Θέμα

Χτύπα μια όμορφη ιστορία στο σέικερ!

Από -

Τι σχέση έχουν ο Νίκος Καββαδίας, ο Αριστοτέλης, ο Ian Fleming και ο Όμηρος με την αθηναϊκή σκηνή του bartending; Εμπνέουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τους Αθηναίους head bartenders τεσσάρων μπαρ να δημιουργήσουν νέους καταλόγους με κοκτέιλ που σε παρασύρουν – όχι μόνο με τη νοστιμιά αλλά και με τη μυθοπλαστική τους ικανότητα.

 Το Garibaldis Fizz ξεχωρίζει στον ευωδιαστό νέο κατάλογο του «Odori» (©Kosmas Koumianos)
Το Garibaldis Fizz ξεχωρίζει στον ευωδιαστό νέο κατάλογο του «Odori» (©Kosmas Koumianos)

Και πού δεν μας έχουν ταξιδέψει οι Αθηναίοι bartenders με τους καταλόγους τους: στη Νέα Υόρκη της Ποτοαπαγόρευσης αλλά και σε παραλίες εξωτικών νησιών, σε καθοριστικά εικαστικά κινήματα αλλά και στο χωροχρόνο. Από το παρελθόν αλλά και από το μέλλον εμπνέονται τις ιστορίες πίσω από τους καταλόγους και τα κοκτέιλ τους και αυτή η μυθοπλαστική διάσταση είναι που κάνει συναρπαστικό το αθηναϊκό bartending. Τα μπαρ δεν είναι μόνο μια δυνατή επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά τοποθεσίες όπου συχνάζεις για να ακούσεις ιστορίες. Πρόσφατα το επιβεβαίωσε αυτό η ομάδα του Clumsies με τον κατάλογο με γενικό τίτλο «Genesis», κάτω από τον οποίο συνυπάρχουν διάφορα στοιχεία ελληνικότητας (λέξεις, υλικά, κλίμα), όπως κι εκείνη του Zillers, η οποία δομεί το συγκροτημένο κατάλογό της πάνω στις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής και τον ονομάζει «Architecture of Flavour».

Αφηγητής ιστοριών γίνεται ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος στο δεύτερο κατάλογο του Odori. Το καλαίσθητο έντυπο με τα καλοδουλεμένα vintage pop up illustrations (μπορείς να το αγοράσεις για να το μελετήσεις με την ησυχία σου!) αποτελεί ωδή στο βερμούτ με aperitivi, κλασικά κοκτέιλ στην αυθεντική αλλά και την αντεστραμμένη μορφή τους (δηλαδή με το βερμούτ ως βάση) αλλά και με τη signature ενότητα «Stories in a Bottle». Σε αυτήν κλασικές συνταγές με βερμούτ εμπνέουν την ομάδα της πρώτης ελληνικής βερμουτερίας να δημιουργήσει κοκτέιλ όπως το Gentleman’s Cooler (με αφετηρία το Colonial Cooler και με σωστή χρήση του μεσκάλ) ή το φινετσάτο The Clover (από το «Clover Club»). Ανακατεύοντας το παγωτό με γεύση λεμόνι και τζίντζερ στο Vesper Granita (όπου έχει βάλει τη σφραγίδα του ο Ian Fleming, πατέρας του James Bond), ανακαλύπτοντας τις γευστικές διαστάσεις του σύνθετου Garibaldis Fizz ή απλώς δοκιμάζοντας σκέτο το βερμούτ με μούρα, αισθανόμαστε ότι έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας το «Odori» προχωράει αποφασιστικά στην εξοικείωσή μας με το εν λόγω ποτό, έτσι όπως μας «βυθίζει» με όμορφο και βατό τρόπο στην ιστορία του.

 Το εργαστήριο του «Spoiled» δίνει νέα δυναμική στον καινούργιο κατάλογο αυτού του συνοικιακού bar
Το εργαστήριο του «Spoiled» δίνει νέα δυναμική στον καινούργιο κατάλογο αυτού του συνοικιακού bar

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά κάνει και το Spoiled με τον κατάλογο «The Bird Cage», ο οποίος σε κάθε σελίδα έχει σκίτσα ενός κόκκινου πουλιού που απελευθερώνεται από ένα κλουβί και όταν τον φυλλομετράς βλέπεις ένα σύντομο… animation. Αυτό το πουλί συμβολίζει την απελευθέρωση της φαντασίας της ομάδας του Γιώργου Καβακλή, που εδώ κι ένα χρόνο έχει στη διάθεσή της ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο (απέναντι από το μπαρ), αλλά και των γευστικών συνηθειών όποιου δοκιμάσει τα νέα κοκτέιλ. Τα εξαιρετικά Uncertain Reality (που αγγίζει τα όρια του umami) και Marabou (με το διακριτικά φυτικό χαρακτήρα και την αναφορά στην ποίηση του Νίκου Καββαδία) δίνουν στο «Spoiled» μια νέα και άκρως ενδιαφέρουσα δυναμική.

Σε τελική φάση βρίσκονται επίσης οι κατάλογοι του A for Athens και του CV Distiller. Για τη δημιουργία του πρώτου ο Θοδωρής Πύριλλος και η ομάδα του, εκκινώντας από τη θέα που έχουν στην αρχαία Αθήνα, γύρισαν στα… θρανία για να μελετήσουν τα ομηρικά έπη ώστε να εμπεδώσουν την έννοια, τις αρχές και τις μορφές της φιλοξενίας, βασικής αποστολής ενός μπαρ. Ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από τις Σειρήνες, οι οποίες συνδέονται με τον έρωτα και το θάνατο, περιέχει Otto’s Athens Vermouth για την πρώτη δύναμη και μεσκάλ για τη δεύτερη, ένα άλλο εμπνευσμένο από το νόστο του Οδυσσέα είναι γλυκόπικρο, ενώ θα υπάρχει κι ένας μοντέρνος Κυκεώνας με τη διαύγεια νερού!

Ο Θοδωρής Αναγνώστου από το CV Distiller, επεκτείνοντας την αναζήτησή του για το τι είναι το μπαρ (προηγουμένως το όριζε ως καταφύγιο), στον κατάλογο που ετοιμάζει με την ομάδα του το αντιμετωπίζει ως θεατρική παράσταση με τους bartenders και τους θαμώνες να εναλλάσσονται στον ρόλο του θεατή και του πρωταγωνιστή. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να αναπτύξει τις ενότητες της νέας λίστας πάνω στον ορισμό της τραγωδίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη – π.χ. η «μίμηση πράξεως» εκφράζεται με twists σε κλασικά κοκτέιλ. Ο Θοδωρής πιστεύει ότι, όπως η τέχνη ανυψώνει την ψυχή, έτσι και η εμπειρία σε ένα μπαρ πρέπει να σε μεταφέρει σε μια ανώτερη κατάσταση. Όταν δοκιμάζεις το G & T to Aviation, όπου ένα κλασικό κοκτέιλ μεταμορφώνεται σε ένα άλλο πάνω σε μια βάση καραμελωμένης βιολέτας, ή το γευστικότατο Fancy Brandy Sour που σερβίρεται με το σουρωτήρι του, τότε, ναι, θα αποχωρήσεις με ανεβασμένη διάθεση.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης