Ρεπορτάζ

Αθηνόραμα Bar Awards: τα highlights του μεγάλου πάρτι του αθηναϊκού bartending

Από -

Τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στην τελετή απονομής των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017 τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στην αίθουσα «Τερψιχόρη» του ξενοδοχείου Hilton με σύσσωμη τη δημιουργική κοινότητα του εγχώριου bartending να απολαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει επιβραβεύοντας με τη σειρά της τη σοβαρή προσπάθεια ενός θεσμού που ήρθε για να μείνει και εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο.

Όλοι οι βραβευμένοι ανέβηκαν στη σκηνή μετά το τέλος της απονομής.

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας που κέρδισαν δύο Shaker: Αλέξανδρος Σουρμπάτης («Spinte»), Φαίδων Παπακωνσταντίνου («Baba au Rum»), Θοδωρής Αναγνώστου («CV Distiller»), Γιάννης Κέδες («Vogatsikou 3»), Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης («The Clumsies»), Δημήτρης Κιάκος και Ναταλία Λιβιτσάνου («The Gin Joint») και ο Λάμπρος Φισφής.

Το κοινό παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις βραβεύσεις, απολαμβάνοντας τις ατάκες του Λάμπρου Φισφή στην κατάμεστη αίθουσα «Τερψιχόρη» του «Hilton».

Οι Άννη Ηλιοπούλου (ιδιοκτήτρια «α»), Χρήστος Χωμενίδης και Όλγα Κεφαλογιάννη μαθαίνουν για την Οδύσσεια του Θοδωρή Πύριλλου (head bartender «A for Athens») που του χάρισε το ειδικό βραβείο conceptual λίστας.

Ο Λάμπρος Φισφής ζητά τη συμμετοχή του κοινού για μια θορυβώδη selfie.

Ο Άλκης Κούρκουλος και η απαστράπτουσα Ευγενία Δημητροπούλου που αγαπάει τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ!

Ο Κρατερός Κατσούλης βραβεύει έξι από τα μπαρ που απέσπασαν από ένα Shaker. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Νεκτάριος Ντάλας («Oozora The House»), Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος («White Monkey»), Σπύρος Κερκύρας («Nikkei»), Mario Basso («Barreldier»), Θοδωρής Κουτσόβουλος και Άρης Χατζηαντωνίου («Momix»), Θάνος Κριμπούρας και Μάκης Παναγιωτάτος («Ark»).

Πώς τα classic γίνονται smarter; Ο Γιώργος Βλαντής (brand manager PT Beverage World), Thomas Aske (Βρετανός bartender, ιδρυτής της εταιρείας Fluid Movement), Μαρία Λαμπράκη (marketing manager PT Beverage World), Γωγώ Μπρέμπου, Στέλιος Παπαδόπουλος (brand ambassador της Jose Cuervo) ανταλλάσσουν τεχνογνωσία.

Δύο εντυπωσιακές bar ladies, οι αδελφές Λορέτα (head bartender «Theory Bar & More») και Ελεονώρα Τόσκα (bartender), με τους Μιχάλη Παπαζήση (Bar Academy), Ιωάννη Ορφανό (BarEquip) και Φώτη Μέξη (bartender «Oozora The House»).

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Αθηνόραμα Bar Awards Διονύσης Κούκης και ο... Έλληνας Τζόνι Ντεπ Θοδωρή Πύριλλο (head bartender «A for Athens») συζητούν τις επόμενες τάσεις στα non alcoholic κοκτέιλ με τους Δημήτρη Χανιόγλου (country business manager Nestle Waters), Βαγγέλη Δρίτσα (senior brand manager Perrier) και Άκη Σακελλαρίου.

To Βushmills Black Bush έγινε βάση για ένα εκπληκτικό whisky sour.

Η Ευγενία Δημητροπούλου έκανε την απονομή σε έξι από τα μπαρ που κέρδισαν από ένα Shaker. Τα βραβεία παρέλαβαν οι Γιάννης Κοροβέσης («Borsalino»), Παναγιώτης Καραλάιος («Alexander’s Bar»), Ιάκωβος Αποστολάτος και Χάρης Δάρας («Mr Peacock»), Λευτέρης Μπακόπουλος («The Dalliance House»), Πάνος Δεμοίρος και Παναγιώτης Καναβέτας («Old Dog»), Θοδωρής Πύριλλος («A For Athens»).

Καλλιτεχνικό - δημοσιογραφικό πηγαδάκι: Αλέκος Συσσοβίτης, Άννη Ηλιοπούλου (ιδιοκτήτρια «α»), Έλλη Μπουμπουρή (διευθύντρια «α»), Γιώργος Μουχταρίδης (Pepper 96.6), Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης «α»).

Η Όλγα Κεφαλογιάννη συγχαίρει τον Φώτη Σεργουλόπουλο, ο οποίος ευχαρίστησε την… ακαδημία του «αθηνοράματος» επισημαίνοντας ότι παίρνει βραβείο ως ιδιοκτήτης bar restaurant («Artisanal Lounge & Gardens»), ενώ έχει ήδη είκοσι χρόνια στην τηλεόραση.

To δροσιστικό cocktail της Lipton ice tea μας επιφύλαξε εκρήξεις εσπεριδοειδών στον ουρανίσκο.

Πόσο απέχει η Ιρλανδία από το Περού; Οι Κρατερός Κατσούλης, Γιώργος Βλαντής (brand manager PT Beverage World), Μαίρη Ταλαιπώρου (bartender «Nikkei») και Σπύρος Κερκύρας («Hide & Seek») κάνουν τους υπολογισμούς!

Ο εμπορικός διευθυντής του «α» Μάριος Δαφνομήλης με την ιδιοκτήτρια του περιοδικού Άννη Ηλιοπούλου και τον Διογένη Παπαθεοχάρη.

Ο DJ Νίκος Μαραβέγιας έβαλε φωτιά στα decks με pop και funky ακούσματα.

Τα Shaker Trophy έγιναν αμέσως viral.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Αθηνόραμα Bar Awards, Διονύσης Κούκης, με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο («Odori»), τον Σταύρο Σχετάκη (brand manager Pepsico), τη Λία Δακανάλη (διευθύντρια marketing Pepsico στο χώρο των αναψυκτικών) και τον εκδότη του «α» Δημήτρη Ηλιόπουλο απολαμβάνουν τα δροσερά non alcohol cocktails της Lipton Ice Tea.

Η Αλεξία Μιτέκο και ο Βασίλης Καλαντζής (ιδιοκτήτες Granikal).

Performance έδωσε ο Λάμπρος Φισφής σατιρίζοντας τις γυναικείες εμφανίσεις στα μπαρ. Εδώ μόλις έβγαλε τα τακούνια του…

Ο Αντώνης Λουδάρος έδωσε τα βραβεία σε πέντε από τα μπαρ που κέρδισαν από ένα Shaker στους Στέφανο Δραγανιδάκη και Γιάννη Σαμαρά («The Trap»), Γιώργο Καίσαρη και Λορέτα Τόσκα («Theory Bar and More»), Σίμο Ταγαρά και Πέτρο Ζήσου («Μπλε Παπαγάλος»), Δημήτρης Τσάλας και Νίκος Τσαγκρίδης («The Bank Job»), Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργο Γιαννιώδη («El Jiron»). Μαζί τους ο παρουσιαστής της βραδιάς Λάμπρος Φισφής.

Κοιτάξτε, ένα μοριακό κοκτέιλ έρχεται με drone από τον Σείριο! Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μαντεύει τα επόμενα διαστημικά trends της μπάρας και παρασύρει με τις προβλέψεις του τη συνοδό του Βάσω Μιχαλοπούλου, την Άννη Ηλιοπούλου, τον Λάμπρο Φισφή και τον Πέτρο Τατσόπουλο.

Γλυκό, ξινό, αρωματικό, φρέσκο… τα cocktails του Perrier για την βραδιά ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Κομψότατοι ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και η Κλέλια Μενελάου.

Η σκηνή της Θεσσαλονίκης εν τη ενώσει. Αλέξανδρος Σουρμπάτης (head bartender «Spinte»), Άκης Συμεωνίδης («La Doze»), Γιάννης Κέδες και Χαράλαμπος Χιτικούδης («Vogatsikou 3»).

Πέντε ακόμη μπαρ που βραβεύονται με ένα Shaker: Σωτήρης Πέτρου και Αχιλλέας Πλακίδας («Γορίλας»), Διονύσης Πολλάτος («Ipitou the Bar»), Σπήλιος Χριστόφαλος και Φώτης Σεργουλόπουλος («Artisanal Lounge & Gardens»), Σπύρος Κερκύρας («Hide & Seek»), Άκης Συμεωνίδης («La Doze»). Ανάμεσά τους η Γωγώ Μπρέμπου που έκανε την απονομή.

Οι απονομές ολοκληρώθηκαν και το πάρτι ξεκινά!

Ο Νίκος Σαραντάκης (ιδιοκτήτης Sky Spirits-Monin), με την ταλαντούχα ομάδα του «Old Dog».

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, o Άκης Σακελλαρίου και η Όλγα Κεφαλογιάννη απολαμβάνουν τα κοκτέιλ στο πάρτι.

Ο Στέλιος Μάινας συνεχάρη τους bartenders για το ντύσιμο και το χαμόγελό τους προτού απονείμει τα βραβεία σε πέντε ακόμη μπαρ που βραβεύονται με ένα Shaker: Μανώλης Λυκιαρδόπουλος («Odori»), Μιχάλης Μπικούλης και Αλέξανδρος Κοντίνης («Μαϊμού»), Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος και Δημοσθένης Γεωργίου («9 Βήτα Home Bar»), Αρμελίνα Αντωναροπούλου και Τριανταφυλλιά Κορολόγου («7 Jokers»), Πέτρος Μανόχης και Μάρφη Μπαλή («Upupa Epops»). Μαζί τους ο Λάμπρος Φισφής.

Η διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή με τον Δημήτρη Κιάκο («The Gin Joint»).

Ο Αλέξανδρος Κεχαγιαδάκης ετοίμασε το M dry Golden με την νέα εκδοχή της μαστίχας, το spirit Μ dry.

Βραβευμένη... μείξη: Στέφανος Δραγανιδάκης («The Trap»), Χάρης Δάρρας («Mr Peacock»), Θάνος Τσουνάκας («Odori», «Theory», «The Clumsies»), Γιάννης Σαμαράς («The Trap»).

Η έβδομη τέχνη αναμειγνύεται με τη… δέκατη τέχνη, αυτήν του bartending. Στέλιος Μάινας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Άκης Σακελλαρίου, Σπύρος Κερκύρας («Hide & Seek»), Δημήτρης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Φισφής.

Τα δύο τους Shaker επιδεικνύουν οι Νίκος Μπάκουλης και Λευτέρης Γεωργόπουλος («The Clumsies») παρέα με τον Διονύση Κούκη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ανδρέας Ροδίτης με τον Αντώνη Λουδάρο.

Ο διεθνούς φήμης Βρετανός bartender Thomas Aske και η Μαρία Λαμπράκη (marketing manager PT Beverage World) απένειμαν τα ειδικά βραβεία καλύτερης spirit list στον Θοδωρή Αναγνώστου («CV Distiller») και conceptual λίστας στον Θοδωρή Πύριλλο («A for Athens»).

Οι νικητές το διασκεδάζουν.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης απένειμε τα ειδικά βραβεία: στον Χρήστο Χουσέα βραβείο συνολικής προσφοράς, στους Γιάννη Κέδε («Vogatsikou 3») και Μάρφη Μπαλή («Upupa Epops») βραβείο tailor made cocktail, στους Δημήτρη Δημητριάδη και Φώτη Σεργουλόπουλο («Artisanal Lounge & Gardens») βραβείο καλύτερου bar restaurant και στους Θοδωρή Κουτσόβουλο και Άρη Χατζηαντωνίου («Momix») βραβείο καινοτομίας. Μαζί τους ο Λάμπρος Φισφής.

Κρασί και cocktail σε pairing. Στέλιος Ζαχαρίας (ιδιοκτήτης Κτήμα Μουσών), Γιοβάννα Λύκου (BitterBooze), Γιάννης Κοροβέσης («Borsalino»), Ελέρυ Μακροπούλου («Holy Spirit»), Δημήτρης Κιάκος («The Gin Joint»), Ναταλία Λιβιτσάνου (bartender «The Gin Joint»).

Τι να λέει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Αθηνόραμα Bar Awards Διονύσης Κούκης στον Νίκο Καλογιάννη (Ούζο Πλωμαρίου/M Dry) και τη σύζυγό του;

O Λάμπρος Φισφής και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος αναλύουν τις... επιδράσεις των φυσαλίδων του Perrier.

Ο Βαγγέλης Δρίτσας, senior brand manager της Perrier, απονέμει το ειδικό βραβείο του Perrier στον Φαίδωνα Παπακωνσταντίνου του «Baba au Rum» παρουσία του Λάμπρου Φισφή.

Conceptual συνάντηση με μοριακές, tikki και classic προεκτάσεις: Παναγιώτης Καναβέτας («Old Dog»), Θοδωρής Κουτσόβουλος («Momix»), Αλέξανδρος Κυριακόπουλος («White Monkey»), Νίκος Σαραντάκης (ιδιοκτήτης Sky Spirits-Monin).

Ο Στέλιος Μάινας, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Νεκτάριος Ντάλλας (manager «Oozora the House») συζητούν για τη… Νίκη, θεατρική και μη.

H μεγάλη γκάμα Monin σε σιρόπια και πουρέδες εμπλούτισε αρωματικά και γευστικά το party σε συναρπαστικές μείξεις.

Το βραβείο Lipton Ice Tea στον Γιάννη Κοροβέση («Borsalino») απένειμε η Λία Δακανάλη (διευθύντρια marketing Pepsico στο χώρο των αναψυκτικών). «Μαϊντανός» των φωτογραφίσεων, όπως αυτοχαρακτηριστηκε, ο Λάμπρος Φισφής!

O Διονύσης Κούκης με τον Χρήστο Χουσέα («42 Bar.Athens») που τιμήθηκε με το βραβείο συνολικής προσφοράς.

O διάσημος Βρετανός bartender Thomas Aske με το κοκτέιλ που δημιούργησε ειδικά για τη βραδιά με βάση το Bushmills.

Ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος με δύο από τους βραβευμένους: τον Παναγιώτη Καναβέτα («Old Dog») και τον Διονύση Πολάτο (head bartender «Ipitou the Bar»).

O Γρηγόρης Λιασίδης (Complex Hotel Manager Hotel Grande Bretagne & King George.) δοκιμάζει μαζί με τον Στέλιο Ζαχαρία τα κρασιά του κτήματος Μουσών.

Flashy μοντέρνο ντιζάιν για το Shaker Trophy που σχεδίασε η Ελένη Καλομοίρη/ elkart.

«Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017, την τελετή απονομής δηλαδή στα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας. Αν και είναι στη δεύτερη χρονιά τους, τα βραβεία αυτά είναι πλέον θεσμός. Και αυτός είναι ο λόγος που γίνονται φέτος εδώ στο “Hilton”, στο ξενοδοχείο δηλαδή όπου ως γνωστόν διαμένουν και οι άλλοι “θεσμοί” όταν έρχονται στην Ελλάδα… Και σκέφτομαι τώρα δεν θα είχε πλάκα να τους φωνάξουμε μια στιγμή για να δουν τι πίνουμε… Και να ρωτήσουμε βεβαίως τι πίνουν κι αυτοί…» Με αυτή την ατάκα ο Λάμπρος Φισφής έδωσε το σύνθημα της έναρξης της γιορτής της αθηναϊκής bar σκηνής που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα 13/3 στο ξενοδοχείο «Hilton», κάνοντας την κατάμεστη αίθουσα «Τερψιχόρη» να λυθεί στα γέλια.

Αστείο, αλλά και τόσο σοβαρό! Καθώς εμείς οι άνθρωποι του «α», που παρακολουθούμε τη νέα σκηνή των bars και την κουλτούρα του cocktail από τα πρώτα της βήματα, υποδεχόμασταν στο φουαγιέ τους καλεσμένους στην απονομή παρέα με τα ευρηματικά κοκτέιλ των χορηγών και υποστηρικτών της βραδιάς, κι ο παλμός από τα φρέσκα πρόσωπα σκορπιζόταν στον λαμπερό και κατάφωτο χώρο, δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Φισφή. Η οικονομία των bars είναι ένα μοναδικό success story καθώς και μια ολοένα ανερχόμενη και εξελισσόμενη επιχειρηματική κοινότητα με διεθνή αναγνώριση, σε μια χώρα που μπορεί να ταλαιπωρείται από την κρίση, αλλά διαθέτει δύο bars στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου.

Και τα δύο, δηλαδή το «The Clumsies» και το «Baba Au Rum», βραβεύτηκαν με δύο Shakers μαζί με άλλα τέσσερα bars («Vogatsikou 3» και «Spinte» από τη Θεσσαλονίκη, «Gin Joint» και «CV Distiller» από την Αθήνα), ενώ 27 bars βραβεύτηκαν με ένα Shaker, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθούν μεγάλοι και έγκυροι διαγωνισμοί, οι οποίοι δεν ξεχωρίζουν έναν κορυφαίο σε μία ή περισσότερες κατηγορίες ούτε κατατάσσουν τους διακρινόμενους με βάση τη βαθμολογία.

Σύσσωμη η bartending σκηνή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και πολλοί επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» σε μια βραδιά που αντικατόπτριζε πλήρως τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα του ανερχόμενου αυτού κλάδου και συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια των παρευρισκομένων και την εκτίμηση των βραβευθέντων για τη σοβαρότητα της δουλειάς που γίνεται. Τατουάζ, γιλέκα, παπιγιόν, υπέροχος κόσμος που θύμιζε avant garde πασαρέλα, μουσικές, ευρηματικά κοκτέιλ ανά χείρας, μια γεμάτη αίθουσα σε διαρκή διάδραση με τον Φισφή στα καλύτερά του και τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Για να φτάσουμε ως εδώ, τα bars της Αθήνας και, για πρώτη φορά, της Θεσσαλονίκης (σημειώστε ότι τα επόμενα δύο χρόνια ο θεσμός θα εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα) αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διονύση Κούκη «χρειάστηκε περισσότερες από 600 ώρες οργανοληπτικών δοκιμών, δοκίμασε πάνω από 2.000 cocktails και αξιολόγησε σε βάθος πάνω από 150 spirit και cocktail lists». Αναρωτιέστε πώς μπορεί κάποιος να κάνει αυτό το… dream job, όπως το χαρακτήρισε ο Λάμπρος Φισφής; Ο ετοιμόλογος και ατακαδόρος stand up κωμικός, αναρωτήθηκε γιατί κανείς δεν του πρότεινε αυτήν τη δουλειά και πώς θα ήταν η συνέντευξη για να την αναλάβει, ξεκινώντας με ξεκαρδιστικό τρόπο την παρουσίαση της απονομής.

Στον ίδιο τόνο, παρουσίασε κάποιες από τις παραμέτρους που αξιολογεί η κριτική επιτροπή όταν επισκέπτεται τα υποψήφια bars: τα tailor made cocktails («Θα ήθελα ένα κοκτέιλ με βάση το ουίσκι, ζεστό, με μεσογειακά αρώματα, να είναι στην αρχή γλυκό αλλά στην επίγευση να πικρίζει και όταν κλείνω τα μάτια μου και το πίνω να φαντάζομαι ότι βρίσκομαι σε μια βάρκα ανάμεσα στη Νάξο και το Κουφονήσι»). Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους bartenders που έδωσαν σύσσωμοι το «παρών» διακωμώδησε μερικές από τις τάσεις που ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά, όπως τα περίεργα υλικά: «Ήθελα να ξεκινήσω με ένα αστείο του στιλ “ξέρετε τι θα φορεθεί φέτος” σε κοκτέιλ; Τα φύκια, το μελάνι σουπιάς, το μαχλέπι, η πιπεριά Φλωρίνης και λοιπά. “Στοπ” μου λένε από το αθηνόραμα, δεν είναι αστείο. Αυτά που αναφέρεις έχουν ήδη μπει μέσα σε κοκτέιλ. Τα έχετε βάλει εσείς. Και μάλιστα αρμονικότατα».

Ως προς το φύκι εντόπισε στο κοινό τον Θάνο Κριμπούρα από το «Ark» και αστειεύτηκε μαζί του ρωτώντας τον πώς σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει «αυτό το πράγμα που πατάμε και γλιστράμε στη θάλασσα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» που εφαρμόζεται στα αθηναϊκά μπαρ. «Θα τα λέγαμε συγκοινωνούντα σέικερ για να είμαστε ακριβείς. Προσέξτε τώρα. Παράδειγμα: Ο Νίκος είναι head bartender στο μπαρ του Γιώργου αλλά είναι και ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη σε ένα μπαρ στου οποίου την μπάρα βρίσκεται ο Δημήτρης, ο οποίος έχει κάνει επιμέλεια και στο μπαρ του Γιώργου που λέγαμε πριν αλλά και σε ένα άλλο που το έχει ο Κώστας μαζί με τον Γιάννη, τον Νίκο και τον Βασίλη. Ερώτηση για όσους πρόσεχαν: Όταν ο Κώστας πηγαίνει στο μπαρ όπου είναι συνιδιοκτήτης ο Γιώργος, είναι αφεντικό ή υπάλληλος του Βασίλη;» Φυσικά, δεν μπορούσε να μην αστειευτεί για τα τατουάζ των bartenders, τα οποία «παρουσίασαν φέτος βελτίωση 200% και δεν είναι πια αυτά τα ξενέρωτα τράιμπαλ».

Είναι αλήθεια πως τα μόνα διακριτά τατουάζ ήταν εκείνα των δύο ιδιοκτητών του «White Monkey» (ένας απ’ αυτούς φορούσε T-shirt της μπάντας Vodka Juniors), καθώς οι περισσότεροι bartenders και owners προτίμησαν να έρθουν… ντυμένοι, και μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας, αποσπώντας απ’ όλους τα θετικότερα σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές τους – πώς να μη θαυμάσεις το άψογο στιλ του Λευτέρη Μπακόπουλου («The Dalliance House») ή του Χάρη Δάρρα («Mr. Peacock»), τη street ανεμελιά του Χρήστου Χουσέα («42»), τη φοβερή άνεση της Λορέτας Τόσκα («Theory Bar & More»), η οποία υποστήριξε ένα στενό φόρεμα σε nude χρώμα με σχέδια από μαύρες παγιέτες, και την εκκεντρικότητα της Μαίρης Ταλαιπώρου («Nikkei»).

Οι βραβεύσεις ξεκίνησαν με δύο ειδικά βραβεία που έδωσαν οι χορηγοί της απονομής. Ο Βαγγέλης Δρίτσας, senior brand manager του Perrier ανέφερε ότι το νούμερο ένα φυσικό ανθρακούχο νερό υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά το θεσμό των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017, επειδή λόγω της σύστασής του (η γεύση του έχει ένταση και οι φυσαλίδες του είναι μεγάλες, πυκνές και σταθερές) επιλέγεται από τα καλύτερα bars σε όλο τον κόσμο ώστε να αναδεικνύει τα αρώματα των cocktails.

Στη συνέχεια απένειμε το βραβείο στον εκπρόσωπο του «Baba au Rum», Φαίδωνα Παπακωνσταντίνου (με πολύ προσεγμένο styling και εκείνος). Η Λία Δακανάλη, marketing manager της Pepsico, αναφέρθηκε στο Lipton Ice Tea, το οποίο με τις ελκυστικές του γεύσεις αποτελεί απολαυστική βάση για non alcohol cocktails – ένα τέτοιο cocktail δημιουργήθηκε στο «Borsalino» από τον Γιάννη Κοροβέση.

Με τη σειρά του στο πόντιουμ ανέβηκε ο Βρετανός Thomas Aske, διευθυντής και συνιδρυτής της πλατφόρμας Fluid Movement, αλλά και ευρηματικός bartender, φιλοξενούμενος της PΤ Beverage World, η οποία εισάγει το αυθεντικό ιρλανδέζικο ουίσκι Bushmills, τον μεγάλο χορηγό της βραδιάς, με μια συναρπαστική συλλογή ετικετών, που φλερτάρουν με αρώματα γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών, φρούτων και ξηρών καρπών και γεύσεις που εμπλουτίζουν κάθε δημιουργική σύνθεση cocktail.

Ο Aske επιβεβαίωσε κάτι που συζητιέται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό: «Η σκηνή σας είναι πολύ μπροστά. Γι’ αυτό πρέπει να χειροκροτήσετε τον εαυτό σας. Πρέπει να είστε περήφανοι για όλα όσα κάνετε, γιατί έχετε ξεχωρίσει δίπλα σε μητροπόλεις του cocktail όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο». Έκλεισε με μια αναφορά στην Ακρόπολη, μια πρόποση σε έναν από τους παλιότερους πολιτισμούς του κόσμου με ένα ουίσκι, το Bushmills, το οποίο παράγεται στο παλιότερο αποστακτήριο του κόσμου.

Κι έφτασε η πολυαναμενόμενη ώρα της απονομής στα bars που κερδίζουν ένα Shaker. Πρώτος απονεμητής της βραδιάς, ο Κρατερός Κατσούλης αναγνώρισε ότι με διοργανώσεις όπως τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017 το «α» παρακολουθεί νέες πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού και φώναξε για να παραλάβουν το βραβείο τους οι άνθρωποι του «Ark», του «Momix» (o Θοδωρής Κουτσόβουλος μας προέτρεψε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα όπως κάνουν κι εκείνοι στο μοριακό bar τους), του «Barreldier», του «Nikkei», του «White Monkey» («Το ξέρετε το μαγαζί μας, είναι rock ’n’ roll και tiki cocktails, αυτό μόνο!» αναφώνησε ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος) και του «Oozora» (κανείς μας δεν αμφέβαλλε ότι ο Νεκτάριος Ντάλας θα προσερχόταν για μία ακόμη φορά κομψότατος).

Δεύτερο set βραβεύσεων και σειρά της Ευγενίας Δημητροπούλου να απονείμει από ένα Shaker στα «A for Athens» («Είμαι πολύ χαρούμενος που με τρολάρει ο κύριος Φισφής», είπε ο head bartender Θοδωρής Πύριλλος), «Old Dog», «The Dalliance House», «Mr. Peacock», «Alexander’s Bar» και «Borsalino» («Βγάζω το καπέλο σε τέτοιες σοβαρές διοργανώσεις και στους πολύ σοβαρούς συναδέλφους μου», είπε ο Γιάννης Κοροβέσης, συνιδιοκτήτης του bar).

Να σημειώσουμε ότι είναι εντυπωσιακό πως οι περισσότεροι από τους βραβευθέντες δεν παρέλειπαν να αναφερθούν στη σοβαρή δουλειά που κάνουν όλοι οι συνάδελφοί τους, αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος έχει συνειδητοποιήσει ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορεί να πετύχει πολλά, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από τον Αντώνη Λουδάρο παρέλαβαν από ένα Shaker οι εκπρόσωποι του «El Jiron», του «The Bank Job», του «Μπλε Παπαγάλου», του «Theory bar and more» και του «The Trap» (ο Στέφανος Δραγανιδάκης ανέφερε ότι βραβεία όπως τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017 προστίθενται σε εκείνα που δίνει ο κόσμος καθημερινά όταν επισκέπτεται τα bars της πόλης).

Η Γωγώ Μπρέμπου ανέβασε στη σκηνή τους εκπροσώπους των θεσσαλονικιώτικων «La Doze» και «Γορίλας», του «Hide & Seek», του «Ipitou the Bar» και του «Artisanal» – ο συνιδιοκτήτης Φώτης Σεργουλόπουλος παρατήρησε ότι «Είκοσι χρόνια στην τηλεόραση, τελικά έχω πάρει βραβείο μόνο ως ιδιοκτήτης bar restaurant», επέλεξε να ανέβει να παραλάβει το βραβείο με τον head bartender του Σπήλιο Χριστόφαλο και ευχαρίστησε την «ακαδημία του “αθηνοράματος”»!

Τις τελευταίες βραβεύσεις με ένα σέικερ έκανε ο Στέλιος Μάινας, ο οποίος έδωσε τα εύσημα στους bartenders για το καλό ντύσιμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι είναι χαρούμενοι και πρόσχαροι. Το «7 Jokers», το bar των bartenders, εκεί δηλαδή όπου καταλήγουν όλοι μετά τη βάρδια τους, έλαβε ενθουσιώδες χειροκρότημα, όπως και τα «9 Βήτα», «Odori», «Upupa Epops» και «Μαϊμού», τα οποία βραβεύτηκαν για πρώτη χρονιά.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να απονείμει τα ειδικά βραβεία, η Μαρία Λαμπράκη, marketing manager της PΤ Beverage World, σημείωσε ότι παρακολουθεί τη σκηνή του bartending εδώ και πολλά χρόνια και ότι η εξέλιξή της την κάνει πολύ περήφανη. Με ολοφάνερη την έκπληξη στο βλέμμα του, ο Θοδωρής Πύριλλος παρέλαβε το ειδικό βραβείο για το καλύτερο Cocktail List Concept, το «Momix» εκείνο της καινοτομίας, το «Artisanal» ξεχώρισε ως καλύτερο bar-restaurant, η spirit list του «CV Distiller» βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ ο Χρήστος Χουσέας αναγνωρίστηκε για τη συνολική προσφορά του στο bartending.

Στην κορύφωση της βραδιάς, ο εκδότης του «α», Δημήτρης Ηλιόπουλος, και ο Λάμπρος Φισφής έπαιξαν ένα παιχνίδι με το κοινό. Περιέγραφαν τα bars που κέρδιζαν δύο Shakers και ζητούσαν από το κοινό να μαντέψει ποια ήταν – όσοι έπεσαν μέσα μπόρεσαν να δοκιμάσουν πρώτοι απ’ όλους το ιδιαίτερο cocktail με Bushmills που δημιούργησε ειδικά για τη βραδιά ο Thomas Aske. Η απονομή έκλεισε με μια αναμνηστική φωτογραφία όλων των βραβευθέντων στη σκηνή, που σπεύσαμε να τραβήξουμε κι εμείς με τα κινητά μας και να μοιραστούμε στα social media.

Βγαίνοντας από την αίθουσα της απονομής στο χώρο του party, o Νίκος Μαραβέγιας είχε αρχίσει ήδη να βάζει φωτιά στα decks με pop και funky ακούσματα, κάνοντας κεφάτες μείξεις με απρόσμενα κομμάτια, από το θέμα της παλιάς τηλεοπτικής σειράς του Batman μέχρι ιταλικά canzoni. Πήραμε μια δόση δροσιάς με το Green Fairy Tale, ένα refreshing non alcohol cocktail με Lipton Green Tea, τζίντζερ, cordial λεμονόχορτου και πράσινο μήλο. Δοκιμάσαμε για πρώτη φορά μια Gentlemen’s Soda με τα εκρηκτικά αρώματα περγαμόντου και τις δροσερές νότες μανταρινιού και σκεφτήκαμε ότι στην επόμενη επίσκεψή μας σε bar θα ζητήσουμε να μας φτιάξουν ένα aperitivo με αυτό το νέο προϊόν από την οικογένεια 3 Cents της Granikal.

Συνεχίσαμε τις δροσερές βουτιές με ένα Spritz Extraordinaire, που περιείχε βότκα, Aperol, cordial μανταρινιού και Perrier. Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο απαλό ροδακινί χρώμα του φρουτώδους Amuse από το Κτήμα Μουσών με τα εκλεκτά κρασιά της οικογένειας Ζαχαρία, που προέρχονται από διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες και δίνουν cocktails με φινέτσα. Ελκυστικά πολύχρωμο ήταν και το stand της Monin, με τα σιρόπια και τα λικέρ που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα αρωμάτων και γεύσεων, και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους bartenders.

Πλησιάσαμε την ομάδα του «Vogatsikou 3», που δεν σταματούσε να βγάζει φωτογραφίες με τα βραβεία της (ο Γιάννης Κέδες μοιράστηκε επίσης το ειδικό βραβείο καλύτερου tailοr made cocktail με τη Μάρφη Μπαλή από το «Upupa Epops»). Ρωτήσαμε τον Γιάννη πώς αισθάνεται και μας είπε ότι η αναγνώριση της δουλειάς του, όσο και της δουλειάς δύο ακόμη bars από τη Θεσσαλονίκη, ρίχνει τα φώτα σε μια πόλη που έχει να κάνει αρκετό δρόμο για να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο bartending.

Προχωρήσαμε για να συγχαρούμε και άλλους βραβευθέντες, αλλά και για να τσεκάρουμε το floral παπιγιόν του Θοδωρή Πύριλλου. Εμείς δεν ζητήσαμε να φωτογραφηθούμε μαζί του, όπως ο Φισφής, που βρήκε τρομερή την ομοιότητά του με τον Τζόνι Ντεπ, αλλά τον ρωτήσαμε πώς βλέπει τα πράγματα στη σκηνή. Μας απάντησε ότι αισθάνεται πολύ τυχερός που έχει βρεθεί σε μια συγκυρία στην οποία ο επαγγελματικός του κλάδος ανθίζει και τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, ευχαριστώντας μάλιστα το «α» που παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, στην απονομή, για να μεταδώσει την αισιοδοξία του, δανείστηκε ένα στίχο από τον ρομαντικό ποιητή Shelley: «Όταν έρθει ο χειμώνας, η άνοιξη δεν αργεί». Ανανεώσαμε το ποτό μας επιλέγοντας αυτήν τη φορά ένα Sweet & Sour με M Dry Mastiha, το πρώτο spirit με αυθεντική μαστίχα Χίου, το οποίο έβαλε μεσογειακό ταμπεραμέντο σε ένα cocktail με πράσινο μήλο, λάιμ, μέλι και κανέλα. Από το stand του Bushmills πήραμε ένα Original Sour και πιάσαμε την κουβέντα με τον Thomas Aske.

Εκείνος θυμήθηκε που είχε έρθει το 2010 για να κάνει ένα σεμινάριο και είχε εντυπωσιαστεί από την ανταπόκριση των bartenders. «Από τότε, κάθε χρόνο που έρχομαι, βλέπω τη σκηνή να μεγαλώνει, να συμπορεύεται με τις τάσεις του εξωτερικού αλλά και να έχει τη δική της προσωπικότητα», μας είπε με ενθουσιώδες ύφος. Αυτή η συναρπαστική προσωπικότητα ήταν διάχυτη σ’ όλη τη βραδιά των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2017, με την αφρόκρεμα της σκηνής του bartending να ξεχωρίζει και να βραβεύεται αποτελώντας τον μεγάλο και ουσιαστικό πρωταγωνιστή.

Μεγάλος χορηγός Αθηνόραμα Bar Awards: Bushmills.
Χορηγοί: Perrier, Lipton Ice Tea. Υποστηρικτές: Granikal, Mdry, Monin (Sky Spirits), Κτήμα Μουσών.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης