Το «Φεστιβαλάκι» ξαναφέρνει την Κρήτη στην Αθήνα

Με μουσικές και μαντινάδες, φιλμικές και εικαστικές αφηγήσεις, γεύσεις και παραδοσιακές τέχνες επιστρέφει στις 12/9 για δεύτερη χρονιά στην Τεχνόπολη το αφιερωμένο στον πολιτισμό της Κρήτης Φεστιβαλάκι.

Το «Φεστιβαλάκι» ξαναφέρνει την Κρήτη στην Αθήνα

«Γυρεύανε οι Κρητικοί τσι τέχνες να γλεντήσουν / κι είπαν να κάμουν φεστιβάλ μα πώς να το βαπτίσουν; / Κι αφού δεν βρήκαν όνομα με κρητικό μεράκι / πήγαν ρωτήξαν τον Θεό κι είπε «Φεστιβαλάκι»: με μαντινάδες φυσικά, αλλά όχι μόνο, μας υποδέχεται στις 12/9 για δεύτερη συνεχή χρονιά το Σύγχρονο Κρητικό Φεστιβάλ Τεχνών και Πολιτισμού στην Τεχνόπολη. Κι αν μη τι άλλο είναι υποσχόμενη και πολυσυλλεκτική η σοδειά του. Στα μικρόφωνα θα βρεθούν για να μας παρασύρουν στο χορό ο Βασίλης Σταυρακάκης, ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής και συνεργάτης του Ρος Ντέιλι, αλλά και ο νεότερος Αντώνης Μαρτσάκης, πρωτοχορευτής, βιολάτορας και επίλεκτος της Δόμνας Σαμίου στο ριζίτικο τραγούδι - τον αντικρύζεις και η φιγούρα του αρκεί για να σε διακτινίσει στην παλιά Κρήτη. Στο γλέντι τη δική του νότα θα δώσει και το «νέο αίμα» της μουσικής της μεγαλονήσου, με τους Γιώργο Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Ζαχαρία Σπυριδάκη, ενώ το τρίο Γιάλα θα ερμηνεύσει τραγούδια του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη. Η διοργάνωση βέβαια επιδιώκει να αγκαλιάσει διαφορετικές πτυχές της κρητικής δημιουργίας. Δεν θα λείψουν λοιπόν τα εικαστικά, με εκθέσεις-αναφορά στον Γκρέκο αλλά και σε εικόνες της Κρήτης των ορέων, ενώ οι φιλμικές αφηγήσεις για το νησί περιλαμβάνουν ντοκιμαντέρ για τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη - Γιαλάφτη, μελετούν το φαινόμενο της βεντέτας και εξερευνούν την Κρήτη ως τόπο έμπνευσης και δημιουργίας μέσα από το βλέμμα έξι καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες (όπως η Βικτώρια Χίσλοπ, ο Ρος Ντέιλι κ.ά.). Το παρών θα δώσουν παραδοσιακοί χειροτέχνες που θα μας συστήσουν την τέχνη του κρητικού στιβανιού, τη γυναικεία ενδυμασία της Κρήτης και την γκιλότα καθώς και ο σύλλογος «Οι Δροσουλίτες» με μαθήματα και επιδείξεις χορών. Κι όσο για τους λάτρεις της τοπικής κουζίνας αλλά και της μαντινάδας; Μπορούν να πιάσουν θέση στο ειδικά στημένο για την περίσταση κρητικό εστιατόριο και ν’ ακούσουν τα καλύτερα στιχάκια «...του φεγγαριού» που κατατέθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".