Τάση

Στρώνουμε τραπέζι στις αθηναϊκές μπάρες

Από -

Μπορεί τα κοκτέιλ να τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας και να αποτελούν το θεμέλιο λίθο (έστω και σε υγρή μορφή! ) του κύρους ενός μπαρ, ωστόσο δίπλα στις cocktail lists μπαίνουν πλέον ολοκληρωμένοι κατάλογοι φαγητού, ενισχύοντας έτσι τις υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας ολοήμερης λειτουργίας. Επισκεφθήκαμε τέσσερα από αυτά, που ανανέωσαν ή πρόσθεσαν κατάλογο με bar food, δοκιμάσαμε και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πριν από λίγο καιρό η Ann Tuennerman, διοργανώτρια του μεγαλύτερου φεστιβάλ στον κόσμο για την κουλτούρα του κοκτέιλ και των πιο έγκυρων βραβείων για τη βιομηχανία του ποτού, μου μιλούσε ενθουσιασμένη για το πώς το «Clumsies», το οποίο τη φιλοξενούσε για μια ομιλία, αλλά και άλλα μπαρ της πόλης «είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να σε κρατούν στο χώρο όλη την ημέρα». Πράγματι το all day μοντέλο λειτουργίας των μπαρ είναι ελληνικό φαινόμενο, το οποίο φυσικά υπαγορεύεται από την επιδίωξη να είναι ανταγωνιστική και κερδοφόρα μια επιχείρηση αλλά και από τις προνομιακές τοποθεσίες των χώρων, που θα ήταν κρίμα να περιορίζουν το ωράριό τους.

Για παράδειγμα το 42, ένα από τα μπαρ που είναι συνδεδεμένο περισσότερο από κάθε άλλο με την έκρηξη της αθηναϊκής σκηνής του κοκτέιλ, θα ήταν κρίμα να μη βγάζει από νωρίς τα στολισμένα με φρέσκα λουλούδια τραπέζια του σε αυτό το μοναδικό αστικό ξέφωτο του downtown. Το συγκεκριμένο μπαρ, που βρίσκεται σε φάση ανανέωσης (αυτό σημαίνει ότι απέχουμε ελάχιστα από την πολυαναμενόμενη νέα cocktail list ), λανσάρισε πριν από λίγο καιρό έναν κατάλογο με bar food και snacks, την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχει κάνει στα 7 χρόνια λειτουργίας του. Υπεύθυνη γι’ αυτόν είναι η Μαριάννα Μπόικου, η οποία έπειτα από εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη, μας πάει μια βόλτα στις street κουζίνες Ασίας και Αμερικής.

Αν πρέπει να δοκιμάσετε ένα και μόνο πιάτο, αυτό είναι το 42 Pork Belly Ramen (από τη δεύτερη ενότητα ), ένα θεραπευτικά αρωματικό και χορταστικό μπολ σούπας ramen. «The answer to everything in a bowl», όπως αναγράφεται αντί συστατικών. Μέσα σε κουκλίστικων χρωμάτων πιάτα έρχονται επίσης νιόκι πατάτας στο τηγάνι με πικάντικο κοτόπουλο και παρμεζάνα (τόσο πληθωρικά! ), ένα Fried Chicken Sandwich με τρυφερότατο μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου, το 42 Burger με ένα λεπτό στρώμα κατσικίσιου τυριού ανάμεσα σε δύο λεπτά μπιφτέκια καθώς κι ένα brunch bowl με κινόα, σπανάκι, μανιτάρια, αβγό ποσέ και αβοκάντο.

Πρόσφατα άλλαξε το μενού του και το Mr. Peacock, κρατώντας το συντονισμένο πάντα με τις απαιτήσεις του κοινού και με τον pop χαρακτήρα που έχουν τα κοκτέιλ του Χάρη Δάρρα και της ομάδας του. Έτσι τα noodles με κοτόπουλο και λαχανικά τα καταβροχθίζεις κατευθείαν μέσα από το χάρτινο κουτάκι, ενώ τα ελαφρώς πικάντικα και ζουμερά μίνι σουβλάκια κοτόπουλο, μαριναρισμένα σε γιαούρτι και πάπρικα, σερβίρονται πάνω σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας. Υπάρχουν τα απαραίτητα μπέργκερ (σε δύο εκδοχές ), κροκέτες με τυρί που τις βουτάς σε μαρμελάδα ντομάτας και μια πολύχρωμη σαλάτα με ζυμαρικά. Τα πληθωρικά και πολυφωτογραφημένα pancakes παραμένουν στη θέση τους!

Αλλάζοντας πριν από λίγες ημέρες το μενού με την υπογραφή του Δημήτρη Φέτση και του Νίκου Ανίψη (ανανεωμένη είναι και η cocktail list με bestsellers από την προηγούμενη και μερικά καινούργια signature κοκτέιλ ), το Trap κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα διαφοροποίησης από το τυπικό bar food για να ακολουθήσει την αλλαγή της εποχής καθώς και τις χορτοφαγικές και vegan διατροφικές συνήθειες του υποψιασμένου κοινού που κυκλοφορεί στο κέντρο. και στο οποίο θέλει να απευθύνεται με το συνολικό στήσιμό του. Στόχος του καταλόγου να δημιουργήσει την αίσθηση της φρεσκάδας.

Το καταφέρνει από το ξεκίνημα με μια ξεχωριστή σαλάτα με λεπτοκομμένο καρότο και φινόκιο, tempeh (φασόλι­ σόγιας­ πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεϊνούχο ), μάραθο, φιλέ πορτοκαλιού­, αμύγδαλο κροκάν και βινεγκρέτ από πορτοκάλι, λεμόνι και παπαρουνόσπορο. Ελαφρύ είναι και το μυλοκόπι που μαγειρεύεται πάνω σε μπανανόφυλλο σε κενό αέρος με μια σκορδάτη σάλτσα που δίνει στο πιάτο σωστή ένταση. Στα ιδιαίτερα­ πιάτα του μενού του «Trap» περιλαμβάνεται ακόμη ένα χούμους με κόκκινη φακή, σεϊτάν και σάλτσα anticucho (ρίγανη, κύμινο, ξίδι, καπνιστή πιπεριά ), ενώ για τους κρεατοφάγους υπάρχει κρέας που έχει μαγειρευτεί σε κενό αέρος, το οποίο συνοδεύεται από μια απίθανη πατατοσαλάτα.

Στο Upupa Epops ο κατάλογος του bar food είναι μια ισορροπημένη ένοχη απόλαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και οι γεύσεις πλούσιες, οικείες και καθαρές – τρανή απόδειξη η «σαλάτα» με ταλιάτα από μοσχάρι­ Black Angus (μην τη ζητήσεις καλοψημένη, διότι θα χάσεις όλη τη χάρη του κρέατος ), μοτσαρέλα­ και ντοματίνια. Εξαιρετικής ποιότητας είναι το μπιφτέκι στα μπέργκερ (εμείς πήραμε εκείνο με την απολαυστικότατη λιπαρότητα της τρούφας και του τυριού talegio ), το grilled sandwich με παλαιωμένη γκούντα, καπνιστό ζαμπόν, καραμελωμένο κρεμμύδι και μανιτάρια είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, ενώ στα περισσότερα τραπέζια την τιμητική τους έχουν τα pizzette σε τρεις εκδοχές. Τώρα που το πολυσύχναστο «Upupa Epops» θα επεκταθεί για το καλοκαίρι στον απέναντι πεζόδρομο, τη θέση τους στο μενού θα βρουν άνετα και μερικά healthy, χορτοφαγικά πιάτα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα * e-mail
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης