Νέες εκδόσεις που ξεχωρίζουν

Ο Σπύρος Πετρουνάκος επιλέγει οκτώ ιδιαίτερες προτάσεις από τις νέες εκδόσεις του φθινοπώρου.

Νέες εκδόσεις που ξεχωρίζουν

Ο Σπύρος Πετρουνάκος επιλέγει οκτώ ιδιαίτερες προτάσεις από τις νέες εκδόσεις του φθινοπώρου.

Νέες εκδόσεις που ξεχωρίζουν - εικόνα 1

Πρόσωπα
Μαριλένα Αστραπέλλου
Εκδόσεις Πόλις
Τιμή € 16,00
Η τέχνη της συνέντευξης είναι μια «κλοπή» εικόνων και συνθηκών που απαρτίζουν τη ζωή και την καθημερινότητα του συνεντευξιαζόμενου, ο οποίος γίνεται ταυτόχρονα μάρτυρας αυτής της «διάρρηξης», παρατηρεί η Μαριλένα Αστραπέλλου στην εισαγωγή του βιβλίου. Ποτέ δεν ξέρεις τι άνθρωπο θα συναντήσεις αλλά καλείσαι κάθε φορά να διαισθανθείς αυτό που αποκαλεί «μικροκλίμα του χώρου» για να τον «ξεκλειδώσεις», να τον κάνεις να αφεθεί στην περιπέτεια του «προγραμματισμένου συναπαντήματος». Τα ονόματα που εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου και αποκαλύπτουν όψεις του εσωτερικού και εξωτερικού βίου τους είναι κάθε άλλο παρά άγνωστα: Τζον Λε Καρέ, Ντέιμιαν Χερστ, Ναν Γκόλντιν, Ορχάν Παμούκ, Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Σωτήρης Δημητρίου, Θωμάς Μοσχόπουλος, μεταξύ πολλών άλλων.

Αόρατος
Paul Auster
Μτφρ: Σπύρος Γιανναράς
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τιμή € 15,50
Με ελαφρώς αυτοβιογραφική διάθεση, ο Auster τοποθετεί τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου του στη δεκαετία του ‘60 ως φοιτητή στο πανεπιστήμιο Columbia. Ο νεαρός ποιητής Adam Walker γνωρίζει σε ένα πάρτι έναν αινιγματικό και κάπως επιτηδευμένο Γάλλο, τον Rudolph Born, και τη femme fatale σύντροφό του Margot. Στη διάρκεια μιας πνευματώδους συζήτησης ο Born εντυπωσιάζει τον Walker με τις απόψεις και τις γνώσεις του χωρίς ωστόσο να του γίνεται άμεσα σαφές ότι είναι η απαρχή της εμπλοκής σε απρόσμενες καταστάσεις και ταξίδια. Ένα βιβλίο όχι μόνο για τις δαιδαλώδεις, απρόβλεπτες και σκοτεινές πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και τη φλόγα της νιότης, όπως το περιγράφει ο ίδιος ο συγγραφέας. Μόλις το τελειώσεις θέλεις να το ξαναδιαβάσεις, γράφει ένας κριτικός στους New York Times.

Expo 58
Jonathan Coe
Μτφρ: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Εκδόσεις Πόλις
Τιμή € 16,00
Ο Τζόναθαν Κόου επιστρέφει με το γνώριμο λεπτό χιούμορ και την παρατηρητικότητα που χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία του. Κεντρικός του χαρακτήρας ο συνεσταλμένος δημόσιος υπάλληλος Τόμας Φόλεϊ στον οποίο ανατίθεται να επιβλέπει την Μπριτάνια, την ολοκαίνουργια παμπ που θα αποτελέσει την καρδιά της βρετανικής παρουσίας στην Expo 58 στις Βρυξέλες. Τα πράγματα δεν όσο απλά όσο φαίνονται: ο Φόλεϊ βρίσκεται ξαφνικά σε ένα περιβάλλον που απέχει παρασάγγας από τη συντηρητική Αγγλία της εποχής, ερωτεύεται την οικοδέσποινά του, τον παρακολουθούν δυο μυστηριώδεις απεσταλμένοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ σαγηνεύεται από το «Ατόμιουμ», το σουρεαλιστικό γλυπτό στο κέντρου του νέου σύμπαντός του. Από την αφήγηση του Κόου δεν λείπουν στοιχεία έντονης νοσταλγίας για μια Αγγλία του παρελθόντος, γνώριμη σε όλους.

Νέες εκδόσεις που ξεχωρίζουν - εικόνα 2

Πλανόδιοι θεριστές
Ευγενία Φακίνου
Εκδόσεις Καστανιώτη
Τιμή € 14,91
Αυτή η περιπλάνηση στο «σκοτάδι και στο φως των καιρών μας», μέσα από συμπτώσεις, ανεξήγητα συμβάντα, εκκεντρικούς χαρακτήρες και δύσκολες συμβιώσεις ξεκινά με ένα κατακλυσμό με πολλαπλούς συμβολισμούς. Θάλασσες υποχωρούν μετά από μια ανίερη πράξη και αποκαλύπτουν αχινούς και παλαβά χταπόδια, πριν το νερό επιστρέψει με ορμή καλύπτοντας έναν «τόπο παρακμής», έναν «τόπο-παγίδα». Όταν η φύση καταλαγιάζει, συναντάμε τους Πλανόδιους Θεριστές, μια παρέα που είχε καταφέρει να βρει «μια θετική διέξοδο, ηρεμία στη φύση, και να πετάξουν από πάνω τους σαν βρόμικο πανωφόρι τις βιαιότητες της πρωτεύουσας». Μια περιπλάνηση που διαβάζεται απνευστί και αφορά όλους μας.

Το αλάτι της ζωής
Françoise Héritier
Μτφρ. Έφη Κορομηλά
Εκδόσεις Κέλευθος
Τιμή: € 8,00
Η ανθρωπολόγος Φρανσουάζ Εριτιέ συνθέτει ένα μωσαϊκό προσωπικών «τίποτε», δηλαδή των πολύτιμων πραγμάτων που χάνονται καθώς επιμηκύνουμε τον χρόνο εργασίας ή της ενασχόλησης με μικρές και μεγάλες υποχρεώσεις ενώ «κλείνουμε το δρόμο στις απολαύσεις που λαχταρά η ψυχή μας», δηλαδή στο «αλάτι της ψυχής». Ποια στάση προτείνει με αυτό το βιβλίο; «Υπάρχει μια κάποια ελαφράδα και χάρη στην ύπαρξη καθαυτή, πέρα από ασχολίες, πάθη, πολιτικές ή άλλες στρατεύσεις. Για αυτή τη χάρη θέλησα να μιλήσω εδώ». Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα «πεζό ποίημα που υμνεί τη ζωή» θα γράψει σε άλλο σημείο αυτού του εύστοχου και περιεκτικού βιβλίου.

Η Αθήνα της μιας διαδρομής
Πέτρος Μάρκαρης
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Τιμή € 13,85
Σε μια περίοδο όπου ή έννοια των μετακινήσεων στην πόλη παραμένει ακανθώδες ζήτημα, το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη μας ξεναγεί μέσα από τους σταθμούς του Ηλεκτρικού σε γειτονιές, κτίρια και όψεις της πόλης που παραμένουν αφανείς στο κουρασμένο και άνευρο βλέμμα της καθημερινότητας. Η ματιά του Μάρκαρη μας προτρέπει να την αγαπήσουμε καθώς, όπως ακριβώς και ο Ηλεκτρικός, διασχίζει την Αθήνα και την αποκαλύπτει στην «πλήρη διαστρωμάτωσή» της. Η «μια διαδρομή, από τον Πειραιά στην Κηφισιά» είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να ανακαλύψει κανείς την πόλη και τη γοητεία του Ηλεκτρικού, γράφει ο Μάρκαρης.

Μάρτυς μου ο Θεός
Μάκης Τσίτας
Εκδόσεις Κίχλη
Τιμή € 15,00
Ο αφηγητής εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται σε μια σκληρή πραγματικότητα όπου πρώην συνεργάτες και κοντινοί του τον προδίδουν καθώς ο ίδιος πασχίζει να πορευτεί μέσα σε ένα περιβάλλον που τον αντιμετωπίζει με εχθρότητα και κυνισμό. Στον χειμαρρώδη μονόλογό του, που πηγάζει ελεύθερα και με την ιδιότυπη ευφράδειά του, αποτυπώνονται σκέψεις και συναντήσεις, στιγμές με γλυκόπικρο χιούμορ που προκύπτουν εν μέρει από την παιδική αθωότητά του. Μετά από μια εισαγωγή που είναι από τις πιο κωμικές που έχουμε διαβάσει πρόσφατα, γνωρίζουμε τον αντιήρωα Χρυσοβαλάντη -που στα όνειρά του παλεύει μέσα στη λάσπη με τον δίδυμο του, τον Ψυχοβαλάντη- ο οποίος εξομολογείται ότι η ζωή του είναι «απλωμένη πάνω σ’ ένα απέραντο χωράφι γεμάτο κόκκινες πιπεριές».

Τις μικρές ώρες
Χαρούκι Μουρακάμι
Μτφρ: Μαρία Αργυράκη
Εκδόσεις Ψυχογιός
Τιμή € 14,40
Στο ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό βιβλίο του Μουρακάμι κατοικούν ετερόκλητοι χαρακτήρες, άνθρωποι της νύχτας και του περιθωρίου: ένας τρομπονίστας, μια ιδιοκτήτρια ροζ ξενοδοχείου, μια πόρνη, δυο αδελφές, η Έρι, ένα μοντέλο που βυθίζεται σε έναν περίεργο λήθαργο και η Μάρι, που είναι φοιτήτρια. Τα πρόσωπα της πλοκής κινούνται άλλοτε νωχελικά, άλλοτε υπνωτισμένα, χωρίς εμφανείς τροχιές, μέσα στη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας αίρονται οι κανονικότητες και επιστρέφουν με το φως της ημέρας. Η τζαζ παραμένει ένα συνεχές μοτίβο ως άμεση αναφορά και μουσική υπόκρουση. Από την κεντρική σκηνή βίας της ιστορίας πλανάται μια ατμόσφαιρα απειλής που εντείνεται από την επιλεκτική παρουσία της τεχνολογίας.

Σπύρος Πετρουνάκος, sdpetrou@gmail.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.