό επιστήμονα και το φάντασμα της Μαύρης Βασίλισσας, ενώ στα πέντε δωμάτια του Athens Clue στη Διοχάρους 11 θα μπεις στο ρόλο του ντετέκτιβ που εξιχνιάζει φόνους, κλοπές αρχαιοτήτων και απαγωγές, όπως και του κατάδικου με τάσεις… φυγής. Κατόπιν λαϊκής απαίτησης, πάντως, οι προτάσεις αυξάνονται. Αυτές τις ημέρες το Athens Clue εγκαινιάζει στο Σύνταγμα (Λεωφ. Αμαλίας 26) άλλα δύο δωμάτια για αποστολές CSI Athens και Mission Impossible κι επιπλέον τρία μέχρι το τέλος του χρόνου για να γίνουν, όπως επισημαίνουν, «η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε πληθώρα θεμάτων». Κατασκοπική δράση έρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου και στο Adventure Rooms που σχεδιάζει και τέταρτο δωμάτιο μέσα στο 2014, για να το χαρείς με μικρή ή ακόμα μεγαλύτερη παρέα, αφού εδώ κάνουν θραύση οι μονομαχίες με δύο ομάδες να κυνηγούν η μία την άλλη μέσα στο ίδιο παιχνίδι!
Κάπως έτσι τα δωμάτια απόδρασης μονοπωλούν τελευταία τις πρώτες θέσεις στα αθηναϊκά αξιοθέατα της λίστας του Trip Advisor, ξεπερνώντας ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης (!) και δίνοντας επιπλέον εναλλακτικές διασκέδασης στο τουριστικό πακέτο της πόλης. Οι αφορμές, άλλωστε, για μια επίσκεψη ποικίλλουν: από εταιρικές δράσεις σύσφιξης σχέσεων της ομάδας μέχρι γενέθλια-έκπληξη, ακόμη και πρόταση γάμου έχουν φιλοξενήσει. «Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που ο κόσμος προτιμά για την έξοδό του κάτι πιο ζωντανό, στο οποίο θα συμμετέχει.
Νομίζω ότι αυτός είναι ο νέος τρόπος διασκέδασης», σημειώνει η Κλειώ Καλαμάκη. «Ο σύζυγός μου, ο οποίος άφησε γι’ αυτό είκοσι χρόνια διαδρομής ως υψηλόβαθμο στέλεχος στις τηλεπικοινωνίες, μου λέει ότι είναι η πρώτη δουλειά στην οποία δεν ακούει παράπονα!» Δεν είναι και λίγο…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".