Θέμα

H σημασία της γεωγραφικής προέλευσης και η τέχνη καβουρδίσματος των καφέδων

Μια από τις καθημερινές απολαυστικές συνήθειες, ο καφές, αναβαθμίζεται συνέχεια. Καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική εξέλιξη παίζουν οι διαφορετικές γεωγραφικές προελεύσεις και η τέχνη του καβουρδίσματος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί των Starbucks βάζουν στο μικροσκόπιο τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών περιοχών, τελειοποιούν την διαδικασία του καβουρδίσματος και σερβίρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ.

Οι καφέδες μοναδικής προέλευσης και τα χαρμάνια…μας κάνουν κλικ

Οι εποχές αλλάζουν και αν κάποτε πίναμε απλά ένα καφέ για να ξυπνήσουμε το πρωί ή για να κουβεντιάσουμε με την παρέα μας το απόγευμα, τώρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες αρωματικά χαρμάνια με διαφορετικό βαθμό καβουρδίσματος. Αρχής γενομένης στα Starbuks, που έχουν ταυτιστεί, με την προσφορά υψηλής ποιότητας ποικιλιών καφέ και συνέχεια παρουσιάζουν καινούργιες ποικιλίες καφέ και ευρηματικά blends που ανοίγουν την όρεξη και φουντώνουν το ενδιαφέρον των φανατικών του καφέ.

Αν θέλει κάποιος να επικεντρωθεί στους καφέδες μοναδικής προέλευσης, σε αυτούς δηλαδή που κατάγονται από μια μόνο γεωγραφική περιοχή/χώρα, έχει την δυνατότητα να επιλέξει από μια ιντριγκαδορική βεντάλια, (βλέπε καφέδες από Κένυα, Γουατεμάλα και Ινδονησία) και να κάνει μια βουτιά σε ανεξερεύνητους προορισμούς.

Δοκιμάζοντας καφέδες μοναδικής προέλευσης είναι σαν να κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων στον κόσμο. Οι κόκκοι αιχμαλωτίζουν τα αρώματα του ξεχωριστού terroir, αναπτύσσουν διαφορετικό χαρακτήρα και μεταφέρουν τις ιδιαίτερες γεύσεις τους στην κούπα μας.

Coffee Belt

Οι καφέδες Λατινικής Αμερικής μας «καλομαθαίνουν» με διακριτές νότες κακάου και ξηρών καρπών. Στο στόμα τους αναγνωρίζουμε από την αναζωογονητική οξύτητα. Μεγάλη ζήτηση έχουν αυτοί που κατάγονται από Αφρική και Αραβία. Από την Αιθιοπία, το λίκνο του καφέ, έχουμε φινετσάτα δείγματα με γοητευτικές νότες λουλουδιών και από την Αραβία γεμάτους καφέδες με έντονα αρώματα μούρων, εσπεριδοειδών, εξωτικών μπαχαρικών και σοκολάτας. Τέλος πετάμε στην Ασία για να προσγειωθούμε σε καφέδες, με εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις, που συνδυάζουν απαλές γήινες νότες, με εξωτικές γεύσεις και νύξεις βοτάνων.

Τα γευστικά σενάρια συνεχίζονται καθώς τα μπλέκουμε μεταξύ τους και πάμε την εμπειρία βήματα παρακάτω. Tα περίφημα χαρμάνια δημιουργούνται από το πάντρεμα ποικιλιών καφέ από διαφορετικές χώρες και τύπο καβουρδίσματος. Οι έμπειροι Coffee Masters των Starbucks δεν σταματάνε να ψάχνουν και να πειραματίζονται με ευρηματικούς συνδυασμούς εμπνευσμένους από τρεις προσεγγίσεις: την ανάδειξη μιας γεύσης από συγκεκριμένη περιοχή, το ζευγάρωμα χαρακτηριστικών από διαφορετικές περιοχές και την ανάδειξη γεύσεων που ταιριάζουν σε μια εποχή του χρόνου. Στην πρώτη περίπτωση εξαιρετικό είναι το Starbucks House Blend που αναμειγνύει τους κόκκους από τρεις χώρες της Λατινική Αμερικής. Στα οπωσδήποτε της δοκιμής, στην δεύτερη ενότητα, είναι ο εμβληματικός Caffe Verona που προκύπτει από την ένωση καφέδων, από την Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ινδονησία. Όσον αφορά τους seasonal καφέδες πρέπει να πιείτε τον Guatemala Huehuetenango, διαθέσιμο αυτή τη περίοδο στα Starbucks, που καλωσορίζει τo φθινόπωρο και αποτελεί την τέλεια συντροφιά για τα δροσερά απογεύματα του Σεπτεμβρίου χαρίζοντας σε κάθε γουλιά διακριτές νότες κακάο και τελείωμα από ξηρά φρούτα.

Η μαγεία του καβουρδίσματος…

Το καβούρδισμα ή αλλιώς το ψήσιμο είναι αυτό που ολοκληρώνει το χαρακτήρα του καφέ και τονίζει τα προτερήματα του. Ειδικά στα Starbucks έχουν επενδύσει στην εξέλιξη της διαδικασίας και έχουν δημιουργήσει μια γκάμα καφέδων για όλα τα γούστα, καβουρδίζοντας λιγότερο ή περισσότερο τα εκλεκτά χαρμάνια. Αξίζει να τους δοκιμάσετε όλους και να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σας. Ενδεικτικές προτάσεις, για να έχετε ένα γευστικό οδηγό είναι: ο Starbucks Veranda Blend (κομψός με ελαφριές νότες καρυδιών και κακάο). Ο Starbucks Pike Place (μεσαίου καβουρδίσματος με πιο έντονα αρώματα σοκολάτας και ξηρών καρπών) και ο Sumatra (σκούρος με γήινα αρώματα και πικάντικες νότες).

Γνωρίζατε ότι:


  • Περισσότερο από το 90% των κόκκων καφέ καλλιεργείται  στην ισημερινή περιοχή του πλανήτη, γνωστή ως «Ζώνη του Καφέ», που περιλαμβάνει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία / Ειρηνικό.

  • Το Καβούρδισμα (ψήσιμο) απαιτεί ιδιαίτερη Δεξιοτεχνία καθότι κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, σάκχαρα και άμυλα των ακατέργαστων πράσινων κόκκων καφέ, μετατρέπονται σε πτητικά έλαια, χαρίζοντας σε μεγάλο βαθμό στον καφέ, το άρωμα και την πλούσια γεύση του.

  • Τα μέλη της ομάδας Starbucks που καβουρδίζουν τους κόκκους καφέ έχουν τουλάχιστον 15ετή εμπειρία στον χώρο.

  • Οι δοκιμαστές του καφέ, αξιολογούν 28 διαφορετικά δείγματα και δοκιμάζουν 168 ατομικές κούπες καφέ ανά ημέρα, μέχρι να ανακαλύψουν την ιδανική ποικιλία.

  • Ο καφές ελέγχεται και δοκιμάζεται μέχρι 8 φορές πριν συσκευαστεί.

  • Τα Starbucks έχουν δεσμευτεί για την προμήθεια της καλύτερης ποιότητας καφέ ποικιλίας Arabica, που καλλιεργείται και αγοράζεται και πωλείται μέσα από ηθικές διαδικασίες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Conservation International. Για την βελτίωση της βιώσιμης παραγωγής, η εταιρεία διαθέτει Κέντρα Υποστήριξης Καλλιεργητών.

Ξεκινήστε τις δοκιμές ή εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το σεμινάριο δοκιμής καφέδων από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικού τύπου καβουρδίσματος που διοργανώνεται στο κατάστημα Starbucks στην Μιχαλακοπούλου 27 στα Ιλίσια στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης