Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Προσκύνημα σε νέα πιάτσα

Από -

Mια μέχρι πρόσφατα outsider γωνιά της πόλης υποδέχεται νέα στέκια και αποκτά ζωντάνια, ποικιλία, στιλ και νέους θαμώνες.

Eίναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει μια όμορφη από μια απωθητική πιάτσα. Έχει να κάνει με το momentum, τη στιγμή δηλαδή που από ήσυχη γίνεται θορυβώδης και από hip μαζική. Ε λοιπόν, αυτήν τη στιγμή στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης η ισορροπία αυτή κρατιέται καλά. Τα νέα μαγαζιά έχουν στιλ και –το σημαντικότερο– δεν ακούς εξατμίσεις ή νευρικά, ανταγωνιστικά beats. Ωραία ήταν βέβαια και τότε που ήταν μόνο του το gay στέκι «Μαγκαζέ» (αλλά και το αστικό καφενείο «Αιολίς», το οποίο έβαλε λουκέτο πρόσφατα έχοντας καιρό να απασχολήσει τις νύχτες της πόλης), τα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν στην περιοχή πριν από ένα χρόνο, όταν ήρθε το «Throubi», ένα από τα συμπαθέστερα σπετσιώτικα bars, όπου σκαφάτοι και middle class μπερδεύονται απολαμβάνοντας κοκτέιλ και αξιοπρεπή μουσική. Στο «Throubi» της Αγίας Ειρήνης, βέβαια, δεν θα βρεις «γόνους» (αν και ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η τύχη), αλλά 30something κοινό που απολαμβάνει τη ραστώνη μιας μέχρι πρόσφατα ήσυχης πλατείας.
Όσο φυσικά εμείς κάναμε διακοπές, κάποιοι ετοίμαζαν τα νέα της στέκια. Ένας από αυτούς, ο πάλαι ποτέ party animal και νυν gay ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ανέλαβε το «Rooster’s» (πρώην «Rooster’s Walk») για να λανσάρει ένα μοντέρνο all day χώρο με καθαρές γραμμές (και απίστευτα sexy προσωπικό). Το «Rooster’s» είναι και αρκετά δραστήριο: φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, έχει πλούσιο ράφι για book crossing και οργανώνει electro και disco parties (στα πλατό θα συναντήσεις από τον Τόλη Σκουλαριώτη μέχρι τον Κυριάκο των Bedazzler parties). Διαγωνίως απέναντι, ακριβώς δίπλα στο «Throubi», δύο ορκισμένοι εραστές του καφέ, η Μοίρα Γεραντωνάκη και ο Τάσος Δελιχρήστος, μετέτρεψαν το ισόγειο ενός νεοκλασικού του Τσίλερ σε ένα από τα ομορφότερα νέα στέκια της πόλης, το εντυπωσιακό καφεκοπτήριο, cafe και bar «Tailor Made», γεμάτο χειροποίητες λεπτομέρειες αλλά κι εξαιρετικά ενδιαφέροντα κοκτέιλ (με την υπογραφή της ομάδας του Barphilosophy). Κάπως έτσι, ο 20 και 30something κόσμος που βγαίνει στα δεκάδες μαγαζιά του τριγώνου που οριοθετείται από τη Σταδίου την Ερμού και την Αθηνάς, από το «Six D.O.G.S.» μέχρι το «42» δηλαδή, ενσωμάτωσε την Αγία Ειρήνη στη νυχτερινή του περίπολο. Τα τραπεζάκια καφενείου πλήθυναν (τα παρασκευοσάββατα ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγο μέχρι να ελευθερωθεί κάποιο τραπέζι) και η γειτονιά αναδίδει μυρωδιά έντονης ανθρωπιάς. Το γεγονός επίσης ότι κανένα από τα μαγαζιά της πλατείας δεν ποντάρει έντονα στη μουσική βοηθά στο να κρατιούνται ήπιοι τόνοι, ενώ οι νέοι θαμώνες δεν μοστράρουν τη «χιπστεροσύνη» τους τόσο έντονα όσο εκείνοι που κυκλοφορούν στα bars των γύρω στενών. Νορμάλ πράγματα δηλαδή.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης