Πίνεις στην μπάρα παρέα με τον Χέμινγουεϊ, πρωταγωνιστείς σε σύγχρονη εκδοχή αρχαίας τραγωδίας, ανεβαίνεις χιονισμένες πίστες, ανακαλύπτεις ποιος σκότωσε ένα διάσημο κινηματογραφικό τέρας και περνάς μια νυχτερινή «Οδύσσεια»... Πώς θα τα ζήσεις όλα αυτά; Μα, φυσικά, στις cocktail lists των αθηναϊκών μπαρ, που μεταμορφώνουν το fine drinking σε εμπειρία.
Οι θεματικοί κατάλογοι αποτελούν το πιο εξελίξιμο και δυνατό trend της ελληνικής σκηνής του bartending. Ξεκίνησαν με ερεθίσματα από γνωστές μπάρες του εξωτερικού (βλέπε το λονδρέζικο «Artesian»), αλλά οι Έλληνες bartenders τους απογείωσαν. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δοκιμάσει cocktail lists με έμπνευση από ποιητές, συγγραφείς, ταινίες, πόλεις, τραγούδια, αρώματα, ζώα μέχρι και συγκεκριμένα αντικείμενα. Μελετώντας και δοκιμάζοντας τα conceptual μενού, παρατηρούμε την προοδευτική τους ευρηματικότητα, καθώς γίνονται όλο και πιο περίπλοκα κι εντυπωσιακά. Οι bartenders ψάχνουν, ταξιδεύουν, διαβάζουν, πειραματίζονται και αξιοποιούν με φαντασία τα βιώματά τους.
Πλέον η έξοδος σε ένα μπαρ χρωματίζεται με μια παλέτα εμπειριών που δεν περιορίζεται στην απόλαυση ενός νόστιμου κοκτέιλ. Πέρα από την επιθυμητή γευστική ικανοποίηση, κάθε ποτό που ανήκει σε ένα concept εξυπηρετεί τη δημιουργία συναισθήματος. Για παράδειγμα, στο «CV Distiller» η καινούργια λίστα είναι αφιερωμένη στην αρχαία τραγωδία κι εμπνέεται από τον αριστοτελικό ορισμό της. Στη δεύτερη ενότητα του καταλόγου τονίζεται η αξία της ανθρώπινης φύσης, που δεν είναι τέλεια, αλλά ισορροπεί ανάμεσα στα προτερήματα και τα μειονεκτήματά της. Με βάση αυτήν την αρχή, ο Θοδωρής Αναγνώστου και ο Μάρκος Πρίφτης υπογράφουν επτά δικές τους συνταγές, αποτυπώνουν το ανθρώπινο στοιχείο και το μοιράζονται μαζί μας για να ανακαλύψουμε τις δικές μας ατέλειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κοκτέιλ Surréalisme des Elephants, με μάνγκο, σιρόπι ραδικιού, Pisco και γλυκάνισο που αναφέρεται στον πίνακα του Νταλί, όπου δύο ελέφαντες περπατάνε πάνω σε ξυλοπόδαρα και προέκυψε από μια αντιμαχία των δύο bartenders. Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο «Κάθαρση», βρίσκουμε συνταγές ευχάριστες, ελαφριές, παιχνιδιάρικες, που προκαλούν το ίδιο συναίσθημα, δηλαδή τη λύτρωση από τους εντατικούς καθημερινούς ρυθμούς.
Με τα συναισθήματα δουλεύουν και οι bartenders στο καινούργιο «Beauty Killed the Beast», παρουσιάζοντας έναν κατάλογο στον οποίο πρωταγωνιστούν οι διαθέσεις μας. Έχοντας στο νου ότι το όνομα του μπαρ εμπνέεται από την ταινία «Κινγκ Κονγκ», δοκιμάστε τα κοκτέιλ και αναρωτηθείτε αν νιώθετε όμορφοι, τέρατα ή... έτοιμοι να σκοτώσετε κάποιον. Τα concepts αυτά δεν είναι ελκυστικά κι επιτυχημένα απλώς και μόνο επειδή συνδυάζουν υλικά που ταιριάζουν μεταξύ τους – στην τελική δεν έχει τόση σημασία αν στο ποτήρι θα δοκιμάσεις αγαπημένα γευστικά ταιριάσματα, όπως το τζιν με το τζίντζερ ή η βότκα με το αγγούρι. Το σημαντικότερο είναι η ιστορία που αφηγούνται.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η «Οδύσσεια» του Θοδωρή Πύριλλου στο «A for Athens». O Θοδωρής έχει ψάξει κι έχει βρει υλικά που συνδέονται με το ταξίδι του Οδυσσέα και τα μέρη που επισκέφθηκε. Αυτό που ιντριγκάρει όμως είναι ότι πίσω από τη μείξη των υλικών κρύβεται κάτι άλλο, πιο ενδιαφέρον από τη συνηθισμένη γευστική αρμονία.
Όλα και περισσότερα μπαρ υιοθετούν το conceptual μοντέλο κι εμπλουτίζουν την έξοδό μας με κάτι διαφορετικό. Στο «Peek a Bloom»... κουβεντιάζουμε με τους καταραμένους ποιητές, στο «Finca Vigia» δίνουμε ραντεβού με τον Χέμινγουεϊ, στο «Οld Dog» κάνουμε παρέα με κυνηγόσκυλα και στο «Odori» ταξιδεύουμε στο χρόνο μέσα από το βερμούτ. Ο κόσμος ψάχνει το διαφορετικό, το μοναδικό, το καινούργιο, το πρωτότυπο και το επικροτεί. Αυτή η αλληλεπίδραση θαμώνων, bartenders και ιστορίας έχει δώσει νέα ώθηση στην επιτυχημένη τάση, την τροφοδοτεί και την πάει παρακάτω.
Στο νέο talk of the town, το «Meerkat», ο πρώτος κατάλογος ήταν αφιερωμένος στις αφρικανικές σουρικάτες και ο δεύτερος, ο χειμωνιάτικος, μεταφέρει τα ίδια ζώα σε τέσσερις πίστες σκι. Στην πρώτη, που είναι και η πιο εύκολη, τα κοκτέιλ είναι πιο απλά κι ελαφριά, όπως το African Fortune όπου το τζιν αρωματισμένο με σαφράν εμπλουτίζεται με φρέσκο κουμκουάτ, περγαμόντο και λάιμ, ενώ όσο ανεβαίνουν οι πίστες ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει και οι μείξεις είναι πιο πολύπλοκες, όπως λόγου χάρη το Viking’s Hunt με aquavit, crème de cassis, Cinzano Rosso, Bénédictine και μερικές σταγόνες Angostura Bitters.
Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, μας περιμένουν ακόμη πολλές αφηγήσεις στις μπάρες, που από τη μία αναδεικνύουν τις υψηλές ικανότητες των mixologists και από την άλλη μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία και μια αφορμή να πειραματιστούμε, να επικοινωνήσουμε, να βγάλουμε συναίσθημα και να γίνουμε μέρος μιας ιστορίας.